facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
X-Men Origins: Wolverine
Ревю | 09.05.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Raven Software
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън от трето лице, Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Неподправен кървав екшън

Богато разнообразие от атаки и умения

Чудесна графика

минуси

Историята може да бъде по-добре изложена

 

Пренасянето на дадена история от един жанр в друг е рисковано начинание. Въпреки усилията и вложените ресурси, хората, работещи по проекта, не винаги успяват да пресъздадат точно идеята, динамиката и същината на оригинала. По някой път нещата се получават – вземете за пример пренасянето на култовата трилогия „Властелина на пръстените” на големия екран. Друг път творението е осъдено на бърз финансов провал и забвение.

Опитите да се обвържат киното и компютърните игри спадат почти винаги към този начин на развитие. И ако за това да не може да се направи качествена продукция по видео игра, е отговорен почти еднолично прословутият режисьор Уве Бол, то цяла плеяда компании се опитаха да пуснат игри, правени по филми, и се провалиха безславно. Bad Boys, Cat Woman и Beowulf са само част от големите холивудски продукции, които през годините се превърнаха в безславни компютърни продукти. Лекотата, с която лицензираните заглавия се провалят на гейм пазара, направо е отчайваща и затова X-Men Origins: Wolverine заслужава особено внимание: тя е на само качествено екшън RPG, но и успява да превъзмогне традиционната нерадостна съдба на игрите, правени по филмови истории.

Разкази в картинки

Като част от подрастващото поколение от края на 80-те години на миналия век (как само звучи това), за пръв път се запознах с рисуваните истории на страниците на някогашното списание „Дъга”. За известно време приключенията на героите на списанието бяха сред най-любимите ми развлечения, а за супергерои като Човека-паяк, Капитан Америка и други въобще не бях чувал. Оказва се обаче, че американските комикси имат доста по-сериозна история и още през 40-те години се превръщат както в популярно четиво за поколения наред, така и във важна част от американския бит и култура.

Wolverine (тук е мястото за едно лирическо отклонение – wolverine е едно зверче от рода на поровете, което на български се нарича „росомаха”, но за удобство в статията ще се придържам към английското изписване) е един от най-популярните герои от Вселената на Марвел, а това далеч не е първото му явяване в света на компютърните игри. X-Men Origins: Wolverine всъщност е чак шестата игра с главен герой симпатичния мутант със склонност към гневни изблици и нездрава дължина на ноктите. Този път обаче продуктът на Raven Software трябва да съвпадне с излизането на едноименния филм и ако качеството на играта може да послужи за ориентир, то филмът също е на път да пожъне успехи.
 
Студиото Raven Software е един вид ветеран в игрите за комикс герои, защото сред създадените от него заглавия са още X-Men Legends и X-Men Legends II: Rise of Apocalypse, които масово срещнаха одобрението на фенове и критици. Сега с  X-Men Origins: Wolverine разработчиците правят своеобразен хет-трик от успешни заглавия. По същество събитията в играта следват сюжета на новия филм, но Raven Software са се постарали да създадат и самостоятелна история, така че имате и допълнителен стимул да изиграете играта.

Из хрониките на един супер герой

Началото на играта ви пренася в недалечното бъдеще, но много скоро ще се убедите, че играейки Wolverine, ще ви се наложи да приемете пътуването във времето като неизбежен феномен. Ще се върнете няколко години назад в африканската джунгла, ще посетите снежна Канада и ще се спуснете в дебрите на тайна лаборатория нейде в пустинята. Играта ви дава възможност да проследите ключови моменти от бурния живот на Wolverine като конфликта с полубрат му Виктор Крийд Sabretooth, превръщането на Wolverine в супергерой и борбата му с д-р Боливар Траск, който се опитва да сложи край на расата на мутантите чрез създаването на специални бойни роботи. 
    
