facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Two Worlds II
Ревю | 20.11.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Reality Pump
Издател:
TopWare Interactive
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Гигантски, детайлен и разнообразен свят

Страхотна магическа система

Увлекателна история

Отлично озвучаване

Прекрасна визия

Мултиплейър режим

минуси

Не един и два технически проблема

Слизането по стълби е реализирано трагично

Управлението на коня можеше и да е по-добро

Игра, от чийто лапи просто няма измъкване – това е Two Worlds II. И ако си мислите, че всички продължения по принцип са калпави, то това превъзхожда иначе проблемния оригинал многократно. Дори е на една крачка от истинското съвършенство. Преувеличавам? В никакъв случай…

Четири пъти по-голяма от Oblivion и поне два пъти по-добра от нея

Когато Two Worlds излезе за първи път в края на 2007-ма, десетки медии от цял свят буквално я направиха на пух и прах. Негативизмът, леко пресилен на моменти, бе толкова натрапчив, че всеки, който по един или друг начин се чувстваше привлечен към нейния необятен свят, се смяташе автоматично или за идиот, или за мазохист.

Сега обаче поляците от Reality Pump доказаха, че могат да извличат поука от грешките си и Two Worlds II слага в своя джоб с изключителна лекота титани като Oblivion и Gothic 3…

Първоначално замислена като експанжън, но впоследствие прераснала в пълнокръвно продължение, Two Worlds II ще ви пренесе

около пет години след събитията в оригинала

които довеждат света на Анталор буквално до ръба на разрушението. Силата на нашия герой е изчерпана. Сега той е безпомощен пленник на магьосника Гандохар, а Кайра, неговата сестра, която отчаяно копнее да спаси – е под влиянието на тъмни сили, които се опитват да разбудят мистериозна дремеща мощ от поколения назад във времето и да покорят целия Анталор.

Надежда обаче има и в най-тъмните моменти. Орките, някога смъртни врагове на хората, организират спасителна операция и измъкват героя от лапите на Гандохар. Каква е мотивацията за това тяхно решение? Какво крои техният лидер – красивата и легендарна Драконова кралица? Нашият герой тепърва предстои да разбере. Особено ако иска да научи повече за миналото на Гандохар и същевременно – да успее да спаси своята Кайра. Тук започва и вашето приключение…

Първото нещо, което ще ви направи впечатление, когато стартирате Two Worlds II, е че

играта е изключително красива във визуално отношение

Тя се захранва от енджина GRACE, роден от пепелта на този от първата част. И абсолютно всичко – от жезъла в ръцете ви, през чудовищата по пътя, до пейзажите в далечината – изглежда наистина поразително. За разлика от голяма част от ролевите игри с отворен свят, тази е изключително оптимизирана и върви сносно дори и на среден клас машини. Ще виждате loading екран само когато влизате в дадена постройка, но той е толкова кратък, че няма да попречи на цялостното изживяване…

Що се отнася до самия свят, той е толкова голям – със стотици куестове с различни решения, както и с множество странични занимания - че само за преминаването през глава първа от историята ми трябваха около 10-11 часа. Без съмнение има какво да правите. А и много от задачите и подисториите в играта са увлекателно разказани и оригинално поднесени. Ще се срещнете с чадъри, ядящи хора, с капитан с обратни сексуални наклонности, който се крие от войниците си, ще се изживявате като лектор на сбирка на „Почитателите на магически същества”. Дори можете да изнесете концерт с други музиканти на площада и по този начин на спечелите по някоя и друга жълтица, да си купите лодка и да заплавате сред просторните води на Анталор или да заделяте за свой дом в един от големите градове в света.

Що се отнася до бойната система

тя е изключително добре развита. Подобно на първия Two Worlds и тук няма класове, а единствено определен набор от умения – магически, меле, далекобойни, занаятчийски и прочие, в които може да инвестирате по ваше усмотрение и да превърнете героя си в каквато машина за убиване предпочитате. От ходещ танк с тежки брони и смъртоносни хладнокръвни оръжия, през безмилостен стрелец, дебнещ в сенките и поразяващ по двама души наведнъж със своя лък, до маг, владеещ всички природни елементи...

Също така авторите са се погрижили битките да не се превръщат в безмилостно помпане на левия бутон. Често, макар и не винаги, ще трябва да помислите малко по-тактически, особено ако искате да се измъкнете живи от поредното сражение. Така например ако се изправите лице в лице с мумия, не я налагайте просто с меч. Поразете я с огнена топка (все пак цялата е в бинтове, нали?). Или пък ако сте по-скоро боец, специализирал се в меле битки, използвайте умението Fire Strike, което превръща физическите щети в огнени и работи в случаите, когато в лявата си ръка държите и факла. Готино, нали? Въобще – почти през цялото време ще трябва да се съобразявате със силните и слаби страни на всеки един противник.

