facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Split/Second
Ревю | 25.05.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Black Rock Studio
Издател:
Disney Interactive
Жанр:
Състезание, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Невероятни екшън моменти

Страхотна графика и звукови ефекти

минуси

Няма достатъчно дълбочина

Липса на кустомизация по колите

Във време, в което „реализъм” е ключовата дума за повечето разработчици, независимо дали създават рейсъри или шутъри, винаги е приятно да видиш някоя игра, която не дава и пет стотинки за реалистичното и автентичното, а разчита единствено на екшън и изпълнения, които може да видите само на филм. Split/Second е именно такава игра, а действието в нея се развива не във филм, но съвсем близко.

Риалити с висока скорост

Историята в играта не е нищо особено, но ви стига точно толкова, че да я възприемете за достатъчна основа и причина за всичко, което се случва. Split/Second е едноименно ТВ риалити шоу, в което участват най-добрите състезатели. То е разделено на 12 епизода, всеки от които се състои от няколко различни състезания. Прогресът в играта е съвсем прост като механизъм – за да преминете в следващия епизод са ви необходими определен брой кредити, които печелите в отделните състезания, а накрая на всеки епизод може да участвате и в специални елитни надпревари.

Освен стандартната надпревара, в която печели първия, тук има доста различни състезания. В Air Attack например ще трябва да избягвате ракетите на летящия срещу вас хеликоптер, в Survival ще трябва да оцелеете сред огромни камиони, а някъде просто ще е достатъчно да не сте последни в класирането, когато таймерът на състезанието удари нула.

Малко разрушение не вреди никому

Това, което прави Split/Second уникална, обаче не са епизодите или класирането, а онова, което се случва на самата писта. В основата на вашия успех е т.нар. power meter. Той се повишава, когато изпълнявате различни каскади, карате опасно близо до противника или някой обект на пистата или изпълнявате дрифтинг. Когато съберете достатъчно заряд, започвате да се оглеждате за множеството капани, заложени из трасето, с чиято помощ може набързо да промените класирането.

На всяка писта може да откриете най-различни предмети, които може да превърнете в смъртоносен капан за противниците пред вас. Някъде ще видите тежкотоварен камион, който може внезапно да изсипе товара си на пистата, другаде буквално пред очите ви ще се взриви бензиностанция, а за капак на всичко е възможно дори някоя от сградите край пътя да се срути върху пистата. Когато имате достатъчно висок power meter и в подходящия момент, над колата или колите пред вас се появява иконка, която сигнализира, че е време да го активирате. Това обаче не значи, че автоматично ще отстраните противниците – необходима е бърза реакция и точна преценка на позицията на другата кола, защото иначе рискувате самите вие да попаднете под ударите на капана, който сте активирали. Успеете ли, може да отстраните с един удар дори три коли наведнъж.

Истинската веселба обаче идва, когато успеете са напълните вашия power meter до край и така получите възможността да активирате втория вид капани. Те са достатъчно мощни, за да могат дори да променят качествено трасето като отворят нов пряк път, който досега не е бил достъпен. Друг не по-малко интересен вариант е внезапно истински джъмбо джет да се разбие на пистата, помитайки всичко, което се изпречи на пътя му. Тъй като самите състезания се провеждат на най-разнообразни терени – от индустриални зони до самото сърце на някой мегаполис – трябва да признаем, че въображението на авторите от Black Rock е доста просторно и е открило във всеки един терен достатъчно интересни възможности.

Въпреки че Split/Second не е същински рейсър, а аркадна игра, поведението на автомобилите е съвсем прилично. Управлението не е трудно, а контролите са максимално опростени. В цялата игра ще използвате всичко на всичко шест копчета – четири за управлението на автомобила и два за активирането на двете нива на power meter-а. Специално внимание заслужават визията и озвучението на играта, които направо ще ви заслепят и оглушат, особено в най-напрегнатите моменти, когато екранът буквално се закрива от летящи отломки.  Виновник за това е енджинът на играта, който е модификация на този, който Black Rock използваха за предишната си аркадна игра - Pure. Новият енджин е усъвършенстван така, че да възпроизвежда разрушаването на средата и да изобразява огромни количества дим, прах и отломки.

Катастрофата и нейните последици

На теория формулата в играта е перфектна и през първите няколко часа просто няма да може да се наситите на невероятните катастрофи и ефекти. Доста е възможно дори самите вие да изгубите управление, загледани в това, което се случва на някой нещастен опонент пред вас. Когато обаче първоначалната еуфория премине, излиза и големият проблем на Splt/Second – липсата на достатъчно дълбочина в геймплея.

