facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Transformers: Revenge of the Fallen
Ревю | 29.06.2009 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Beenox Studios
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън от трето лице, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Биещи се роботи!

Още биещи се роботи...

Споменах ли роботите, които се бият?

минуси

Лошо управление

Посредствена графика

Висока повтаряемост

Всички знаете каква е разликата между поредната игра, която инсталирате, за да убиете няколко часа, и заглавията, които не са помръдвали от харддисковете ви вече с месеци, дори години. Разликата е най-общо казано в цялостното усещане – защото само добрата графика или хубавият сюжет едва ли могат да ви заковат пред монитора за дълго.

Transformers: Revenge of the Fallen не е лоша игра, но определено не носи усещането на хитово заглавие. Причините за това са посредствената визия, лошото управление, високата повторяемост и липсата на динамика.

Лоша комбинация

Безспорно потенциалът пред заглавието е голям. Все още не е изключено следващата част да придобие златен статус. За да се случи това обаче, трябва да се преодолеят някои съществени недостатъци. На първо място според мен е управлението, което лишава играещия от динамиката, която принципно предполага игра с такава тематика и сюжет. На второ място идва зле избраният метод за представяне на историята – начупване на сюжета и нелинейна последователност на мисиите, които можете да избирате от централизираните управления на Аутоботите и Десептиконите. Създава се усещането за цикличност – минавате мисия, където трябва да сритате малко роботски задници, за да направите един ъпгрейд и да отидете на следващата мисия, където трябва... да сритате няколко роботски задника... Това са само три забележки, но важни за цялостното усещане от играта.

Да спасим човечеството

Признавам си, че все още не съм намерил време да отида да гледам филма Transformers: Revenge of the Fallen. Доколкото разбирам обаче, играта има връзка с неговия сюжет. Това обаче не е толкова важно. Всъщност това, което се случва в играта, с две думи, е съвсем елементарно. Десептиконите се опитват да събудят върховния злодей Мегатрон, който лежи на дъното на океана, посредством частица от „искрата”, а Аутоботите всячески се опитват да помогнат на хората в битката срещу Десептиконите. Горе-долу с това се изчерпва действието в играта. То се развива на няколко континента. Започва в Китай, след това се прехвърля в САЩ, където битката се пренася на различни дестинации – преобладаващи са сраженията в градска среда.

Преживяването ви в света на трансформърите е разделено на отделни мисии. След всяка от тях ще получите известен брой точки, с които след това можете да подобрите уменията си. Като да намалите времето за възстановяване на прегрелите ви оръжия, например. Има и други задачки-закачки, които би трябвало да закрепят вниманието ви по-дълго, но бих поспорил относно тяхната ефективност. Раздават се разни медали, ако се справите добре с дадена мисия и т.н. Всеки от роботите е въоръжен освен със смайващо име от типа на Bumblebee и Optimus Prime и с няколко специални умения и оръжия. 

Всичко това щеше да е страхотно, ако всъщност самите битки, самият екшън, който би трябвало да е сърцевината на заглавието, не изглеждаха като на забавен каданс. Проблемът според мен идва основно от усложненото управление, което превръща роботите, които управлявате, в тромави купчини метал. Оставяме на страна странните клавишни комбинации, които трябва да правите, за да изпълните по-специални удари (задържате shift, после space и пускате shift, без да пускате space, например). Това е малко досадно, но определено се свиква. Справяли сме се и с по-сложни игри, както се казва. Основният недостатък е липсата на динамика. Роботите са тромави, а когато преминат в режим на автомобили - трудно управляеми. Често пъти попадате в престрелка и секунди наред не можете да се ориентирате какво се случва, кой и откъде ви стреля. Да не говорим колко голяма е драмата, ако машината ви не е достатъчно мощна и има леко накъсване.

За финал ще споделя нещо, което вероятно съм писал десетки пъти из страниците на списанието: хвала усилията на разработчиците – вероятно ще избият инвестицията си в проекта, имайки предвид популярността му, но е жалко, че потенциалът, който се крие именно в тази вселена, отново не е реализиран. Все пак говорим за роботи и автомобили, а както знаем - почти всеки обича да троши роботи и автомобили.

