facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Amazing Spider-Man 2
Ревю | 03.05.2014 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Beenox
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Нова игра за Човека-паяк

минуси

Камера, която отказва да сътрудничи

Скучни допълнителни мисии

Посредствени анимации, слаб диалог

Навигацията по въздуха е проблемна

Филмите по комикси на Marvel са най-горещият продукт в Холивуд за момента. Това твърдение не подлежи на никакво съмнение така както знаем, че това лято ще пием бира и ще гледаме Световното първенство по футбол. Независимо кое холивудско студио се е захванало с продукцията им, от Captain America през Spider-Man до X-Men получават високобюджетни екранизация и съответната доза съпровождащи материали. Но докато играта покрай новия филм на Крис Еванс остана само на мобилни платформи, The Amazing Spider-Man 2 се сдоби с пълнокръвна видео игра за всички конзоли и РС.

Виж още: Marvel: кино вселена за 14 години напред

А по-добре да не беше

The Amazing Spider-Man 2 (играта, не филма) трудно може да се опише като „невероятна“. „Ужасна“ може би е прекалено крайно, но „незадоволителна“ попада право в целта. Това е поредното заглавие за Човека-паяк, поверено на канадското студио Beenox. До момента базираните в Квебек момчета се справиха що годе прилично със Shattered Dimensions (2010 г.), Edge of Time (2011 г.) и едноименната игра по първата част на филма миналата година. Този път обаче резултатът не е такъв.

Откъде да започнем – много слаб сценарий и диалози, остарели менюта, често накъсване на играта заради дългото зареждане на нивата, еднообразни мисии и недопустими бъгове. Всички те сякаш участват в обща конспирация да направят новото приключение на Човека-паяк неприятно за игра. А може би най-лошото е, че този път Beenox е нарушило кардиналното правило да не се променя нещо, което не е развалено. С други думи атрактивното придвижване с оплетените паякови мрежи в играта е променено. И не за добро.

В предните игри въпросното движение в пространството бе просто и елегантно и ставаше като изстрелвате мрежи и се залюлявате в съответната посока без изобщо да ви пука къде точно се закача паяжината. В The Amazing Spider-Man 2 нещата са променени към по-голям реализъм като че ли самото съществуване на Човека-паяк е реалистично, та трябва да го правят достоверно изглеждащ. Сега Спайди изстрелва мрежите си от лява и дясна ръка, за което се изисква да натиснете съответното копче, а ако го задържите по-дълго залюляването е по-високо и по-надалече – а това води до глупави ситуации, при които просто няма за какво да се захванете, ако сте прекалено високо над сградите. Ако се движите в права линия този метод горе-долу работи, но всеки опит за прецизни маневри превръща движението в значително по-трудно упражнение, отколкото би трябвало да бъде. Мини картата в долния ляв ъгъл се върти като луда при вашето движение и прекалено често ще се налага да преориентирате позицията си докато сте във въздуха.

А след това идва ред и на камерата

При повечето движения на героя ви като пълзене по стена, залюляване, тичане или използване на т.нар. web rush на забавен кадър, камерата или реагира прекалено бавно или се преориентира твърде бързо. И в двата случая обаче тя не успява да ви покаже зрителното поле от което се нуждаете. Това може да е досадно дори при самата навигация из града, но в напрегнати моменти на битки с трудни противници е направо фатално.

Самите схватки също страдат заради камерата, което пък е жалко, защото иначе не са чак толкова лоши. Човекът-паяк използва същата ръкопашна бойна система, популяризирана от Batman Arkham игрите като интуицията му подсказва откъде ще дойде атаката и накъде да се извърти, за да я избегне. С помощта на паяжината си пък може да оплита враговете в безпомощно състояние, да ги обезоръжава или бързо да се придвижва до тях. Лошото е, че при липса на реална Lock-on функция често пъти ударите ви ще се насочват не към онези противници, които са най-опасни за вас в момента. Освен това независимо от ъпгрейдите на уменията на героя ви, нищо в стратегията му не се променя и към края на играта най-вероятно отново ще натискате бясно само бутона за атака така, както сте правили това и в началото.

Паешки живот

Наистина е трудно да се наслаждаваш на игра, чиито основни геймплей механики са повредени, но е още по-трудно, когато и дребните детайли правят неприятно впечатление. Така например в кътсцените Човекът-паяк често изглежда като пиян или дрогиран, мятайки ръце безцелно настрани и поклащайки се без видима причина. Очевидно е, че да направиш интересен начина, по който говори един маскиран човек е артистично и техническо предизвикателство, но в този случай аниматорите чисто и просто са се престарали. Но нещата не свършват само с главния герой, графиката като цяло е посредствена, лицата са празни и лишени от емоция, а анимациите са вдървени.

Когато не следвате основната сюжетна линия, Ню Йорк предлага доста странични мисии, но в по-голямата си част те са банални и не изпълняват друга цел освен да удължават изкуствено и без това кратичката кампания, която може да мините за не повече от 7-8 часа. Ако сте хардкор фенове на Спайди може да отделите малко време, за да се промъкнете тайно в бърлогата на руски гангстер, за да се сдобиете с нов костюм или пък да спасите поредната група тъпоумни граждани, оставили се да бъдат пленени от огъня в някоя горяща сграда. Успехът при тези мисии води само до кратки вестникарски заглавия с максимално рециклирани реплики.

