facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Spec Ops: The Line
Ревю | 26.06.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Yager Development
Издател:
2K Games
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

мрачна, атмосферна история

прилична за поостарелия Unreal 3 графика

някои истински силни моменти...

минуси

...но без излишни рискове

недоизпипано АІ

тромаво управление

Spec Ops: The Line на талантливото немско студио Yager е истинско доказателство, че дори дълго забавените игри понякога могат да бъдат поне толкова прилични, колкото са ни обещавали техните автори и издатели преди време. Обявена първо още на Spike TV Video Game Awards през 2009 г., Spec Ops: The Line първоначално се очакваше през миналата година. По някое време дойде неизбежното напоследък отлагане във времето и по-нетърпеливите геймъри дори започнаха да се притесняват, че едва ли някога ще видим играта в завършен вид. Добавете към това и пълната безтегловност, в която бе изпаднала поредицата Spec Ops в средата на миналото десетилетие и току що излязлата на пазара Spec Ops: The Line се превръща в една приятна изненада сама по себе си.

Но можеше и повече

На пръв и безпристрастен поглед между Spec Ops: The Line и хитовата ХВОХ360 поредица Gears of War могат да се направят доста паралели. И двете игри ползват Unreal 3 енджина, и двете са отборни шутъри от трето лице с активен елемент на прикритие, и двете се развиват във враждебна среда, където главните герои - естествено задължителната комбинация от мъжкари - трябва да се справят с многократно превъзхождащ ги числено противник.

За щастие въпреки, че наистина прилича на Gears, Spec Ops: The Line има своя собствена идентичност. Поне донякъде това се дължи на романа, от които студиото черпи вдъхновение за екшъна. Като изключим игри като Dante's Inferno, Spec Ops: The Line е едно от заглавията, които се опират на някои от най-старите първоизточници - романът Heart of Darkness на Джоузеф Конрад е издаден през 1902 г., а в първоначален вид отделните му части датират още от 1899 г. Разбира се, между пътешествията на Чарлз Марлоу в дебрите на Африка и тези на капитан Мартин Уокър в Дубай има голяма разлика, така че в много отношение историята в Spec Ops: The Line е напълно оригинална.

Нолан Норт. Отново.

Да, Човекът-глас на гейм индустрията Нолън Норт отново е тук, този път в ролята на въпросния капитан Уокър - член на елитните Делта Форс части, изпратен заедно с двамата си подчинени Луго и Адамс в Дубай. Перлата на Персийския залив обаче далеч не е такава, каквато сме свикнали да я виждаме по телевизията. Дубай в света на Spec Ops: The Line е буквално засипан от жестоки пясъчни бури, а в откъснатия от външния свят мегаполис се случват странни неща. Капитан Уокър и екипът му трябва да се доберат до американския полковник Конрад, който е останал в Дубай, за да помага на населението в лицето на страшния катаклизъм. След като известно време от него няма никаква вест, армията засича сигнал, който дава повод на Уокър и екипът му да поемат настоящата мисия.

По-нататък нещата не стават по-ясни. Оказва се, че дори суровите пясъчни бури не са най-лошото нещо, което може да връхлети екипа. Защо полковник Конрад е останал в града и наистина ли мотивите му са такива, за каквито той се опитва да ги представи? Spec Ops: The Line не преоткрива колелото като ни показва една мрачна и безмилостна страна на конфликта, но определено създава интересна атмосфера, дори само защото ни пренася в регион, който традиционно попада в международните новини само поради лоши причини.

Пореднят отборен екшън

В интерес на истината по отношение на геймплея Spec Ops: The Line не поема особени рискове. Формулата на играта е добре изпипана - намерете добро укритие, елиминирайте един-двама врагове, преместете се на друго място и повторете. Геймплеят е фундаментално здрав и въпреки, че до голяма степен копира доказани хитове като Gears и Uncharted, е повече от задоволителен.

Присъствието на двамата ви подчинени носи допълнителен тактически елемент. За разлика от игри като SOCOM и Rainbow Six, тук нямате директен контрол върху движението на Луго и Адамс, но може да им давате насочващи заповеди за това къде да концентрират огъня си. Това е особено полезна функция, тъй като много от терените на престрелките имат по няколко важни точки, които е невъзможно да неутрализирате сами.

По време на разработването на играта, момчетата от Yager неколкократно наблегнаха на ролята на пясъчната стихия в Spec Ops: The Line. Идеята им бе, че подобно на игри като Red Faction (където това бе реализирано относително успешно) и Fracture (където не бе), тук появата на бурите, която е напълно случайна, непрекъснато ще променя облика на терена и ще създава нови възможности за тактическо разположение. Истината е, че спокойно може да изиграете Spec Ops: The Line без да разберете това. Първият път, когато елиминирате прикрил се противник като буквално го удавите в пясък наистина е зрелищно, но подобни сцени са рядкост и практически винаги се свеждат до това да уцелите навреме ясно обозначеното място на екрана. Бурите също не променят значително хода на битката.

Пустинен вятър

Както може да се очаква, не всичко в играта е добро. АІ-то както на вашите спътници, така и на враговете понякога отказва да сработи и в резултат на това ставате свидетел на ситуации и действия, които никога не биха се случили в един военен конфликт.

