facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Incredible Adventures of Van Helsing
Ревю | 27.05.2013 | автор: Светлин Бояджиев


оценка:
Производител:
NeocoreGames
Издател:
NeocoreGames
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Детайлен готик-ноар свят, пълен с чудовища магия и странни технологии

Страхотна кустомизация на героя

Наличието на постоянен и полезен партньор - лейди Катарина

Сравнително предизвикателна

Само за 10,99 евро получавате същинска AAA игра

Зарибяващ мултиплейър, поне когато работи

минуси

Няма клас система, ограничени сте в оръжията, които ползвате

Играта можеше да зарежда по-бързо между отделните местности

Най-хубаво е да нямаш никакви очаквания. Именно тогава игри като The Incredible Adventures of Van Helsing успяват да те изненадат. При това особено приятно.

Заглавието на унгарците от Neocore Games ще ви пренесе на мига в един

детайлен готик-ноар свят, пълен с чудовища магия и странни технологии

Вие сте [вашето име] Ван Хелсинг - синът на прословутия проф. Ейбрахъм Ван Хелсинг, измислен герой от готическия хорър роман „Дракула" на Брам Стокър. Като себеуважаващ се син сте тръгнали по стъпките на баща си, прославил се като един от най-добрите ловци на вампири и всякакви чудовищни твари.

Действието се развива през XIX в. в Източна Европа и по-специално - в Боргова. Столицата на измисленото кралство Борговия. А каква е вашата цел? Да довършите делата на баща си и да запазите крехкия мир между смъртните и чудовищата, заплашван от поредния луд учен и мутациите, предизвиквани от него.

Ако трябва да сме напълно откровени, Ейбрахъм наистина има син в романа, но той умира при раждане. Целта на Neocore обаче не е да пресъздават книгата на Брам Стокър, а да ни пренесат в една алтернативна стиймпънк вселена на неговия хорър роман. Тук технологията е с една идея по-напреднала, а атмосферата дори бие на киберпънк на места. Безспорно един от плюсовете на заглавието.

Макар и на пръв поглед историята да звучи класическа и изтъркана, тя не е от този тип, в който предусещате края й още в самото начало. Подходът на унгарците по отношение на разказвачеството е похвален. Мистерия дебне отвсякъде и не всичко ви се поднася на тепсия, докато пробягвате през ордите от чудовища с гръм и трясък. Това от своя страна пък ни навежда до втория аспект от The Incredible Adventures of Van Helsing - геймплеят.

В основата си това е класическо ARPG

Въпреки това успява да ни изненада с не една и две интересни идеи, които правят геймплея забавен и същевременно го отличават от другите заглавия в жанра. Очевидно е, че унгарците добре познават конкуренцията в лицето на Diablo III и Torchlight II и всячески са се опитали да предложат нещо, което принципно би трябвало да е по-добро. Дали това е така - всеки ще прецени сам за себе си. Факт е обаче, че The Incredible Adventures of Van Helsing те грабва още на мига.

Синът на Ван Хелсинг носи основно два типа оръжия - за близък бой и далекобойни. Тук се крие и най-голямото ограничение в играта. Може да се биете само с два меча/един по-голям в една ръка или с два пистолета/една пушка. Нито повече, нито по-малко. Няма лъкове, брадви, боздугани, арбалети и др. подобни. Ако очаквате разнообразие на този фронт, ще останете разочаровани.

Както може би вече сте се досетили, в The Incredible Adventures of Van Helsing няма и клас система. Героят е само един - синът на Ван Хелсинг - и никой друг. Във всяко едно друго отношение обаче играта предлага на практика

неизчерпаемо разнообразие и множество възможности за кустомизация

и как ще го развиете - зависи от вас. Очакват ви две комплексни дървета от умения, разпределени в категориите Mystic Warrior и Occult Hunter. И двете представляват основния боен стил на Ван Хелсинг - меле или далекобоен.

Нещо повече - всяко основно/активно умение на героя разполага с три допълнителни способности. Ако инвестирате във последните, ще може да се възползвате от тях, когато статистиката Rage се напълни достатъчно. А това става относително бързо и се активират не по-малко лесно.

