facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Venetica
Ревю | 28.01.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Deck13 Interactive
Издател:
DTP Entertainment
Жанр:
Приключение, Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Зрелищни битки с внушителни същества

Красиво нарисувани хора, сгради и околна среда

минуси

Банални куестове и справяне с еднотипни задачи

Проблеми с графичния енджин

Представете си свят, в който Смъртта е просто длъжност, на която се назначават най-различни хора, избирани от специален Съвет. Всеки, който получи този на пръв поглед непривлекателен пост обаче, се озовава с необятна мощ и власт, придобива свръхестествени способности. Но какво ще се случи, ако един ден тази длъжност бъде заета от недоброжелателен тип? Грешки стават навсякъде и без да прецени ситуацията както трябва, Съветът назначава некроманта Виктор, който е решил да използва поста си за осъществяването на десетки злобни и тъмни цели. За щастие има един човек, който може да му се противопостави и това е Скарлет – дъщерята на предишния гражданин, заемал функцията на Смърт.   

Така започва тази

интересна и много красиво нарисувана линейна ролева игра игра

чието действие се развива във Венеция. Нашата героиня не изгаря от желание да приключенства, но въпреки това често ще й се налага да слиза в миризливите градски катакомби или да се броди из безкрайните извънградски друмища. Общо взето Скарлет е типична модерна средновековна девойка, ако може по този начин да я опиша – обича шопинга, маникюра и средновековните гланцирани списания. Нейната най-близка цел, както се очаква от млада жена, е да се омъжи. Да - и кандидати не липсват, особено Бенедикт – снажен, красив, наистина отличаващ се от останалите мъже – който иска да свърже завинаги живота си с този на нашата героиня. Но съдбата в света на Венетика им подготвя друга реалност. Бенедикт загива достойно, като всеки мъж, защитавайки своята любима, а Скарлет попада в много по-дълбока ситуация – негово величество Смъртта ще й каже

зловещата тайна, че е избрана спаси света

Каква изненада, нали? Сюжетът като цяло е линеен, но атмосферата е пресъздадена много сполучливо. Сградите, околната среда и всичко останало е нарисувано с внимание, всеки детайл е изпипан до съвършенство. Любопитен факт е, че Venetica е дело на същите онези разработчици, създали адвенчър игрите Ankh и Jack Keane, което обяснява силния приключенски дух в първата ролева игра на студиото.

Въпреки това почитателите на екшъна ще останат доволни. Във Venetica са включени много и зрелищни битки с най-разнообразни приказни същества. Не очаквайте обаче твърде много от бойната система - тя е най-обикновен микс от обикновени и специални удари, примесени със спорадичен блок.

Въпреки чара си 

Venetica не е лишена и от недостатъци

Постоянно ще се налага безсмислено и досадно често да кликате, за да движите героя си напред. Друго озадачаващо е, че хората в играта ходят насам-натам из града, но са доста бездушни. Можете да влизате в домовете им, да отваряте шкафове и чекмеджета, но последствия от това не произтичат, както да речем в Gothic. Няма да ви подгонят с бухалката дори ако им вземете домашния любимец.

Самите мисии пък, честно казано, не са нещо изключително

Тук ще откриете стандартните убиване, защита, ремонт, доставка, разузнаване и т.н. Вярно, изпълнението им е достатъчно интересно, но пък е на фона на общата баналност.

В играта няма силни врагове, няма да се налага да прилагате остроумни хитринки за справяне с босовете. Нещата са някак обидно прости: получи куест-убий демон-вземи опит-получи куест. И така до безкрайност. По този начин Venetica се превръща в една красиво нарисувана нова версия на Diablo, в която обаче няма дори бутилки с лечебни отвари. А и да умреш е почти невъзможно. След всяка физическа гибел, Скарлет се озовава в света на мъртвите, където продължава да се сражава, а след това се връща назад и така докато не се свърши нивото на нейната сакрална енергия, което обаче никак не иска да намалява.

Още едно нещо боде в очите и това са задължителните за всяка ролева игра диалози. Тук те изобщо не приличат на извадени от някоя дебела книга. Напротив – разговорите са посредствени и скучни и едва ли ще успеете да откриете някаква задълбоченост в тях.

Не е тайна - имам смесени чувства към тази игра. В следколедната суша от заглавия обаче съм сигурен, че мнозина от вас ще открият, че Venetica е един приятно неангажиращ начин да прекарат свободното си време си. 

 
системни изисквания
CPU: Core 2 Duo E8200 (2.67 GHz), Видеокарта GeForce 8800 GT, 2 GB RAM
напиши коментар
 

1565 мнения
профил »
n00b каза на 29.01.2010, 11:39 ?. :

Не бих казал че Диабло е лесна и скучна игра ... първата една година, която пропилях с Диабло 2 ЛоД ми беше трудно и интересно ... знаете ли как се играе сингъл на Хел :D

Venetica я свих от торентите, но след час побеснях - наистина е обидно лесна. Подозирам че тестващия екип е бил няколко 5-годишени хлапета и затова трудността е такава.

103 мнения
профил »
gadmc каза на 29.01.2010, 11:55 ?. :

Никога не бих играл подобно нещо.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 29.01.2010, 14:25 ?. :

Успях да врътна играта преди няколко дни. Наистина ще трябва да се съглася с написаното по- горе, с изключение на твърдението, че не може да се умре (енергията си намалява доста доволно и трябва да си я пълниш сам), както и че няма еликсири. Има и то няколко вида. ;) Както и да е, това не е най- важното. Графиката е доста красива и аз определено се позапалих по играта. Хареса ми, доста прилича на Fable. Битките не са изобщо трудни с изключение на 1-2 гада, които изискват малко тарикатлък за да се бият. Куестовете верно са "за цвят", но са забавни. Опитах на няколко пъти да видя има ли разлика при вземането на различни решения в дадена ситуация- ефект нулев. В крайна сметка квото и да говориш, "то си хрупа зелена трева". Бих я препоръчал на хора като мен, които нямат и една игра на компа си. :D Смятам, че ще е временна анестезия докато излезе нещо напълно зомбиращо. :)

1878 мнения
профил »
Sentry каза на 29.01.2010, 14:33 ?. :

Ако се сложи трудността на hard от settings битките стават леко по-забавни.

45 мнения
профил »
Daath каза на 30.01.2010, 09:17 ?. :

О да бе,много по-забавни.Враговете само като те видят и търчат към тебе и падат с 1 удар.

1878 мнения
профил »
Sentry каза на 30.01.2010, 13:03 ?. :

И ето как доказа, че не си играл на hard...

693 мнения
профил »
perro каза на 31.01.2010, 09:40 ?. :

Напълно става играта, ако човек няма някакви супер-мега-яки изисквания към геймките въобще. Но трябва на хард да се играе...

47 мнения
профил »
kycito каза на 05.02.2010, 22:07 ?. :

Ако беше излезнала през 2005та щеше да става за нещо.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Venetica

Чийт:
Пред вас е една добре замислена игра с внушителни сражения и прекрасна атмосфера, която по някое време обаче може и да ви стане досадна. Eто и малко чийтове.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48