facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Trade Empires
Ревю | 06.11.2001 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
Издател:
Eidos
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC
сайт на играта »

Малко или много човешкият прогрес винаги се е градял на нечии желания - най-често във финансовата област. Основата на милата ни западна цивилизация, пък и не само на нея, винаги са се крепели, а и все още се крепят, на здрави икономически основи, интереси, интриги и т.н. Още от най-дълбока древност са се срещали индивиди с изострен усет за посоката на вятъра. Купуват тук, продават там, основават нова фирма и след пет години са по-богати от всякога. Търговски пътища, пристанища, купчини пари - всичко малко или много е свързано. Изобщо това е идеална тема за съставяне на една, две, че и повече компютърни игри.

Trade Empires
 
представлява чиста икономическа стратегия. Започвате всяка мисия с ограничен капитал, захвърлен някъде из световната карта. Целта е да се изгради търговска мрежа от предприятия и всичко останало, необходимо за просперитет. Единственото изискване към играча е да може да следи добре пазарите, да се нагажда към тях и в края на краищата да натрупа солидна купчина финикийски знаци.

Интересното на играта е, че не се разпростира в ограничен отрязък на пространствено-временния континиум. Има мисии, свързани както с древния Египет  и Китай, така и с последните години на Британската империя. Независимо от столетието действието си се води по един и същи начин. Търговските закони са практически вечни. Основната идея си седи непроменена: купувай евтино - продавай скъпо. Промените през годините са свързани предимно с мащабите и стоките, които се предлагат. Научно-техническият прогрес гарантира все нови и нови производства, методи за транспорт и пласмент.

Търговската фамилия, която управлявате, има завидни строителни възможности. Стига

парите в касичката

да го позволяват, имате достъп до всички възможни достижения на архитектурното и индустриално развитие за съответният век. Често още от началото на играта се налага усилено изграждане на железарии, винарни и т.н. Началната сума, с която стартира всяка мисия, е напълно достатъчна да задоволи и най-шантавия предприемач. Лошото на повечето постройки е, че трябва да се строят в близост до пазар. Около всеки търговски обект от въпросния вид има доста ръбест ореол, който маркира територията за изграждане на постройки. Често много от индустриалните залежи остават извън полето на градовете. В този случай се налага строенето на нов пазар, който автоматично се трансформира в ново поселение. Имената на селищата автоматично се дават от компютъра и са от рода на Нов югоизточен Бристол и тем подобни. Какво да се прави - липсват всякакви наченки на фантазия.

Основният начин за забогатяване в тази стратегия са търговските маршрути. Наетите хора се изпращат от пазар на пазар със съответните заповеди:

от град А купи овес и желязо

продай ги в град Б, с парите вземи вино, което върни в изходната точка. Ако потребностите в съответните поселения бъдат задоволени, търговецът няма да има и минутка покой, а непрекъснато ще се шматка от ляво на дясно. Парите ще си текат ли текат.

За съжаление това е един силно идеализиран вариант. В повечето случай все нещо забива някъде. Нашият човек се забавя в даден град и цялата търговска верига се скапва. Парите намаляват, а в най-лошия случай населението на съответните поселения започва да намалява. Единственият изход в подобна ситуация се оказва изхвърляне на половината товар и прекратяване на цялото начинание. Повечето от наетите търговци дават съответни бонуси при различни ситуации. Част от тях са добри ветроходци, други разбират повече от наземен транспорт. Като цяло е наистина добре да се обръща внимание на персоните, които се наемат - особено в началото на играта.  
     
Trade Empires предлага всевъзможна палитра от

неприятности и щастливи стечения на обстоятелствата

Положителните събития включват появяването на нови стоки и технологии.Не е рядкост обаче мистериозна болест да покоси лозята или пътни бандити да направят една-две поразии. Ефектът в повечето случай е досаден. Един от най-лесните начини за справяне със ситуацията е увеличаване скоростта на играта. :-)

Тя спада към категорията "геймки, трудни за усвояване". Не се и надявайте да се справите с управлението за по-малко от минута. Опциите, които се предлагат, са сравнително заплетени, подобно и на самите менюта. Необходими са поне минимални познания по английски плюс няколко капки търпение. Туториалът на играта е доста пространен и качествен.
Препоръчва се на всеки, решил да се захване с Trade Empires дори и за ден.   

За разлика от почти всичко останало

външното оформление на играта

е недодялано. Ако си пуснете Trade Empires рано сутрин на спокойствие, можете и да си помислите, че годината е 1996-та и че всичко след съответната дата е плод на буйното ви въображение. Картинките на играта са с ниски детайли. Присъстват и няколко подвижни елементи, но в общия случай картината е наистина постна. Повечето цветове са от земната гама и действат твърде успокояващо на нервната система. Озвучаването допълва напълно обстановката, а всичко си тече едно такова спокойно, спокойно.

Менютата на играта са забавно изчистени. Няма никакви финтифлюшки. Основните функции са си подредени и се виждат добре, макар че изискват известно време за привикване. Trade Empires не е от онези произведения, които предполагат усвояване на безброй комбинации из клавиатурата. Добрата стара мишка си е напълно достатъчна.

Картата на повечето от мисиите обаче обхваща доста обширни територии. Нивата на приближение, от които може да се следи играта, са три. Най-голямото увеличение предлага нещо като географско представяне и практически не играе никаква роля. Второто ниво показва икономическата карта с леки релефни моменти. Ефектът не е кой знае колко впечатляващ, но поне върши работа - дава сравнително добър поглед върху ситуацията. Най-приближеното равнище е в това, което ви позволява да играете най-добре.

Стратегията предлага няколко скорости, но дори и при най-бавната всичко се развива наистина бързо. Максималното увеличение е Х4, но чак толкова голяма разлика практически не се усеща. Единствено търговците препускат значително по-бързо по маршрутите си. Паузите са нещо широко рекламирано в играта. Идеята е да не се пропуска и една секунда от действието, докато играчът си разработва нови тактики за забогатяване. Така че, сребролюбци, хващайте Trade Empires и започвайте да трупате пачки. :-) 

 
системни изисквания
PII 300, 64 RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
Railroad Tycoon II 1
Sim City 4 1
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Tropico 1
Mall Tycoon 1
Hard Truck Tycoon 1
Sid Meier’s Railroads 1
Hospital Tycoon