Въпросният доктор ще се окаже един от големите душмани на Wolverine. В света на X-Men цари крехък баланс между хората и мутантите. Д-р Траск обаче вярва, че това е само временно и че мутантите рано или късно ще се опитат да унищожат човешката раса. Според него има само един начин те да бъдат спрени и това е човечеството да нанесе първия удар. За целта докторът създава роботи кръстени „Стражите”, които са достатъчно силни, за да победят мутантите. Както винаги обаче се оказва, че някой си е направил сметките без кръчмаря, защото Wolverine и неговите приятели са готови на всичко, за да предотвратят пъкления план и да унищожат хората, които стоят зад него.
 
Като за начало е трудно да поставите X-Men Origins: Wolverine в един определен жанр. На пръв поглед това е екшън RPG, защото има всички основни елементи – трупане на опит, качване на нива и усъвършенстване на умения – но по геймплей играта напомня по-скоро на поредицата Devil May Cry, като за вкус авторите са добавили и щипка приключенски елемент чрез редица пъзели. Вие контролирате Wolverine от трето лице и в основата си геймплеят се свежда до това да се придвижите от точка А до точка Б, като тук-таме трябва да дръпнете някоя ръчка или да откриете таен вход. Малка подробност е фактът, че неограничен брой противници ще се опитат да ви попречат да направите това. Подобен геймплей може и да не ви звучи супер оригинално, но ви уверявам, че той е всичко, от което имате нужда, за да влезете в кожата – и ноктите – на един истински супер герой. Причината е проста – всяка минута от Wolverine е изпълнена и истински, неподправен екшън, литри кръв и каскади, достойни за всеки от останалите комикс герои.

Екшън, екшън и отново екшън


В началото арсеналът на вашия герой е беден и ще трябва да разчитате предимно на вродените му инстинкти и рефлекси. Основното оръжие на Wolverine са стоманените нокти, които излизат от плътта му. Безкрайно остри и силни, тези нокти могат да разкъсат всеки враг или да разбият дори особено големи предмети. Бойната система в играта е относително проста, но адски ефективна. Wolverine има два вида атаки, а освен това може да блокира удари, да сграбчва враговете си и да изпълнява най-различни специални атаки. За целта е необходимо само да имате достатъчно количество „гняв”. Този показател се намира непосредствено под графата за издръжливост и се пълни при всеки победен противник или разрушен предмет.

Специалните атаки, които са солта на играта, стават достъпни, когато започнете да трупате опит и да качвате нива. Точки опит получавате за всеки един враг, а също и ако откриете скрити из нивата предмети. С развитието на героя си отключвате нови удари, а всяко качено ниво ви дава допълнителни точки, които да разпределите между тях. Разнообразието от удари и умения, които Wolverine може да изпълнява, е наистина впечатляващо. Дори и без особена трудност може да извършите ефектен скок, последван от удар с нокти или да изпратите някой враг върху услужливо поставено набризо копие. Истинското удоволствие обаче идва, когато успеете да навържете поредица от удари един след друг и така да направите противниците си свидетели на собствената си гибел. Представете си ситуация, в която първо блокирате удара на врага ви, после на забавен кадър го промушите с ноктите си, след това запратите близкостоящия войник в пропастта и накрая активирате някое от специалните си умения, за да си проправите път през тълпата пред вас. В друг момент Wolverine се хвърля към кабината на един хеликоптер, строшава стъклото, измъква вцепенения пилот и го вдига нагоре, така че главата му попада на пътя на въртящата се перка. От началото до края си Wolverine е изпълнена с подобни ефектни сцени, които създават динамичен и брутален геймплей.
        
Изкуството да бъдеш мутант

Колкото и да е силен и подвижен, Wolverine не би могъл да издържи на вълните от врагове без помощта на т.нар мутагени, които може да екипирате и използвате. Тези мутагени подобряват вашите умения и показатели и ви правят истинска машина за убиване. В началото може да използвате само един мутаген, но с развитието на героя си се освобождават още две места. Мутагените имат различни действия – някои ви правят по-силен, други увеличават издръжливостта на Wolverine, а трети удвояват точките опит, които нормално получавате. Тъй като може да екипирате максимум три мутагена, всеки от които с различни свойства, си заслужава първо да помислите и после да направите избора си.
 