В крайна сметка поведението на останалите би било приемливо, ако самите вие можете да се доверите стопроцентово на вашия герой. За съжаление Spec Ops: The Line има един немалък проблем в това отношение. Маневрирането е тромаво, не може да се претърколите настрани, а дори когато сте в прикритие най-малкото мръдвате кара героят ви да се изправи в средата на ожесточената престрелка. Липсата на опция за хвърлянето обратно на граната често пъти ще доведе до глупава смърт. Ако допреди това подобни ситуации са само леко раздразнителни, към края на играта, където и трудността прогресивно нараства може да ви се наложи да рестартирате определени сцени отново и отново.

По отношение на история и атмосфера Spec Ops: The Line заслужава похвала. Въпреки че категорично спада към екшън жанра, играта се опитва да разкаже една по-различна, мрачна и графична история в духа на кинокласиката "Апокалипсис сега" или пък мисията No Russian от Modern Warfare 2. Комбинацията между стогодишен роман и изпълнен с политически заряд регион като Близкия изток също е интересна и дръзка. Когато геймплей, визия и озвучение съвпаднат, Spec Ops: The Line наистина работи. В останалите части обаче играта на Yager е поредният екшън от трето лице със система за прикритие и дори свирепите пясъчни бури на Арабския полуостров не могат да скрият това. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista/7; CPU: Intel Core 2 Duo или AMD Athlon 64 X2; 2 GB RAM; видео: GeForce 8600 или AMD Radeon HD 2600XT с 256 MB RAM
напиши коментар
 

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 27.06.2012, 09:31 ?. :

Future Soldier кога ?

112 мнения
профил »
DevilBringer каза на 27.06.2012, 18:27 ?. :

Излиза на 29 мой човек, пък ако си нетърпелив си има една хубава некартографирана африканска държава, за която билета струва колкото сметката на интернет :) .

560 мнения
профил »
dogma каза на 27.06.2012, 16:11 ?. :

Играх на демото на The Line и горе-долу ми допадна, но аз явно съм се бъркал, защото си мислех, че по-нататък в сюжета се появява свръхестествен елемент, а то май няма такова нещо. Не е лоша играта, който има желание за малко екшън от трето лице, може да я пробва.

9 мнения
профил »
Remy каза на 29.06.2012, 22:32 ?. :

Аз лично смятам,че играта е доста добра и е една от най-хубавите игри в жанра !!! Да - има 1,2 забележки но коя игра няма ?! Според мен има светло бъдеще за тази игра !!!

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 01.07.2012, 11:53 ?. :
Редактиран на 01.07.2012, 11:54 ?.

Много добър екшън.На който му се е доиграло подобен тип игра да не се чуди.Малко поостаряла графика,но не е болка за умиране.Давам й 5 от 6.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 02.07.2012, 10:19 ?. :

Много, ама много приятна изненада. Цялата и атмосфера е брутално добра. Вече почти я изиграх пиратска, но си я поръчах и надявам се за последния чаптър да успея да се въздържа и да си го изиграя на оригиналната. Много добър шуутър от трето лице, ако си падате по жанра задължително я изиграйте.

375 мнения
профил »
grand6master каза на 02.07.2012, 19:40 ?. :

нямам оплаквания, приятна игрица, но нищо повече. Става за отнемане на време, може би едно пачле за кракнатата версия.

10 мнения
профил »
REBshooter каза на 03.07.2012, 17:34 ?. :

Тази игра е просто много яка , но за съжаление стигнах до Chapter 10 и ме изхвърля , нз що

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 03.07.2012, 20:36 ?. :

Брутална атмосфера, епичен OST и оригинален сетинг.

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 09.07.2012, 16:59 ?. :

И различните краища също са много добри.

326 мнения
профил »
Daynov каза на 07.12.2012, 23:36 ?. :

Доста със закъснение пиша, но наскоро имах удоволствието да я изиграя и спокойно мога да кажа, че това една от най-добрите игри правени през последните 10-тина години. Шокираща е оценката, която е получила тук и се чудя дали авторът на ревюто изобщо си е направил труда да я изиграе докрая. Защото играта със сигурност не е "поредният екшън от трето лице със система за прикритие".

1 мнения
профил »
spec ops каза на 22.11.2013, 11:52 ?. :

играта е класика нямам такава като нея
търсих търсих към 3 дни такава в zamunda.net
няма такава игра като тази направо чиста рядкост е
моите fr я играят от 45 fr съседи само 41 я играят това е класа
моята оценка е 6 с едно лошо напрявено нещо от играта:
защо когата тръгвам напред никой не иска да ме обива!!!!????
превъртях веднъж играта и повече не мога да давам комадни на ADAMS и LUGO а пъ преди да я мина можех!!!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Spec Ops: The Line

новини:
Spec Ops: The Line бе една от приятните изненади на 2012 г. заради опита си да представи ужасите на войната, но не очаквайте продължение.
Немците са доволни от Unreal 3 и очевидно ще продължават да разчитат на софтуера на Epic Games и в следващото конзолно поколение.
Продажбите па пясъчния екшън от трето лице не са такива, каквито немското студио е очаквало и вероятно това е причината за промяната в плановете му.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58