facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Saboteur
Ревю | 18.12.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Pandemic Studios
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Екшън от трето лице, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Автентична атмосфера

Добри визуални идеи

минуси

Страда от характерните за жанра проблеми

Стелт елементът не е на ниво

Всички онези от вас, които сте следили събитията от последния месец, включително и на сайта на PC Mania, са разбрали, че студиото Pandemic бе разформировано с цел по-добра оптимизация на наличните ресурси, както се мотивираха неговите собственици от Electronic Arts. На практика това означава, че една част от служителите му бяха уволнени, а друга – преместени в други дъщерни студия. Любопитно е, че The Saboteur дълго време се възприемаше като скрития коз в ръкава на Pandemic – от евентуалния успех на играта зависеше бъдещето на нейните създатели. За съжаление студиото не дочака това, но нека видим дали приключението все пак си заслужава.

По много от всичко

The Saboteur е игра, която се отличава с доста характеристики. Освен че е своеобразният реквием на Pandemic, тя е истинска палитра от жанрове. Основната концепция е на един отворен свят; сраженията са типични за екшън-приключенските игри; стелтът винаги е окуражаван като геймплей; в играта се срещат доста акробатични елементи, а всичко това се развива в историческите рамки на Втората световна война, като при това се опира на действителни събития. Всъщност самият факт, че игра посветена на този период не е шутър, е добро начало, но дали опитите за прекалено разнообразие не обрича играта на неуспех? 

Един ирландец в Париж

В играта поемате ролята на Шон Девлин, млад ирландски авто механик, който е изгубил най-близкия си приятел заради нацистите. Началото на играта го заварва в кабарето Belle du Nuit, където той е зает да дави мъката си. Миг по-късно той е вербуван от агент на френската Съпротива. Следващите няколко мисии са в ретроспективен стил и ни разказват събитията, довели до сегашното положение. Отново в настоящето, Шон си поставя за цел да наруши максимално немското присъствие в окупираната френска столица и да вдъхнови нейните жители за борба.

Любопитно е, че образът на коравия ирландец е вдъхновен от една историческа личност. Макар и роден във Франция, Уилям Гроувър-Уилямс е бил английски автомобилен състезател, който при избухването на войната започва да сътрудничи на британското разузнаване. За съжаление, нацистите го залавят и малко преди края на конфликта той е екзекутиран край Берлин. 

Нищо чак толкова ново под слънцето

В основата си геймплеят на The Saboteur се базира на екшъните от трето лице в отворен свят като Red Faction: Guerilla или друг продукт на самите Pandemic – поредицата Mercenaries. Париж е осеян с интересни места, които може да посетите и персонажи, с които се налага да контактувате. Тук ще видите типичните елементи на този вид геймплей с техните плюсове и минуси: разнообразие в реда, по който искате да изпълните следващите си задачи, голям и жив свят, из който може свободно – или почти, но за това ще стане дума малко по-надолу – да се движите, но и често скучни и еднообразни задачи от типа на „стигни от точка А до точка Б”, „убий този или онзи” и неизменното чувство, че сте безвъзвратно загубени някъде в играта.

Традиционно картата е осеяна с различни точки, от които може да получите нови второстепенни задачи, да се впуснете в опасна контрабандна дейност, а след това да размените придобитите пари за нови оръжия и автомобили на черния пазар.

Да удариш в гръб

Имайки предвид заглавието на играта, естествено е да предположим, че The Saboteur включва не само екшън, но и по-изтънчени елементи, които предполагат промъкване в гръб, тайно поставяне на експлозиви в целта и изчезване от сцената, без това да привлече вниманието на врага. В това отношение играта се справя донякъде: подобни елементи наистина са съществена част от гейм механиката, но не са изпипани достатъчно добре, за да придадат необходимия авторитет на играта.

Да разгледаме нещата последователно. В много от мисиите ще трябва да инфилтрирате, какъвто е техническия термин за незабелязано проникване, различни немски обекти като складове за муниции, бункери и радиостанции. Отличителна черта на Шон е възможността да се движи почти свободно по покривите на околните сгради, подобно на един съвременен Алтаир. Лошото е, че самото придвижване далеч не е толкова плавно. Друга възможност да бъдете незабелязани е да убиете някой немец и да използвате униформата му. Ако обаче го направите с огнестрелно оръжие, това няма да стане, тъй като петната от кръв ще ви издадат. Дотук добре, но странното е, че това не важи за автомобилите – ако преминете с открадната кола и такава, опръскана с кръв, покрай немски патрул, той няма да реагира, нито някой ще ви подгони, ако прегазите обикновен гражданин.

