Форум на PC Mania
http://www.pcmania.bg/phpbb3/

Какви клипове за игри гледате?
http://www.pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.php?f=11&t=72740
Страница 1 от 2

Автор:  Gipo [ 09 Мар 2019 20:04 ]
Заглавие:  Какви клипове за игри гледате?

Ебаси, от колко време не бях правил тема!
Та, имате ли предпочитан тип клипове на геймърска тематика?
Сложил съм до 2 възможности за глас.
Аз лично гледам повечко стриймове заради взаимодействието на живо с играещите. Но и с удоволствие гледам Let's play с минимален едит, ако дадено клипче ми е било препоръчано.

Автор:  Маце Борко [ 09 Мар 2019 20:25 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

То зависи и с каква цел ги гледаш - тип зяпане за развлечение много рядко правя, яде ме силно усещането, че си пилея времето доста повече, отколкото ако правя нещо друго - примерно аз да играя съответната игра. Или да гледам нещо по-интересно, сериал, etc. В тоя смисъл стриймингът не ми е особено интересен, тъй като ме и разсейва от самата игра тази интеракция със зрителите, за която говориш ти.

Гледам обаче от време на време геймплей тип let's play, когато искам да придобия усещане за играта и това дали ще ми бъде интересна на мен. Това впрочем го правя след като съм изгледал някое положително ревю на съответната игра (пак от youtuber, официалните гейм медии са за олигофрени), т.е. е минала първа цедка.

Предпочитам let's play/walkthrough-то все пак да има някакъв едит и коментар пред чистия геймплей, но без да се престарава много автора. При добрите преедитнати let's play-ове играещият се вживява и коментира, допринасяйки за това да се влезеш във филма и ти самия, но без да му мели непрекъснато устата, разсейвайки както себе си, така и зрителите от случващото се - както правят повечето стриймъри по мои впечатления.

Автор:  Gipo [ 09 Мар 2019 21:03 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Разбирам какво имаш предвид. Вероятно за теб ще е идеален ChristopherOdd. Стриймва 2 дни в седмицата в туич, а всеки ден по няколко пъти пуска много добри Let's play епизоди в ютюб. На скоро го открих, но реално човекът е идол на мнозина в последните над 8 години.

Автор:  Serious Sam [ 09 Мар 2019 22:01 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Чист геймплей, без никой да говори.

"No commentary" си е просто задължителна добавка към всяко едно търсене на геймплей. Не мога да понасям някакви да се мъчат да ми се правят на духовити, а всъщност просто развалят играта с присъствието си.

Автор:  Gipo [ 09 Мар 2019 22:14 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Самка, може би си се опарил твърде много от някакви играчи, които искат да се харесат на 9 годишните. Виж и ти Кристофър, мега чил човечец.

Автор:  Serious Sam [ 09 Мар 2019 22:29 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Обикновено когато гледам клипове са случаи, в които искам да играя играта, но нямам възможност. Тогава си пускам някой longplay/walkthorugh с no commentary и се наслаждавам.

Признавам, понякога коментаторите са от полза, но при мен това са случаи в които търся точно определени видео материали, а не просто записан геймплей от стрийм или нещо подобно.

Иначе по принцип рядко гледам геймплей. Ще му хвърля едно око на тоя.

Автор:  Маце Борко [ 10 Мар 2019 10:38 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

ChristopherOdd аз го знам от видеото му за Divinity: Original Sin 2, която играеше в coop и беше доста интересно. След него заиграх играта :D

Автор:  kaboom [ 10 Мар 2019 11:00 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Предвид, че играя warthunder, path of exile и apex legends гледам клипчета за тях и то по-скоро ревюта на машините преди да ги играя за warthunde или разни билдове за екзайла. Чист геймплей без да извличам нещо от него което да приложа след това докато аз играя е супер безмислено за мен и все още не разбирам как хората харесват да гледат други хора как играят. Тьй като си взех нов комп преди 2-3 седмици и последно съм играл игри около 2012 имам 7 години контент да си избирам най-интересното без да знам за какво става въпрос от гледане на клипове с игрите. Естествено преди да започна дадена игра гледам клипчета за нея с геймплей без да подбирам коментатор ли е, записан стрим ли е или чист геймплей.

