facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Wet
Ревю | 29.09.2009 | автор: Ивелин Г. Иванов


оценка:
Производител:
Artificial Mind and Movement
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3, Xbox One
сайт на играта »
Цена:
109.00 лв.
купи играта »

плюсове

Запомнящ се, оригинален дори главен герой

Повече от прилична доза забавление без излишни претенции за реализъм

Чудесни възможности за преиграване

минуси

Играта определено се е нуждаела от някой и друг месец шлифоване в повече

За игра, в която се умира толкова често, "презареждането" можеше да се случва и по-бързо

Понякога е адски лесно да размажеш една игра на стената. Всъщност в повечето случаи е така. Всички правим подобни грешки. Понякога, тъй като нещо ни е подразнило повече отколкото трябва, друг път – просто защото сме станали сутринта с лице към възглавницата. Случва се... Но в момента, в който това почне да ни доставя удоволствие, просто трябва да спрем, да се плеснем по челото и да продължим като професионалисти. Или с други думи – безпристрастно и обективно.

С цялата тая тирада искам да кажа (освен всичко останало), че има игри, които са твърде уязвими, ако човек иска да се заяде с тях. И Wet е една от тях. Да, слабостите в новото творение на Artificial Mind and Movement (AMM) се виждат с просто око.

Може би основният проблем е твърде голямата амбиция


с която екип без нужния опит в жанра се е захванал да създаде един истински, недвусмислен „разбивач на класации”. Което не променя факта, че Wet прелива от страхотни идеи, някои от които дори са изпълнени на ниво. Е, други не са. Но дали това е достатъчно основание да зачеркнем безмилостно и тази игра с дебелия червен маркер? Не мисля така.

Преди всичко - запознайте се с Руби Малоун, наемен убиец с тяло на манекен на Victoria’s Secret, речник на тираджия-ветеран и афинитет към твърдия алкохол. Ако все още се чудите за пола (което иде да рече, че не сте чували за Victoria’s Secret) – да, това е жена, или по-скоро момиче. И, да, разбира се че се майтапех за роднинската й връзка с Макс Пейн. Малко по-надолу ще разберете, откъде ми е хрумнала идеята. Едно от нещата, които ме спечелиха почти веднага за идеята на Wet – тази игра определено си дава сметка за това колко плосък е сюжетът й. Но за разлика от повечето дивелъпъри, които си мислят, че фикцията на „творенията” им може да мери ръст с Достоевски (или поне с любимеца на скучаещата домакиня - Дан Браун), AMM са търсили

аналогиите с филмите на Тарантино и Джон Ву


абсолютно преднамерено. Или с други думи – „сценарият” и типажите на Wet сякаш са взети направо от някое „B-movie”. Хей, дори графиката на играта напомня малко на плакатите на „Бибрутално”. И всичко това кефи. Поне мен със сигурност. Не бих се съгласил нито за секунда, че във визуално отношение Wet не е на ниво. По-скоро – „art direction”-ът й можеше да бъде доста по-“последователен”, ако разбирате накъде бия. И тук, както и в други елементи на Wet, си личи как АММ са се засилили да надскочат себе си и почти са успели... но не съвсем. И въпреки това, тяхната нова игра е една от най-забелязващите и запомнящите се във визуално отношение тази година. Повечето декори и герои са сякаш излезли направо от някой от безкрайните азиатски екшъни, немалко от които човек може да изгледа с прилична доза кеф. Най-малкото, защото понякога са толкова абсурдно забавни. Техният дух е уловен доста прилично в Wet, което още веднъж говори за потенциала на създателите.

Но черешката в тортата на играта категорично е

акробатичният, пропит от екстремно насилие геймплей


М-да, родители, това не е игра за децата ви. Това е игра за вас самите. Хайде де, не бъдете чак такива лицемери, поне мъжката част от вас. Безкрайни муниции, салта и всевъзможни акробатични трикове, стрелба на забавен каданс, реки от кръв, меч за по-близките срещи (от всякакъв вид), плюс едно „гадже”, което може да размаже сексапила на Джесика Бийл в почивния си ден, като главен изпълнител. Е какво повече му трябва на човек по малките часове на деня? Хайде зарежете тоя безполов WoW поне за малко, мътните го взели.

