facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan
Ревю | 24.10.2012 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Turbine, Inc.
Издател:
Turbine, Inc.
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Западен Рохан и Фангорн, пресъздадени в цялото си величие

Ездитните битки са страхотни!

Много добри геймплей идеи, правещи LotRO едно съвременно MMORPG

Уникален саундтрак

минуси

Досадни бъгове и дребни недоразумения

Инстанциите ще бъдат добавени на по-късен етап

Най-добрият експанжън от Mines of Moria насам е вече онлайн. Затова вчешете своя кон, нагласете удобно седлото си и се втурнете в галоп към полята на Рохан - следващата стъпка от вашето епично приключение.

Още в първия миг, в който навлезете в Амон Хен, минете покрай прословутите Аргонавти - двете велики статуи на Исилдур и Анарион, които пазят прохода на Великата река Андуин - и зърнете страната на рохиримте, ще останете поразени от нивото на детайли, вложено в нея. Ако ви е дошло до гуша от клаустрофобичния Мраколес и мрачния Исенгард, то в Рохан ще може да си вземете една голяма глътка свеж въздух. Очакват ви огромни открити пространства, два пъти по-големи от територията, която Turbine внесе в Mines of Moria.

Както знаете, Рохан е местност без планински райони

Тя изобилства от диви цветя и най-разнообразна по вид флора. И за да бъде пресъздадена максимално качествено, Turbine увеличават т.нар. Draw Distance (максималното разстояние, на което обектите се изобразяват от енджина). Ефектът е повече от задоволителен. А най-хубавото е, че не натоварва допълнително системата. Нещо повече - играта изглежда с една идея по-оптимизирана отпреди.

Ще странствате из множество градове с уникална хералдика и облекло и ще помагате на местните жители в надвисналата над тях война. Ще станете свидетели на разпада на Задругата - както през погледа на Фродо, така и през този на Боромир (включително до неговата кончина), но няма да тръгнете по пътя на Носителя на пръстена, който, заедно със Сам, отплава по реката към Мордор.

Вашата цел е да последвате Арагорн, Гимли и Леголас, които са твърдо решени да спасят отвлечените Мери и Пипин. Това, разбира се, ще ви отведе до Фангорския лес, пълен с особено зловещи противници. И тук Turbine са направили корекции по енджина, най-вече по отношение на светлинните ефекти, за да вдъхнат живот на тази величествено-страховита гора. Общо взето - Фангорн в Riders of Rohan поставя нови стандарти за това как трябва да изглежда един лес в компютърна игра.

Що се отнася до геймплей нововъведенията, те излизат на преден план още с първите ви стъпки в Рохан. Най-съществената е може би т.нар.

Open Tap система

Войната на Саурон и Саруман със Свободните хора е вече разгара си. И вие сте просто един от множеството воини, които ще се възправят срещу Сянката. Съответно - съвместното сътрудничество е от съществено значение. Ако видите, че ваш другар се бие с орк и решите да му помогнете, вече няма да му крадете от опита. Напротив - ще получите точно толкова, колкото и той, при това без да сте в една и съща група. А когато убиете орка, и вие и другият играч ще получите плячка.

Най-хубавото в случая е, че вече не се налага да ходите до трупа на моба. В отделно меню, представляващо своеобразна торба за до 50 предмета, ще се трупат всички предмети от убитите от вас същества. Ще разполагате с 1 час, за да ги преместите в своите собствени торби. В противен случай ще изчезнат. Всичко това улеснява куестването и странстването из новата територия изключително много. Казвам новата, защото тези геймплей идеи важат само за нея. Засега. Вероятно е въпрос на време Turbine да ги приложат и в останалата част на света.

Трябва да си призная, че имах доста резерви по отношение на Riders of Rohan, най-голямата от които бе свързана с

ездитните битки

Все пак може ли игра, посветена на страната на рохиримите, да не позволи на играчите да се сражават директно от своя кон? Не, разбира се. И за щастие Turbine са се справили блестящо!

Малко след като навлезете в Рохан, ще получите и своя боен кон и първото нещо, което ще ви направи впечатление е, колко по-труден е той за управление в сравнение с вашия предишен маунт. Ако го наречем по-реалистично, няма да сгрешим. Бъдете сигурни, че в първите минути ще имате сериозни проблеми с взимането на завои, особено ако решите да яздите в рамките на някое градче. Бойният кон е значително по-бърз от останалите маунтове, а и подлежи на пълна кустомизация (включително като име и външен вид). Дори най-дребният елемент, като скоростта, може да се регулира с Insert - от ходене, през тръс, до лек галоп и галоп.

