facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
X3: Terran Conflict
Ревю | 28.03.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Egosoft
Издател:
Deep Silver
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Огромна галактика, пълна свобода на действие

Система, улесняваща изпълнението на куестове

Все така перфектна динамична икономика

В пъти по-гъвкав интерфейс

минуси

Сложността й ще отблъсне по-нетърпеливите от вас

За да се насладите на визията й, ви трябва добър хардуер

Адски трудно е да се пише за игра като тази, защото това е може би най-всеобхватният космически симулатор въобще. Ограничения в него няма. Не знам дали няма да е пресилено, ако наречем X3: Terran Conflict „Oblivion в космоса”, но със сигурност ще се изумите най-малко от три неща. Първо – от огромната вселена; второ - от пълната свобода на действие; трето – от мащабността на геймплея, включващ няколко основни елемента – битки, търговия, изследване и строежи. Дори ръководството на играта, разпростряло се на цели 118 страници, едва успява да покрие всички аспекти на X3: Terran Conflict…

Така че настанете се удобно, космически кадети, защото ви очаква едно наистина

незабравимо и епично пътешествие

В мрачния свят на X3, в който съжителстват едновременно и извънземни, и човешки цивилизации, една смъртоносна за биологичния живот технология – т.нар. тераформъри - отново е на свобода. Този мощен изкуствен интелект, по-усъвършенстван и по-решителен откогато и да било, за пореден път предизвиква конфликт в галактиката между онези, които проклинат неговото съществуване, и тези, които възнамеряват да го използват. Войната между двете страни е неизбежна, а земляните са принудени за пореден път да се изправят срещу заплахата от това опасно AI и неговите създатели. Това е битката, която по-късно ще стане известна в историята като Terran Conflict.

Още в самото начало ще може да изберете типа

герой, с който предпочитате да играете

Това до голяма степен предопределя нивото на трудност на X3: Terran Conflict. Така например, ако решите да се изявявате като Terran Defender или Argon Patriot, няма да видите толкова зор, колкото като Bankrupt Assassin. Но ако предпочитате да изградите своя търговска империя, то Humble Merchant е правилният избор за вас. Всеки един от тези архетипове предлага и своя-собствена сюжетна линия и роля в конфликта, така че помислете добре, преди да се потопите в X вселената.

Независимо с какъв герой стартирате, трябва да знаете едно – парите са от жизненоважно значение. Било то, за да ъпгрейднете кораба си, да си купите чисто нова летателна машина, да напълните корпуса с ценна стока и т.н. Затова първите стъпки в света на X3: Terran Conflict ще трябва да бъдат посветени именно на това - да забогатеете.

По-миролюбивият начин да осъществите тази цел е чрез търговия. Едно от нещата, които правят този космически симулатор толкова уникален, както всъщност и цялата поредица, е неговата

динамична икономика

С други думи – цените на стоките във вселената се определят от два основни фактора „снабдяване” и „търсене”, както и от няколко по-второстепенни, като войни и кражби. Да речем например, че една станция за слънчева енергия е добре запасена с енергийни клетки. Това значи, че тя ще ги продава на ниска цена. От друга страна, фабриката за оръжия се нуждае изключително много от тях, за да продължи изработването на муниции и съответно – ще плати много повече за енергийните клетки. Т.е. налице е факторът „търсене”. Ето ви лесен начин да изкарате малко пари. Купувате колкото се може повече енергийни клетки от станцията за слънчева енергия и ги продавате на фабриката за муниции.

Битките

Ако подобен геймплей обаче не е по вкуса ви, винаги може да се заемете с мисии, свързани с унищожението или пленяването на корабите на враждебните извънземни раси в света на играта, които хич не са малко. По този начин ще трупате репутация към конкретни фракции, ще бъдете повишавани в рангове и прочие... А ако искате да съберете своя собствен армада от смъртоносни бойни кораби, ще се зарадвате да разберете, че сега ще може да ги обединявате в групи, наречени „wings”. По този начин ще имате по-добър контрол над тях и същевременно – ще може да се съсредоточите върху машината, който вие самите управлявате. Новите класове кораби пък подобряват значително баланса в битките. Сред тях ще откриете корвети, военни транспорти, отряди от бомбардировачи, както и подобрени версии на старите модели.

Независимо по какъв точно начин предпочитате да забогатеете, рано или късно ще имате достатъчно пари, за да започнете

свой собствен бизнес

който да ви носи допълнителни приходи. Стига въобще да ви се занимава, може да превърнете X3: Terran Conflict в същински тайкун, където основната ви цел е да проучвате нови пазари, да търгувате с различни раси и въобще – да създадете най-мощната търговска империя в X вселената. Това обаче, вярвайте ми, е по-трудно, дори отколкото звучи. Затова моят съвет към вас е, преди да решите да се заемете с този аспект от геймплея на играта, изчетете всичко, което пише по темата в ръководството.