Да речем, че сте поставили динамита, а с него и гадния нацистки окупатор, на мястото му. Време е да напуснете сцената, без да чакате аплодисменти, но също така е време и за преследване, тъй като актовете на един саботьор обикновено имат недостатъка да бъдат придружени от порядъчно количество експлозии. Тук нещата отново отиват в двете крайности: измъкването с автомобил от нацистите става, когато излезете извън очертания около вас радиус на мини-картата. Това е доста трудно, като имате предвид, че целият град е осеян с вражески постове, дори и в освободените вече райони. Всеки път, когато нацистите ви видят, кръгчето отново се центрира около вас и преследването продължава. Първите няколко пъти е вълнуващо, но след това става досадно и накрая просто омръзва.

В същото време понякога е неприлично лесно да избягате, когато се движите пеша. Стелт елементът определено не е силна страна на играта, защото немците забравят за вас в мига, в който се скриете някъде. Почти всеки вид подозрително поведение също може да бъде контриран, ако просто се отдалечите за малко. Разбираемо е, че при големия мащаб на света и NРС-тата в него подобни неща могат да се случат, но усещането за нещо недовършено остава.   

Още един танц, шери?

Леко парадоксално, най-силната страна на играта не е пряко свързана с геймплея. The Saboteur се отличава с уникална атмосфера, която смесва звук и картина, за да придаде автентичната визия на окупиран Париж. Хрумването различните райони на града да бъдат в различни окраски в зависимост от това дали са под нацистка окупация или са свободни, е крайно интересно и оригинално. Така свободните места са цветни, шарени и огрени от слънце. Онези, където немският ботуш още не е отстъпил са издържани в мрачни, черно-бели тонове, а цветните елементи са малко и всъщност засилват чувството за потиснатост. Така например в кърваво червено проблясват нацистките знамена и кръвта, а жълтите фарове изглеждат като чифт злобни очи на черния фон. Над тези райони вали дъжд, а в небето често кръжи огромен дирижабъл. Така макар чисто технически графиката на играта, създадена с помощта на енджина Odin, да не е супер впечатляваща, оригиналният подход в използването на цветовете създава добро впечатление.

Озвучението е на същото високо ниво. Различните националности, които ще срещнете в хода на приключението, говорят английски със съответния си акцент. Французите имат характерното „р”, испанците – леко заваления говор, а самият Шон – популярният ирландски акцент. Когато влезете в даден автомобил, веднага ще чуете различна музика, издържана в характерни за периода стилове като джаз, кабаретни изпълнения и др.  

Реквием за едно студио

Можеше ли The Saboteur да спаси Pandemic от затваряне? Труден въпрос, най-малкото защото върху решението на ЕА със сигурност са влияли и други, не по-малко важни фактори. Факт е обаче, че играта има потенциал да ви осигури дълги часове забавление. Не е без своите проблеми, но ако превъзмогнете характерните за отворения свят недостатъци, ще получите интересно приключение в автентична атмосфера. Играйте го и споменавайте авторите му с добро.  

 
системни изисквания
Win XP/Vista; CPU: Core 2 Dual 2.4 GHz; 2 GB RAM, видео: GeForce 7800 или ATI Radeon HD 2600 Pro с 256 MB RAM
напиши коментар
 

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 19.12.2009, 07:50 ?. :

Не знам за вас, но аз ще остана с добри спомени за това студио благодарение на Саботьора и Merceneries

4 мнения
профил »
BuLL3t каза на 17.02.2010, 19:53 ?. :

И аз така това бе една превъзходна игра от която и аз ще остана със големи впечатления саунд графика

716 мнения
профил »
Drecher каза на 19.12.2009, 08:09 ?. :

Лебедовата песен на Pandemic. Честно казано, въпреки че пак е ВСВ игра, не усетих онова познато негодувание. Oще не съм я превъртял, но от видяното до момента, мога да кажа, че Pandemic напуснаха гейм сцената достойно.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 19.12.2009, 08:55 ?. :

хм... "... нито някой ще ви подгони, ако прегазите обикновен гражданин." не съм съгласен... :? според мен има логика в това... Немците не са Полиция... те са окупатори... к'во им пука на тях, че някъв французин (те от къде да знаят че е Ирландец) е полудял и е прегазил друг французин... :? всичко е тип-топ, стига да не прегази някой от тях (т.е. Немец...) :?

560 мнения
профил »
dogma каза на 19.12.2009, 10:03 ?. :

Е, не е съвсем така - при железния ред, който нацистите налагат - именно защото са окупатори - е нормално всякакво смущение на реда да не остава незабелязано.
Иначе играта си я бива, статията - също!

