facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
XCOM 2
Ревю | 25.02.2016 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Firaxis Games
Издател:
2K Games
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

нови функции, както подобава на едно добро продължение

разнообразие от опции за кустомизация

динамични битки

всеки ход има значение...

минуси

... и това ще отблъсне доста играчи

За върховно постижение в новата тактическа игра XCOM 2 може да се приеме отключването на ачийвмънта Valhalla, когато победите играта на най-висока трудност в режим Ironman. Феновете на тази класическа РС поредица със сигурност ще се пробват да го постигнат, но малцина ще успеят; повечето чисто и просто ще изпращат на сигурна смърт всичките си бойци в напразни опити.

И това прави XCOM 2 толкова добра.

Точно 20 години след събитията в Enemy Within, Земята вече е изцяло в ръцете на извънземните. Промивайки мозъците на хората с пропаганда, фракцията наречена Advent, се опитва да ни внуши, че нейната мисия е да подобри живота на човечеството и че почти партизанските атаки на XCOM са плод на объркване и стари предрасъдъци. Точно в този момент същите тези бойци за човешка свобода провеждат поредната си атака срещу пришълците и с това започва туториъла в играта.

Фактът, че историята в XCOM 2 ви поставя в ролята на съпротивителното движение, а не предлага равен бой като в предната част, определено създава по-интересна обстановка. Вече не сте част от мощна машина, финансирана от държавата, а сте чисто и просто един разпръснат и дори поуплашен екип от бунтовници, които се спотайват в сенките. Именно тези изненадващи атаки от сенките са основната геймплей стратегия. Това е така, защото най-често започвате мисиите скрити от врага и това ви дава макар и малък шанс да маневрирате и да заобиколите противниците или пък да ги изненадате от засада. Този период на временно прикриване свършва, когато някой от четиримата ви герои стъпи на определена позиция, счупи прозорец или врата, атакува врага или на свой рез бъде изненадан. Това е интересно въведение и само по себе си е достатъчно, за да направи продължението уникално.

Това усещане се затвърждава от другата нова функция - задачи, които трябва да изпълните за определен период от време. На пръв поглед това звучи доста гадно, защото обикновено подобни мисии са изнервящи, но в случая променят XCOM 2 към по-добро. Това е така, защото непрекъснато трябва да планирате ходовете си, да поемата инициативата и да бъдете решителни. Всичко това прави играта много по-динамична и превръща дори иначе потенциално провлачени и скучни мисии в интересна надпревара с врага.

Силите на Advent полагат доста усилия да вгорчат живота ви и демонстрират завиден изкствен интелект, постоянно търсейки начини да ви ударят отстрани и да използват всяко разсейване. Ако сте пропуснали да придвижите своя герой до прикритие, направо може да го отпишете. Методичното използване на укрития е абсолютно задължително за оцеляването. За щастие, вашият екип постепенно разширява арсенала си от нови умения, способности и оръжия и всеки един от петте класа има по нещо уникално, което може да предложи на бойното поле. Няма да е преувеличено, ако кажем, че XCOM 2 наистина предлага изключителна дълбочина що се отнася до изборите при кустомизирането на героите. Това се отнася както до външния вид и аксесоарите, така и до уменията и оръжията. Ако сте перфекционисти в създаването на дигиталните партизани, може да прекарате часове в тези менюта.

Накрая идва и управлението на самата база - дори още повече от Enemy Within, тя е страхотно важна част от играта и този път се намира на борда на кораб, пленен от извънземните. Тук може да провеждате обичайната развойна дейност, да контактувате с различните региони на картата, да пазарувате от черния пазар и др.

XCOM 2 се отличава с доста висока степен на реализъм при тактическите битки и ако не внимавате, лесно може да затънете още след няколко мисии. Всъщност е напълно възможно да ви се наложи да рестартирате кампанията няколко пъти, осъзнавайки че например сте насочили развойната дейност в погрешна посока. Този безкомпромисен характер се пренася и в битките, особено когато по средата им играта решава да ви сблъска с нов тип врагове, без да ви обясни техните силни и слаби страни.

Когато прекарате известно време с XCOM 2 и тъкмо очаквате трудността да скочи още повече, тя всъщност намалява, защото най-сетне сте развили базата и бойците си до определено ниво и това започва да изравнява силите. Със сигурност играта не е за всеки, дори ако първоначално се ентусиазирате по многобройните опции. Ако обаче отделите време и внимание на XCOM 2, тя ще ви се отблагодари с вълнуващ и дълбок геймплей. Защото в крайна сметка кой казва, че борбата с извънземните е лесна...
 

 
системни изисквания
OS: Windows® 7, 64-bit Processor: Intel Core 2 Duo E4700 2.6 GHz or AMD Phenom 9950 Quad Core 2.6 GHz Memory: 4 GB RAM Graphics: 1GB ATI Radeon HD 5770, 1GB NVIDIA GeForce GTX 460 or better DirectX: Version 11 Storage: 45 GB available space
напиши коментар
 

79 мнения
профил »
Злостар каза на 27.02.2016, 10:23 ?. :
Редактиран на 27.02.2016, 10:38 ?.

XCOM 2 се отличава с доста висока степен на реализъм при тактическите битки
-----------------------------------------------
Мдаа,голям реализъм -
http://cs630430.vk.me/v630430723/13b44/ahQgkxbl-j U.jpg
Глупост на търкалета става,когато в стратегия ти наложат таймер на почти всяка мисия. Не е по трудно а тъпо и досадно, защото вместо да изследваш картата, да избереш удобна позиция на снайпера,направиш засада,обходиш по фланга и тн...си принуден да ръшваш.
Подобна таймер простотия,водеща единствено до бесен ръш,скапа съществено и последните две части на SC2.

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 27.02.2016, 13:28 ?. :

Злостар, ходи си играй поредният асасин крийд или квото играете там сега децата и остави сериозните игри за възрастните.

224 мнения
профил »
Играч Велики каза на 27.02.2016, 19:49 ?. :

+1
Може да добавиш и Watch Dogs.

79 мнения
профил »
Злостар каза на 27.02.2016, 21:17 ?. :
Редактиран на 28.02.2016, 08:01 ?.

Любимият ми сайт.Един коментар по темата ...и веднага тумба от чикии го зариват в спам,като мастии.:)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
XCOM 2

новини:
War of the Chosen е името на нов експанжън на тактическата XCOM 2, стана ясно по време на PC Gaming Show в рамките на Е3 2017.
Стратегията XCOM 2 няма да запази РС ексклузивния си характер и ще излезе за PS4 и XBOX One на 9 септември.
Valve изнесе актуалните си данни относно най-продаваните игри през Steam за миналата седмица и сред тях на първо място отново е XCOM 2.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
XCOM: Enemy Within 21
Disciples III: Renaissance 21
Worms Reloaded 17
King's Bounty: Armored Princess 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12