facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Uefa Challenge
Ревю | 13.06.2001 | автор: Александър Бойчев


оценка:
Производител:
Infogrames
Издател:
Infogrames
Жанр:
Мениджър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Не знам защо, но напоследък, когато взема да пиша за някой футболен симулатор, все попадам на разни недоносчета. Може би просто защото ЕА наложиха стандарт в този жанр и всички останали разсейки бледнеят пред хита FIFA. А може би просто на разните там фирмички им е писнало да се потят пред сериoзните си проекти и тотално забравят, че има фенове, жадни за поредния добър футболен сим. Добър пример за това е и порочното спортно недоразумение Uefa Challenge. То май е плод на кратките предсмъртни гърчове на недоразвити гейм-дивелопъри, които явно не са способни за нещо повече... За да не бъда обвинен в брутално оплюване, още от самото начало искам да се застраховам - играта не е отвратителна, тя просто не е хубава! И разбирайте горното и в двата смисъла - не е хубава и като гледка за окото. Тя дори не е хубава и за запълване на времето,

тя просто не е хубава!

Не е хубаво и това, че претендира за челно място сред футболните игри, а всъщност не предлага абсолютно нищо ново. Дори не използва и стари изпитани бабини рецепти за качествен виртуален мач. Да започнем с това, че из менютата можете да бродите само с клавиатура! От долу на екрана ви постоянно ще святка надпис, напомнящ за досадните конзоли. "Press 1 to Confirm, Press 2 to Cancel". И това ако не е гавра! Модифицирали пичовете от Infogrames игрица, ама забравили да махнат конзолните лекета от нея...еx, ex! Но нищо, всичко това се преодолява, зарязвате слепналата се за ръката ви мишка и се опитвате да намерите бутоните "1" и "2" по клавиатурата. Оказва се, че авторите не са имали предвид цифрите, а просто са решили да нарекат така Enter и Escape. Хе-хе.
Нататък, играта продължава в абсолютно същия дух.

Конзоли, какво да ги правиш!?

А иначе по време на мачовете съм сигурен, че ще изживеете едно голямо мъчение. Всички фигурки - които, признавам, са нарисувани добре - се движат бавно-бавно, като че ли са остарели преждевременно докато е зареждала играта! Това в началото не дразни, но след като поиграте някоя и друга минута, ще разберете колко е неприятно - просто къса нервите. Все пак футболът е динамика, а не бавна и мудна игра. Ако авторите се бяха сетили поне да сложат из менютата и бутон за настройка на скоростта...Но спокойно, това май го няма по конзолите - press 1+2+....

Като става въпрос за графика и звук, мога да кажа едно - Uefa Challenge е нарисувана добре. Не е сред най-прекрасните творения на компютърните аниматори, но поне е нарисувана сносно. Футболистите си имат лица и се движат достатъчно реалистично (като не забравяме бавните им движения, естествено!). Разбира се, класата на FIFA e далеч напред. Освен това из менютата има разни интересни попадения  - единственото хубаво нещо, пренесено от конзолната версия. Готина е настройката за "шанс за промяна на климатичните условия". Слагате 25% шанс за дъжд и се молите богу да не завали :-)!

В края на писанията ми ще ви кажа, че има и българско присъствие в играта. Участваме с отбора Sofia(?!), който е съставен от несъществуващи футболисти! 

 
системни изисквания
P2 266, 64MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Football Manager 2010 12
Championship Manager 2010 2
Football Manager 2009 1
FIFA Manager 09 1
FIFA Manager 08
Championship Manager 2003/2004
Championship Manager 4
Total Club Manager 2003
Championship Manager 2006
Championship Manager 2001/2002