Едно от многото неща, които ме грабнаха за каузата на Wet беше откровеността, с която играта си казваше, че е... ами игра. Няма какво например да се чудите дали „гадовете” се пръкват непрекъснато. Да, така е, казва ви гейм дизайнерът на Wet, и ако искате да сложите край на това, трябва просто да „счупите” толкова и толкова „печата”, пръснати из нивото. Ако пък искате животът ви да се възстановява по-бързо, просто намерете колкото можете повече „мултиплайери”, обозначени отново с видими с просто око символи. Накратко, Wet като че ли ти казва –

хайде не се стягай толкова, изплюй тоя бастун

и дай да се позабавляваме като в доброто старо време. Не знам за вас, но за мен това си беше освежаваща новост, особено на фона на яката претенция, дето тресе повечето по-амбициозни геймове напоследък.

И хайде за финал да не съглася с още един упрек към Wet, който мернах някъде из нета. Играта не предлагала достатъчно сериозен стимул за преиграване. Ами просто не е така. След всяко ниво, или „арена”, както май ги бяха кръстили в играта, вашето изпълнение получава три оценки – за броя събрани мултиплайери, за акробатични изпълнения и за времето, за което сте разчистили терена. Макар противниците ви да не са от най-интелигентните, дори само техния сериозен брой, плюс доста приличния левъл дизайн, ви дават тонове възможности да подходите към нивото по този или онзи начин. За мен поне беше доста забавно да играя, за да бия резултата си от предишния път най-малкото.

Далеч по-забавната част, обаче, започва, когато хванете цаката на акробатиките в Wet

и тръгнете преднамерено да търсите наистина ефектните изпълнения, вместо просто да затривате противниците си с методичността на изтребител на хлебарки. Всъщност доста малко игри предлагат толкова добър стимул за преиграване в последните месеци, да не кажа години.

И тъй – Wet е нещо, което категорично не заслужава да бъде подминато със сополиви мрънканици. Да, играта има своите остри ръбове не на едно и две места, но след като се научите да ги заобикаляте, не ви чака нищо друго освен купон до тавана. Стискам палци новото нещо на Artificial Mind and Movement да се продаде повече от прилично, за да можем да доживеем Wet 2, която, ей богу, може да се превърне в истинско събитие от калибъра на добрия стар Tomb Raider. 

напиши коментар
 

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 30.09.2009, 20:12 ?. :

Още една игра в списъка "Искам за PC"

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 01.10.2009, 06:43 ?. :

мхм... това наистина е яка игра играх я преди няколко дена на ХВОХ 360 на един приятел играта наистина си заслужава за сажеление я няма за РС :( .

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 01.10.2009, 11:05 ?. :

"издател: Bethesda Softworks"

Да не ми се ослушват ами да портват =) Отдавна не съм играл нещо на ПЦ с главен герой "супер мацка". Добар статия, благодарим за инфото.

П.П. Понякога това какво ще прочетеш за една игра също може да повлияе да избора (допълнение към темата за Демотата).

1565 мнения
профил »
n00b каза на 01.10.2009, 15:26 ?. :

На тая мацка кое точно и е WET? Геймплея позволява ли да видим мокрото нещо?

86 мнения
профил »
Children of Bodom каза на 01.10.2009, 17:41 ?. :

Добре запомнящо се име :D

39 мнения
профил »
Side каза на 04.10.2009, 09:14 ?. :

Заклевам се,тая игра е ебаси злобата :O

249 мнения
профил »
Sintes каза на 06.10.2009, 13:04 ?. :

Да...яко!

5 мнения
профил »
EzioItaly каза на 16.10.2009, 12:45 ?. :

Е тва играта по често трябва да се праят такива игри

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 20.10.2009, 12:57 ?. :

що по дяволите "wet".....?

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 08.04.2010, 10:37 ?. :

Щото идва от Wetwork - поръчкови убииства (така им викат в Америка)

5 мнения
профил »
decoy каза на 22.11.2009, 17:53 ?. :

като гледам шотовете ми изглежда хубава но щеше да е по хубаво ако беше за pc

14 мнения
профил »
Lylelovett каза на 09.03.2010, 10:55 ?. :

WET :D:D, в първия момент си помислих, че ще е някаква хентай или подобно :D:D, играта е супер препоръчвам я на всеки...

1 мнения
профил »
koce87 каза на 18.04.2013, 11:43 ?. :

Защтоли нея пускат за pc дали няма да стане кат с заразно зло и тази да излезе pc в последствие
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Wet

новини:
Канадците от А2М смениха името си и обявиха, че подготвят продължения както на екшъна от трето лице, така и на мечешката касапница Naughty Bear.
Aко се чудите какво ще стане, когато се смесят експлозивността на Тарантино и Родригес и стила на 70-те години, Wet е добър опит за отговор на този върпос.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Grand Theft Auto V 29
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19