facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
UEFA Euro 2004
Ревю | 11.06.2004 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Убеден съм, че почти няма млади членове на нашето общество, които да не се вълнуват за представянето на българския национален отбор по футбол на тазгодишното европейско. След силните и убедителни квалификации новите национални надежди със сигурност са разпалили сърцата на почитателите на футбола. Ето защо, и аз като всички, нямам търпение да чуя първия съдийски сигнал и да видя какво ще забъркат този път лъвовете.

Ако и вие сте нетърпеливи и не искате да чакате, бих ви препоръчал да разцъкате новото творение на ЕА, а именно UEFA Euro2004. Играта е свежа, зарибяваща и новите идеи в нея са достатъчно, за да ви накарат да си я купите.

След излизането на FIFA 2004 цялата футболна геймобщественост бе малко скандализирана. Двата лагера, единият на страната на FIFA 2003, а другият - на страната на нейния наследник, често изпадаха в концептуални спорове. И дори и до днес се чуват гласове, проповядващи про-FIFA 2003 идеологии. Каквото и да си говорим обаче, с всяка следваща версия ЕА подобряват игрите си. Така и от 2003 до 2004 година програмистите вече бяха оправили доста неща и по-трудната, но доста по-истинска FIFA 2004 наистина отвоюва достойни позиции.

Започвам този материал така, защото е важно да се отбележи, че чисто новата UEFA Euro 2004 не е повлияна от нещо друго, а именно от FIFA 2004. Това според мен обаче въобще не е лошо и както можете да се досетите, авторите са добавили нови, интересни и разнообрази неща. Те със сигурност ще успеят да накарат и

анти-2004 настроените да променят мнението си

Ще започна с това, че трудността на играта изобщо не е променена. Новаците отново ще видят доста зор дори и на Amateur ниво на трудност, а тези, които се опитат да поиграят на по-висока сложност, ще трябва доста да потренират.

Добрата новина е, че ЕА са пипнали доста AI-то на компютърно управляваните футболисти. Сега вече няма да видите почиващи си кръшкачи, а всеки един от единадесетте ще тича и ще търси пролуки, за да получи пас (както казваше един треньор по футбол - “Не искам да виждам буквички по терена”, става въпрос за Ф, Г, Ь... :)). Това най-малко ще ви улесни при скоростните атаки и при тези, при които се изисква бързо мислене и тактични пасове. За статичните, обхождащи наказателното поле атаки обаче, не могат да се кажат добри думи. В много случаи вражеската защита и вашето нападение ще се групират като по учебник и търсенето на пролуки в такъв случай става почти обречено. Противниковите отбори вече играят по-сигурно и по-тактично. Нерядко ще ставате свидели на паническо изчистване на топката от наказателното поле, което преди се случваше рядко.

В UEFA Euro 2004 има цял куп нови режими за игра

Класическите Friendly и Practice типове са запазени и тук, като са добавени и интересните Home and Away, Situation, Fantasy и PK Shootout режими. Най-любопитен от тях е Fantasy режимът, в който ще можете да подберете футболисти по ваше желание и да сформирате един своеобразен Dream Team. Естествено, Euro 2004 mode е най-ценната част на играта, с която ще можете да се впуснете с любимия си отбор във всичките кръгове както до европейското първенство (квалификации, приятелски мачове), така и в самия шампионат.

Най-голямата новост в UEFA Euro 2004 е моралът на играчите

Вече преди всеки мач вашите футболисти ще имат промяна в психическото си състояние, което ще е или положително, или отрицателно. Ако печелите редовно и вкарвате много голове, вашите избраници ще покачват морала си и ще се чувстват доста по-сигурни на терена. Обратното – ако не пускате някой играч да играе или пък ако се представя зле на терена, той ще получава спад в мотивацията. По-високият морал, разбира се, ще ви гарантира по-сигурна игра. Така футболистите в UEFA Euro 2004 вече не са просто човеченца с физически характеристики, а се превръщат в почти истински хора с променлива психика, която се влияе от събитията и моментното състояние.

Графиката в новата UEFA Euro 2004 е леко подобрена версия на тази от FIFA 2004. Не си мислете обаче, че липсват промени. След като вече е задължително видеокартата ви да подържа DirectX9 хардуерно, цялостният фасон на играта изглежда някак по-зализан и по-наточен. Детайлите по играчите са много повече и при по-близките камери си личат малките подробности по тях, които ги карат да изглеждат като живи. Движенията им са анимирани почти реалистично, а авторите уверяват, че са добавили нови и по-точни изпълнения на някои техники.

Единственият по-сериозен недостатък, с които ЕА се борят от години, обаче е публиката. И тук

хората по трибуните изглеждат като чаршаф

дървени са и са абсолютно двуизмерни. Не знам поради какви причини, но авторите на UEFA Euro 2004 не са направили нищо по въпроса с подобряването на качеството на този компонент. Вярно е, по трибуните се виждат статични и веещи се флагове на отборите и други дреболийки, но все пак цялостното качество на публиката е доста ниско. Може би напълно триизмерните агитки биха натоварили доста графичните карти, но пък напоследък излязоха доста мощни графични ускорители...

Интерфейсът на UEFA Euro 2004 е силно конзолно повлиян (накъдето всъщност върви тенденцията в управлението на спортните игри). Това обаче няма да окаже голяма пречка на феновете на клавиатурите. Всичко по интерфейса е интуитивно и единственото дразнещо нещо е фактът, че из менютата ще кръжите както с курсорите, така и с R и T.

В аудио частта ЕА са се справили дежурно добре. Футболистите и тази година си подвикват, треньорите дават наставления (много добре се чуват те, ако сте с 4 колони), а публиката реве направо като на живо. Всеки отбор си има специфични лафове, които само подобряват атмосферата на стадиона. Саундтракът на играта (виж карето) е висококласен, както винаги. Парчетата в него са небрежни и са перфектен фон за тази футболна симулация. Коментаторите, добре познати ни от предишните части, са отново на добро ниво като в този аспект няма генерални промени.

Финалните реплики няма да са много позитивни

Размислите, започнали от предишната част, са валидни и този път. Те са свързани с това, че когато нещо достигне върха си, алтернативите са две: или запазване на позициите, или пропадане. ЕА са се постарали да не коригират драстично добрите неща от FIFA2004 и са добавили приятни дреболии. Те, разбира се, гарантират на серията няколко миши стъпки напред, но не осигуряват това чувство, което даваха преди. На нещо ново, по-добро, по-различно и по-приятно. Надявам се във FIFA 2005 да видим един изцяло нов енджин, нов геймплей и генерални промени. Впрочем, нали на това сме се надявали винаги... 

 
системни изисквания
Pentium 700 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31