facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tales of Monkey Island - Chapter 3
Ревю | 05.10.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Telltale Games
Издател:
Telltale Games
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Всичко :-)

Забавна, абсурдна, любима

минуси

Нямах време да ги видя, твърде е кратка, a и твърде любима

Ако е три през нощта и вие пиете жлъчка в халба за бира, сервирана ви от хилав гол пират с подчертано космати мишници на дъното на океана в туловището на огромна морска крава, вие със сигурност сте откачили (бел. а. -  Благодаря, ви че дочетохте това изречение, знам, че е досадно длъгнесто и аз се озорих, докато го скалъпя!). За добро или лошо – човек лудва от еуфория, когато джитка третата глава от новото заглавие в поредицата Monkey Island – “Liar  of The Leviathan” и това понякога обяснява случаи като този.

През октомври вече можем да врътнем и тази серия. И тя отново е култова. Имам чувството, че всеки път се смея все повече (може би защото изкуфявам с времето) и тази нова структура – на час по лъжичка, която ни предлага по една глава от заглавието на месец, започва все повече да ми се нрави, защото иначе всичко вече щеше да е приключило. А сега, по общи сметки мисля, че Tales Of Monkey Island, ще ни топли поне до края на годината.

Бълбук - бълбук

Приключението продължава там, където ни остави месец по-рано - в туловището на морската крава, погълнати най-безпощадно и чудейки се дали бащата на Пинокио няма да спаси и нас по погрешка, претърсвайки китовете в океана. Но не - в приказката на Гайбръш забавните решения и спасяването винаги се падат на нас и този път нещата не са по-различни.

Сега се срещате с De Cava - любовта от младостта на Вуу дуу дамата, който е абсолютно превъртял изследовател, тръгнал след La Esponja Grande. Откривате екипажа му, съставен от looser-и, които се забавляват в най- гнусните кътчета на морската крава и са си построили барче, кът за тренировки и музикална стая. Продължавате стремглаво да си проправяте път през всички неразбории с голяма доза хумор и още по- голяма доза лъжи, както само ние си знаем. Така бързо-бързо стигате до едно от най-забавните нови попадения в играта. Състезанието с физиономии - мисля, че ми е абсолютно любимо. Имате право да променяте всяка част от лицето на Гайбръш, докато се състезавате с един от пиратите, така че мимиката, която сте изразили, да е най- уродлива и оригинална. Ако някоя от частите (вежди, очи, уста), се повтаря, губите. Зарибявка е да търсите местенца за вдъхновение за по- уродливи физиономии. Трябва ви нещо извън нормалното и човешкото. Трябва ви…. Е, успех, сигурна съм, че ще се справите и с това. :-)

Истината е за хора без въображение

Следват… Мноооого лъжи - в тази част те наистина имат добра численост. Направо да благодарим, че това с порастването на носа и късите крака не е вярно, че не знам какво щеше да се случва (иронично, че толкова лъжете точно в тази обстановка нали… Все се оглеждах за Джепето - ама на ти късмет- пропуснахме се).

След много перипетии и много лъжи, както подчертах, или нека ги наречем неистини, които ни печелят облаги и прогрес, в крайна сметка се измъкваме от тялото на чудовището, след като възстановим неговото чувство за ориентация. Откъде излизаме… Е, само ще кажа, че за разлика от китовете, морските крави нямат дупка на гърба си… Сами си вадете изводите. Не беше красиво.

Ah  l’amour!

Истинско вдъхновение е и романсът между нашата морска крава (мъжка между впрочем) и гигантската зла женска, готова да убие всичко, което различчава като форма на живот и за която си струва помръдването. Тук ролята ни е да успеем, след като сме научили езика на морските крави, да проведем разговор, с който да я заинтригуваме и в крайна сметка да гаджосаме морските крави. Наиситна уникално занимание и вярвате или не - едно от най-трудните за мен в играта. Е те толковка ми оставаше да се изложа и да погледна в интернет на моменти какво да кажа, но някак си устисках. И сега сигурно и на внуците ще разказвам, защото определено си беше сложно. Разполагате с някакви си мижави фразички от разговорник и те съвсем не се използват по конвенционален начин. Един от най-добрите и забавни пъзели в играта.