Автор:  Gipo [ 10 Мар 2019 12:11 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Ами в повечето случаи хората гледат let's play на някоя игра с история, а не нещо като apex или PoE (warthunder не знам какво е). Дали е защото нямат необходимия хардуер или пък не им се дават пари за играта, или пък просто предпочитат да гледат/слушат, докато правят нещо друго. Аз примерно се зарибих на времето по Twitch, защото имах нужда от някакъв страничен шум, докато работя.

Автор:  The Arrow [ 10 Мар 2019 14:49 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Аз не успях да се зарибя особено по стриймването, предпочитам да си цъкам квото там играя в момента. Не че в момента цъкам нещо де, но мисля да си продължа Диаблото.

Иначе за страничен шум, много обичам да слушам музика без много вокали, в частност хаус, техно и т.н, върши идеална работа за концентрация. :D

Автор:  Sentry [ 10 Мар 2019 18:34 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Обикновено гледам или чист gameplay или opinion piece. Let's Play-овете и stream-овете са ми безбожно малоумни, освен ако не става дума за Q&A stream с developer-и.

Автор:  Gipo [ 10 Мар 2019 19:30 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Според мен якото на стриймовете е комбинацията между неедитнат геймплей (тоест виждаш играта такава, каквато е) и някой човечец, който ти е допаднал. Примерно един от любимите ми стриймъри е работил в гейм индустрията, има добро чувство за хумор и е човек на моите години. Дава супер адекватни оценки и коментари и като цяло е доста качествен геймър(става въпрос за Sequisha)

Автор:  the_presator [ 10 Мар 2019 22:00 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Гледам предимно ревюта, видео есета и дискусии.
Гейминг стриймовете ми се струват загуба на време, независимо от това какъв е коментиращият. Имам планина от неизиграни игри, доста от тях добри и като цяло предпочитам SP игри, в които мога да се потопя, без някой да ме разсейва.

Единственият ютубър, на когото религиозно съм му гледал видеа, които бяха нескриптирани early impressions, беше Total Biscuit. Коментарът му беше толкова професионален, че се удивявах как успява да говори по толкова плавен и смислен начин, докато играе. Second to none imho.

Иначе ето каналите, които следя в последно време:

https://www.youtube.com/c/AngryCentaurGaming/ (ревюта, гейминг новини и дискусии)

https://www.youtube.com/c/MandaloreGaming/ (ревюта на предимно стари и неизвестни игри)

https://www.youtube.com/c/NakeyJakey/ (mixed stuff)

https://www.youtube.com/c/bunnyhopshow/ (reviews and opinion pieces, with some really good journalism involved)

https://www.youtube.com/c/OverlordGaming/ (дискусии на гейминг тематика, фокусира върху пиратството и множеството защити срещу него)

https://www.youtube.com/c/Raycevick/ (най-добрия!)

https://www.youtube.com/c/SkillUp/ (mixed gaming related stuff)

https://www.youtube.com/c/TheActMan/ (mixed gaming stuff)

Имам и още няколко, но те фокусират предимно върху една единствена игра.
Ако има интересуващи се бих ги изредил.

Edit: Бих гледал коментар на някои highly competitive mp игри, където има много технически подробности и термини, както и евентуално обясняване на стратегиите, които играчите ползват, но дори това ми писва бързо.

Автор:  Gipo [ 10 Мар 2019 22:12 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Еха, много благодаря за супер изчерпателния отговор! Ще ги разгледам.

