facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Trains and Trucks Tycoon
Ревю | 15.05.2002 | автор: Васко Чаворски


оценка:
Производител:
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC
сайт на играта »

Графика и интерфейс
Не е шега работа да играеш в триизмерна среда, разработена внимателно и реалистично от фирма като Ubi Soft. 3d енджинът позволява гъвкава навигация в пространството, но за мое най-огромно съжаление при внимателно вглеждане в детайлите открих доста графични бъгове.
Наличието им припомня, че играта е само обикновен тайкун, който залага най-вече на логическото предизвикателство и добрия геймплей, а не на зашеметяващите визуални ефекти. Смело предлаганата възможност за игра при резолюции като 1280х1024 и 1600x1280, както и приятното оформление на интерфейса, само радват окото. Менюто за управление на влаковете и камионите е лесно достъпно и по желание може да го скриете с натискането на "Space". От него имате достъп до контролния панел за управление движението на превозните средства. Уви, статистическа информация за тях липсва. Но има изобилие от безполезни криви за финансовото ви състояние.

Геймплей

Играта предлага разнообразни симулации на реални и не толкова реални събития. Класическата история е базирана върху исторически данни за пускането на първата в света железница за превоз на пътници. През 1825 г. Чарлз Ман свърза Стоктън и Дарлингтън, като използва изобретения от Д. Л. Стивънсън локомотив. Амбициозният англичанин по-късно прокарва жп линия между Манчестър и Ливърпул. Разполагате с 5 години, за да повторите действията на магната Ман.

Trains and Trucks Tycoon има следните разработени сценарии:

Mountain-ways

Високо в планините, богати на залежи от въглища и желязна руда, са разположени множество разпокъсани селища. Липсата на подходяща инфраструкура забавя икономическото им развитие, а нуждата от нови пазари е от жизненоважно значение за бъдещето на перспективния регион.

Tour de France

Годината е 1890. Франция трескаво се подготвя за световното изложение в Париж, до което остават само 10 години. На столицата са необходими надеждни връзки с останалите градове. Времето за изграждането на транспортна мрежа е ограничено, а и не сте единственият, който иска да грабне приза "Tour de France". Той ще бъде присъден на фирмата, превозила най-много пътници.

Island-switch

Давидал и Голими са взаимозависими острови. Давидал е малък, с лош климат, но недрата му са богати на много ценни руди. Малкото жители имат нужда от транспортна връзка с Голими - голям къс земя, с добре развиваща се индустрия и благоприятен климат. За пътеводна светлина може да изберете бонуса, който ще получите за първия превозен пътник между двете географски точки.

Transportania

Притежавате малка транспортна фирма в изолирана и дива земя. До преди известно време тази част от света се считала за безполезна, но наскоро откритите природни изкопаеми я превръщат в безспорен фаворит.
Изграждането на транспортни артерии ще влее свежа кръв в младата икономика и ще свърже откъснатите райони с големите градове.
Истинско предизвикателство са т.нар. геосценарии, чиято сложност ви гарантира доста часове на усилено прокарване на пътища. При тях изграждането на инфраструктура е изведено над регионалния принцип.
Можете да избирате в коя държава /Франция, Германия, Великобритания/ или на кой континент /Европа и Австралия/ да разгърнете своята транспортна мисъл. Освен с териториално-регионалното си многообразие, тези кампании дават възможност и за работа в различни периоди от развитието на изброените държави и континенти.

Обобщаващият елемент при всички сценарии са ограниченото време и финанси за изпълнение на задачата. Не ми допадна системата на кредитиране 'свише'. Седнал на тежък кожен фотьойл, някакъв самовлюбен финансист с пура в ръка по неразгадаема за мене логика раздава кредити. Но така и не намерих директна връзка за преговори с банката и уговаряне условията по отпускане на заеми. Наистина приятно е да се появи надпис, че някой се е навил да отпусне недостигащите средства, но въпреки това авторите са предпочели да не обръщат внимание на този детайл и да не наблягат на значението на критерия - важното е кредит да се дава.

Навигация

Радостна е констатацията, че се намират геймразработчици, за които мишката има повече от един бутон. Използването на пълните й възможности дава на геймъра свобода при придвижване от един обект до друг и бърз zoom. За по-мързеливите има стандартно зададени гледни точки, както и приятна възможност, наречена object camera. С нейна помощ може да следите всеки движещ се обект. Това ви дава контрол върху превозните средства, а и понякога е разтоварващо да се повозите гратис и да се полюбувате на природата. След добрите вести идва ред и на лошите - физически придвижването е безпроблемно, но движението по картата, с която разполагате, не е съобразено с динамиката на икономическите процеси. При по-големи разстояния плоският модел на земното кълбо действа зле на ориентирането в средата, а компасът, който са ви дали, не е от голяма полза. Губите време и от невъзможността да преименувате спирки и гари и понякога се заплитате в имена с много цифри, които играта по default им дава.

Tips&Tricks

Използвайте превюто, за да видите как ще изглежда бъдещата пътна артерия преди да финансирате нейното изграждане. Ако сте допуснали грешка, разрушаването й няма да ви върне вложените пари.
Внимателно свързвайте отделните участъци на пътя. Зелената стрелка в началото и в края на всеки участък е индикатор, че може да продължите изграждането на линията.

Закупуването на превозни средства става посредством транспортни депа. Те предлагат разнообразен автомобилен и жп парк, съобразен с епохата, в която се развива действието.

Вземайте предвид конкретните нужди при покупката на вагони и ремаркета. Ако ще превозвате мляко от фермата за животни до фабриката за млечни продукти, купете цистерна за мляко, а не ремарке за превоз на въглища.

За да може да се обслужват индустриалните обекти, са необходими товарителници за стоката, която предлагат. Или казано по-просто - слагайте спирки, за да могат  влаковете и камионите да стигат там, където искате.

Не забравяйте да назначите маршрут за движение на конкретната машина. Трябват ви предварително построени пътища и изградени спирки.
Използвайте легендата, която показва движението на продуктите в производствения цикъл. Така няма да доставяте руда в шивашката фабрика.

И ако срещнете трудности - не се отказвайте лесно. Trains and Trucks Tycoon е игра, която си заслужава часовете, прекарани пред РС-то. 

 
системни изисквания
PII 400, 64 Mb RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
Sid Meier’s Railroads 1
Railroad Tycoon II 1
Sim City 4 1
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Tropico 1
Hard Truck Tycoon 1
Mall Tycoon 1
Zoo Tycoon 2: African Adventure