facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Last Remnant
Ревю | 15.05.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Square Enix
Издател:
Square Enix
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Яко биткане :-)

Епично стори

Атмосфера, музика, арт, които докосват сетивата

минуси

Няма да хванете тен скоро, а времето си го бива :-)

От няколко минути гравитирам около идеята как точно да ви кажа, че най-лошото нещо, което можете да направите тези дни, е да си инсталирате The Last Remnant. Тя ще се превърне в още един повод да не уловите слънчевите лъчи, които примамливо пълзят по ливадите навън. Ще се зарибите, ще стоите пред монитора и това ще е единствената светлина, която ще видите и това лято. Не е леко, като започнат да излизат добри заглавия… Пу, пу, да не им е уроки.

The Last Remnant е фентъзи епос с пленителна визия и артистичност, с музика, въвличаща ви по-дълбоко в дебрите на измислените светове. И трябва да си призная, че при появата на ново фентъзи RPG, първата ми мисъл обикновено е за преиздаването на история клише, с вече познати ни типажи, които просто имат нови имена, но случаят тук е друг.

Героите

Rush Sykes е нашият рицар в бляскави доспехи, който в случая е просто невинно момче, което иска да спаси сладката си малка сестра Ирина, отвлечена пред очите му. Пътят към нея обаче е нелек. Успявате с точността само на герой от игра да се нахендрите в огромна каша, където се водят мащабни политически битки - борба между титани. О, вие сте мушицата, която преобръща всичко. Отивате точно там, където по принцип не бихте искали, и спасяването на света или на многото светове просто не ви мърда. Научавате за магическите артефакти, които са център на битките, за Завоевателя, който се е научил да борави с магическите изкуства по многопластов начин и който крие огромни тайни. Целта на вашето пътешествие бавно се измества и вие трябва да разгадаете всичко. Артефактите са обгърнати в мистика и тайни, цел на изследванията и на родителите ви, които са учени. Не бързайте обаче. Пътят едва ли ще ви отнеме под 60 часа игра. Като всички тайни, които си струва да научите, и тези са добре пазени. :-)

В приключението си вие не сте сам. Рамо до рамо с вас са David, който още с появата си лъха на героизъм и Emma - бойната мацка, без която просто няма как. Разбира се, набирате и куп по-ненабиващи се на очи поддръжници, без които не може в мелето.

На война като на война

Когато свикнете с точния начин на провеждане и си изградите стратегия за битките, те ще ви харесат (част от стойността на играта е в различните стратегии, които можете да използвате при сраженията, ако преигравате). В началото малко по-малобройни, но с развитието на играта - по-всеобхватни и мащабни. Разделяте подопечните си лидери и воини в групи. Всяка група има свои stats, екипировка и набор от изкуства (магии и бойни умения). Като една от разликите с други RPG-та е, че виждате точно какво се използва, но не можете да бъдете конкретни в избора си. Например можете да лекувате дадени бойци или да употребите mystic art, но не можете да кажете с кое специфично умение искате да действате, въпреки че виждате какво е използвано. Воюващите сили се редуват в битката. Малко объркващо на моменти е и положението с това кои abilities кога за достъпни. Когато са достъпни обаче, разбира се, имате опцията да ги усъвършенствате и да учите нови такива.

Съществуват и т. нар. “critical triggers”, при които трябва да натиснете клавишите бързо и точно, за да имате успех. Ако това ви изнервя и не проявявате особена сръчност, можете да промените настройките и автоматично да минавате тези моменти. Куц момент е, че не ви е разрешено да правите save между отделните ходове в тупаника. Особено като се има предвид, че в по-напреднал стадий това са наистина големи битки. Като цяло обаче опцията за запаметяване на играта е достъпна на повечето места.

Готин е и моментът с набавянето на материали за ъпгрейд на екипировката и други щуротии, които могат да ви бъдат полезни.

Xbox

Играта излиза за Xbox през 2008 г., когато бива леко пооплюта заради техническите проблеми, които има. Към днешна дата обаче можем да си въздъхнем с облекчение, че това не е така. Ако сте наистина претенциозни, може да ви подразнят миниатюрните проблемчета тук-там с low-res текстурите или simply geometry, но надали. :-) Мисля, че преобладаващите плюсове, атмосфера и арт в играта ще ви завладеят и ще забравите и че е лято и че е светло навън. Май е по-примамливо да отидете на хлад в Земята на мъртвите, в тунелите и пещерите или ако ще е жега, да е в пустините, които тези светове ви предлагат. Ако пък искате град - и градове има. Изобщо - пълна програма. Не ме слушайте какво ви говорих в началото, забравете слънцето и лятото- игра ви чака. :-) 