Може би най-впечатляващият елемент в Two Worlds II са магиите

На ваше разположение е една система, благодарение на която може да сътворите буквално безброй уникални заклинания. Трикът е в специалните карти с различни ефекти и тяхното специфично комбиниране в съответните амулети. Първо, трябва да изберете основния ефект (Life, Earth, Power, Water, Ice, Fire и т.н.), след което и носителят (Missile, Area Effect, Summon, Enchant и т.н.). А накрая – да я оформите допълнително с т.нар. modifiers (Damage, Protection, Homing, Spray, Ricochet и Time). Звучи сложно, да. Но веднъж щом свикнете със системата, пред вас ще се открият десетки различни магически заклинания, които ще ви бъдат полезни във всевъзможни ситуации.

Така например Fire + Missile, допълнени от Damage = на Fire Bolt. Air + Enchant + Time = магия за невидимост. Stone + Summon = каменен голем. Това, разбира се не е всичко. Когато напреднете в магьосническата си кариера, ще може да комбинирате по повече от 1-2 карти наведнъж и съответно – да създавате поредица от ефекти и носители. Да речем, че искате да направите огнена топка, която експлодира при допир с противник. Използвате основата за Fire Bolt, но към нея добавяте още един ефект и носител. В случая – Fire + Area Effect, допълнени от modifier Damage. И готово!

Въобще – цялата игра е създадена с една основна идея –

да ви позволява да променяте всичко така, както вие пожелаете

Всяка една броня или оръжие може да бъде разградено на своите съставни части, които, впоследствие ще ви послужат за ъпгрейда на любимата ви екипировка (стига да сте изучили съответните занаятчийски умения). Имате да възможност да слагате специални магически камъни навсякъде, които допълнително увеличават вашите способности. И дори да оцветявате екипировката си както пожелаете.

Не на последно място – може да варите и всевъзможни по вид отвари с най-различни ефекти, като комбинирате откритите от вас билки и съставки. И тук, подобно на магическата система, може да експериментирате колкото си искате, като крайният резултат до голяма степен зависи единствено от вашето собствено въображение.

На фона на цялото това разнообразие Two Worlds II, подобно на своя предшественик, предлага дори и мултиплейър режим, в който допълнително може да изгубите десетки часове от свободното си време, ако по някаква причина масивната сингълплейър кампания не ви е достатъчна.

Разбира се, играта не е съвършена

Откриваме не един и два бъга. Противниците често се заклещват в тесни пространства и стават лесна плячка за вашите стрели или магии, откриваме несъответствия между говора и субтитрите… Дори веднъж героят ми буквално изпадна от света и се озова под 3D модела на една стая в Хатмандор. Но дори и подобни технически недоразумения, особено на фона на гигантския свят на Two Worlds II, не могат да попречат на изживяването. А то определено си заслужава. 

 
системни изисквания
Едноядрен процесор на 2 GHz, 1 GB RAM (2 GB за Vista или 7), видео карта Radeon HD или Geforce 8800GT (Shader 3.0 и 512 MB RAM), Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 21.11.2010, 10:26 ?. :

"2 пъти по-добра от Oblivion" са сериозни думи.Дано ми хареса.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 24.11.2010, 07:12 ?. :

Зависи от това къде рейтваш Обливиън. Аз го рейтвам доста ниско ;)

40 мнения
профил »
Съселче каза на 21.11.2010, 10:27 ?. :
Редактиран на 21.11.2010, 10:28 ?.

Изглежда наистина внушително, а тази система за създаване на магиите определено ме блазни много. Със сигурност ще се играе играта, но нужно ли е да се изиграе първата част? Или няма да изгубя чак толкова от историята?

А на репликата "2 пъти по-добра от Oblivion" няма да повярвам докато не я изиграя :)

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 21.11.2010, 12:01 ?. :

WTF
1вата макар и голям свят беше толкова недодялана и бъгава, а сега изкачате с егати и ревюто, едва ли не игра на годината..
дано да е добра

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 21.11.2010, 12:01 ?. :

И аз искам такава шапка и костюм. :D

160 мнения
профил »
gamble каза на 21.11.2010, 12:18 ?. :

хммм... не че размера е показател за хубавите игри, но като прочетох ревюто си викам: аууууу т'ва ще е към 10 гигбайта. Гледам я играта, около 5 гигабайта. дано да е добра, ще се пробва.

9 мнения
профил »
Roland каза на 21.11.2010, 12:28 ?. :

Доста пристрастно ревю. Играта се е харесала на автора, няма лошо. За мен нито историята беше увлекателна, нито бойната система беше нещо по-различно от помпане на един бутон и със сигурност не сложи "Oblivion и Gothic 3 в малкия си джоб" оО Самата мисъл за това ме кара да настръхна...