Да речем, че сте инвестирали в основното умение Shot. Това е основна далекобойна атака. Тя обаче може да бъде обогатена с Explosive Round (50 процента от щетите ще бъдат нанесени и на врагове в разстояние от 1,5 метра), Tar Shot (целта ще бъде забавена със 75 процента за 2 секунди) или Dum-Dum Round (+50 процента щети). Това не е всичко. Влизате в битка и започвате да трупате Rage. Може да увеличавате тези т.нар. power-ups с клавишите 1, 2 и 3. Съответно и техните ефекти ще бъдат по-големи - например Dum-Dum Round може да стане от 50 на 100 и дори 150 процента повече щети. В началото изглежда малко объркващо, но веднъж щом свикнете, ще сеете терор по бойното поле само с няколко бутона - не е за подценяване и факта, че може да създавате комбота по ваше желание, които се активират изключително лесно със Space.

А сега прибавете към всичко това и триковете, и аурите, с които Ван Хелсинг разполага, както и Perk-овете, които получава с течение на времето.

Щом достигнете определено ниво на „Слава",

ще може да избирате и по един Perk. Един от тях ще ви предоставя повече място в инвентара, друг ще увеличава щетите, които нанасяте, с 10 процента при максимален Rage, трети ще прави така, че шансът първата ви атака да нанесе критичен удар да се увеличи с 10 процента и т.н.

Въобще - и сами виждате, че може да кустомизирате Ван Хелсинг по всевъзможен начин и това до известна степен балансира липсата на класове, а може би дори и ограниченият брой на оръжия.

Впрочем - не забавяйте също така, таванът на развитие на Ван Хелсинг 30 ниво. За всяко ще получавате по 3 skill точки и 5 ability. Последните могат да бъдат разпределяни както намерите за добре сред четирите основни характеристики - Body, Dexterity, Willpower и Luck. Въпреки това, в края на краищата може да получите и повече 90 точки, стига да изпълнявате куестове за правилните NPC-та.

Няма да странствате сами

До вас винаги ще бъде лейди Катарина - един остроумен призрак. Когато качи ниво, и тя може да бъде кустомизирана и екипирана както пожелаете, макар и в по-малка степен спрямо Ван Хелсинг.

Освен че постоянно ще ви бъзика и ще ви помага да научите повече за света около вас, тя е и незаменим боец. Може да избирате дали да се бие в меле или отдалече или пък дали да не приеме призрачна форма и по този начин да ви предоставя определен процент защита от всякакви атаки (тогава обаче тя самата не може да напада).

Тя дори може да носи нещата, които не се побират в инвентара ви, да бъде изпращана на пазар за еликсири или пък да събира златото около вас. А защо не rare или epic предметите? Вие избирате какво да й е поведението.

В леговището на ловеца на чудовища

Рано или късно ще се сдобиете с Hunter's Lair. Тук ще си почивате, ще използвате алхимичната лаборатория, ще кустомизирате екипировката си, ще съхранявате излишните предмети и т.н. Дори може да обзавеждате това свое леговище с трофеи, събрани по време на вашето странстване.

Дори и тук обаче няма да може да се скриете от чудовищата. Колкото по-известни ставате, толкова по-голяма е вероятността чудовищата да ви нападнат. Затова позиционирането на капани на правилното място и защитата на вашия Hunter's Lair също ще бъде от първостепенно значение. На практика това е една мини tower-defense игра в рамките на иначе динамичното екшън-RPG, която внася доза разнообразие във вашите странствания.

Когато работи, кооп мултиплейърът също е забавен

До четирима души (наред с техните призрачни спътници) могат да се присъединят към вас и да изиграят основната кампания. Както обикновено - тук чудовищата ще бият по-силно, а шансът да падне готина плячка е по-голям. Уви, в първите дни от премиерата The Incredible Adventures of Van Helsing имаше сериозни проблеми с поддържането на стабилна връзка, което може да откаже и най-упоритите геймъри. Можем само да се надяваме, че всичко това ще се стабилизира.