Автор:  The Arrow [ 11 Мар 2019 00:19 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Относно компетитив игрите, навремето като луд следях на Хъски коментарите за SC2, бяха супер яки :D

Автор:  Императора [ 11 Мар 2019 10:51 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Gipo написа:
Ами в повечето случаи хората гледат let's play на някоя игра с история, а не нещо като apex или PoE. Дали е защото ... [няколко абсурдни причини]


Добре, наистина ли ми се налага да обяснявам защо именно игрите с история са по-удачни цели за let's play-ване? -_-

Автор:  Gipo [ 11 Мар 2019 11:23 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Не можеш да четеш ли? Нали и аз това казвам, че let's play се прави предимно на игри с история, а не на такива като PoE и Apex(споменах тях, защото той ги даде за пример). Понякога има успешни let's play и на игри без история като cities skylines или пък мултиплеър сървайвъл, но там нещата много повече падат на плещите на играещия, защото сам трябва да създаде правилната role play атмосфера (да измисли филм и да те вкара в него).

Автор:  Tranquil [ 11 Мар 2019 16:22 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Момчета, аз принципно съм нередовен лъркър, но обичам да pitch-вам ютубъри, които харесвам, така че ще направя първия си high effort пост за 15на год в тоя форум (пък и чакам да ми се рендърне/компресне една анимация, та имам време за убиване) :lol:

let's play-ове гледах доста преди години, когато беше основния гейминг content в сайта, но вече не мога да гледам много-много тоя тип клипове или заради липса на време, или от нетърпение или просто щото тоя формат вече не ме влече особено, независимо дали с коментиращ човек или само raw gameplay. Въпреки това:

Northernlion - Доста интелигентен и остроумен канадец (с яйце вместо глава), който не се взима особено насериозно и е доста оборотен (5-6 клипа на ден тип let's play на най-различни игри, но с акцент върху оня тип randomly generated инди игрички ). Който е запознат с roguelike-a Binding of Isaac може и да го е чувал като човека с let's play еквивалента на Дързост и Красота, с вече май над 6к епизода на тая тематика. Като огромен фен на Isaac (една от comfort игрите ми е като нищо не ме влече на момента) тоя пичага ми е go-to бекграунд шум. Адсkи бъбрив, но приятен за слушане, говори доста красноречиво и непрекъснато подхвърля разни забавни анекдоти от живота си, reference-ове към всякаква поп култура и е като цяло доста приятен човек, който може да говори с часове за рандом глупости като музика, филми и тн до пътната обстановка или времето във Ванкувър и да го прави entertaining. Като работя по неща често си го пускам, щото не мога на тишина.

quill18 - Още един chill канадец, който прави ЛП-та на всякакъв тип grand стратегии и тактически игри (Civ, Hearts of Iron, Stellaris, Crusader Kings, Dwarf Fortress etc etc). Подобно на Northerlion е супер като спокоен бекграунд шум.

Gopher - Който някога си е прекарвал часове в търсене на модове за Bethesda игри, най-вероятно е ползвал поне един негов мод. По-възрастен пичага с доста приятен британски акцент, който прави главно LP-та на РПГ игри (главно моднати Skyrim/Fallout 3 или New Vegas, но и всякакви други РПГ-та с голяма свобода на действие) с голям акцент върху roleplay и immersion. Ползва модове за махане на UI-а, обикновено речта му е бвана и спокойна и говори от гледна точка на какъвто персонаж играе, ако тоя тип ЛП ти харесва. Тбх, не съм го гледал активно от доста години, но е доста приятен за слушане. Понякога си го пускам като си лягам и се приспивам доста лесно :lol:

Oк, като изключим тези, вкусовете ми доста се припокриват с тези на the_presator. Ако специално обръщам внимание на ютуб, най харесвам точно подобен тип по-аналитични канали с фокус над есета, по-подробни ревюта и канали, които не знам под какъв знаменател да сложа:

Joseph Anderson - Обикновено доста дълги и изчерпателни видео анализи за всякакви игри. Пичът е certified писател на фентъзи принципно (даже съпругата му е писателка) и си личи че знае как да си структурира скриптовете за клиповете, защото засега ми е любимия канал от тоя тип. Въпреки че някои клипове стигат продължителност до 3 часа, едитинга е добър и релевант към това за което говори в момента, не просто часове рандом footage (поради което и чакането между нов материал от него отнема месеци понякога xd)