Подобно на вас самите, и конят ви трупа опит (който е по-висок, ако убиете враг, докато сте на седлото си) и качва нови нива. Кликнете ли на портрета му, ще откриете цели три дървета с умения (по отделно за всяка една от трите вида категории коне - light, medium и heavy), в които може да разпределяте натрупаните skill точки. Разнообразието е огромно - очакват ви един куп предимно пасивни способности, които ще ви превърнат в истинска машина за убиване, докато кръстосвате Рохан на четири копита. Те ще ви правят по-издръжливи на коня, ще увеличават обхвата ви на действие, ще ви правят по-добри в управлението и т.н.

Дори може да екипирате животното и с юзди - нов тип легендарен предмет, който трупа опит подобно на легендарните оръжия и предмети.

Докато яздите, ще разполагате и със специфичен набор от умения,

характерни за класа, с който играете. Те са по-малко на брой от стандартните ви, но пък са не по-малко ефикасни. Истинско удоволствие е да играеш като Hunter в Рохан, да кръжиш около противника си с кон и да го обсипваш със стрели.

За да бъдете ефективни в битките на кон, разбира се, трябва постоянно да се движите (ето го и основното обяснение за въвеждането на този „дистанционен" loot). Колкото по-голяма скорост развивате, толкова повече Fury ще трупа коня ви - статистика, увеличаваща щетите или лечителството, което правите. Отделно, ще трябва да внимавате и да не бъдете съборени на земята, защото при по-голяма група от противници това може да означава само едно - смърт. Е, поне за разлика от стандартните маунтове, този може да бъде привикан отново дори и по време на битка.

Turbine са се постарали и да улеснят меле класовете. Конят ви е достатъчно умен, че да се приближи до избрания от вас враг, когато активирате умение за близък бой. Разбира се, ще ви трябва известно време да свикнете с всичко това, защото рано или късно ще

трябва да се изправите лице в лице с т.нар. Warbands

Това са групи от мобове или някой голям и силен противник (например трол), които кръстосват полята на Рохан и тормозят местните жители. Те са значително по-трудни от останалите гадини, а повечето дори яздят някакво животно. Съответно - от вас се изисква много по-голямо ниво на умение, както и помощта на приятел, за да ги унищожите. Да, първите могат да бъдат убити и от един човек, но колкото по-напред в играта навлизате, толкова по-трудно ще става.

Веднъж щом ги убиете обаче, ще получите специална кутия с плячка. В нея може да има най-различни неща - от декоративни предмети за дома, през марки и медальони, до някакъв ценен предмет. Затова системното унищожение на Warbands е не само забавно, но и ползотворно.

С Riders of Rohan Turbine най-накрая добави и една екстра, която очаквам буквално от години -

възможност за различни скил слотове

Като човек, играещ предимно с Minstrel, трябва постоянно да пренареждам уменията си, когато преминавам от DPS на Heal. Сега авторите са добавили цели три скил слотове - един за основната ви специализация, втори за второстепенната и трети за уменията ви на кон. Е, когато решите да променяте талантите си, ще трябва да го направите собственоръчно (т.е. това не е пълнокръвен dual-spec ала World of WarCraft), но все пак е по-добре от нищо.

Подобно на Rise of Isengard и тук (засега) няма да откриете нови инстанции. Те ще бъдат добавени със следващ ъпдейт през идните месеци. Какво ще правим тогава, когато достигнем тавана на развитие (85 ниво)?

Ще се погрижим за възстановяването на Рохан

и по-конкретно - на опустошеното от орките селище Хитболд. Това ще стане посредством огромен набор от произволни Daily куестове

В града ще откриете близо две дузини различни сгради, които ще трябва да изградите наново - къщи, конюшни, кули, ковачница, ферми и т.н. Колкото повече усилия влагате във възстановяването на Хитболд, толкова по-населен ще става. Всичко това може да извършите сам-самички, без помощта на други хора.

Имайте предвид обаче, че пълното възстановяване на Хитболд ще ви отнеме около месец и половина. Накрая обаче ще получите ще получите и сет от брони, които ще ви подготвят за предстоящите инстанции. Те са bind on account, което значи, че ще може да ги изпратите и на своите алтове, които няма да преминават през целия дълъг процес на стотици Daily куестове.

Особено голямо впечатление прави и музиката в Riders of Rohan

Саундтракът е меко казано блестящ

Никога досега музиката в The Lord of the Rings Online не е звучала толкова завладяващо и епично. За него можем да благодарим на Чанс Томас, който е почерпил вдъхновение както от скандинавските мелодии, така и от филмовата музика. Крайният резултат просто трябва да се чуе.