Така например може да забележите, че понякога е по-лесно просто да се съсредоточите върху карането, отколкото да се мъчите да натрупате точки в power meter-а чрез дрифтове. Когато направите това и излезете начело, играта става доста по-скучна, тъй като нито един от специалните бонуси не засяга колите зад вас; с други думи, много по-забавно е да изоставате и да наказвате колите пред себе си, отколкото да сте първи и да не може да се възползвате от предимството си.

Тъй като играта не е особено кратка – само сингъл кампанията се проточва в рамките на десетина часа – доста е възможно някъде по средата да се отегчите. Липсата на каквато и да било кустомизация по колите, които придобивате, също не помага за това. Да, може да променяте боята им, както и да ги украсявате с постиженията си от предното състезание и нищо повече, а самите марки не са лицензирани. Разбира се, възможността да развиете автомобила си, така че самият той да се превърне в авто звяр щеше да е страхотна, но англичаните са предпочели да се съсредоточат предимно върху средата, а не колите.

Въпреки няколкото си недостатъка, Split/Second е страхотна визуална експлозия с дъх на изгорели гуми и много разрушение. Едва ли ще се задържите пред нея твърде дълго, но докато я играете, спокойно може да отпуснете педала на газта и да се наслаждавате. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/ Vista/ 7, CPU: Intel Core 2 Duo 3.0 Ghz или AMD Athlon 64 X2 2.4 Ghz, 2 GB RAM, видео: nVidia GeForce 8800 или ATI Radeon HD3870
напиши коментар
 

1565 мнения
профил »
n00b каза на 26.05.2010, 10:28 ?. :
Редактиран на 26.05.2010, 10:29 ?.

Играта е елементарна холивудска порнография. Взривове и дрифтове, о, йеееее! Липсват само русите силиконови идиотки.

В минусите е посочено че няма достатъчно дълбочина, но за да се преценява дали е достатъчно или не, все пак трябва да има НЯКАКВА дълбочина, а такава няма.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 26.05.2010, 11:18 ?. :

+1 След инстала, опитах точно три завоя и такъв бърз delete нямаше просто!

242 мнения
профил »
HunteR каза на 02.06.2010, 17:42 ?. :
Редактиран на 02.06.2010, 17:54 ?.

Абе батка има ли нещо изобщо, което ти харесва?
До сега не съм видял нито 1 твой коментар, в който да не хейтиш.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 26.05.2010, 11:14 ?. :

Играта е забавна на Split screen ...
Въпреки това не и давам повече от 3 дни живот на твърдия диск

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 26.05.2010, 11:25 ?. :

Прави са че играта омръзва.Стигнах 7-8 епизод и ми омръзна ;(

77 мнения
профил »
superHEro каза на 26.05.2010, 11:59 ?. :
Редактиран на 26.05.2010, 12:04 ?.

Аз пък стигнах до 12-ти епизод и почти я превартях. 95% от състезанията имам златен медал. Има коли с които се прави изомителен дрифт но има и такива ботори се едно играеш нфс undercover . Друг недостатак на играта е че половината коли, които ти дава са непотребни и това че другите коли те отбутват с лекота и си продалжават на пред, а аз когато ги бутам се едно се удрям в камък. Да липсва тунинг по колите (нитро,гуми,части,гъзарийки,украшения), но играта си я бива давам 8 от 10. Има моменти, когато направиш големия взрив и си викаш уоооооооу мееннн от предпоследен ставаш първи и се кефиш. Според мен този който е направил статията не е превъртял играта. Можеше и за мултиплеар да се драсне някой ред и да се обясни.

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 26.05.2010, 12:33 ?. :

Кефи ме играта, но имам чувството, че ще я трия след няколко дена. Пистите са много яки но са малко. Щеше да е добре, ако бяхте казали нещо и за мултито..

366 мнения
профил »
Mersin каза на 26.05.2010, 12:39 ?. :

Незнам защо толкоз много я плюете,на мен много ми хареса.

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 26.05.2010, 17:59 ?. :

+1 мислят си че щом е на дисни е тъпа нека се сетим за Pure

10 мнения
профил »
numak каза на 26.05.2010, 12:39 ?. :

Мъчили са се да докарат нещо като Death Race :P Ама......... Технически играта е добра (графика, звук ефекти...), но след 2 писти омръзва (при мен още на тренировката ми омръзна но както и да е :) )

77 мнения
профил »
superHEro каза на 26.05.2010, 13:16 ?. :
Редактиран на 26.05.2010, 13:18 ?.