Shammy - на практика същия формат като Joseph Anderson. Средно не толкова дълги клипове като гореспоменатия, така че е с една идея по-смилаем материал, в случай че 3 часа ревю на God of War звучи прекалено :lol:

MandaloreGaming - Адски интересен канал. Този прави нещо средно между ревю, препоръка и tour guide. За разлика от повечето други канали, обаче, фокусира главно върху по-стари и по-obscure заглавия или оня тип супер niche игри които са трудни за схващане. Примерно никъде няма да се намери по-добро обяснение за това какво представляват Eve Online, EYE Divine Cybermancy, Cultist Simulator, Pathologic или Aurora 4X. Форматът му е много готин, пък и вкарва доста забавни бъзици тук таме. Силен recommend за тоя канал от мен.

Super Bunnyhop - видео анализи, ревюта и псевдо гейминг журнализъм. Намират се доста интересни клипове от (според мен) най-добрите ревюта на 3те Вещера до mini documentary-та за японските гейминг барове. Много приятен тип и много добър content.

Lazy Game Reviews - виден колекционер на стари игри, конзоли, пц-та и като цяло всякакъв хардуер, който прави клипове за тях. Има и ongoing серия от клипове (Thrifts) където ходи по thrift shop-ове и говори за нещата on display. Разбира много от стара технология и споделя доста интересно инфо ако се интересуваш от тоя тип неща.

VaatiVidya - който е фен на Dark Souls/Bloodborne игрите може да го хареса, защото канала е само за това. Главно компилиране на инфото от самите игри и фен теории с цел да обясни lore-a на игрите, историята на босовете и тн. Огромен фен съм на Souls игрите, така че този канал доста ми помогна да разбера какво аджеба играя, щото като се зарибих по from Software бях на по 1-2 playthough-та и на 3-те игри без да си имам ясна представа каква е историята и дали въобще има такава :lol:

NakeyJakey - хумористични мини есета на всякакви гейминг related теми, ranging from дискутиране на кучетата във видео игрите до клипове относно гейм дизайна и практиките на Rockstar Games.

Killian Experience - не знам как точно да определя тоя пичага освен като high effort shitposting. Само смешният му шведски акцент ме забавлява, а самите клипове са нещо като супер абсурдни пародийни narrative-и, които завършват с някакъв плот туист. Това е клипа, който ме запозна с него :lol:

Errant Signal - много подобен на Super Bunnyhop и MandaloreGaming, но обикновено фокусва над доста незнайни екпериментални/арт игри, както и мейнстрийм ААА работи понякога. Обича да говори за theme-овете на дадена игра, музиката, естетиката и това как са обвързани с геймплея. Доста интересен материал.

Ок, спирам засега. Това са тези, които следя напоследък. От всички Joseph Anderson, Mandalore и Bunnyhop са тези, за които специално опитвам да намеря време, когато качат ново видео. Take that as you will :lol:

едит: ше прощавате многото скоби и факта, че понякога леко си структурирам изреченията като Йода :oops: както и прекомерната употреба на чуждици, ама с годините толкова съм свикнал да инкорпорирам английски като говоря, че ми е трудно без него :oops:

Автор:  Императора [ 11 Мар 2019 18:35 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Gipo написа:
Не можеш да четеш ли? Нали и аз това казвам, че let's play се прави предимно на игри с история

ненене, аз съм съгласен с това.
Просто повдигнах внимание и изразявам недоумение спрямо причините, които ти изтъкваш защо това се случва.

Автор:  Gipo [ 11 Мар 2019 18:38 ]
Заглавие:  Re: Какви клипове за игри гледате?

Бедна ти е фантазията колко хора са идвали на стрийма да ме гледат как играя безплатна игра с не особено големи изисквания, защото предпочитат да гледат някой друг. Има и много такива, които не искат/не могат да дават пари за игри и искат да гледат геймплей. Реално точно на такива хора се крепи Twitch и ютюб гейминг.

Страница 1 от 2 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ Лятно време ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/