facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Soviet Unterzogersdorf Sector 1 - PCM2.0
Ревю | 24.05.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
monochrom
Издател:
monochrom
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

доста забавна

нестандартна

минуси

обидно кратка

объркана ситуация с езиците

Играта, за която ще си говорим днес, е Soviet (или Sowjet, ако става въпрос за немската версия на играта) Unterzögersdorf Sector 1. Тя е дело на пичовете от Monochrom, компания за игри от Австрия (те са по-скоро арт/философска група, отколкото гейм разработчици - бел.ред.). Не сте ги чували, защото не са от големите. И слава Богу - кой знае какви игри щяха да правят, ако бяха подразделение на ЕА, например.

Konföderation Soviet Unterzögersdorf е името на последния съветски сателит. Той е малък (свежда се до едно селище) и запада много след разпада на братския СССР. Това е селище, което се намира на територията на днешна Австрия, но не поддържа никакви отношения с "т.нар. Република Австрия" и ЕС. Демек СУ (както ще съкращавам името на конфедерацията отсега нататък)  е последната държава в Европа, която се стреми към "светлото комунистическо бъдеще".

Добър вечер, приятелю млад...

Една сутрин главният герой в играта, партиен секретар Гомулка, се събужда и излиза, за да патрулира, само за да разбере, че неговата любима родина е превърната в кочина. Той, разбира се, се заема да оправи кашата, която е доста сериозна: в СУ вече е пълно с боклуци, предишният часови не е на поста си и т.н.

Играта представлява point-and-click adventure. Гомулка се движи с левия бутон на мишката. С десния бутон пък се избира действие: Гомулка може да инспектира предмет (иконка на око), да го вземе (ръка) или да говори с някого/ да направи коментар на ситуацията (уста). Предметите са стандартни (парцал, лост), но има и такива, които водят Гомулка до гневни пристъпи - например метъл списание със „Slipknot" на корицата или диск на „Pantera". Когато изберете действие, можете да го извършите отново с левия бутон на мишката.

Достъпно е и специално меню (ще го намерите в горната част на монитора, стига да посочите тази част от него с курсора), което има: две фигурки на другаря Ленин (за изход от играта), картинка на обувки (за придвижване на героя), око, ръка, уста (за тях вече обясних), куфар (в който Гомулка съхранява предметите) и две дискети за save/load. Менюто е алтернатива на вече споменатия модел с мишката. Можете да изберете който от двата метода за управление ви е по-удобен, но мога да заявя, че този с мишката е за предпочитане, защото е по-бърз.

Добър вечер, другарю

Като истински човек на партията, Гомулка трябва да докладва ситуацията на командващия си. Това става чрез специални станции с вграден телефон. Има няколко начина да се използва телефонът: с първото копче се набира шефа, с второто се пуска радиото на федерацията, съдържащо не знам си колко комунистически ритми (вкл. химнът на СССР, как без него), а с третото нашият човек има право да направи изявление по високоговорителя. Не само, че можете да ругаете капиталистите, но на всичкото отгоре Гомулка го раздава мъдрец, който винаги има съвет за другарите си ("Доверието е нещо хубаво, контролът е нещо по-хубаво!").

Джитката първоначално предоставя на играча едно малко пространство с няколко разклонения и това е. Има врати, до които Гомулка първоначално няма достъп, но ако си изпълнявате отредените задачи, ще можете да влезете от едно време натам. Нарочно няма да спомена конкретно местата, които ще посетите, защото играта е престъпно кратка и е най-добре да не ви развалям удоволствието да ги видите сами. Всички до едно ми харесаха много, ще отбележа само, че няма място, сложено ей така, за фон.

Добре дошъл в нашия град

Щом като играем с комунисти, то неизбежно трябва да има комични препратки към капиталистическия Запад. Те са няколко и всичките са интересни (съседното на СУ селище е подигравка с Америка). Освен това, в родното място на Гомулка има технологични пособия, на които западняците могат само да завиждат. Едно от тези пособия е робот, който разследва, използвайки предмети за улики. Тоест СУ има с какво да се гордее, а капиталистите могат само да треперят от завист.

