facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Walking Dead Season 2: Episode 1
Ревю | 26.12.2013 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Telltale Games
Издател:
Telltale Games
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

потенциално интересни теми за развитие

Клем вече е в центъра на вниманието

светът на играта е все така брутален и емоционален

минуси

някои от пъзелите вече не са толкова предизвикателни

Големият проблем с епизодичния формат е, че понякога е трудно да разгледаш обективно и критично дадена част, тъй като нямаш възможност да я сравниш с цялата серия. Първият сезон на The Walking Dead се оказа една от най-хвалените игри в последно време, но епизод 1 на втория сезон е просто една пета от цялата игра и като такъв почти всичко, което може да се каже за него спада по-скоро в категорията „Превю“. Освен това задачата се утежнява още повече от това, че Telltale поставя акцента върху историята на героите, а както феновете добре знаят развитието на сюжета около – да речем – Лий и Клементайн се очертава най-добре, когато имаме възможност да видим целия сезон, напаснат заедно.

Това обяснява защо при дебюта си All That Remains получи малко по-предпазливи

ревюта и оценки в сравнение с пълния формат на предния сезон. За да можем да разгледаме обективно новия епизод трябва да се отговорим на няколко ключови въпроса като това как продължава в него историята и канона, установени от първия сезон, дали тук се поставя основа за нова вълнуваща серия от епизоди и как се отразява на сюжета промяната от Лий към Клементайн.

Кратките отговори на тези въпроси съответно биха били „доста добре“, „до известна степен“ и „по интересен начин“. Докато в началото на първия сезон Telltale имаше практически карт бланш да работи така, както иска, този път сцената вече е сложена и основните постановки са зададени. Ето защо в много отношения All That Remains прилича на своего рода послепис на първия сезон отколкото на начало на втория. И последните връзки на Клементайн със старата група са прекъснати и тя навлиза в нова и потенциално опасна среда. Между тези две ключови събития имаме няколко сцени, където младата героиня трябва да се брани от нови опасности и всичко това е включено в епизод с продължителност не повече от два часа. Както обикновено и All That Remains ни предоставя няколко емоционални и напрегнати момента, но в известна степен ни оставя с усещането, че малко насила наложеното темпо идва за сметка на правилното въвеждане на новите герои.

Това, разбира се, без съмнение ще бъде поправено в следващите епизоди,

но цялостното чувство е, че All That Remains е епилог, а не начало. Това обаче не прави епизода по-малко внушителен и емоционален. Доста малко игри могат да се мерят с драмата и натурализма на зомби приключението. Клементайн определено попада в доста тежки ситуации и някой дори може да се разтревожи докъде ще стигне смелостта на Telltale в предначертаването на съдбата на своята малка героиня. Извън това присъстват и обичайните мини игри, пъзели и моменти тип „point-and-click “ при все, че те все по-малко изискват сериозна мисъл при решаването им. Може би най-интересното обаче е промяната в самата Клементайн – от поддържащ герой и вид морален компас за Лий тя става главно действащо лице. Средата на The Walking Dead е сурова и малкото момиче се е превърнало в борец за оцеляване. В един момент от епизода дори има интересна съпоставка между малката, но доста опитна Клем и по-голямо, но очевидно наивно момиче.

На този етап е прекалено рано да определяме новия сезон като достойно

продължение на оригинала, но очевидните интересни нишки без съмнение са на лице. Познавайки майсторството на Telltale най-вероятно няма съмнение, че с останалите епизоди те е бъдат идентифицирани правилно и развити подобаващо така, че Клем и новите й спътници отново да се окажат в центъра на напрегната и емоционална история за борбата да запазиш човешкото у себе си. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7 или 8; CPU: Core 2 Duo 2GHz или еквивалентен; 3 GB RAM; видео: карта AMD или NVidia card с 512 MB RAM
напиши коментар
 

320 мнения
профил »
radqtor каза на 27.12.2013, 11:02 ?. :

vijte si zvezdichkite che mi sedqt nesto sivi

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 27.12.2013, 11:46 ?. :

Идеята е, че отделният епизод няма оценка; тя ще бъде запазена за крайния формат на играта, когато целият сезон бъде достъпен за геймърите. До момента техните точни дати на излизане не са ясни като предстоят:

Episode 2: A House Divided (начало на 2014 г.)
Episode 3: In Harm’s Way
Episode 4: Amid the Ruins
Episode 5: No Going Back

Предполага се, че паузите между епизодите ще бъдат между 4 и 6 седмици. В края на сезона те ще бъдат обединени в т.нар. Collector's Edition DVD, който ще се продава директно през сайта на ТellTale.

320 мнения
профил »
radqtor каза на 27.12.2013, 14:56 ?. :

Taka shte e nai dobre

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 27.12.2013, 12:14 ?. :

Това е много хубаво Гусин Цеков, ама усещате ли колко сте назад откъм ревюта...? Какво се случва с най-популярната гейминг медия в България? Имате читатели, имате коментатори. Вместо това да ви мотивира да изкарвате повече оригинално съдържание, нон-стоп пускате новини, които много често са ирелевантни, идват със закъснение и обръщам внимание, че доста често ги превеждате на бързо и променяте малко словореда.