За финал

Не гледайте, че играта е близо 10 гигабайта. Уви, тя не е сред най-дългите, но поне е доволно красива (макар и с досадно дълги зареждания между местностите) и с прилично озвучение. Е, поне в по-голямата си част от случаите. Някои актьори звучат доста непрофесинално, но това определено не е болка за умиране.

За щастие, с The Incredible Adventures of Van Helsing приключенията на сина на прословутия ловец на чудовища не приключват. Neocore са планирали цяла трилогия, така че рано или късно ще получим нова доза от стиймпънк екшън-ролеви приключения, за които мнозина разработчици биха могли само да завиждат. Лично на мен тази игра върна вярата ми в ARPG жанра. А на вас? 

 
системни изисквания
Dual Core CPU 2.0 GHz, Nvidia 8800 GT, Intel HD4000 или AMD HD3850, 1 GB RAM, Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8
напиши коментар
 

229 мнения
профил »
d1s@s7eR каза на 28.05.2013, 08:00 ?. :

Ревюто бива, но да бяхте споменали срещу какво се бием.

445 мнения
профил »
goblin каза на 30.05.2013, 19:39 ?. :

биеш се срещу върколаци, самовили, кикимори, караконджоли ... изобщо целия влашки фолклор ;)

154 мнения
профил »
vladitan каза на 28.05.2013, 09:58 ?. :

пхахаха ван хелзинг без арбалет или лък...еми да си го играят...а къде са досадните технически проблеми, бъгове, гличове, и като цяло неоптимизираната игра

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 28.05.2013, 10:05 ?. :

силата на arpg-тата (според мен) е в преиграваемостта. тук как стои този въпрос?
хваща окото иначе.

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 28.05.2013, 15:34 ?. :

Направих си 2 героя и засега света е един и същ и при двамата, не съм намирал нещо различно. Иначе играта е много хубава.

219 мнения
профил »
khassad каза на 28.05.2013, 17:21 ?. :

Играта е много хубава аз си я купих,но за момента има много бъгове и до сега са излязли 5 пач фикса.Продължават всеки ден да пускат ъпдейти за да се коригира и скоро ще излиза продължение с нови кампании.

62 мнения
профил »
alexandertg каза на 30.05.2013, 17:03 ?. :

"Страхотна кустомизация на героя." Кустомизацията е доста ограничена според мен, особено ако играеш мулти. Играя я с трима мои приятели и общо взето всеки прави едно и също нещо, защото няма клас система, а двете дървета просто не са достатъчни. Видът на героя също не се променя значително, така че кустомизацията е далеч от страхотна.

445 мнения
профил »
goblin каза на 30.05.2013, 19:34 ?. :

Играта се е получила учудващо добре, но е по-правилно от култовите АРПГ да се сравнява с Divine Divinity. По нейно подобие се залага на сетинга и РПГ-то.

Не върви да се сравнява директно с Диабло, Торча или други клонинги, тъй като нямаш фариминг (мобовете не се респонват нито има NG+). Освен това е много бедна на скилове - реално можеш да направиш 4 билда: меле, батълмейдж, стрелец и магъосник - и например със стрелеца ще използваш 90%+ Explosive Shot. Статовете също са много небалнсирани: Body дава НР, защита и меле dmg, Will дава мана, spell dmg и резисти, което автоматично води до това че Warrior особено на Heroic са ОР сравнени с Hunter билдове (да не говорим че босът свредел на Heroic се убива не по предвидената механика, а единствено с респекване на Bash с -10% НР)

Резултата е забавна игра с динамични битки и диалози с хаплив хумор, много странични куести и експлор, но ако търсите задълбочени механики и разнообразни билдове, фармене на gear и преиграваемост - не е този АРПГ жанр

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.09.2013, 20:49 ?. :

Играта е уникално готина, дори няма да споменавам за оная пародия на игра Diablo III че има доста какво да научи от тази
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Incredible Adventures of Van Helsing

новини:
Компилацията идва в чест на това, че екшън ролевата игра е продала повече от един милион копия.
Създателите на вампирскското приключение обаче твърдят, че ни очаква нещо голямо.
Игpата The Incredible Adventures of Van Helsing 2 ще се появи за PC и Mac на 17 апpил, обяви студиото Neocore Games.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77