facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse
Ревю | 31.10.2005 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Raven
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън, Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

Не мога да не скрия възхищението си от тази игра. В момента с огромни усилия потискам желанието да се отдам на обзелия ме ентусиазъм и да се придържам към добрия журналистически обективизъм. Просто това заглавие ме грабна и вече повече от една седмица не ме пуска с героите си, своята увлекателност и огромната доза забавление, скрити зад семплото жанрово описание Action RPG. В крайна сметка дори ми се наложи да изтрия X-Men Legends 2, за да мога все пак да напиша тази статия.

Апокалипсис

За истинските фенове на X-Men поредицата ще е приятно, че действието на играта се развива в един сравнително ранен етап от еволюцията на X-Men митологията. Макар и появила се само за конзоли, първата Legends ни разказа за един от най-големите сблъсъци между мутантите на професор Чарлз Екзейвиър и Братството - воините на друг свръхсилен лидер - Магнито. Сега обаче смъртните врагове ще трябва да се съюзят срещу един общ враг. Древният мутант Апокалипс изпълзява от египетската си гробница за пореден път и заплашва света с унищожение, задействайки мутационния ген в човечеството. За да е още по-весело, със себе си той довежда четири конника - кибернетично подобрени мутанти, и огромна армия от клонинги, генетично изменени инсекти и роботи. След като размазва остров Геноша, Апокалипсис атакува всички по-големи градове в САЩ, а Ню Йорк превръща в своя база. И както вече сигурно сте се досетили - само вие можете да спасите света.

Ще започнете на Геноша, после ще отскочите до Канада (бившата военна станция на Weapon X проекта), едно райско кътче сред арктическите сенгове и накрая ще освободите улиците на Ню Йорк. Освен "лошите" мутанти на Магнито, ще се биете рамо до рамо с агентите на SHIELD и огромните роботи Сентинели. В играта има адски много заемки от комиксовите и анимационните поредици и всеки, обърнал им поне малко внимание, ще остане доволен и в свои води. А и е доста интересно да видите как Джийн Грей (преди да се трансформира във Феникс) раздава тупалки рамо до рамо с Унда (Алената вещица), а в същото време Wolverin разкъсва с помощта на Sabertooth поредния нещастник, застанал на пътя им. Или пък трансформацията на Angel в Archangel...

Семпло и забавно

Играта има адски проста и интуитивна система на управление. Кеф ви с мишка, кеф ви с клавиатура или джойпад - все можете да мърдате човечетата по екрана. Имате клавиши за движение и скок, един за лека атака, един за тежка и няколко за специалните умения. Всичко обаче е навързано адски добре и със системата от комбота можете да направите чудеса. Така изведнъж обикновената тупаница се превръща в една зверски зрелищна комбинация от удари, към която прибавяте мутантските "магии". Например с Cyclops можете да вкарате един лек и два тежки удара на врага, нанасяйки му доволно количество демидж, след което го вдигате във въздуха. Оттук можете да скочите след него, да го върнете обратно на земята с два юмрука или да го хванете в бърза серия във въздуха. Ако след приземяването си все още мърда, го довършвате с оптичния си визьор. Ако пък прецените добре тайминга при използването на магиите си и ги навържете с тези на някой друг от групата, се получава т.нар. супер комбо, даващо ви допълнително точки опит. Чат-пат камерата се впива в някой кофти ъгъл, но това се случва по-скоро рядко.

LVL up

Друг зарибяващ елемент е качването на нива и развитието на героя ви. То е Diablo-подобно - имате малко характеристики, където да разположите четирите точки, които получавате на всяко ниво. Въпросните спецификации пряко влияят на кръвта ви, маната (и скоростта на нейната регенерация), силата на удар и скоростта (която пък определя точността, защитата и шанса да нанесете критичен удар). Ще получите и една точка, с която да подобрите или научите някое специално умение.

"Магиите" са специфични за всеки персонаж, макар и да има прилики между тях. Първите винаги нанасят много щети на единична цел, след това идват тези, правещи по-малко, но за сметка на това на всички противници, суперуменията и "бъфовете". Всеки персонаж има по две супер умения - първото е бойно, а второто е с ефект над групата ви. Така например Магнито може да създаде метален слуга, който се бие редом с вас, Rogue лекува цялата група, Nightcroller е способен да телепротира умиращ неин член, за да го спаси, а Cyclops вдига количеството опит, което придобивате за определено време. Уви, нямам място да опиша всички - но всяко едно от тях е "правилното" - всеки герой се държи точно така, както сме свикнали в комиксите и анимациите. За употребата на супер силите е необходимо да запълвате квадратчетата в долния център на екрана с предмети, падащи от опоненти и сандъци.

Групата

В началото на всяка мисия ще можете да подберете златния си отбор - четири от най-любимите си мутанти. Ще можете да управлявате само един, а останалите ви следват по петите и реагират доста правилно в зависимост какъв скрипт сте им задали да следват. Тук изборът ви трябва да е съобразен с различните "класове" герои. Не че не можете да направите от Storm здрав боец, но няма да е толкова ефективна, колкото Wolverine например.

Затова можем да разделим мутантите в три основни класа - кастъри, меле и хибридни. Всеки един от тях също се дели на две. Например и Wolverine и Colossus влизат в графа меле, но докато първият се бие адски бързо, има регенерация и е по-сръчен, то вторият има зверски много кръв, танква перфектно (всички противници бият по персонажа, който управлявате, защото той понася най-много щети) и размазва всичко с един-два удара, но за сметка на това е страшно тромав и удря бавно. При кастърите ситуацията е подобна, като някои от тях могат да летят, достигайки до трудно достъпни места.

Хибридните класове са най-интересни за игра и развитие. Те разчитат на уменията си и като мелета и като "магове", затова е доста трудно да се прецени как е най-добре да бъдат развити. И въпреки че не изпъкват в нито една от тези сфери, на моменти само те могат да ви помогнат да продължите напред.

Някои от пъзелите

в играта са свързани с определени мутанти и само те могат да ви помогнат - Iceman и Магнито могат да създават мостове над различни препятствия, Nightcroller може да се телепортира в заключени стаи, а само най-силните герои могат да повдигат и изместват тежки предмети, с което да проправят път на групата. Готино е, че във всяка една подобна ситуация има по няколко способа за нейното разрешаване, а никой не обича да го задължават да играе по един или друг начин. Приятна хрумка са и бонусите на групата при комбинация на точно определени герои, свързани по един или друг начин в X-мен историята - пробвайте да съберете всички мацки в един екип например. ;)

Финално

Ако преодолеете първоначалния стрес от графиката и ако красивите полигони не са единственото, което търсите в едно заглавие - този X-Men ще ви хареса, определено. Ако пък сте фен на поредицата, то прогнозирам, че и вие като мен ще навъртите над 40 часа в петте глави на тази легенда.
Enjoy! 


Скритите герои

След като превъртите успешно играта, ще ви се отключат два много силни героя - професор Х и Deadpool. И все пак истината е в Ironman. За да го отключите, трябва да се оглеждате за сините Homing beacons, разпръснати из цялата игра. Щом съберете 4 за даден чаптър, се отваря телепорт към тайно ниво, в което се намира по някоя част от бронята му. Ironman е чудесен хибрид, събиращ в себе си най-доброто на Colossus и Cyclops.
 
системни изисквания
P3 1.2 Ghz, 256 MB ram, Dx 9.0, win XP/Me/2k, 3x PC Cd-rom
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58