Тренировката е ужасно тъпа, да вярно е, ама аз играя по 2 часа и не ми е тъпа дори и да загубвам състезанията (всеки с вкуса си), има някои състезания за време, които не всеки може да ги мине и съм сигорен че 70% от вас не могат !

12 мнения
профил »
Infestor каза на 26.05.2010, 13:54 ?. :

Играта е много повече от очакванията , велика бих казал със страхотната си графика на МАХ , жестокото управление , замайващият дрифт , оръжия и всичко , всичко е неочаквано добро!!! Бие по емоции и такива гиганти като някое NFS !!!

44 мнения
профил »
hahooh каза на 26.05.2010, 14:05 ?. :

Играта си е много добра,има моменти които просто са спиращи дъха,да наистина омръзва след време но ако не я цъкате всеки ден няма да ви омръзне + това в мултито се получават доста интересни неща :D

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 26.05.2010, 16:21 ?. :

btw ей ся пробвах Blur и ако може да се играе онлайн или лан, със сигурност ще я цъкам по-дълго от Split/Second

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 26.05.2010, 17:03 ?. :

Подкрепям хората, които мислят, че играта е плоска. НО ТОЧНО ОТ ТОВА ИМАХ НУЖДА! Писна ми да си пускам поредното NFS и да го трия след 1 час. Тази игричка ме грабна супер много точно защото няма дълбочина... караш си и толкоз. С една ръка на клавиатурата и с другата си пиеш бирата.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 14.08.2010, 13:00 ?. :

+1
Малко ме дразни, че автомобилите не са лицензирани, но от друга страна понякога изобщо не ми се занимава с "customization" на колите, а и не е задължително всяка състезателна игра да има такива опции.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 26.05.2010, 17:03 ?. :

И аз не съм от тези,които я играят редовно,но играта наистина доставя удоволствието,което доста други рейсъри не могат.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 26.05.2010, 17:46 ?. :
Редактиран на 26.05.2010, 18:11 ?.

"Във време, в което „реализъм” е ключовата дума за повечето разработчици, независимо дали създават рейсъри или шутъри..." - Де да беше така. Днешно време всички разработчици правят такива детски шарени и глупави игрички и тотално заебаха идеята за реализъм и качество в игрите. Тази игра е добър пример за това. Такъв тип игра с коли гледам от около 10 години. В една Asphalt 2 за GSM има повече умисъл отколкото в този боклук.

37 мнения
профил »
peika каза на 27.05.2010, 04:22 ?. :

Хайде стига с този реализъм. Като ви се играе нещо реалистично-вземете трабанта и си обикаляйте на воля.Игрите се правят за забавление, а не за да пресъздават нашия скучен живот.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 26.04.2014, 12:10 ?. :

Изобщо не съм съгласен с мнението ти. Да хвалиш GMS игра пред тази е...няма да коментирам. Поне да беше признал че идеята им да разнообразят съзтезанията е страхотна, но и това не си направил. Иначе играта е/беше нещо свежо и заслужава идеята да се доразвие. Така като гледам това обаче никога няма да стане за жалост :( Някой от колите са дървени, но поне се усеща някаква тежест в управлението им като цяло и не е безумно лесно да станеш първи. Аз останах очарован от играта. Без излишно да се пъне за шедьовър успя да ми влезе под кожата.

149 мнения
профил »
fridge каза на 26.05.2010, 19:22 ?. :

Глътка свеж въздух, нещо ново с много добра идея и прилична реализация..
9/10

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 27.05.2010, 06:47 ?. :

Ново ли ? Това е чист клонинг на Burnout - поредица с 5-6 заглавия.

6 мнения
профил »
frankiE каза на 29.05.2010, 11:36 ?. :

и по какво точно си приличат че има коли ли. Играта е добра да не е кой знае какво но става за играене не съм я играл много само 2-3 пъти но до сега ми хареса

481 мнения
профил »
denik каза на 27.05.2010, 07:23 ?. :

Абе не е чист клонинг на Burnout О.о
То ще излезе че всеки аркаден рейсър е чист клонинг на Burnout по тази логика.