Преливащият от екшън геймплей от време на време отстъпва място на някоя логическа задача, която трябва да разрешите. Пъзелите в играта в никакъв случай не са трудни, а представляват приятно разнообразие и пауза преди отново да се върнете към това, което героят ви прави най-добри. Обикновено задачите са свързани с това да активирате някой проход или да се доберете до другия край на помещението, използвайки средата около вас. Тогава – а и във всеки един момент, когато не сте сигурен накъде трябва да се насочите – може спокойно да активирате друго умение на Wolverine: неговия усет. Тогава графиката се променя за малко и играта ви показва пътя, по който трябва да поемете, и предметите, с които може да взаимодействате. 

Трудно е да критикувам играта, но ако все пак трябва да съм педант, ще отбележа две неща. От една страна, макар и доста бурна, историята на играта не е развива възможно най-добре. Пренасяте се напред-назад във времето, избивате солидна доза врагове и после всичко се повтаря... не е особено впечатляващо, нали? Другият проблем е трудността на играта - или по-скоро липсата на такава. На стандартни настройки X-Men Origins: Wolverine е твърде лесна игра, а способността на главния герой да регенерира автоматично здравето си след известно време превръща много от бойните сцени в кървава, но иначе ненатоварваща разходка. 

Технически Wolverine е издържана изключително добре. Австралийският актьор Хю Джакмън, който пресъздава супергероя вече в няколко филма, се справя отлично с озвучаването и направо конкурира Вин Дизел. Визуално енджинът Unreal III създава особено впечатляващ и красив свят. А начинът, по който изглеждат и зарастват в реално време раните на Wolverine, е страхотен. Всичко това прави X-Men Origins: Wolverine динамичен екшън, който ще ви даде десетина часа неподправено удоволствие пред монитора. В допълнение за хардкор феновете играта предлага статистика, която ви помага да прецените представянето си, както и различни неща за отключване (ново ниво на трудност и костюми на героя). Така играта се превръща в изключително приятна изненада и можем само да се надяваме, че скоро и други заглавия, правени по филмов лиценз ще успеят да повторят нейното постижение.

  


Кой се крие зад името Wolverine?

Героят на комиксите на Марвел има и подобаваща за него биография. Според неговите създатели Wolverine се ражда още през 19 век в Канада под името James Howlett. Като юноша James приема името Logan и прекарва известно време, живеейки сред вълците, а след това и с едно индианско племе. В годините след Втората световна война Logan става част от таен отряд на ЦРУ, след това участва в поредица от приключения с останалите супер герои от екипа X-Men. Най-новата история на Wolverine го представя вече като отшелник, живеещ в един свят, в който супер героите са били победени от злодеите. Wolverine прави своя дебют в комиксите през 1974 г. като поредния антигерой, който се ражда от общественото неудовлетворение в годините на Виетнамската война. Оттогава по неговия образ са работили едни от най-изтъкнатите автори и художници, включително и създателят на „300” и „Син Сити” Франк Милър.
 
системни изисквания
Pentium IV 2.4 GHz; 1 GB RAM, Видео 256 MB, съвместимо с DirectX 9.0 c поддържаща версия на Pixel Shader 3.0
напиши коментар
 

2 мнения
профил »
bestpc каза на 10.05.2009, 18:27 ?. :

Към края съм вече и искам да ви кажя че играта е покартителна и страшно ефектна.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 11.05.2009, 09:45 ?. :

...игрицата е толкова брутално кървава и ънрил енджина е толкова умело използван, че чак се размечтах за Блъдрейн 3 :Р Има някои дребни детайли, които дразнят понякога но... определено това е едно зрелище което си заслужава вниманието! Wolverine FTW!!!

370 мнения
профил »
des каза на 11.05.2009, 11:43 ?. :

Играта е МНОГО брутална, адски е готина.Вярно, че след 2/3 от играта вече няма кой знае колко тръпка, а пък и кървавите моменти почват да писват, но все пак е яка.