145 мнения
профил »
glesson каза на 21.11.2010, 12:40 ?. :

Играх играта и не мога да се съглася с ревюто. Имаше множество технически проблеми, започна супер мудно, някои елементи с контрола над героя също не ми допаднаха. Не бих казал, че играта е супер зле, но съвсем леко надскача средното ниво. Gothic IV ми хареса повече, а игра като Risen например я размазва отвсякъде.

Все пак се надявам на повече хора да им допадне, на мен лично не ми и дори не я доиграх, а очаквах далеч повече от заглавието.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 21.11.2010, 13:45 ?. :

Тоя на деветия скрийн прилича адски много на първия вампир Ворадор от LoK серията :)

30 мнения
профил »
dubwise_warrior каза на 21.11.2010, 13:46 ?. :

няма равна rpg игра на oblivion

32 мнения
профил »
Drago9205 каза на 10.12.2010, 19:35 ?. :

Може би не си играл по-старите Готик 1 и 2, Risen, The Witcher или Dragon Age, тогава стопро ще си промениш мнението, че "няма по добро RPT oT Oblivion"

18 мнения
профил »
Solidus каза на 21.11.2010, 13:56 ?. :

Статията си е написана доста точно,а играта мноого добра.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 21.11.2010, 14:46 ?. :

Един въпрос, героят може ли да си го кустомизираме в началото - как изглежда, пол и такива работи?

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 21.11.2010, 15:30 ?. :

само външен вид, без пол и раса и така

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 21.11.2010, 16:18 ?. :

Мерси :)

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 21.11.2010, 15:56 ?. :

Има какво още да се иска.

2 мнения
профил »
underspawn каза на 21.11.2010, 17:48 ?. :

Morrowind > Oblivion ;/

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 21.11.2010, 18:12 ?. :

Три пъти се опитвах да играя Oblivion, три пъти я зарязвах след няколко часа. Играта просто ми е скучна - направили са един огромен свят в който да се развива невероятна игра... И са забравили да направят играта.

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 04.12.2010, 15:40 ?. :

Абсолютно същото става и при мен за съжаление.

111 мнения
профил »
trenti каза на 21.11.2010, 19:24 ?. :

присъединявам се към мнението на Jedi Knight

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 21.11.2010, 19:30 ?. :

ЕВАЛА на ПС маниа за статията даже ме е яд че не е фул оценката, евала. Тая игра е нещо уникално и почти съвършено. Нещо което Готик феновете чакахме дългооо... немога опиша колко ме кефи играта просто нема се опитвам.

единствения мноо дразнеш проблем е скачането и това че имаш стена до колене и неможе я прескочи, мноо тъпо и дразнещо но с 1 пач може да се оправи....

такава графика и толко добре оптимизиран че лети просто супер. няма значение 1 -та част аз не съм я играл и няма сигорно да я играя важното че ТАЗИ игра е нещо смесица от диабло 2 , уоу и готик което просто като я зацъкаш и става сутрин и неможе спреш и .... ох неам думи БРАВО...

679 мнения
профил »
torrin каза на 21.11.2010, 21:16 ?. :

Играта е готина да, определено. Но за битките не съм съгласен, като маг отначало е супер яко, но после става почти невъзможно за игра (chapter 2, който е стигнал до там) но ако играеш като воин опредлено боя е доста хаотичен и се свежда само до набиране на левия бутон на мишката с редуване на 123 от време на време.
Според мен готик серията(без провала 4) предлага значително по задълбочен геймплей, както и risen и дори two worlds 1

1220 мнения
профил »
vasito каза на 22.11.2010, 07:15 ?. :

Aбе хич не ми харесва графиката. Няакфа такава с... блум и характерни черти за джапанийз шит. Винаги ли трябва да си с тази смешна шапка?

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 22.11.2010, 08:48 ?. :

Ще я изпробвам играта, от фрее фулл демтото, което има :D
Дано не ме разочарова след прекрасната статия, която има :)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 24.11.2010, 21:35 ?. :

Разочарова ме, разочарова ме тотално :)

777 мнения
профил »
veluvian каза на 22.11.2010, 09:08 ?. :

Мисля, че играта е доста добра, статията е напълно естествена, тя така или иначе получава добра критика по света и има защо. Според мен ако Fable наистина прогресираше с продълженията си, трябваше да е нещо такова. Оптимизирана, графиката е по скоро прилична, но не е най - важното, все пак дребни неща правят впечатление - движението на героя, съприкосновение с околна среда - храстчетата се поклащат при допир и т.н. - приятно е за окото. Да, малко блуум ефекта дразни. Аз по - скоро бих дал оценка 5, а не 5,50. Когато пробвах Oblivion преди време наистина ми се стори скучна, съжалявам, но такова е впечатлението ми - никой няма да съжалява за Two Worlds 2.
Това, което може да спре силния възход на TW2 според мен би било The Witcher 2, но ще видим дотогава.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 22.11.2010, 17:43 ?. :
Редактиран на 22.11.2010, 17:45 ?.

vasito... няма нищо общо с джапан, явно не си я играл.

