facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
WhiteOut
Ревю | 16.02.2003 | автор: Христо Танушев


оценка:
Производител:
Konami
Издател:
Konami
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

We wish you a merry X-mas, we wish you a merry X-mas and a happy new year. Или казано на български – Честита Коледа и Весела нова година. В духа на зимата на мен ми се падна да пиша за зимен спорт. И то екстремен. Ще си кажете - това не е нищо друго, освен сноуборд. Да ама не - в играта става въпрос за състезания с моторни шейни. Не звучи обещаващо, нали? Но според мен е точно обратното. Даже смятам, че е доста забавно да караш моторна шейна по заледени писти с множество завой и каскади. Представете си какво е да усещаш щипещия студ на зимния вятър, пробождащ кожата ви заради високата скорост. Или пък приливът на адреналин в кръвта ви и…

Малко се поувлякох с описанията на неща, които не съм вършил на живо. Но както и да е, важното е, че играта наистина си заслужава. Обаче ще трябва да ви разочаровам с една малка подробност, за жалост WhiteOut e правена за конзола. A-a-a-a-a-a, и всички читатели се разбягват с писъци при произнасянето на тази прокажена дума в света на компютрите. Да, конзола… не всички конзоли са лоши. Поне тази е добра, даже много добра!

Та като съм почнал с критиките, първо искам да “нахокам” Konami, защото те са едни долни лъжци и мръсници. Как може не сайта на играта да са написани толкова много лъжи. Първо в статията, поместена в сайта, пише, че персонажите, между които можете да избирате са дванайсет, а те всъщност са не повече от 6. Според Konami возилата в WhiteOut са 12 на брой. За наша изненада обаче шейните се оказаха 9. Тези отклонения са малко странни, но не са болка за умиране. Може и пък да става дума за скрити возила и герои. Дори и без това разнообразие, описано на сайта, геймката си остава доста зарибяваща.

Режимите

в които можете да играете са пет на брой. В Careere mode ще имате възможност да изживеете един истински snowcross шампионат. Той се състои от три лиги – starter, amateur и profesional. Във всяка от тях имате различни шейни и ъпгрейди към тях. Разбира се паричките за горепосочените подобрения се печелят посредством доброто ви представяне на пистата. А ако случайно завършите пръв, ще можете да играете на бонус ниво, чиито награди са доста полезни. Не си мислете обаче, че за да спечелите бонуса,  е достартъчно само да завършите пръв. Трябва да изпълните и едно условие което ви е поставено в съответното бонус ниво.

Но да се върнем на финикииските знаци. С тия парици можете да си купувате само шейни и части за тях. Броя на снежните превозни средстава (които в моя речник фигурират и като СПС), е по три на лига, тоест точно девет. Между другото, за да печелите повече пари, трябва да трупате Props точки. Получавате ги като правите различни трикове със СПС-то си.
Да продължим с втория revim: Arcade mode. Pri nego, за да преминете към друга писта, трябва дa изпълнявате определени каскади. За жалост в този режим няма нищо друго интересно. Разбира се, не липсват и обичайните Quick-play, Time Trial и Multiplayer. Мисля, че всички знаете какво представляват тези режими.

Но стига вече. Време е да разгледаме под лупа и трасета, които са на разположение в геймката. Пистите са четиринадесет и са направо убииствени. Има дори “пързалка” на айсберг, която между другото е една от най-добрите. По трасетата са разпръснати множество бонуси (щит и бууст за шейната), преки пътища и бонуси с Props точки. Трасетата не са само в САЩ, но и в Русия и Япония. И все пак не вярвам пистите да са реално съществуващи, защото те са екстремни, даже бих казал прекалено екстремни. По тях има такива скокчета и препятствия, че по едно време направо започнах да се питам: абе аджиба толкова ли са здрави тия моторни шейни. Изглежда наистина са. От Konami явно са решили, че СПС са направо неунищожими. Скачате, удряте се и то все от някакви нечовешки височини.

Също така за всяка писта задължително трябва да сте събрали парим, за да си купите поне някакъв ъпгрейд, защото опонентите ви задължитело ще го направят и тогава те ще бъдат доста по-бързи от вас. Всяко от трасетата може да бъде преигравано и в Career mode. По този начин печелите пари, без да се налага да преигравате и останалите писти преди нея.

А когато говорим за опонентите, трябва да спомена и добра дума за

A.I.-то

На моменти противниците ви стават доста гадни и направо се съюзяват във ваша вреда. А когато това стане, съветвам ви да не се опитвате да задминавате някой, защото противниците ви - тия жалки титани на наглостта – буквално ще ви избутат от пистата. Препоръчвам ви до вас задължително да има поне една чаша, та като се нервирате да я запокитите в някоя от четирите стени на стаята ви. На мен лично ми помогна доста за изпускане на парата.

Друг интересен момент при противниците ви е, че често те смогват да ви задминат, дори ако вашата шейна да е по-добра. Тук отново се хабят доста нерви - виждате как не можете да настигнете някой от състезателите, който е с шейна, която вие сте продали още в Starter лигата. Но както и да е - чаши има, а стъкларският бранш процъфтява, надявам се.

Графика

Графиката в играта не е най-добрата възможна, но и не дразни с някакви особени недъзи. Трасетата обаче са ефектно направени. Особено добро впечатление прави дизайнът на шейната и персонажа върху нея. Какъвто е състезателят на картинката, когато си го избирате такъв е и върху “снежния ви мотор”. Особено внимание привлича изпълнението на различните трикове, които владее играчът ви. Както споменах по-горе, номерата са доста на брой и всеки един от тях изглежда впечатляващо на монитора. Глетката е още по-приятна, когато успеете да направите някакво комбо от номера и гледате как човекът, “яздещ” моторната шейна, се мята диво в най-различни пози върху нея.

Аудио

Музиката, озвучението и всички други sound-ове в WhiteOut са направо глезотия за ухото. Особено музиката, която отлично се вписва в динамичната атмосфера на геймката. Тя е в стил Underground и е направо убииствена. От време на време гласовете на коментаторите дразнят - доста са им мазни репликите. Понякога доста често се обаждат не на място, затова да си меря прикаските, че ще падат глави. ;-) За финал мога да кажа, че досега не е имало racing с моторни шейни, който да ми е грабнал вниманието. Затова смятам, че няма да е лошо и вие да пробвате тая снежна вихрушка WhiteOut! 

 
системни изисквания
CPU 500 MHz, 128MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
WhiteOut

новини:
WipEout е една от най-емблематичните футуристични рейър серии, с чиято популярност може да се сравнява само F-Zero.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31