38 мнения
профил »
IckoSH каза на 11.05.2009, 17:29 ?. :

По едно дещо ми прилича на старите житонки - бухане, бухане, събиране на хвеърчащи джаджи, бухане и повтроно. Иначе е страхотна просто :)

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 11.05.2009, 17:33 ?. :

Оказва се, че Raven Software са открили относително проста, но адски ефективна формула. Да не забравяме, че съвсем скоро трябва да излезе и Wolfenstein на същото студио, а между другото определено ми допада и идеята на VK_ за BloodRayne 3. Можем само да се надяваме, че това няма да бъде последната игра, посветена на супер герои, която да ни зарадва така.

26 мнения
профил »
kutrigur каза на 12.05.2009, 07:36 ?. :

Наистина, като се замисля, не бях играл игра, с насякаде пръснати крайници и хвърчаща кръв, от както превъртях Bloodrayne. X-Men Origins: Wolverine е повече от добра, просто Логън цепи мрака :).

693 мнения
профил »
perro каза на 12.05.2009, 12:01 ?. :

Съгласен на 100% :)

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 12.05.2009, 17:08 ?. :

И мен играта ме изненада приятно. :)

35 мнения
профил »
VladoSkyFox каза на 13.05.2009, 09:09 ?. :

Играта е много добра, графиката също както и дължината на гемплея. Доста е копирано от God Of War, и затова според мен се е получило хитово заглавие. Чесно казано съм приятно изненадан от тази игра за 6-8 часа се минава. Но определено си е чисто конзолно заглавие. На PC не съм я играл но ми се струва, че ще е недодялано управлението.

26 мнения
профил »
kutrigur каза на 13.05.2009, 15:19 ?. :

Свикнеш ли, няма пробле.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 13.05.2009, 16:45 ?. :

Наистина, управлението е учудващо добро, като се вземе предвид конзолния характер на играта. Даже бих могъл да кажа, че това е една от малкото игри, попадали ми напоследък, с наистина балансирани контроли.

130 мнения
профил »
Omerta каза на 14.05.2009, 05:42 ?. :

Кой не се е кефил като малък на върколака? Че даже и на стари години. Това не е Мики Маус, това е машина за убиване. Супергерой с нови разбирания. Нечовешка игра.

1 мнения
профил »
nikos30 каза на 14.05.2009, 20:44 ?. :

Невероятна игра, лесна и с добро управление. Тукмо да почне да ти доскучава и искача нещо ново и вълнуващо, което да ти върне интереса и да вдъхне живот на играта. Хилядите възможности и RPG елементите са всичко което ми е необходимо за да си прекарам добре играеики тази игра. На всичкото тя притежава отлична, макар и малко разбъркана, история с един от най-любимите марвел герои на всички покуления. Тази игра е брутална в буквален и преносен смисал, препоръчвам я на всеки.

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 15.05.2009, 10:49 ?. :

Всъщност мен историята не ми беше проблем....В смисъл че щом има екшън кво те грее защо го има?
П.С.Аз имах само един проблем с контролите -dodge-Shift+C обаче, след като смених C на V всичко си дойде на мястото.
П.С.2 аххх каква носталгия ме удари като видях Големият Робот МАРК I напомни ми едновременно и комиксите(не че съм ги чел ама поне това знам) и старото детско....

370 мнения
профил »
des каза на 25.05.2009, 11:11 ?. :

Тази игра определено заслужава вниманието, на когото и да било. Просто е невероятна. На моменти е толкова брутална, че се чудя накъде още може да се отиде. Все едно Девил Мей Край, ама с повече кръв. Тъпото е, че не позволява да се играе с геймпад...или поне при мене не стана, но все пак мисля да я превъртя няколко пъти

1 мнения
профил »
Jivko каза на 26.05.2009, 14:48 ?. :

Най-накрая някой да каже, че Wolverine е сиромаха и няма нищо общо с "върколак". Сиромахата е много свирепа и напада често по-големи животни, в някои случаи при защита се нахвърля и на мечки. Много се дразня, че постоянно го наричат върколак, който на английски между другото е werewolf.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 28.05.2009, 21:15 ?. :