Едно от най-добрите нововъведения в поредицата е новата

система, която ще ви направлява и показва правилния път

във всяка една мисия. А това е нещо, особено полезно в необятната вселена, където често ще се чувствате изгубени сред звездите. Ако видите картата на всички космически системи, направо ще паднете. Техният брой е над сто, така че подобна екстра е наистина добре дошла. Нещо повече – сега ще може лесно да разбирате в коя станция или фабрика се нуждаят от вашата помощ, така че няма да ви се налага да се лутате твърде много в търсене на куестове.

Направи ми силно впечатление, че в сравнение с X3: Reunion

интерфейсът е еволюирал

значително и в момента е в пъти по гъвкав. Дори и хора, които за пръв път се докосват до тази поредица, няма да имат кой знае какви проблеми с контрола в самото начало. Естествено – те ще бъдат залети с ненормално количество информация и ще се почувстват като малка прашинка в гигантския свят на играта. Но с малко повече търпение, любознателност и допитване до ръководството, ще усвоите основните концепции на играта.

Ако имате подходящият хардуер, X3: Terran Conflict ще ви постави пред някои

наистина впечатляващи гледки

Съзвездията, планетите, корабите, космическите станции – всички те изглеждат великолепно. Всичко това е допълнено с особено приятния и често лежерен саундтрак, в който ще откриете някои наистина добри попадения. Естествено – не всичко е идеално и има какво още да се иска от озвучените реплики, но на фона на останалите благини, това със сигурност не е болка за умиране.

Макар и да се води просто за един стендалоун експанжън на X3: Reunion, X3: Terran Conflict е изключително амбициозна и мащабна игра, която определено оправдава очакванията и на най-заклетите фенове на жанра. За да й се насладите напълно обаче, ще трябва да се въоръжите със зверско търпение и разбира се – да обичате пътешествията из космоса.

И за финал - не забравяйте, че скоро се очаква поредният мащабен ъпдейт (2.0) за играта. Той е озаглавен The Aldrin Missions и би трябвало да излезе до десетина дни, за да ни предложи още мисии, нови кораби и какво ли още не... 


X поредицата е в своя край, X вселената – не

В края на миналата година Egosoft заявиха, че по всяка вероятност X3: Terran Conflict ще бъде последната част от тяхната прословута поредица космически симулатори. Това обаче не значи, че те ще изоставят току-така огромната X вселена. Какъв обаче ще бъде следващият им проект? Шутър, стратегия, ролева игра...? Или пък може би MMOG? В интерес на истината последното предположение не е лишено от смисъл, тъй като през 2000 г. Egosoft заявиха, че обмислят създаването на онлайн игра, наречена Online Universe или X Online. Това би трябвало да представлява „следващата стъпка в еволюцията на X вселената”. До ден днешен обаче няма и помен за съществуването на подобно заглавие. Може би сега, когато авторите приключиха с X поредицата като такава, ще могат да се заемат с разработката на едно наистина велико космическо MMOG. По-добро дори от EVE Online. Дали? Само времето ще покаже.
 
системни изисквания
P4 2 GHz, 2 GB RAM, 256 MB Видеокарта, поддържаща Pixel Shader 1.1, Win XP SP2/Vista SP1
напиши коментар
 

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 30.03.2009, 09:22 ?. :

Лал! :О Никога не съм играл игра от поредицата Х, но от това което прочетох останах очарован. Веднага ще се заема с тази поредица.

99 мнения
профил »
Statis каза на 30.03.2009, 16:55 ?. :

И аз никога не съм играл игра от тази поредица, ама ревюто супер много ме зариби.

16 мнения
профил »
fury_taunt каза на 31.03.2009, 04:28 ?. :

Благодарности на Владимир Тодоров за това ревю, както и на PC Mania за сайта.
Продължавайте да ни радвате със все така зарибяващи статии.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 31.03.2009, 09:23 ?. :

Супер много се кефя, че съм ви зарибил. :) Пробвайте я, но се въоръжете с голямо търпение. Първите стъпки в X вселената могат наистина да ви уплашат. :)

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 31.03.2009, 11:57 ?. :

Въпреки,че нямам много голям опит с този тип игри(sins of a solar empire,galactic civilizations 2, мога да кажа едно- cool.Стига да имаш търпение с тази игра ти се отплаща-и още как(нещо като една игра с хипер-детайлно командване не мога да се сетя за името).

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.03.2009, 13:04 ?. :

Владимире, наистима ме заинтригова. И преди бях чел статии за Х3: Reunion. ама така и не я започнах. Сега като Почнах тази и наистина съм малко уплашен, въобще много ми е трудно да свана. Не съм и играл толкова де, 1 час я поцъках, ама наистина ми е доста трудно. Дали да не започна още от първата игра?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 31.03.2009, 13:14 ?. :

widowmaker, недей да почваш от по-стари игри, най-малкото защото тази е най-добрата. По-скоро прочети ръководството, но не наведнъж. Малко по малко. Научи някои ключови клавиши - например с "J" летиш по-бързо. С "M" екипираш ракети. С "L" ги изстрелваш. С "C" подхващаш диалог с хора. С "Tab" увеличаваш скоростта, а с "Backspace" спираш рязко... Другото ще си дойде от само себе си. Следвай основния куест като за начало и рано или късно ще свикнеш.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 01.04.2009, 21:41 ?. :

