facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Banner Saga
Ревю | 23.01.2014 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Stoic
Издател:
Versus Evil
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотни походови сражения

Решенията ви са от съществено значение

Прекрасна атмосфера

Изключителен арт стил

минуси

Универсалната валута води до дисбаланс

От време на време се появява по някое заглавие, което те пленява със своята оригиналност и елегантност. Като The Banner Saga – най-новата тактическа ролева игра на едно малко инди студио на име Stoic, сформирано от ветерани от BioWare.

Това е една игра, в която решенията ви играят ключово значение за хода на събитията. Да вземем за пример следната ситуация. Един човек се доближава до вашия керван, вдига ръцете си и настоява да го вземете за затворник. Какво ще направите вие? Можете да му вържете ръцете, да го оставите, да го убиете или да му предложите да се присъедини към вас.

Какво е вашето решение?

Много често ще бъдете изправяни пред подобни дилеми и нито една от тях не е лесна. Ако го убиете, има шанс да навредите на морала на своите хора. Все пак това е невъоръжен човек. Ако се присъедини към вас, ще консумира от запасите ви – без значение дали е затворник или не. Ако го запазите жив, след няколко дни може да изрази недоволството си към вас – все пак наскоро се беше опитал да ви убие. 

Общо взето в повечето случаи няма да сте сигурни какви ще са последствията от вашите решения. И точно в това се крие очарованието на The Banner Saga. Нищо не е черно и бяло.

Това е една история спускащия се над севера мрак, разказана от перспективата на няколко героя. Заедно с тъмнината идва и злото в страната на хората и гигантите. За разнообразие това е една фентъзи игра без орки, джуджета и елфи. Що се отнася до врага – това са същества, наречени Dredge, които са създадени от бог, завидял на това, което останалите богове са създали. 

Викингската история се разкрива пред очите 

ни посредством красиви сцени с неподвижни изображения – предимно с текст, макар че някои реплики са озвучени. Вие сте лидер на кервана – първо гигант, а после човек на име Рук. Придвижването от град на град е линейно, въпреки голямата и детайлна карта на света. Начинът, от който историята се развива обаче, зависи изцяло от вас.

Пътуването от град на град се случва на фона на красиви илюстрации, които надминават по качество дори кът сцените. По време на странстването ви може да се разиграят ситуации, сходни с тази в началото на текста. Какви точно? Зависи от предходните ви действия.

Самата механика на пътуването е семпла. С вас има три типа пътници – обикновени хора, бойци и великани. От съществено значение е да разполагате с достатъчно запаси – толкова, че да стигнете до следващото селище. Нужно е и да лагерувате, за да увеличавате морала и да лекувате ранените си воини. Това, естествено, ще ви забавя.

Моралът е от съществено значение по време на походовите битките,

които са в сърцето на The Banner Saga. Когато се наложи да се сражавате, избирате до шест героя (хора или гиганти) от вашия керван. Кой е на разположение и кой не се определя от изборите ви по време на играта. 

Идеята е следната – първо, придвижвате героя, после – атакувате с нормална атака, AOE или магия. Системата е изключително дълбока и включва различни класове със своите плюсове и минуси. Има и доста интересни хрумвания – така например героите ви могат да разбият бронята на противника. От една страна, по този начин той може да бъде довършен много по-бързо. От друга страна обаче, ще може да ви нанася и повече щети.

Използването на умения, допълнителното придвижване или увеличаването на ефективността не може да бъде вършено до безкрай – всичко това се контролира от статистиките willpower и extortion. Първата пък се влияе от морала.

За щастие, ако даден воин падне в сражението, той не умира, а попада в категорията ранен. Това обаче не означава, че смърт в The Banner Saga няма. Напротив – по време на някое събитие спокойно можете да загубите най-добрия си воин за винаги като нищо. 

Понякога керванът ви ще се изправя и срещу огромна вражеска армия. Тук отново ще бъдете изправени пред дилема – нужно е да вземете едно от общо пет решения. Кое точно? Описанието на битката би трябвало да ви помогне в това отношение, като целта е да дадете колкото се може по-малко жертви.

Разбира се, героите ви качват нива

Те се определят от броя на убитите противници, което означава, че може да възникне дисбаланс в екипа ви, ако имате единици, нанасящи слаби щети. 

При ъпгрейда ползвате валута, наречена Renown. Тя се печели по време на сраженията или при взимането на решения в играта. Всъщност, Renown се ползва за абсолютно всичко. Валутата е универсална и служи както за набавяне на провизии, така и за подобряване на героите. На теория това звучи добре, но на практика настъпват моменти, когато е изключително трудно да балансирате между покупките на храна, за да оцелеете, качването на нива или екипирането на воините ви с по-добро снаряжение. 

Подобен дисбаланс не е болка за умиране. Особено като The Banner Saga във всяко едно друго отношение е прекрасна игра с изключителен стил и атмосфера. Това е и едно от най-оригиналните заглавия, които вероятно ще изиграете през 2014 г. Така че какво чакате? Пробвайте го! 