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 19.12.2009, 09:16 ?. :

За мен The SaboteuR си остава една от най-добрите игри за 2009-та.Още от самото начало историята те грабва и те онася във развитието без да обръщаш внимание на малките косури които дори и да ги забележиш си казваш "Какво пък" :)

707 мнения
профил »
sturba каза на 19.12.2009, 10:19 ?. :

Поне мен тази игра ми хареса много повече от GTA4.И както правя с игрите които ще имам желание да довърша ще си я купя до 2-3 дена.

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 19.12.2009, 11:20 ?. :

Напълно подкрепям Drecher, Pandemic направиха наистина добра игра като за последно. Вече я превъртях, и според мен единствения минус на цялостното усещане е самия край на играта.. можеха да го направят малко по-труден. Но въпреки това играта беше много добра и съжалявам, че няма да видим още игри от Pandemic.

238 мнения
профил »
io_bs каза на 19.12.2009, 15:46 ?. :

На мене много ми хареса играта. Все пак мисля, че е пропунсат един недостатък на играта - "разрушаването" на колите е доста нереалистично. Трябва да караш с пълна скорост, за да се огъне бронята и за да се счупят фаровете като се блъснеш. И още едно нещо, нямаше да е зле да има скоростомер (който най-вероятно нарочно го няма, защото ускорението на колите е не много добро ;))

22 мнения
профил »
radogg каза на 19.12.2009, 18:32 ?. :
Редактиран на 19.12.2009, 18:35 ?.

Браво, браво, брава, брава и катинар! Евалата, Пандемик, ще ва заведана на почивка у Перник. Играта си е супер. И от към геймплей и от към атмосфера, и от към стратосфера и от към биосфера и абе...въобще. Нека си позволя следния скромен съвет - не я играйте на easy ili normal, щото е твърде лесна и се губи всяка тръпка. Цеков, с повече чувство! Шойт. хяхя. Шойт според мен е българското възклицание "Ойт" на ирландски.

370 мнения
профил »
des каза на 19.12.2009, 19:16 ?. :

Аз отдавна се наиграх на такива игри. Покрай цялата свобода изведнъж се изгубва нишката на сюжета....е на някой хора им харесва да се чувстват като в друга реалност, но аз лично предпочитам линейните пуцалки. Игри от този тип вече не ме впечатляват...тази дори и няма да си я слагам

64 мнения
профил »
iamiam каза на 23.12.2009, 09:19 ?. :

Лошото е ,че така гадно са преебали графиката при инициализиране с графична карта ATI ,че на моменти буквално те плюе от играта !

366 мнения
профил »
Mersin каза на 23.12.2009, 10:00 ?. :

Има пач вече.Преди ми забиваше още на менюто,добре че го оправиха.

51 мнения
профил »
cimotic каза на 24.12.2009, 17:04 ?. :

Доста е дървена играта.. но пък зарибява. : )

1 мнения
профил »
BioWare каза на 07.01.2010, 09:47 ?. :

Абе ще дам шанс на играта само заради втората снимка.

6 мнения
профил »
chavo_gamer14 каза на 21.02.2010, 15:33 ?. :

Абе ти тъп ли си ? Ако гледаш само тфа на играта то по добре си дръпни едно порно дееба идиота

4 мнения
профил »
vladkko каза на 20.01.2010, 19:14 ?. :

просто вели4ествено аз останах с добро впе4атление за пандемик една наистина яка но последна игра на пандемик вси4ко е изпипано париж жените айфеловата къла и самия Париж ПАРКУРА по добар и от на асасина много яко

4 мнения
профил »
vladkko каза на 20.01.2010, 19:15 ?. :

но колите просто небеха изпипани требва да се бласне6 с голяма скорост само дати се ужули колата но е яко

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.02.2010, 13:36 ?. :

Готина игра. Смесица между GTA и Wolfenstein (но е от 3-то лице).

1335 мнения
профил »
sollider каза на 30.01.2012, 09:48 ?. :

The Saboteur много ми хареса, но не съм съгласен с автора на статията за stealth режима. Превъртях играта и може да се каже, че повече от половината й геймплей го минах на стелт, при това успешно без никакви ядове. Пистолет със заглушител с пълен пълнител + вашата добра тактика са гаранция за едно вълнуващо приключение.

30 мнения
профил »
slawek каза на 09.02.2012, 19:35 ?. :

Страхотна игра!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Saboteur

Чийт:
Последната игра на студиото Pandemic ни пренася в окупиран Париж, но дали атмосферата е достатъчна, за да запазим добър спомен за авторите? Ето и малко чийтове.

новини:
Компанията обяви, че престава да финансира тайнствената гейм инициатива, известна като "Project LMNO", която се надзираваше лично от режисьора Стивън Спилбърг.
Във форума на Electronic Arts публикуваха минималните и препоръчителните изисквания за РС версията на екшън приключението The Saboteur, което идва другия месец.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80