Може би е въпрос на субективни предпочитания, но смятам, че играта щеше да се възприема по много по-различен начин, ако управлението беше по-функционално, динамиката на лице, а историята - поднесена по оригинален начин, намаляваща усещането за повторяемост на събитията и задачите...

P.S. Щях да пропусна да спомена за визуалните поклонници, че графиката е средна работа. Дори клони към слаба работа – особено ако не разполагате с двуядрен процесор и 9-та серия видео карта nVidia. 

 
системни изисквания
CPU Intel Core2 2.13 GHz; RAM 1 GB; Video: 256 MB; Windows XP/Vista; DirectX 9.0c
напиши коментар
 

716 мнения
профил »
Drecher каза на 30.06.2009, 19:52 ?. :

Наистина доста разочароваща игрица. А и е орязана възможността да метнеш кола по някой Аутобот.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 30.06.2009, 20:24 ?. :

Току-що се връщам от киното, гледах филма. Мога да кажа само, че си заслужава да го изгледате. Да, разбира се, има си клишетата, "драмата" и някои дребни недостатъци, но като цяло ви оставя със супер впечатление. Като човек, кефещ се на роботчетата още от времето на Волтрон (ех, спомени!), наистина не останах разочарован. Левчетата си струваха.

А, да, и Близнаците - къртят. :)

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 01.07.2009, 11:54 ?. :

Хохоо, вече два пъти го гледах. Бих го гледал и още 10 пъти само заради Меган Фокс :D

140 мнения
профил »
STARS каза на 30.06.2009, 22:13 ?. :

И аз днес бях на кино ... останах много доволен. Имаше много смях, ама адски много. Малки роботчета, братята - голям смях :) А толкова много ефекти във филм честно казано не съм виждал. Кой знае колко е похарчено за направата му оО

27 мнения
профил »
fear4 каза на 01.07.2009, 06:56 ?. :

Абе управлението малко него бива , ама с едни авери се пустнахме в мултиплеар на тая игрица , доста яко си е само ако управлението не бе толкова скапано , пробвах с джойпад ама нищо не се промени , ех тея разработчици само заносали идеята /

2746 мнения
профил »
Zlob каза на 01.07.2009, 07:44 ?. :

Г-н Георгиев отидете и го гледайте на кино!Съгласен съм с Draksis относно мнението му за филма.Има някои пресилени моменти,но е едно страхотно забавление и си струва всеки лев.Явно че сюжетът на играта не се препокрива на 100% с този на филма.Още много неща могат да се кажат,но това стига....и да близнаците къртят :D

112 мнения
профил »
gogott каза на 01.07.2009, 13:39 ?. :

gogott каза 17.06.2009, 14:04 ч. :
"Как съсипват една чудесна идея за милйони направо не е истина.Вместо да правят 2ра игра по 2рия филм защо не направят едно MМORPG.
Не съм фен на wow ,ама как ви се струва междупланетарно онлайн екшън приключение изпълнено с стрелба,трансформаций и рокедрол.
Не съм хейтър на филмите,даже чакам с нетърпение на 24 the revenge ама тая игра ще бъде играна точно 3 дена след филма и после забравена...like the first one"
Бил съм прав :D:D,а за филма:як е ,малко дълък и с прекалено много драма за екшън с роботи,но близнаците и яките ефекти на Industrial Light & Magic са невероятни!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 01.07.2009, 21:44 ?. :

..щом искаш ММО с роботи пробвай Exteel, може да ти хареса.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 01.07.2009, 14:21 ?. :

OMG ако бяха направили ММОРПГ щеше да е още по голям провал само защото разработката на играта е отнела година а не 2 както при повечето заглавия. Освен това трябваше играта шумно да се рекламира ако беше ММОРПГ. Освен това никой няма да иска да плаща пари всеки месец за боклук. Ако играта беше ММОРПГ щеше да е най-голямият провал на пазара и точно след няколко дена ще затворят сървърите и :Д
В момента играта си има мулти което е забавно.
Няма как да направят ММО по трансформерите защото:
1.Нямат достатачно пари.
2.Нямат идеите.
3.Ще осакатят още повече играта.