За съжаление експанжънът страда от малко повече бъгове от обикновено. Някои от тях са изключително досадни и можем само да се надяваме, че ще бъдат отстранени в най-скоро време.

Откриваме и някои сериозни недомислици, като например факта, че ако не ударите нито веднъж предводителя на Warband-а, а през цялата битка се занимавате с унищожението на неговите поданици, играта няма да ви зачете куеста като успешно изпълнен. Дано Turbine променят това в най-скоро време.

Като цяло обаче Riders of Rohan представлява изключително солидно, макар и леко скъпо изживяване, което е абсолютно, повтарям - абсолютно задължително за всеки фен на The Lord of the Rings: Online. Така че ако отдавна не сте навестявали Средната земя, сега е може би най-добрият момент. 

 
системни изисквания
Процесор Intel Pentium 4 @ 1.8 GHz / AMD Athlon XP 1800+, видео карта nVidia GeForce 3 / ATI Radeon 8500, 512 MB RAM, Windows XP или по-нова ОС
напиши коментар
 

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 25.10.2012, 10:17 ?. :

" Ако видите, че ваш другар се бие с орк и решите да му помогнете, вече няма да му крадете от опита. Напротив - ще получите точно толкова, колкото и той, при това без да сте в една и съща група. А когато убиете орка, и вие и другият играч ще получите плячка. " - Когато излезе GW2 , се надявах да почнат да правят в повече игри тази система и ето на. ММО жанра започва да се развива в добра насока.

Много добро ревю, насявам се на фоновете от ПцМ които я играят играта да им хареса :)

127 мнения
профил »
Infinity каза на 25.10.2012, 13:06 ?. :

Мога ли да я драпна от някаде?

524 мнения
профил »
white storm каза на 25.10.2012, 13:26 ?. :
Редактиран на 25.10.2012, 13:26 ?.

Разбира се.Безплатна е.Аз все се каня да я пробвам, но като знам,колко мразя самия жанр по принцип и все се отказвам.Просто си направи регистрация в сайта и дръпни клиента.

16 мнения
профил »
jito каза на 25.10.2012, 14:41 ?. :

играта е безплатна,но доколкото знам експанжъните не са,така че точно Riders of Rohan трябва да го купиш

2 мнения
профил »
eskaper каза на 25.10.2012, 19:06 ?. :

можеш да я дръпнеш от STEAM по лесно е :P

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 25.10.2012, 18:21 ?. :

"вчесайте" ми вади очите!

Вчешете ли сте искали да напишете?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 25.10.2012, 18:28 ?. :

Скапана дума. :)

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 26.10.2012, 08:17 ?. :

Много приятно за четене ревю.

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 27.10.2012, 01:25 ?. :

Защо всяко ревю с името The Lord of The Rings Online винаги има еднаква оценка?

5 и половина motherfucker, take that shit

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 27.10.2012, 08:31 ?. :

защото всеки път си е заслужено.

48 мнения
профил »
Detox каза на 27.10.2012, 08:34 ?. :

Ревю е хубаво сигурно и самата игра,но бих искал ако може да се направи ревю на играта Rohan Blood Feud

1 мнения
профил »
Melas каза на 29.10.2012, 16:52 ?. :

Понеже мисля да игра F2P ще мога ли да ползвам тези облаги от новия експанжън или ще трябва да плащам за тях ? :)

116 мнения
профил »
Sidhe каза на 30.10.2012, 21:55 ?. :

Ще трябва да плащаш за тях. Като цяло играта не е и толкова добра, опитай я, но ако решиш, че не ти харесва ще се радвам да ти предложа някакви алтернативи.

108 мнения
профил »
Maximus72 каза на 02.11.2012, 17:09 ?. :

Добра игра. Сигурен съм,че след премиерата на Хобитът,потребителите ще се увеличат(стига филма да е толкова добър колкото любимата ми филмова трилогия за LOTR).
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan

Превю:
Изправихте се лице в лице срещу Исенгард и самия Саруман. Сега - на 5 септември - е време да пояздите и с рохиримите сред техните обширни поля.

новини:
От официалния сайт на The Lord of the Rings Online вече може да си свалите бета OS X клиента на това F2P MMORPG на Turbine.
Turbine заяви, че се нуждае от малко повече време, за да завърши Riders of Rohan - четвъртият експанжън за The Lord of the Rings Online.
Turbine публикува няколко нови скрийншота от The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan - най-новият експанжън за тяхното популярно ММОRPG.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria 11
Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21