Играта е доста свежа и е идеална ако искате да поцъкате нещо за 1-2 часа набързо.
Състезанията те държат в напрежение, въпреки че го има и това че ако караш бързо излизаш първи и се губи смисъла :D

Това с рушащата се околна среда е много яко и е особено зрелищно, когато някой промени цялото трасе :P

И аз бих й дал 8/10 някъде.... днеска ще видим другия претендент Blur, където колите не са фалшиви :)

77 мнения
профил »
superHEro каза на 27.05.2010, 21:03 ?. :

Колите не са фалшиви просто нямат лиценз. Ако си играл повече рейсари или си гледал тв ще разбереш всяка кола коя марка е и какъв модел

481 мнения
профил »
denik каза на 27.05.2010, 22:06 ?. :

знам всяка кола на коя марка отговаря, но това не ги прави по-малко фалшиви

28 мнения
профил »
MyGaMeS каза на 27.05.2010, 17:58 ?. :

на тая игра дори мълтиплеъра кракнаха , а там е доста по-забавно от сингъл-а

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 28.05.2010, 10:03 ?. :

На мен Split Second ми харесва много !
Много повече от Blur- намирам я за недоклатен конзолен порт . играта е съвременнна версия на Revolt , нищо иновативно . В + са лицензираните коли , но това е един много малък и незначителен +.


Split Second 9/10
Blur 7/10

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 28.05.2010, 20:45 ?. :

мен Blur някак си повече ме грабна.. поради простата причина че Split/second омръзва бързо. В крайна сметка, евала и на двата разработчика, но щом събера пари ще си купя Blur а не Split/Second

191 мнения
профил »
MartoG каза на 29.05.2010, 13:00 ?. :

аз пък лично бих си купил Split/Second, както бяха казали в GameSpot, Split/Second може да има само една красива страна т.е. PowerPlay-a, но пък това така те грабва, че не можеш да спреш .. всяка карта е различна, т.е. на всяка карта разрушаваш околната среда по различен начин ;) докато в Blur ме кефи само това, че има Power-Ups и прилича на Револт, която ми беше една от любимите игри като малък, но нищо повече ..

Оценка:
Split/Second - 9.5
Blur - 7.5

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 29.05.2010, 17:59 ?. :

Оценки ли почнахме да даваме? Айде и аз да споделя своите:
Split/Second: 7,5
Blur: 8,5
Не съм експерт по тези работи, но 9.5 не е ли много?

154 мнения
профил »
vladitan каза на 30.05.2010, 11:56 ?. :

split second - най великата и оригинална игра с коли. Другата година трябва да има и продължение. Блур е адски скучна боза делнах я на 2 рата писта.

Split second - 10
Blur - 1

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 30.05.2010, 13:50 ?. :

Бъдещето ти е в правене на ревюта за игри.

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 02.06.2010, 11:50 ?. :

Какво по-точно не ти хареса в Blur ?

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 02.06.2010, 16:39 ?. :

Графиката не е много добра, контролите дразнят, а всичко друго си е на 6 и е по-добра от Split/Second.

18 мнения
профил »
Играча14 каза на 07.06.2010, 17:51 ?. :

Много добра игра ! Аз я врътнах , не че е нещо кой знае какво относно това да я превъртиш , ако така може да се каже ! Много приятна за игра ! Номер 1 аркаден рейсър : )

23 мнения
профил »
boianst каза на 17.06.2010, 22:07 ?. :
Редактиран на 17.06.2010, 22:16 ?.

Здравейте,
Тъй като прочетох статията и видях доста положителни неща съм тук и аз да изразя мнението си за тази игра,или нещо друго,но за това по-късно...

1) Интерфейс

От тук смятам да започна критиката,защото това е първото нещо,което ти се набива в очите като пуснеш играта.Напрао бях отвратен,първо около 10 мин се опитвах да си намерия Options бутона,защото беше забутан на майната си,а през цялото време траа да натискаш ентър като идиот и да изчакваш менюто или буквичките да се разбият някъде по "невероятен" начин в екрана...
Естествено,не мисля даже и да споменавам момента,в който трябва да изчакаш нещо от сорта на 15 секунди след края на всяка писта,за да видиш как колата ти продължава напред по пистата движена от The Force.Разбира се идва и момента,в който камерата ти отива пред колата и зуум-ва към предното стъкло,така че да видиш,че наистина даже няма шофьор в колата.След като и това мъчение отмине идва момента,в който още толкова време ти се точат великите експлозии на заден фон,докато ти се джуркат цифричките на кое място си,естествено има и по 2-3 сек на всяко меню дилей,през който и да натискаш ентър панически,за да ти се разкара менюто,нищо не става.

2) Реализъм? Не мисля.