Адски си прав! Сиромахата (не съм сигурен че това беше правилното, чувал съм за Русомаха) е на външен вид малка мечка, но всъщност е най-голямата невестулка. А как го наричат хич да не ти дреме, в ДВД-то което си купих го бяха превели "Вълчакът". Абсурдни глупости. Но да си призная по ме кефи "Върколак" да го наричам =)

9 мнения
профил »
nasko696 каза на 31.05.2009, 18:59 ?. :

играта е просто НЕВЕРОЯТНО ХУБАВА графиката е супер,,,,звука сцените ефектите всичко е така добре изпипано че все едно е наживо...тази игра се качи в топ 10 на моите любими игри и заема 4 място :)

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 02.06.2009, 10:02 ?. :

И филма гледах и играта мога да пробвам ама не знам дали ще ми хареса.

42 мнения
профил »
Niko216 каза на 02.06.2009, 13:03 ?. :

Играта е супер яка, но след 2-рия chapter почва да омръзва.За жалост.

35 мнения
профил »
tikira каза на 10.06.2009, 12:20 ?. :

Много ме кефи ще е купя. Ако направят мултиплеър ще е много готино. ДА се бият върколаци помежду си. Или наколко човека да вършат мисии и такова :D

261 мнения
профил »
Xelian каза на 16.06.2009, 08:10 ?. :

Лека и ненатоварваща. Смърта ще я виждаш много рядко и то най-вече заради някой неправилен скок. Прекарах няколко доста забавни часа играейки на игрицата. А и ако си фен на комиксите се разкриват някой интересни факти около историята на Wolverine. Аз лично одавна се отказах да следя X-Man. Със 150 алтернативни вселени е доста трудно :)

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 08:57 ?. :

Iграта е покартителна и страшно ефектна, a puk za istoriqta da ne govorim!!!

370 мнения
профил »
des каза на 30.07.2009, 13:02 ?. :

Само че не е ли малко расистка в началото като падаш от самолета и като се се хвърлиш на оня негър...то иначе в половината игра биеш негри ама...ддз доста ироничен ми се стори тоя момент с падането

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 12:03 ?. :

Една от малкото добре направени игри по филм.

370 мнения
профил »
des каза на 19.12.2009, 19:17 ?. :

Даже, като че ли е най - добрата.

10 мнения
профил »
agresor каза на 31.08.2009, 18:18 ?. :

igrata e totalno brutalna i brutalno qka prevatal sam q znam za kakvo govoria

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 11.01.2010, 13:25 ?. :

Добра игра,Unreal-ът е изпипан,кървища насекъде,но пък се пак си страда от скапани и нелогични моменти(кат бегаш от водата в тунела например).Много ме изкефи първия бои с Виктор,във филма тои ме pwn-ва,в играта го реипвам,на видеото ме разглобява

11 мнения
профил »
TheOnlyOne каза на 21.03.2010, 05:17 ?. :

Играта си е страхотна! А за това където каза, че на видеото те разбива.. В филма май ставаше така.. Следователно колкото и да го биеш, като тръгне видеото ще си набит! :D

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 08.08.2011, 01:09 ?. :

На мисията в Канада ли там къде беше..намерих един скелет с жълт въпрос над главата и до него забит Фростморн :D (надявам се знаете какво е Фростморн)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 26.11.2011, 00:01 ?. :
Редактиран на 26.11.2011, 09:26 ?.

Въпреки подобието на играта с Prototype, която НЕ ми хареса, тази ми се стори превъзходна в жанра си. Просто динамиката е постоянна, местата, на които се развиват действията са изпипани до съвършенство, а хватките, уменията и изкуственият интелект допълват това печелившо и сполучливо попадение. Мене пък ми допадна начина, по който са представили историята - пътуване напред-назад във времето - това все пак не можеш да го видиш във всяка игра. Иначе Prototype ми се стори еднотипна и там някак екшънът не се чувстваше така, както в X-Men. Затова и играх 20 минути, след което хвана прекия път до Кошчето. А X-Men с кеф си я превъртях за 2 дена. Последните няколко боса преди финала ме изнервиха доста, но трудността на една игра е в нейната основа ;)
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80