facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Misadventures of P. B. Winterbottom
Ревю | 15.05.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
2K China
Издател:
2K Play/Valve
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Елегантна и стилна презентация

Оригинална геймплей концепция

минуси

Кратичка

В последно време в гейм индустрията се наблюдава една интересна тенденция: наред с високобюджетните заглавия, струващи повече от външния дълг на африканска държава, се промъкват и по-амбициозни, независими проекти, които акцентират на иновативен геймплей или визуална естетика. Заглавия, които бързо идват на ум, са Braid или World of Goo, а сега вече ще трябва да прибавим и The Misadventures of P. B. Winterbottom – едно ексцентрично и лакомо приключение, което се развива напук на гравитацията. 

Пай, но не американски

Точно така, всичко в играта се върти около малки и вероятно доста вкусни, след като Уинтърботъм е готов на такива жертви, пайове. Само че не са американски, а с етикет Made in China. Докато оригиналният замисъл за играта принадлежи на студиото The Odd Gentleman, нейната Windows версия играта е дело на 2K China, базирано в Китай. Това обаче не трябва да ви притеснява – в случая работата е свършена перфектно и играта ще ви предложи неподправена и почти неочаквана доза забавление.

Както подсказва заглавието, тук ще поемете в свои ръце виртуалната съдба на П. Б. Уинтърботъм, но още самото име трябва да ви подскаже, че това не е вашият конвенционален гейм герой. Мъж, извървял по-голямата част от своя житейски път, Уинтърботъм има една-единствена мисия пред себе си – да събере всеки един от пайовете, които животът му поднася. Да, няма грешка, не ви се налага да спасявате света, да избивате пълчища орки или да печелите автомобилни гонки. А просто да събирате пайове в един пъзел/платформър свят.

Но дали наистина е толкова просто? За разлика от реалния живот, където паят си кротува в магазина или на масата и чака да бъде изяден, в света на Уинтърботъм пайовете не се съобразяват със земната гравитация. На практика това означава, че ще трябва да помогнете на нашия герой да улови пайовете, разположени из нивата. В началото това е лесно – трябва да направите свой клонинг, да запишете  неговото движение, така че да достигнете до заветния пай и готово! По-късно обаче ситуациите стават по-комплексни и вече ще трябва да прибегнете до помощта на няколко клонинга и цели комбинации от ходове, за да успеете. Така може да се катапултирате на по-високи платформи, да натискате бутони или да активирате няколко клонинга почти едновременно. Всъщност самият процес на „раздвояване” и наслагване на различни движения наподобява леко анимирането на някаква филмова сцена и допълнително засилва атмосферата.   

Визия или геймплей?

Ако историята в играта практически отсъства, то това, което със сигурност ще ви впечатли, е нейната визия. Пред вас е едно черно-бяло приключение, издържано в минималистичен стил. Играта изглежда като някой от немите филми от зората на киното, като този ефект допълнително се подсилва и от оскъдните реплики на Уинтърботъм. Вместо това ще трябва да черпите информация предимно от субтитрите под картината, точно както при първите филми. Озвучението също е страхотно, особено с пиано мелодията на заден фон. В резултат просто може да отворите широко очи и да се опитате да възприемете този причудлив виртуален свят, който наподобява Викторианската епоха, пренесена на вашия монитор.

Както подобава на един истински артистичен и некомерсиален проект, The Misadventures of P. B. Winterbottom е кратка – ако сте особено гладни, може да я минете за не повече от три часа, макар че последните нива със сигурност ще ви изморят или дори изнервят. Като бонус към всичките 51 нива, авторите предлагат и повече от дузина допълнителни нива, които могат да се отключат, така че може да прекарате още малко време в играта, но тя пак си остава кратичка.

Очевидно е, че силната страна на играта е нейната визия и презентация, но не можем да отречем, че The Misadventures of P. B. Winterbottom е и интересна в чисто геймплей отношение. Въпреки някои дребни пропуски, тя е задължителна за всеки, който обича да експериментира или просто иска да вкуси нещо по-различно. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista/7; CPU: Core 2 Duo 2 GHz; 1 GB RAM; видео: GeForce 7800 GT или ATI Radeon HD 3600
напиши коментар
 

72 мнения
профил »
Omega-x каза на 16.05.2010, 09:04 ?. :

Като гледам играта е вдъхновена от http://games.adultswim.com/the-company-of-myself- puzzle-online-game.html

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 16.05.2010, 11:39 ?. :

Изглежда стиймпънкарията е на мода в момента =)
>>> http://www.moddb.com/games/grim-strange-case

151 мнения
профил »
Vicarious каза на 16.05.2010, 14:12 ?. :

The cake is a lie!

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 17.05.2010, 14:21 ?. :

Доста ми пилича на Braid като стил на игра.

7 мнения
профил »
Terran18 каза на 19.05.2010, 13:54 ?. :

А е хора от де да си я дръпна в Zamunda я има ама е прецакана.....

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.05.2010, 08:24 ?. :
Редактиран на 20.05.2010, 08:25 ?.

Бива ли да си толкова нетактичен мама му стара?!
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48