Лошо няма, факт е че нямате ресура на IGN/Gawker/n4g etc., но също така е факт, че въобще не си давате зор откъм РЕВЮТА. Защо? Ето едно малко списъче, за игри, които като геймъри ни интересуват и бихме искали да видим какво мисли PCmania за тях:

GTA Online - направихте едно доволно ревю на сингъла, обаче какво стана с мултито?
Wargame
FIFA 14
Gran Turismo 6
Gone Home
CivV Brave new World
NBA 2k14
The Stanley Parable
Bus, Woodcutter, Bridge, Crane, Farming Simulators 2014 - навремето правихте супер весели и духовити ревюта на тия игри, които искренно ме разсмиваха.
Cities in motion 2
Trackmania Canyon/Valley/Stadium
etc.
ETC.
E-T-C.

За тия игри се сещам в момента, други потребители могат да го допълнят тоя списък. Отделно, чакаме ревюта на next-gen ексклузивите, вярно, че конзолите още ги няма в БГ, но и това трябва да го имате в предвид

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 27.12.2013, 15:20 ?. :

напълно съм съгласен.
сигурен съм, че доста хора от тук са способни и навити да правят ревюта без заплащане. по този начин виждам бъдещето на сайта аз.

горчивата истина е, че сайта е мнооого назад с ревютата. инди сцената (и не само, което е жалкото) е тотално пренебрегната.
стягайте се, че много български сайтове и блогове (с по един-двама човека екип) напълно ви издухват.

в момента тук е свърталище на тролове и лумпени, в което няма нищо лошо, щото внася живец, ма някое-друго ревю няма да е излишно...

20 мнения
профил »
-Господ- каза на 28.12.2013, 12:44 ?. :

+ Injustice: GAU

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 28.12.2013, 17:02 ?. :

+ Men of War поредицата

1335 мнения
профил »
sollider каза на 29.12.2013, 01:22 ?. :

Винаги когато някой засегне темата за липсващите ревюта, администрацията спира да дава отговори на потребителите. На свой ред бих попитал за ревю(та) на:
- F.E.A.R. 3
- Sniper Elite V2, както и приятните за co-op игра добавки към оригинала Nazi Zombie Army 1 & 2.
- Resident Evil 6 (че е боза - боза е, но е малко странно да липсва ревю, при положение, че са писали превю...)
- Inversion
- I Am Alive - изключително добър сървайвъл, страхотно допълнение за жанра, което, незнайно защо е лишено от ревю...
- Remember Me - същата работа като с RE6 - превю има, ревю - няма, а и играта не беше никак лоша.
- Оutlast
И това е списък с игри предимно от тази и миналата година, а през всичките години колко за наваксване имат авторите в сайта... Присмиваме се на Никеца, че спамеше във всяка тема за ревюта, но от друга страна пък и той има право да търси сметка за липсващите статии...
Ревюта на мултиплеър ориентирани игри също не се пишат, това е като че ли някаква тенденция на PC Mania, но пък свръх хайпнатите заглавия никога не се пропускат. Новите CoD и Bf например не заслужават и частица от вниманието, на което се радват от гейм журналята по цял свят, а новоизгряващи кадри, които се мъчат да пробият в бизнеса със свежи идеи и малък, но вложен на място бюджет биват пропуснати и/или недооценени от геймъри и медии, а кой друг, ако не ние да стимулира тия хора? С всяка следваща бройка закупен CoD/Bf забиваме сами пирони в ковчега на гейминга като цяло, било то PC или конзолен... и докога Activision/EA ще ни натрапват едни и същи игри години наред за нови? Ама докато има балами да купуват, ще има всяка есен нова помийка. А ако догодина пропуснете ревютата на CoD и Battlefield дори въобще няма да ми направи впечатление.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 27.12.2013, 16:20 ?. :

Всички сейфове си пазя от първия сезон а не иска да ми ги открие......правя всичко не става и не става :/

9 мнения
профил »
Shadowin каза на 28.12.2013, 07:41 ?. :

Играта търси сейвовете от първия сезон в:
C:\Users\[твоя юзър]\Documents\Telltale Games\The Walking Dead
При мен ги намери без проблеми и пита дали искам да ги ползвам или не.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 28.12.2013, 16:04 ?. :

да там съм ги сложил......но не ги открива (и папката преименувах и пак не става) някъде греша но незнам къде?

388 мнения
профил »
velikana каза на 28.12.2013, 19:29 ?. :
Редактиран на 28.12.2013, 19:29 ?.

И на мен ми се прецакаха сейфовете, но какво да правя, продължих си без тях. Не че моите решения са по различни от това което е подразбиране.

33 мнения
профил »
oziato каза на 28.12.2013, 20:55 ?. :

Кратичък епизод ми се видя.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 06.01.2014, 08:03 ?. :
Редактиран на 06.01.2014, 08:04 ?.

Някои от пъзелите? Пъзели?? Или аз съм играл друга игра, или авторът е играл на нещо друго...Иначе форматът си е супер, на мен не ми се стори кратък епизодът, точно преди да почне да писва свърши. Чакаме втория на The Wolf Among Us сега...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Walking Dead Season 2: Episode 1

Ревю:
A House Divided предлага всичко което сме свикнали да очакваме от поредицата и поставя основаната на доста интересно сюжетно развитие.

новини:
Ако се чудите кои са предстоящите заглавия в следващите дни и за кои платформи ще излязат, тук сте дошли на правилното място.
Според шефа на Telltale Кевин Брунър, в момента екипът работи по това как да обедини различните избори, направени при края на втората част.
Самото студио не смее да се ангажира с по-конкретна информация, тъй като е достатъчно заето с други проекти.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48