 
системни изисквания
2 GB RAM, Windows XP SP3, 3 GB available space
напиши коментар
 

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 24.01.2014, 14:35 ?. :

Игра, в която решенията имат смисъл, това ще се пробва.
+ излиза първо за най-висшата платформа B)

173 мнения
профил »
Delian каза на 24.01.2014, 23:06 ?. :
Редактиран на 24.01.2014, 23:06 ?.

Тихо че ся пак ще се изсипят тука ония конзолни маймуни :D
Относно играта,да доста интересна е аз давам 6/6 :]

35 мнения
профил »
papabear каза на 25.01.2014, 11:28 ?. :

Страхотна игра, в момента играя и не мога да и се нарадвам. Не разбирам само едно, какво е значението на броя varl, clansmen и warriors, за сега те за мен са просто статистика и не виждам да имат някакво влияние върху gameplay-а. Разбира се, държа ги сити, за да не ми пада морала, но очаквам скоро да имам трудности и изхранването.

Някъде прочетох, че играта ще има още няколко части. Като The Walking Dead ли ще е, купуваш веднъж и цъкаш всички части, или всяка част ще се плаща по отделно?

554 мнения
профил »
igra4 каза на 25.01.2014, 15:14 ?. :

Каква е тая инди помия. Това е бъдещето на ПеЦе гейминга инди игрите :D

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 25.01.2014, 15:36 ?. :

A колко е тежко да си прост като галош. Играта е много добра, но разбирам те, трябва мислене, как да я играеш, иди цъкай Марио и се радвай на шаренийки...

554 мнения
профил »
igra4 каза на 25.01.2014, 16:51 ?. :

Направи ли свирките в Юбишит злостар, може да те повишат в охрана и да не чистиш повече кенефи, успех.

50 мнения
профил »
LupusPeregrinus каза на 25.01.2014, 20:42 ?. :

Много добра игра. На висока трудност се изисква много планиране и чудене как е най-добре да се постъпи. Атмосферата е забележителна, постигната без епични cutscene и лъскава графика, почти като в доброто старо време. Прочетох, че играта ще е трилогия, чакам следващите части.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 25.01.2014, 21:49 ?. :

Играта е безспорно интересна и трябва да се опита, а визията е просто НЕВЕРОЯТНА! Същински минимализъм, който те задържа пред екрана, евала за идеята!

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 26.01.2014, 00:24 ?. :

Мен много ме кефи как е анимирано. Навява ми някакво чувсто на носталгия, но просто не мога да се сетя откъде. Смисъл, отдавна съм виждал подобно нещо(не съм сигурен, че е било в игра), но много ми харесва.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 26.01.2014, 01:39 ?. :

Е тва е като 90-арските pont'n'click куестове, само че сега не е ръбесто. Пример да се убедиш: http://www.youtube.com/watch?v=bqPDTJpEUz g

777 мнения
профил »
veluvian каза на 26.01.2014, 05:10 ?. :

По отношение на игри с рисувана графика от типа на класическите походови Disciples и Heroes разбира се, иначе чисто като такава анимация, напомня като стил за филмчето Огън и Лед от 80те години, но разбира се всеки прави своите асоциации. :)

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 26.01.2014, 15:20 ?. :

Да, да, да точно от филмчето Огън и Лед е. Едно време го имах на касетка, ама някъде съм я затрил(не че имам видеокасетофон вече, де), мерси че ми припомни :)

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 27.01.2014, 16:30 ?. :

тая пичката дървеше много!
още имам мокри сънища с нея!

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 28.01.2014, 10:02 ?. :
Редактиран на 28.01.2014, 10:10 ?.

"Има и доста интересни хрумвания – така например героите ви могат да разбият бронята на противника."

- това не е интересно хрумване, а core механика-та, която отличава битките в играта от други походови стратегии.

"Валутата е универсална и служи както за набавяне на провизии, така и за подобряване на героите. На теория това звучи добре, но на практика настъпват моменти, когато е изключително трудно да балансирате между покупките на храна, за да оцелеете, качването на нива или екипирането на воините ви с по-добро снаряжение. Подобен дисбаланс не е болка за умиране."

- отново - това не е дисбаланс и не звучи добре само на теория. Идеята не е да ти бъде лесно да балансираш между всички разходи, а точно обратното. Системата доста прилича на тази в XCOM - там също всичко се купува с пари и успехът ти зависи от балансирането между различните разходи. Да се нарече основна механика "дисбаланс" ми се вижда доста неадекватно; така излиза, че звездите са само за художника.

143 мнения
профил »
konzolen_pruch каза на 28.01.2014, 10:16 ?. :

не можа да ме грабне, по-скоро й се издразних, виж Blackguards е друга работа
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Banner Saga

новини:
За да я подкарате ще ви бъде необходим iPhone 4S или по-ново устройство.
Викингската тактическа ролева игра The Banner Saga ще има и мобилна версия, предназначена за таблети, която ще излезе през лятото.
Тактическа ролева игра The Banner Saga, разработена от Stoic, ще излезе на пазара на 14 януари 2014 г. На практика тя вече е напълно готова, казват от студиото.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78