facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Whispered World
Ревю | 08.05.2010 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Daedalic Entertainment
Издател:
Deep Silver
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Класически куест – готина графика

Майтапи (където се прокраднат)

Гъсеницата Spot

минуси

Дълги диалози

Мрънкащ главен герой

Нелогични пъзели

Чувала бях за имена като Потник, Трактор и Зелка... но за сефте се сблъсквам с Тъжник. Нещо повече - започвам да се чудя, ако вместо „тъга”, формулировката на движещата емоция на малкото ни човече беше „нуждата... от одобрение”, щеше ли да се казва то Нужник...?

Моите дребнави забележки обаче не са безпочвени. Защото името е най-малкия проблем на Sadwick. Проследяваме историята на един дребен клоун с голяма депресия, който живее и работи в семейния цирк на брат си и дядо си. Старецът обаче - позитивен до последния косъм в ушите си - е единственият веселяк в семейството. И въпреки това, дори той не запомня името на малчугана и постоянно го бърка с брат му, което допълнително омаловажава нашето човече и задълбочава комплексите му. Братът пък е откровен заядливко и само подвиква подир дребосъка, че е изтъкан от некадърност. В тази нерадостна атмосфера единственият, който обича Sadwick достатъчно, че даже малко повече от това, и през цялото време се влачи ситничко зад него, е гъсеницата Spot.

Въпреки многото предпоставки приключението да е култово, сега ще ви обясня защо за мен не бешe. Не е защото играта е лоша. Тя има толкова много потенциал -  букет от добри страни. Просто в букета има група буболечки, които ми скъсваха бавно нервната система, докато опустошаваха цветята.

The drama

Като начало - графиката е много готина, класически cartoon. Всичко е по ръчно рисувани скици стилово и е мега яко и приказно. Лъха на Monkey Island 3, като заменим бъзиците с мрънкане. Малкият ни герой, както вече казахме, е нещастен. Нещо повече – той има бледа кожа почти като смъртник - синя е (което си е факт, факт си е), гласът му е хленчещ и носов и винаги е мнооооооооооого тъжен.  В синхрон с емоцията, връхчетата на клоунската му шапка висят оклюмани като препикано мушкато и обрамчват тъжното му личице.

Освен жестоката реалност и фантазиите на Sadwick не са за пренебрегване. Сънищата му са свързани с края на света. Именно тук започва и нашето story. Мотаейки се безнадеждно, клоунът се натъква на един Chaski - авантюрист, решен да спасява кралството Corona. За да попаднеш в тази категория, нужните качества са оптимизъм, авантюризъм и т.н. - т.е. всичко, което ние първоначално нямаме.  Разбира се решаваме все пак да опитаме и помагайки на странното същество, се оказва че цялата тежест пада на нашите плещи. Ще спасяваме света, то се е видяло. Или поне така се надяваме. Според предсказанието на оракула ние ще унищожим света. Хапката обаче е твърде голяма за преглъщане дори за Sadwick и когато оракулът излзиза от транс и пита какво е било пророчеството, клоунът смотолевя, че ще спаси света... Така тръгваме в неизвестна посока за неизвестна задача с намерението да не оплескаме пак нещата. А може би точно, защото Sadwick не може да направи нищо като хората, ще оплеска и унищожаването на света, което му е предсказано... кой знае, кой знае...

Spot

Сред най-точните попадения е гъсеницата. Освен, че сама по себе си е много як герой, тя е и playable. Можете да я използвате на различни места, където няма как да стигнете, както и да се възползвате от различните й режими, които се отключват с хода на играта. Например може да се подува, както и да става огнена, след като изяжда едно огнено магическо същество. Всичко това много обогатява геймплея. Но пъзелите са приятни и сами по себе си. Сред любимите ми е един в началото, в който трябва да нагласите стрелките на определени места. Забавен е. Има обаче и доста абсурдни като например как претворявате номера с изстрелването от оръдие. Някои пъзели са нелогични.

Сред готините неща, които особено на фона на нашият тъжен герой изпъкват, са веселите камъни - Инго и Ралв.

- Искам да видя света, Ралв!!!

- Но светът не иска да те гледа, Инго.

Този диалог например е сред любимите ми мъдрости на говорещите камъни, които виждат само по една страна на нещата, защото всеки един гледа в една посока и е твърде горд, за да поиска да го завъртите в друга.

И така, въпреки прекалено дългите диалози, досадните на места нелогични пъзели и цялостната драма, преливаща от нашия клоун, играта има и позитивни страни. Готината графика, хуморът тук-таме и приятната класическа атмосфера са достатъчен стимул да поиграете, ако имате време в излишък. Ако случаят е друг, ви съветвам да се огледате за други заглавия в жанра, в момента се задават приятни такива. :-) 

 
системни изисквания
Win XP(SP 2)/Vista, Pentium IV at 2.3 GHz/AMD, 256 MB VRAM – with 3D Graphics Accelerator, Memory 1 GB RAM, 4 GB HDD, DirectX 9.0 compatible sound card, DirectX 9.0c
напиши коментар
 

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 10.05.2010, 15:02 ?. :

страхотна визия, най-обичам куестове с рисувани на ръка декори, наистина напомня на monkey island 3

2 мнения
профил »
pongo каза на 10.05.2010, 15:32 ?. :

- Искам да видя света, Ралв!!!

- Но светът не иска да те гледа, Инго.

Xaxaxaxaxaxa

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 10.05.2010, 15:33 ?. :

Да, на места игричката е яко забавна, макар че главният герой е некъф сополив депресар. :D

31 мнения
профил »
Lino каза на 10.05.2010, 18:06 ?. :

Мен пък главния герой много ме изкефи. Ттолкова е дрепресиран, че е направо забавен.
И не всички пъзели са нелогични. Човек просто трябва да се замисли над тях.

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 11.05.2010, 05:12 ?. :

Прав си, да си депресе също си има чар. :)))

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.05.2010, 20:42 ?. :

Тая игра много ми харесва на снимките как изглежда и ще я пробвам.

2 мнения
профил »
pongo каза на 11.05.2010, 05:13 ?. :

Супер е игричката не само като визия, но и като замисъл. Евала на Лили, че я е избрала. :) Чакаме Black Mirror 2 от нея!

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 17.05.2010, 12:23 ?. :

Хмм, навих се да пробвам игрицата, щом казвате, че е якичка. Иначе малко добавка към Black Mirror 2- абе кофти е. Първата част ми допадна 1000 пъти повече. Просто някак я няма тръпката. Някакви измислени куестове от сорта на "намери на тоя ядене, намери чай, за еди- коя си дама" и мотане. Реално готините пъзели са малко... :(

331 мнения
профил »
Koshmar каза на 15.05.2010, 15:56 ?. :

Ууу супер - непременно, ще я пробвам :)!

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 16.05.2010, 18:42 ?. :

Изиграх я,наистина имаше места с нелогични пъзели (особенно садистичните с гъсеницата),но играта наистина ми хареса.Мрънкащият герой трябва да е + според мен,по-оригинален от него отдавна не съм виждал.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 17.05.2010, 23:30 ?. :

Сега я почнах ама незнам какво да правя. Напих си охлиова с вода и тои стана дебел и взех ченето на дядката, една лопата и ключ от устата на мечката в стята. Уж трябва да ходя в гората ама нестава за сега. Иначе много ме кефи нашия чарактер и това че е депресиран ме кефи така изглежда по-умен от останалите чарактери в играта.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13