Дизайнът е много добър и ще напомни на всеки източноевропеец какъв е бил соцът. Дизайнът ще накара българина да се ухили, защото ще му напомни за собствения квартал днес. Така че на нас определено не ни е чуждо това, което виждаме (или ще видим) на екрана. Мисля, че този дизайн пасва перфектно на играта и мога само да адмирирам авторите за перфектното пресъздаване на соц реалността. Човек би помислил, че не австрийци, а братушки са я правили тази игра.

Графиката и звукът са едни от най-положителните звена на играта. Графиката е 2d, което е правилен избор: по-опитните играчи ще си припомнят някои класики с усмивка, играейки тази игра. Звукът е с добро качество, музиката намирисва на комунизъм, което е задължително за атмосферата. Озвучаването убива - от смях. Гомулка е озвучен от някакъв чичко, чийто глас е много дълбок и така звучи като руснак, принуден да излезе от кръчмата след особено сериозен запой с водка. Възклицания от сорта на: "Хегел да ми е на помощ" и "Само Гласност е по-лоша идея" ще ви напътстват навсякъде и със сигурност ще предизвикат поне усмивки. Другият часови повече квичи, отколкото говори, но пък и той е смешен по своему. Въобще, и по този параграф играта ме очарова.

Добре дошъл във... [бива екзекутиран]

За да се хареса и на хардкор геймърите, играта е трудна. Буквално всяка грешка се наказва с брутална смърт. Гомулка може да се пребие, да се отрови, да бъде разкъсан от мини. Всяка смърт се последва от забавно укоряващо съобщение, в което играта ви упреква за провала. Малко игри са ме наричали „идиот", задето съм умрял. Аз лично намерих този елемент от играта за много хумористичен. И ако това не е достатъчно, след въпросното съобщение ви посреща екран с надписа Game Over и двама другари, които ви гледат укорително. Е, как да не се надъха човек да превърти тази игра??

Като цяло останах приятно изненадан и без колебание мога да заявя, че играта е едно малко бижу. Разбира се, не е като да няма проблеми. Оригинално играта е разработена на немски, после на руски. Малко ми е нелогично австрийци да говорят руски. Английският (по-точно английските субтитри, репликите са си на руски) трябва да се избере от специално меню след инсталацията, в противен случай ще я играете на немски (тоест руските реплики ще са с немски субтитри). Всичко това е леко объркващо и човек се чуди, защо в крайна сметка ги е домързяло просто да я озвучат на английски.

Вече споменах, че играта е обидно кратка. Реално можеха да я направят по-дълга от предвиденото (грубо час игра). Въпреки негативите това е една игра, която силно препоръчвам. Посещението на СУ е задължително. Няма да съжалявате.

-----------------------------------------------------------

В ролята на верен син на Партията влезе Мартин Градев, a.k.a newcomer. Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 

напиши коментар
 

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 25.05.2014, 15:34 ?. :

За игра, за която очевидно няма кой знае какво да се описва, статията не е лоша. Браво.

193 мнения
профил »
Rostik79 каза на 26.05.2014, 07:42 ?. :

"Всичко това е леко объркващо и човек се чуди, защо в крайна сметка ги е домързяло просто да я озвучат на английски."

На руски е доста по-автентично и интересно. А и едва ли е от мързел.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Soviet Unterzogersdorf Sector 1 - PCM2.0

Ревю:
Дълбоко под цялата грозна картинка се крие игра, която можеше да бъде и добра.

Тактика:
В екшъните от първо лице има една определена категория оръжия, която е оставила трайна следа в сърцата на геймърите по цял свят

Интервю:
Ще се помъча да събера на едно място всички важни точки, които смятам, че е важно да знаете...

новини:
За тези четири месеца генерирахме доста текстове, които се радваха на приличен успех, бяха прочетени хиляди пъти и генерираха десетки мнения и коментари.
Новият дигитален брой на РС Mania е вече тук и е пълен с толкова много съдържание, че ще ви се завие свят!
Първата крачка на PC Mania - своеобразен "developers cut" на първия ни брой от 1998 година!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13