facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
WRC 5
Ревю | 27.10.2015 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Kylotonn
Издател:
Bigben Interactive
Жанр:
Състезание, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
42.71 лв
купи играта »

плюсове

интересна комбинация от аркадно и симулационно управление

богато съдържание

интересен мултиплейър...

минуси

... стига активността да е по-висока

неубедителен физичен модел

теренът не е достатъчно реалистичен

много слаби визия и озвучение

гласът на навигатора заслужава отделен минус

Въпреки, че никога не е била изявен лидер, поредицата WRC има изненадващо дълго присъствие в гейминга и води началото си още от дните на PlayStation 2. През 2010 г. лицензът за играта бе възстановен от студиото Milestone, а сега то на свой ред го предаде на французите от Kylotonn. Те нямат кой знае какъв опит в правенето на рейсъри, но ако не им липсва едно нещо, то това е желанието да направят истинска next-gen рали игра.

За съжаление, желанието не е всичко.

Основният режим във WRC 5 е кариерата, която ви поставя задачата да преминете през поредица от шампионати, докато най-сетне си проправите път до заветния World Rally Championship. В началото на сезона избирате договор със съответните допълнителни условия като това да запазите колата във възможно най-добро състояние. Ако не ви се занимава с кариерата, може да започнете Quick Rally сесия, както и да пробвате уменията си онлайн. За съжаление, там липсват състезания от типа Rally Cross, които щяха да направят мултиплейъра по-интересен, затова най-вече ще се надпреварвате с резултатите на други играчи. Съществуват и допълнителни предизвикателства като Shakedown Challenge, където се борите за най-бърза обиколка, но с различни ограничения като например липса на ръчна спирачка или на навигатор.

Да започнем с нещо просто - самите трасета. Те са добре моделирани, но всички фенове на спорта бързо ще открият, че те в никакъв случай не са пълни копия на оригиналните трасета, а по-скоро изглеждат като вдъхновени от тях. Това, разбира се, е проблем най-вече за хардкор феновете; за всички останали, петте етапа от всяко състезание осигуряват достатъчно терен за една потенциално интересна игра.

Това, което обаче прави по-неприятно впечатление е самото усещане за трасетата. Те изглеждат почти неестествено гладки, без така очевидните неравности, които съпътстват всяко рали. Това се усеща най-вече при чакъленото покритие, а липсата на достатъчно индивидуалност прави трасетата по-лесни и по-еднообразни, отколкото би трябвало.

За разлика от Dirt Rally например, тук управлението е доста по-аркадно и дори когато изключите повечето помощни средства, то пак не е трудно. Това не е непременно минус срещу играта, тъй като достатъчно геймъри ще я приемат за по-достъпна, просот не очаквайте нещо супер реалистично. Установявайки по-аркаден модел на управление, студиото е успяло да заема една специфична позиция, създавайки рали игра, която е предназначена за доста по-широк кръг геймъри.

Но липсата на автентичност си казва думата и физичният модел търпи доста критика. Взаимодействието между колата и терена просто не е на ниво и независимо от комбинацията пътна настилка/климатични условия, колите продължават да се плъзгат нереално. Ако искате да повишите трудността и реализма, препоръчваме да включите демидж модела, както и износването на гумите, за да има за какво още да мислите.

Критика търпи озвучението, което е доста важно за един рейсър. Не става въпрос за музиката, а за ефектите на двигателя, свистенето на гумите и др., които тук са елементарни или просто отсъстват. В допълнение, досадният глас на навигатора ви е точно това - досаден. Опцията за мъжки и женски глас е добре дошла, но честно казано мног обързо ще се откажете и от двете.

Визуално WRC 5 няма да спечели награди, но със сигурност изглежда прилично. На макссимални настройки при DirectX 11 автомобилите са доста лъскави, а същото може да се каже за някои светлинни ефекти. Климатичните обаче - най-вече дъжда - все още са неугледни и трудно могат да се сравнят с това, което DriveClub например предлага. Да сравняваме двете игри не е нормално, но точно там като че ли се крие и най-големият проблем на WRC 5 - бюджетът и общото изпипване просто са на значително по-ниско ниво. Дори такива дребни елементи като интерфейса и менютата са неугледни и не хващат окото.

Чисто технически, разочарова липсата на поддръжка за някои от най-известните модели волани.

На теория, WRC 5 е добра игра, която предлага достатъчно съдържание за почитателите на рали спорта. Дизайнерите на Kylotonn обаче очевидно не могат да надскочат собствените си възможности, нито пък са разполагали с достатъчен бюджет, за да изпипат и разкрасят много от елементите. Въпреки добрите им намерения, техническите и естетическите недостатъци на играта правят WRC 5 задължителна най-вече за хардкор феновете на този рейсинг поджанр; всички останали по-скоро ще останат крайно невпечатлени от продукта. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7; CPU: Intel Core i3 / AMD Phenom II X2; 4 GB RAM; видео: GeForce 9800 GTX / AMD Radeon HD 5750; DirectX: Version 9.0c; Hard Drive: 25 GB; звукова карта: DirectX Compatible Soundcard
напиши коментар
 

2 мнения
профил »
Yordan_Andonov каза на 29.10.2015, 11:38 ?. :

Добро ревю, с което до голяма степен съм съгласен. Като почитател на рали спорта като цяло, очаквах тази игра с голямо нетърпение и следях всяка новина преди и след нейното излизане. Дори направих пре-ордър за ПС3 версията. Когато играя нещо, без значение дали е рали или ГТ6, най-важното за мен е поведението на автомобила. Нещо, което както споменахте в случая е по-скоро аркадно насочено, но и до колкото съм чел, това е била основната цел на производителя, за да може да се достигне по-голяма аудитория. Моето мнение (базирано на няколко часа игра с ПС3 контролер, понеже все още чакаме съпорта за лицензираните волани) е, че е доста приемлива. На моменти дори ми допада. Далеч е от реалността, като заветното РБР или хапливия тон на ДИРТ, но не мога да скрия, че ми е забавно да я играя. Не знам, може би точно жаждата от факта, че рали игра не е излизала с години и може би тази е последната за ПС3-ката ме накара да я поръчам. Графиките и саунда са точно така, както ги описахте. Особено навигаторът е някаква шега (като на игра от 2000-та), но това бих го преглътнал. Отсъствието на рали-крос за мен като "хардкор рали геймър" е плюс. Това което искаме е Race againts time или класически рали етапи за време. Нещо, което искам да добавя за мултиплеър-а е липсата на цели ралита. Т.е. имаш възможност само на един стейдж и това е. Няма генерално, нямаш възможност примерно да пуснеш 5-те етапа на Монте и да си направиш стратегия да натиснеш повече на заледените етапи, а другите да ги караш по-спокойно и така. Като цяло другото си е така, както сте го описали. Още веднъж благодаря за ревюто. Беше очаквано.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 02.11.2015, 13:13 ?. :
Редактиран на 02.11.2015, 13:23 ?.

WRC съзтезанията заслужават доста по-добри игри. Това нещо в никакъв случай не би могло да мине за AAA игра, ако се продаваше за 20 долара тогава щеше да е ОК. Има един тон неща за доизпипване, но въпреки това от 2010-та сменят само скиновете, манджата вече много взеха да претоплят. Като усещане напомня малко на CMR 2.0, само че е доста по-прецакана версия, нищо че онова е игра от 1999-та. WRC игрите за PS2 са ненадминати, с изключение може би само от dirt rally. Трябва codemasters да се хванат да правят тези игри, или пичовете които правиха игрите за PS2, сегашните разработчици не стават или не им стигат кинтите.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31