ето с тея 3 настройки всеки може да си я направи как го кефи него... не треа мноо акъл

Engine.MBlurScale
0
---------

Engine.MBlurIntensity
0
---------

engine.hdr=1

56 мнения
профил »
pilcho каза на 23.11.2010, 19:15 ?. :
Редактиран на 23.11.2010, 19:17 ?.

Засега не ми харесва особено. Първите ми впечатления от Oblivion бяха къде-къде по-приятни. Тук, освен замазаната графика (фешън) и купищата in-game videos, друго не знам какво им е харесало на авторите. Ама пак благодаря за статията - иначе нямаше и да помисля да сваля тая игра. Може пък по-нататък да стане интересна, кой знае..
Суперлативите за отварите и броните не ги броя, щото в NWN2 сме го играли това.

9 мнения
профил »
melman каза на 25.11.2010, 17:45 ?. :

Играта е уникална както като история така и в графично отношение, задълзително попълнение за всеки RPG маниак.

216 мнения
профил »
MoonFlame каза на 26.11.2010, 13:39 ?. :

Че играта е добра е ясно, но чак по - добра от Oblivion ? Много се смях на това изказване, а ако беше намесена и The Witcher като сравнение, това ревю щеше да е фиаско. Нека да не казваме за в бъдеще силни думи за една добра игра и да не я сравняваме с геймколоси.

56 мнения
профил »
pilcho каза на 26.11.2010, 14:19 ?. :

Мда, след известно време, прекарано с тази игра, откровено мога да кажа, че не е по-добра от Oblivion, но наистина е задължителна част от колекцията.

34 мнения
профил »
moonyy каза на 27.11.2010, 14:26 ?. :

Добре, добре... Само аз съм забелязал баналия сюжет, който буквално ме отказа?
Да не кажа, че съм разглезен от BioWare, но е болезнено да виждам туториал, в който от нищото ми дават лъка и съм готов да срелям прециозно 2 стрели, а в следващия момент ми се казва "Абе защо не избиеш тези неща с огнени топки".
Няма плътнсот на героите, а към главния персонаж симпатия ми е невъзможно да изпитам.

348 мнения
профил »
dprime каза на 05.02.2011, 13:37 ?. :

+1

40 мнения
профил »
Съселче каза на 01.12.2010, 15:39 ?. :

След като врътнах Divinity 2 реших да се захвана с тази. След точно 3 часа игра се отказах и директно я изтрих.

Изключително мудна, банална и ми идеше лично да си убия героя с права лопата по главата.

Извинявам се, но е просто жалко да сравнявате това нещо с игра като Oblivion

16 мнения
профил »
Kiro каза на 03.12.2010, 16:07 ?. :

Играта има красива графика и клиширан сюжет но битките са такъв клик-фест че не знам как може да се сравнява с Oblivian

33 мнения
профил »
bootdisk каза на 05.12.2010, 11:44 ?. :

Превъртал съм първата част и ме израдва... втората ми се вижда дървена, лагава със смешен и нескопосан геймплей. Имаше време когато конкуренция на такава игра нямаше, сега тя не може да се конкурира даже с ниско бюджетните заглавия на пазара.

160 мнения
профил »
gamble каза на 05.12.2010, 21:42 ?. :

на мен лично много ми хареса. за едно играене е добра. Chapter 1 ми костваше 12 часа, а останлите 3 ми костваха ОБЩО 12 часа, де да беше по-дълга :) горе-долу 24 часа гейм плей има играта :)

585 мнения
профил »
Jaison каза на 12.12.2010, 07:29 ?. :

Има и странични мисии

326 мнения
профил »
Daynov каза на 14.02.2011, 04:11 ?. :

Жалко е наистина да се сравнява с Oblivion при положение, че TES IV има нужда от 100+ мода, за да почне "бива" , макар че колкото и да я модваш главната куест линия си остава същата вкисната боза. TW 2 няма да се превърне в класика в жанра, но е доста над нивото на гореспоменатата игра.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Two Worlds II

новини:
Обещанието е за разплитането на оригинална мистериозна история и повече от десет часа геймплей.
Новата игра ще включва подобрени анимации и модели на героите, но въпреки това официалният й анонс и датата на излизане ще бъдат разкрити едва след 3 месеца.
Ако ArcaniA: Gothic 4 ви е разочаровала, вижте тези 33 нови скрийншота от Two Worlds II - една наистина многообещаваща ролева игра.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Two Worlds
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77