91 мнения
профил »
demona каза на 03.07.2009, 10:05 ?. :

Даа филма беше готин с много смях особенно тия двамата близнаци ме разбиха..... играта не съм я играл но по думите на брат ми за PS2 е по добре направена като управление от колкото за компютър така че ако имате конзола под ръка пробвайте на нея/е ако сте фенове на роботите де/ :)

1 мнения
профил »
Redsi каза на 04.07.2009, 11:54 ?. :

Филма беше готин. Стига толкова за него.
Понеже 4 дена бях без нет и това беше единствената инсталирана игра на иначе новия ми компютър, прекарах доста време играейки я. Наложи ми се да мина 2 пъти туториал-а, за да запомня всички безумни комбинации от клавиши, за разни он граунд атаки. И разбира се, не ги запомних. Не че има някаква съществена разлика дали се биеш, стреляш, ползваш R и F, в крайна сметка Десептиконите умират. Дори огромния Демолишър, или както там се казваше онова нещо, не представлява никаква трудност. Отдалечаваш се от него и го стреляш. Той не мърда и покорно умира. Като ти остане съвсем малко живот, просто превключваш в режим количка и караш насам-натам. След 5-10 секунди си като нов. Излишно е да споменавам, че можах да издържа 1-2 мисии at a time.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 04.07.2009, 11:56 ?. :

Абе само аз ли съм фен на Десептиконите.

4 мнения
профил »
svr09 каза на 08.07.2009, 08:01 ?. :

на мен ми хареса игрицата има бая екшън.Ама лошото е че трябваше да има да играеш с повече Атуоботи и Десептикони

2 мнения
профил »
viktor_99_99 каза на 06.08.2009, 13:01 ?. :

мякой ще ми каже ли дали играта работи на 2гб рам и дали ще работи също на без линдоус хп а някой да ми каже?

7 мнения
профил »
big_9 каза на 10.08.2009, 13:37 ?. :

абе тази игра я игра и без малко да я вратна :Д :Д :Д

7 мнения
профил »
big_9 каза на 10.08.2009, 13:40 ?. :

da 6te ti tragne

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:45 ?. :

Тази игра е гъз до гъз с първата- лоша графика и дървено управление.

45 мнения
профил »
vladi1231 каза на 20.08.2009, 13:31 ?. :

Много слаба игра.Очаквах много повече.

8 мнения
профил »
pitword каза на 26.08.2009, 23:06 ?. :

Според мене играта не струва на мене нито тази нито другата игра не ми харесват но колкото до филма той е мн добър

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 31.12.2009, 18:01 ?. :

Тва се врътва за 3 часа(1 кампания)да не говорим,че историята е скапана."The game takes the story lines and expans them...гъза ми".За всяко деиствие е измислена нова история(леим).Да не говорим,че роботите бяха небалансирани.Хиликоптера мре като муха,ма на меле 2 шотва сичко.Последната битка беше се едно играя Spider-man:Friend of Foe вървиш и се пазиш,в същото време викаш на дъртия колко лазерно олово ще му вкараш,докато реши да си отвори вторични.Графиката е добра само за роботите.Детаили сенки,сичко,ама града?По гаден е от този в новата Hulk,а Меган Фокс прилича на леля ми,която преди 3-4 седмици стана баба.Позор за Activision!!Не мислех че могат толкова нагло да ни прецакат след Spider-man:Web of Shadows ма го направиха!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Transformers: Revenge of the Fallen

новини:
Новата игра от поредицата Transformers: Revenge of the Fallen ще впечатлява както със здрав екшън, така и с цял набор от холивудски звезди, които ще я озвучават
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Transformers: The Game 2
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Assassin's Creed III 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80