 
системни изисквания
OS: Win XP SP2/Vista SP1, CPU: Intel Core Duo (2GHz) / AMD Athlon X2 (2GHz), Memory: 1.5GB, HDD: 15 GB, Graphics: nVidia GeForce 8600 VRAM 256MB, Sound: 100% Direct Sound compatible sound card (DirectX9.0c), DirectX 9.0c
напиши коментар
 

3 мнения
профил »
NewJackHustler каза на 18.05.2009, 10:21 ?. :

Трагична статия и чудесен пример как НЕ ТРЯБВА да е структурирано едно ревю.
Дори не ми се занимава да се аргументирам подробно, просто защото самият материал няма конретни проблеми, ами просто е цялостно насран.
Ноу ъфенс, просто мнението ми.

130 мнения
профил »
Omerta каза на 18.05.2009, 11:25 ?. :

Автора на статията - Лили Стоилова ще има много добър шанс да се реваншира - Still Life 2. Убеден съм, че представянето на новия куест ще е на много високо ниво, както и всяка друга статия за приключенска и куест игра, писана от гореспоменатия автор.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 18.05.2009, 12:40 ?. :

Право имат да са разочаровани феновете. Чакахме статията от толкова време и потривахме ръце, мислейки си "Мале, като напишат ревюто и ще падне половинчасово четене", а то какво - Лили драснала три реда, лепнала два плюса и два минуса и отбила номера.

Хм, а всички си мислехме, че с преминаването на PC Mania в онлайн вариант авторите нямаше да пестят място за статиите... Явно сме се излъгали.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 18.05.2009, 13:56 ?. :

Наистина статията е малко посничка. Аз лично отеделих изключително много време на играта. Светът наистина е доста обширен и без да използвате walkthrough ме съмнява че ще изпуснете голяма част от локациите и куестовете. А дори и с уалктрю пак. Чесно казано обаче, не видях някаква чак толкова епична история. В повечето случай (типчно по японски му) героите бяха там и правеха неща, които противоречат на всякаква логика. Повечето от куесовете са отиди там и убии еди какво си. Имах хиляди неддобмислени дребни неща. Битките след определено време стават скучни щото или яко газиш или те смачкват за секунди. Среден вариант няма. Да не говорим за Monster Slayer Guild Tasks - ако си решил да ги отключваш всичките ще ти трябват много нерви и добро уалктрю. Всъщност най изнервящото нещо беше, че имах повече проблеми да победя обикновенния дракон(силата на съществата не се променя, но бройката им варира според силата на партито, което създва неприятни ситуации поянкога) пред вратата на последния бос, отколкото самия бос.

И все пак играта си я бива. Прекарах доста време докато я изиграя, макар и по скоро от инат да мина голяма част от задачите по гилдиите. Абе играта е добра. Изиграйте я.

10 мнения
профил »
LilyStoilova каза на 18.05.2009, 17:13 ?. :

Искам да се извиня. Статиите разбира се са за читателите ни.
Така че това, че тази не ви допада, означава, че повече детайлност би било
правилното решение.
Все пак в някаква степен едно ревю не е задължително да разглежда
всичко из основи, а да ви даде представа дали си струва
да пуснете дадено заглавие или не, ако не сте го играли.
Зависи дали изхождате от гледната точка на геймър, който вече е изиграл дадено заглавие
или, на такъв който се запознава със заглавието сега.
Благодаря за коментарите- те ни помагат да подобрим работата си.
И се извинявам още веднъж.

И да- Still Life 2 е заглавието, което сега разцъквам. Надявам се да харесате следващата статия повече.
Поздрави
Лили


389 мнения
профил »
Draksis каза на 18.05.2009, 17:29 ?. :

Виж, Лили, в никакъв случай не бихме искали да те обидим по какъвто и да било начин, но в сегашния си вид статията си представлява едно приятелско "Пробвай джитката, брато, адски добра е" и дотам. Разбираме, дали са ти играта за разнищване точно по средата на сюжета в Still Life 2 и ти просто си я "присосала", за да се върнеш към куеста. Нищо лошо, на мен ако ми погодят такъв номер, най-малко да почна да ги замерям с яйца чифутите... :)

Изненадам съм обаче, че си се съгласила, а не си потрошила нечий крайник от яд. :)

114 мнения
профил »
Nonemed каза на 25.05.2009, 01:34 ?. :

Незнам дали оплаквачите са главно от хората, които са играли играта и искат да се добавят още 1000 неща, но запомнете, че за RPG-тата може да се говори безкрайно за какви ли не подробности. Едно ревю трябва да извади най-важното от него и да го представи. За мен, който не е пробвал играта, това ревю си е добро.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 06.06.2009, 17:43 ?. :

Това е една от игрите които някой ден ще си купя :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78