facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Stephen King's F13
Ревю | 15.03.2000 | автор: Никола Дърпатов


оценка:
Производител:
Presto Studios
Издател:
BlueByte
Жанр:
Аркада, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Има моменти, в които човек съвсем сериозно се чуди дали e по-добре да се смее или да плаче. Новата творба на Presto Studios, която се продава под гордото наименование "Stephen King's F13" определено ще предизвика точно такова чудене у геймърите и най-вече сред тези от тях, които по съвместимост са и фенове на култовия американски писател.

Първото нещо, което трябва да се уточни задължително, е, че "F13" не е игра в класическия смисъл на думата и по никакъв начин не трябва да бъде оценявана като такава. Presto Studios по-скоро са направили нещо като мултимедиен сборник на тема Stephen King, към който са приложени и няколко игрички, на които ще се спра след малко. За незапознатите само ще припомня, че подобни издания в миналото имаше за легендарните британски комици от Monthy Python и музиканта Peter Gabriel. Така че, ако "F13" ви хареса, можете да се огледате и за тези продукти.

На диска ще намерите desktop themes, screensaver-и,
най-различни звуци за придаване на по-страховит облик на Windows
(не че операционната система на Microsoft не си е страховита и без тези екстри). Освен това там се намира и разказът на Stephen King "Everythin's Eventual", който ще можете да прочетете на "спокойствие" под звуците на психарска музика :-). Разказът, разбира се, е на английски и ще ви трябват добри познания по езика, за да го разберете. Всичко това обаче е с третостепенно значение за геймърите и за това няма да се спирам подробно на тази част от "Stephen King's F13", въпреки че тя определено е сполучлива и ще зарадва почитателите на писателя. По-важна е секцията "Fun House", където програмистите от Presto Studios са приютили игрите.

Те са три на брой и без никакво съмнение ще предизвикат у редовите геймъри сериозни съмнения относно психическото здраве на авторите им :-) Дори само при споменаването на името Stephen King повечето хора вероятно очакват да видят или някои суперпсихарски quest или поне кървава баня, пред която Quake 3 и Unreal Tournament изглеждат като детски игрички за хора със слаби нерви. Както често се случва в живота обаче, истината е съвсем друга. Аз лично направо онемях като видях какво ме чака във "Fun House" и съм напълно сигурен, че няма да съм сам в изумлението си. Както вече казах, игрите са три, макар че може да се поспори дали първата от тях въобще отговаря на дефиницията за игра. И така по ред на номерата:

Първата атракция се нарича "No Swimming" и е най-странното нещо, което някога се е появявало на монитора ми! Става дума за нещо като
симулатор на аквариум, в който плуват...

пирани

Дотук добре. Вашата задача обаче се състои единствено и само в това да нахраните рибките си с подходяща храна. Такава се предлага под формата на крави, кучета, коне, хипопотами и алигатори. Тъжното е, че единственият интерактивен елемент в "No Swimming" е да хванете за опашката някое от животните, да го пуснете в аквариума и да се наслаждавате на легендарния апетит на пираните. На практика тази "игра" не можете да я загубите по никакъв начин и цялото мероприятие ще ви писне най-късно след като сте пуснали по два пъти всяко животно в басейна и сте се убедили с абсолютна сигурност, че винаги се случва точно едно и също нещо.

Значително по-интерактивна, а и по-забавна е "Bug Splat". Тук програмистите са ви изправили в ролята на безстрашен защитник на домашното огнище, който

трябва да се справи с инвазията на пълчища от хлебарки

За целта разполагате с най-различни оръжия, които с всяко следващо ниво стават все по-малки като в началото можете да се вихрите с голяма тупалка, която след това ще трябва да замените с вестник и най-накрая да се примирите с малко чукче :-) Обратно на вашите оръжия количеството на хлебарките става по-голямо като за допълнителна досада гадинките започват да се множат, ако не успеете да ги претрепете веднага след излюпването. Въобще "Bug Splat" е едно напълно неангажиращо екшънче, което не изисква абсолютно никакво напрягане на мозъчните клетки, но пък върши идеална работа, ако искате да си го изкарате на някого, а в момента нямате под ръка подходяща жертва за гнева си.

Същото в общи линии важи и за третата игрица, която е кръстена "Whack-A-Zombie". В нея поемате задачата да опазите повереното ви гробище от проклети скелети, които по никому неизвестни причини са решили, че не само им се живее, но е редно да сложат край и на вашия собствен земен път. Принципът на действие е подобен на "Bug Splat". С мишката управлявате една ръка, с която трябва да натупате пакостниците преди те да са успели да доведат до нула жизнената ви енергия. Като допълнителна особеност в по-горните нива на "Whack-A-Zombie" се появяват и едни изключително неприятни призраци, които имат още по-гадното качество да ви убиват с един удар, ако не успеете да ги разкарате навреме. Като цяло тази игра също е максимално опростен аркаден екшън, който е по-скоро тест за бързина на реакциите. Въпреки това обаче "Whack-A-Zombie" има някакъв необясним за здравия разум чар и може спокойно да ви задържи дори повече от 20-30 минути пред монитора :-)

Въобще от чисто геймърска гледна точка "Stephen King's F13" предлага забавление за не повече от час. А това е тъжно, защото по произведенията на King определено могат да се направят страхотни игри... стига да се намерят подходящи програмисти за целта. Въпреки това творбата на Presto Studios ще предизвика определен интерес сред почитателите на писателя.

Фоновете за Windows и приложените десетки screensavers са направени много добре и дори само те оправдават закупуването на диска. Така че, ако сте фен на Stephen King, определено си заслужава да хвърлите един поглед върху "F13". 

 
системни изисквания
P200, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Colin McRae: DiRT 2 44
Shank 26
Sacred 3 25
Machinarium 25
Plants vs. Zombies 24
Mortal Kombat X - Story Mode 17
Mortal Kombat X - част втора 11
Injustice: Gods Among Us - PCM2.0 8
Death Track: Resurrection 7
4x4: Hummer 6