facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Undertow
Ревю | 31.01.2008 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Chair Entertainment
Издател:
Chair Entertainment
Жанр:
Аркада
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

Достъпен и завладяващ геймплей

Впечатляваща графика

Находчив мултиплейър

минуси

Само ако нямате достъп до XBLA

Честно казано, от самото начало бях доста скептично настроен на тема Xbox Live Arcade (XBLA). Microsoft така прекаляват понякога с фалшивия патос, че човек почва да се съмнява във всичко, което казват. В случая с XBLA идеята беше да се даде шансът на никому неизвестни все още създатели на игри и дори на абсолютни аматьори не само да направят своя игра, не просто да я споделят с многомилионната аудитория на Xbox Live, ами и дори да спечелят някой и друг долар от мероприятието. Всичко това с предоставените от Microsoft (почти) безплатни "инструменти" за гейм дивелъмънт, плюс шанса да разпространят играта си без това да им струва и стотинка. Звучи страхотно наистина. От една страна се дава път на нови, свежи и необременени от пазарната икономика идеи да излязат на сцената. От друга - каталогът на Xbox 360 рязко набъбва с куп нови, простички, но адски забавни заглавия. Геймърите пък печелят, защото могат да се сдобият с всичко това кажи-речи за без пари.

И не щеш ли, оказа се, че идеята е наистина добра. Не, идеята е страхотна направо! Вярно, че огромна част от XBLA заглавията са преработка (понякога доста нескопосана) на стари аркейд класики. Но напоследък се появиха и учудващо добре замислени и още по-учудващо добре изпълнени заглавия, като Geometry Wars, да речем.

Една от тези гейминг находки определено е и Undertow. Става въпрос за аркейд шутър, чието действие се развива в една равнина, макар моделите в играта да са изяло тримерни. Неслучайно споменах Geometry Wars, защото управлението на Undertow е доста сходно - левият стик на геймпада се използва за придвижване, а десният за стрелба в целия 360-градусов диапазон. Играта разказва (с учудващо добре изпълнени междинни анимации) за далечното бъдеще, когато сушата на нашата планета е погълната от моретата и океаните. Три фракции се борят за световно господство - тази на наследниците на Атлантида, тази на последователите на капитан Немо, и тази на милитаристите Iron Marines.

Всяка от страните в конфликта разполага само с четири различни типа единици, но и те са повече от достатъчни, за да осигурят един наистина завладяващ геймплей. И колкото и невероятно да звучи, Undertow заимства идеи от безспорния мултиплейър шампион Battlefield. Отново нещата се въртят около завладяване на пръснатите по бойното поле respawn точки и принуждаването на противника да изразходва резервите си.

В графично отношение Undertow е едно абсолютно аркейд бижу. Играта ползва Unreal 3 енджина и  - ей богу - това си личи. Разбира се, този енджин не би струвал и пет пари в ръцете на некадърници, но хората от Chair Entertainment са всичко друго, но не и аматьори. Undertow буквално гъмжи от невероятни "подводни" ефекти, някои от които смайващо реалистични. Само намерете някое геймплей видео от този аркейд шедьовър и се вгледайте н "следите", които вашите изстрели, да речем, оставят след себе си. Абсолютно зашеметяващо!

Игри като Undertow са способни да разбият на пух и прах всички черни мисли на тема "обречени ли са малките, независими дивелъпъри в този бизнес?" Chair Entertainment са не само създатели, но и й издатели на своето творение, което означава, че именно те първи ще берат от плодовете на своя труд. Не на последно място заслугата за това е и на модела за дистрибуция, предложен от XBLA. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Forza Horizon 2 -PC MANIA 2.0. 19
Fable II Pub Games 6
Sonic Unleashed 5
Resogun 4
Tekken 4
Virtua Fighter 4
Tekken Tag Tournament
Bloody Roar 2
Bit Dungeon+
Mortal Kombat: Armageddon