Абре VlaDiMir4o, как да продавам и купувам итеми и кораби? Взимам си аз една второстепенна мисия и ми казва, че треа да закарам някъв до няква станция. В последствие се оказва, че нямам място да го кача на кораба. :Д Също така къде ми инвентара (ако имам такъв) и къде мога да видя колко пари имам.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 02.04.2009, 07:20 ?. :

Когато кацнеш в някоя станция, ти се отварят един куп възможности. В ляво на екрана имаш сайдбар. Ако отидеш в раздел Station и натиснеш "D", ще отвориш прозорец за търговия със станцията. Ако тя е shipyard, можеш да си купиш и кораб (стига да имаш достатъчно пари). А ако имаш някой излишен, можеш да го продадеш. Отиди на раздел Current Ship и натисни "F", за да видиш цялата стока, която имаш на кораба. А ако отидеш на раздел Personal и натиснеш "R" - ще ти се появи всичко, което притежаваш - кораби, станции и т.н. Последните две опции работят и извън станция. Не знам що не си могъл да качиш ония пич на кораба си. :) Може би не си кацнал в станцията, знам ли, или пък имаш твърде много стока. :)

4 мнения
профил »
victorio404 каза на 02.04.2009, 14:38 ?. :

В момента играя X3 Reunion и мога да кажа, че играта е доста трудна и трябва да се прочете доста из нета за да се играе, но когато схванеш основните принципи става голям купон :) играта е велика. Terran Conflict не съм играл, но по форумите е спорен въпроса дали X3 Reunion + Extended Mod не е по-добра(в екстендед мода на Reunion ги има почти всички системи и допълнения, които по-късно излязоха в TC)

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 09:12 ?. :

И аз играя X3 reunion ама тая ми изглежда по-хубава.

150 мнения
профил »
Алми каза на 05.04.2009, 12:59 ?. :

Имам бая слаба машина - P4 2.8 ghz , video GF 8400 GS , 2gb ram . Слаба работа , играта обаче ще ми тръгне . Та питам :Заслужава ли си да я играя при тоя харуер ?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 07.04.2009, 06:30 ?. :

В Космоса може и да летиш нормално на средни детайли, но според мен по време на битки ще ти цикли яко. Нищо не пречи обаче да пробваш. :)

150 мнения
профил »
Алми каза на 07.04.2009, 10:06 ?. :

успях да подкарам всичко на High и разделителната на 1280,обаче съм изключил разните там ефекти . В космоса си върви перфектно , при битки нямам никакви проблеми , макар че от време на време има леки забавяния .
Обаче не мога да схвана как да мина първата мисия с първите два класа , все нещо се прецаква . От къде да вземам мисии ? Играта през цялото време ли е толкова мудна ?

11 мнения
профил »
nasopraso каза на 07.04.2009, 13:54 ?. :

EVE ONLINE FTW - това е играта и друго неможе да има :))) Просто проверете! Ще им трябват много години докато ги стигнат CCP....

12 мнения
профил »
OkiSan каза на 13.04.2009, 10:10 ?. :

Насо вече 3 години играя EVE и започва да ми втръсва.

Не знам дали Х вселената ще може да се пребори с EVE която има 5 години зад гърба си, а това не никак малко и освен това е в непрекъснат възход което е дяволски много, но наистина бих поиграл нещо различно.

Това което ме спира в X е управлението на кораба. Предпочитам ЕVE стила. На три пъти съм почвал X и съм го отказвал на тренировъчните мисии.

Ще инсталирам сега и тази версия на Х и ще проверя как е управлението. Все се надявам да ми хареса.

1 мнения
профил »
s73r01d каза на 21.07.2009, 13:45 ?. :

Точно управлението на EVE е причината поради която не доиграх дори безплатните 14 дни. Нищо не зависи от играча, подходящия кораб за подходящия бой решават събитията.

Ако направят X-Online и се изисква малко собствени усилия за да уцелиш това с което се биеш и битката зависи в същност от играча, а не от екипировката която е предвидил няколко часа преди това във станцията, е те тогава може да поцъкам.

1 мнения
профил »
Maver каза на 06.01.2010, 11:56 ?. :

Играта е Страхотна, почти година съм вече в Х3TC, имам над 400 кораба и 200 станции и наистина тази игра няма равна. Препоръките ми са играете САМО С ДЖОЙСТИК!!!!!

8 мнения
профил »
MIDILIDIM каза на 12.02.2010, 14:56 ?. :
Редактиран на 01.12.2010, 13:37 ?.

Страхотна последна част , най-добрата до сега.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
X3: Terran Conflict

новини:
EGOSOFT - авторите на популярната поредица космически симулатори X - съобщи, че на 28 април по време на FedCon XX в Дюселдорф, Германия, ще обяви нов проект.
The Aldrin Missions добавя много нови мисии, още вариации на старите кораби, допълнителни сектори, които да изследвате, и какво ли още не...
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15
Professional Farmer 2014 - Видео 14