Valve търсят решение на злоупотребата с VPN в Steam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За доста хора единствения легален начин да се сдобият с дадено заглавие е да си платят това, което им изисква съответната платформа. За по-находчивите обаче има начини, благодарение на които да се сдобият също така легално с желана от тях игра, без да им се налага да чакат сезонното намаление или дори да си издействат още по-голямо такова – чрез употреба на VPN. Уточняваме, че Valve прилагат различни ценови политики за различните региони. България например се разглежда като част от Европейския съюз и ние имаме възможност да закупим игрите на цена, която е еднаква за целия ЕС. Спрямо Руската федерация обаче Valve прилагат различна ценова политика, като там цените са по-ниски, спрямо тези за ЕС. И тук идва тънкия момент, при който даден потребител може да използва Virtual Private Network, чрез който да заблуди системата относно региона от който е и да закупува игри на по-ниски цени.

Явно обаче количеството на злоупотребите е скочило, тъй като Valve вземат под внимание този проблем. Решението на Lord Gaben е промени в стъпките за плащане. Начинът на плащане ще включва сравнение на валутата за разплащане, която трябва да съответства на локацията на платеца и използваната там валута.

Преди няколко години Valve наложиха банове на потребители, които чрез VPN бяха мигрирали именно към руския Steam магазин, от където купуват игри. Потребителите не използват VPN единствено заради по-ниските цени, а в по-редки случаи и заради достъп до регионално забранени игри. По-ниската цена обаче е водещият мотив. Разбира се, много потребители използват VPN за други цели, несвързани с платформата на Valve и именно затова Valve искат да намерят начин да решат проблема, без да налагат забрана върху употребата на VPN. Ако сте сред този тип потребители – нямате място за притеснение.

От Valve са помислили дори за случаите, при които потребител сменя местоположението си и достъпва платформата от различни региони в действителност: "Ако сте се преместили в нова страна или ако просто пътувате често и продължително, вие можете да обновите настройките за страната в Steam, но само когато извършите плащане чрез платежен метод характерен за тази държава. Употребата на прокси или VPN за да скриете своята истинска локация е твърдо против правилата на Steam и може да доведе до налагане на ограничения върху вашия акаунт." – обявиха от Valve.