Е,сега ще почнете да спорите,че не трябва да го взимам на сериозно и всичко е измислено само с идея да се забавляват играчите.Е,да,познахте,пише го и в началото на играта.Както и да е,като се стигна до реализъм,и приемем каскадите,не можах да разбера на кого му дойде гениалната идея,след като някой от опонентите ти бива разбит от препятствие или се блъсне някъде,как аджеба се пръква на пистата с чисто нова и здрава кола. Ми къв е смисъла да разбиваш опонентите ти на парчета като 1 сек по-късно те са на пистата...

3) Геймплей,писти и колите

...ми явно идеята е да задминеш опонента ти. И пак не разбирам кое му е толкова якото да гледаш на забавен кадър как некви коли се трошат и 2 сек. по-късно да ти се случи същото и да си 1 секунда зад всички.Да изпреварваш така в игра,която се води рейсър? Бих го нарекъл малоумно.
Така стигаме и до пистите и колите. Пистите всичко им беше много хубаво,само да не трябваше да рестартираш по 2-3 пъти,за да може да минеш пистата на 1-во място,тъй като трябва да видиш всички препяствия,кое от къде идва,и от къде трябва да минеш следващия път.В началото на играта е по-лесно,но после,да почнеш да рестартираш като побъркан само и само да минеш една писта е глупаво.Няма го момента,в който се очаква да мислиш в "разделената секунда" и да избегнеш препятствието...просто нещо те отнася на момента и си 5-6 позиции назад.Колите смятах да ги оставя настрана,защото положението там не е по-цветно,но както е тръгнало просто ще нашаря разработчиците на тази игра.
Колите....Ми всичко много хубаво,само да можеше да сменяш нещо друго освен цвета им...и да можеше да си избираш кола преди всяка писта,а не само преди така наречените Elite Races..Да не говорим,че повечето писти които се минават за време с дадена кола,дори не твоята,изобщо не са оптимизирани.Аз лично на 50% от тайминг писите рестартирах над 10 пъти,само и само за да финиширам на първо място.Например в третия епизод имаше една писта,която беше 10 пъти по трудна от писта за време в епизод 6 или 7...
Дрифт системата ми се стори супер на пръв поглед,но останах разочарован.Тъй като не можах да си намеря има ли опция изобщо за ръчно сменяне на скоростите,благодарение на железните менюта,използвах автоматичните...Горчиво съжелявах разбира се,защото на всеки по остър завой трябва да пускаш газта,ок всичко е много хубаво,до момента,в който трябва да дадеш газ в средата на завоя,и колата ти започне да дрифтва автоматично,не излезе извън контрол,и не се разбиеш някъде...

4) Сюжет,история,тръпка...?

Ми нито едно от трите в интерес на истината.Препятствията писват точно на 30тата минута от играта,след като си преминал през повечето и разбира се да не забравяме факта,че всяка писта се рестартира неколкократно.
За сюжет и каквато и да е история и дума не може да става,всичко е едно велико "шоу",чийто "реклами" гледаш след всеки епизод и общо взето до там се изчерпва историята.
Тук е и мястото където ще цитирам един коментар под трейлъра на играта в YouTube:

Death race much? lol

5) Графика

Не е чак толкова зле. На моменти беше доста прилично,естествено на най-високите сетинги,но определено не е нещо с което играта може да се хвали,особено на фона на игрите,които наскоро излязоха на пазара...

Не знам за вас,но аз лично съжелявам,че си губих времето с тази игра,направо усещам как всички рейсъри започват бавно да деградират.

А къде сега е хубавото старо НФС...

П.С. Това е една малка част от издънките в играта естествено,има сумати бъгове при повечето каскади,камерата ти отива в "нищото" в един приятен син фон.А за препятствията и тайминга просто няма и да говоря,не знам колко писти съм рестартирал само за това,че някое препяствие падне зад мен и колата ми излезе извън контрол като вече съм на поне 100 метра от каскадата...

369 мнения
профил »
emsito каза на 11.03.2011, 09:59 ?. :

Толкова хейт не бях виждал честно Играй си играта и това е или просто не я играй не е нужно да изсипеш 3000 реда недоволство
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Split/Second

новини:
Ако вече сте се нарадвали на екзотичния рейсър, не бързайте да захвърляте играта - в рамките на следващия месец ви очакват цели четири нови бонус пакета.
РС геймърите очакват преди всичко рейсъра Split/Second, докато конзолните им събратя могат да избират измежду далеч по-голяма селекция от интересни заглавия.
Продуцентът на играта Джейсън Рийд от Black Rock смята, че тя е по-близка до заглавия като Modern Warfare 2 и Uncharted 2, отколкото до традиционни автоигри.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31
GRID 2 28