Вуу дуу дамата

Безценен момент за мен е и този, в който играете от гледната точка на Вуу дуу дамата. Уникално. Самата игра ви дава нов тип пъзел. Поглеждайки в инвентара можете да видите отрязан пръст и други забавни нещица, които тя явно скатава по джобовете. Якото е, че дори не ги използвате. Те са само за акцент. Още със стъпването ви в нейното тяло обаче е интересна и радостта на Гайбръш от телесата на магьосницата. Не е за изпускане.

Друго интересно е, че отново се срещате с Murray. Поредното намигване към по-отдавнашните фенове на поредицата. Черепът е все така зъл по душа и все така безпомощен.

С малко повече късмет и с много усмивки ще гледате черепа и на финалните надписи. Играта е доста кратка, защото, както уточних, това е едва една глава от цялото заглавие. Въпреки че може да я превъртите за по-малко от ден, времето е наситено с много емоции и най- вече - много смях. Отново е задължително да посетите царството на абсурда и маймунките. После заедно нетърпеливо ще чакаме четвъртата част на приключението. 

 
системни изисквания
Windows XP / Vista, Single-core CPU with 2 GHz, 512MB RAM, DirectX 8.1 sound device, 64MB DirectX 8.1-compliant video card, DirectX 9.0c
напиши коментар
 

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 06.10.2009, 19:49 ?. :

Този епизод си заслужаваше също толкова, колкото и предишните. Феновете знаят защо =)

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 06.10.2009, 20:38 ?. :

Хм...при мен се получи обратното-не успях да влезя в тялото на Voodoo-дамата без помощ,но пък със свалянето на женската се справих без грешка(т.е. не бешетолкова трудно) :) Играта е удоволствие,а ако закъсате не се мъчете много,Hint-системата не е достатъчно добра за да ви подскаже както трябва,погледнете в интернет.Установил съм,че удоволствието е по-голямо ако не се лутате повече от 1h-1:30h на едно място.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 13.10.2009, 12:22 ?. :

Не мога да си обясня какво и харесвате и защо играете тази тъпня?Явно много здраво ви гони носталгията от времето когато нямаше хубави игри,че чак да играете това което навремето беше единственото нещо което ставаше за игране.

55 мнения
профил »
Nikos каза на 13.10.2009, 16:12 ?. :

Или ти си просто един много тъп casual геймър,който не разбира от игри. SO STFU!

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 14.10.2009, 15:10 ?. :
Редактиран на 14.10.2009, 15:15 ?.

И какви са твойте разбирания за игри?!Тъпия "Monkey Island",с тъпата маймунка и с другите човекоподобни герой в тая поредица?Играта не може да се сравнява с игри като Battlefield,Call of Duty,S.T.A.L.K.E.R.,World of Warcraft,Aion...това просто е една много тъпа нискобюджетна игра,за много тъпи хора!

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 14.10.2009, 15:17 ?. :

А ти си типичния невеж келеш, който си живее в неговия малък свят и никога няма да разбере неща, които са отвъд психическите му възможности.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 15.10.2009, 17:07 ?. :
Редактиран на 15.10.2009, 17:09 ?.

Ooo добре защитвайте си тъпата помия.Някой трябва да се погрижи на диска на тая игра да сложат знак забранено за над 3 годишни.А вие който е играете сигурно още имате мляко по устата,или просто не сте се осъзнали.Вие избирате едното от двете...

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 17.10.2009, 15:49 ?. :
Редактиран на 17.10.2009, 15:51 ?.

Да не би някой да е сложил етикет "Забранено за над 3 годишни" на пунктоацията и правописа ти? Защото хич не ги използваш.
Епизодичният подход си е много як, аз още от Сам и Макс му се радвам, скоро ще пробвам да видя и в тази игра за какво става въпрос, вероятно веднага след като преборя оригинала.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 18.10.2009, 15:56 ?. :

Абе да ви се изц**я на тъпия диск на тъпата ви игричка,това заслужавате феновете на тая жалка повърня!

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 20.10.2009, 18:33 ?. :

И какво не е за теб "жалка повърня"?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Tales of Monkey Island - Chapter 2 11
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13