Менютата, където може да прослушвате открити аудио файлове и да ъпгрейдвате уменията на героя си, определено дразнят окото.Със своя ръбат облик те изглеждат като излезли от игра отпреди няколко поколения.  Историята в играта също не следва събитията от новия филм с Андрю Гарфийлд, а е съвсем обикновена и съшита с възможно най-тънките конци.

Играем The Amazing Spider-Man 2, за да не ви се налага на вас

Звучи клиширано, но е точно така. Уж се предполагаше, че гейм индустрията вече е обрекла на забвение тези набързо приготвени и посредствени игри, създадени само за да съпровождат премиерата на някоя холивудска продукция. За съжаление The Amazing Spider-Man 2 оставя точно това горчиво усещане. Това не е игра с висок бюджет, не е и игра, правена с любов и отдаденост. Не е и продукт на дръзки нововъведения и рискови решения. Тя е посредствена. Освен ако не изпитвате нерационалното и непреодолимо желание да влезете отново в костюма на един супергерой без идентичност, най-доброто, което може да направите е да приемете, че The Amazing Spider-Man 2 просто не съществува. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP, Vista, 7 или 8; CPU: Core 2 Duo 2.6GHz или AMD Athlon 64 X2; 3GB RAM; видео: GeForce 8800GT или AMD Radeon HD 4770
напиши коментар
 

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 07.05.2014, 17:53 ?. :
Редактиран на 07.05.2014, 17:56 ?.

"Играем The Amazing Spider-Man 2, за да не ви се налага на вас"
Много точно казано.Играта не струва.
Само плюса е безсмислен иначе ревюто ясно изразява това, което иска да каже автора:"По-добре не играйте играта"

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 07.05.2014, 20:04 ?. :

Щях да умра от смях като наскоро гледах трейлър и девелопърите се хвалеха как за разлика от първата им игра (= по първия филм), вече Спайди не се захваща във въздуха. Как може да си толкова нагъл/ глупав, като игрите по ПРЕДИШНАТА трилогия го бяха направили това и трябваше да е стандарт? Или са просто банда некадърници. Абе важното е, че пак осраха работата и вони.

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 08.05.2014, 09:15 ?. :
Редактиран на 08.05.2014, 09:15 ?.

Такива игри петнят и без това скандалната слава на гейминдустрията в последните няколко години.

Между другото, играта по двойката от оригиналната трилогия доста ме радваше като малък. Жалко, че нещата са тръгнали толкова стремглаво надолу...

560 мнения
профил »
dogma каза на 08.05.2014, 10:04 ?. :

Слаба, слаба, слаба... в сравнение дори Deadpool изглежда супер хит. Shattered Dimensions не беше лоша, превъртях я, но тази наистина не струва.

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 08.05.2014, 14:13 ?. :

АКК ЕН ОМЖЕТЕ АД ХАРСЕВАТЕ СПИНДЕЕРМАН, АВШИЯ БОК БОКЛИЦИ?!?

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 08.05.2014, 15:49 ?. :

Още като видях видеото с предварителния геймплей не ми хареса.Единственото ново нещо, което си струва, са костюмите-тоест, че като ги носиш ти дават бонуси.Моите любими са Superior и Noir.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 08.05.2014, 17:34 ?. :

Ще доживея ли да видя игра от типа на Батман само че на обложката да пише Man of Steel :/

1335 мнения
профил »
sollider каза на 09.05.2014, 15:32 ?. :

Искаш игра за Батман с обложка на Man of Steel ли? :D

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 09.05.2014, 15:39 ?. :

Аз искам игра за Ватман с обложка на Man of Feel.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 09.05.2014, 19:14 ?. :
Редактиран на 09.05.2014, 19:15 ?.

http://m.imdb.com/title/tt2975590/

Искаш игра по този филм ли?Или някаква със Супермен?

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 10.05.2014, 12:49 ?. :
Редактиран на 10.05.2014, 12:50 ?.

Изглежда така, все едно на Beenox им е писнало да правят спайдър-мен игри...и не мога да ги виня за това всъщност.Общо взето щом вече Активижън са замесени, знам, че нещата ше тръгнат на зле.
Иначе трябва да се отбележи и колко зле всъщност изглежда играта. Не съм я играл, ама от геймплея и кът сцените, които гледах, нещата бяха доста зле.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 12.05.2014, 01:33 ?. :

Искам игра която да е толкова добра колкото играта Батман само че героя в случая да е Супермен....толкова ли не разбрахте ! Хората които правят играта Батман да направят и такава за Супермен. "Искаш игра с обложката на Man of Steel ли ? Искам игра от ТИПА на Батман само че на обложката да пише Man of steel (демек игра за Супермен) понеже ме разбираш в буквалния смисъл

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 12.05.2014, 09:12 ?. :

От новите Spider-man игри май само Web of Shadows става за нещо.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Amazing Spider-Man 2

новини:
Както обикновено The Amazing Spider-Man 2 за iOS и Android се прави от Gameloft и подобно на първата игра ще представлява отворен свят.
Предстоящият филм Uncanny X-Men: Days of Future Past ще бъде придружен от мобилна игра, обяви Marvel.
The Amazing Spider-Man 2 ще излезе във Великобритания за PS4, Xbox One, Xbox 360, Wii U, PC и 3DS на 2 май.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58