facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Sly Cooper: Thieves in Time
Ревю | 10.02.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Sanzaru Games
Издател:
Sony Computer Entertainment
Жанр:
Приключение
Платформа:
PS3
сайт на играта »

плюсове

една легенда се завърна по достоен начин

забавна история с всички любими персонажи

атрактивна графика

разнообразен геймплей

богата на съдържание

минуси

дребна техническа неоптимизация

Ако говорим за платформъри, то едва ли ще е преувеличено да кажем, че Nintendo е майсторът на 2D игрите в този жанр – доказаха го Mario, Kirby, Donkey Kong и още половин дузина чудесни игри за Wii. Що се отнася до 3D платформърите обаче Sony има водещата позиция. Емблематични серии като Ratcher&Clank, Jak&Daxter и Sly Cooper не само превърнаха PlayStation 2 в най-успешната конзола на своето поколение, но и определиха посоката, в която се развиваше жанра през последното десетилетие. Но докато благодарение на несекващите усилия на Insomniac Games видяхме цели пет Ratchet&Clank игри за PlayStation 3, то другите две серии определено не са представени достатъчно добре това конзолно поколение. Практически единствената поява на Jak&Daxter бе в PlayStation All Stars Battle Royale, а освен там доблестният крадец Sly се появи в HD римейка на оригиналната трилогия.  Това обаче е поне отчасти поправено, тъй като

Sly Cooper се завърна с гръм и трясък!

Sly Cooper: Thieves in Time е забележителна най-малкото с две неща. От една страна, това е първото оригинално приключение за Sly и бандата му за PlayStation 3. От друга това е и първата игра от поредицата, която не е разработена от титулярното студио Sucker Punch. След като затвърди репутацията си на студио от най-висок клас с двете InFamous игри, Sucker Punch в момента е заето с нов PS3 проект, а работата по Thieves in Time бе поверена на Sanzaru Games. Калифорнийското студио заслужи доверието на Sony с отличната работа, която свърши с римейка на The Sly Collection, където направи играта в HD, с 3D поддръжка и трофеи. Ако не сте имали възможност да се докоснете до предните Sly Cooper игри, въпросната колекция е най-добрият начин да поправите тази грешка, особено като се има предвид, че Thieves in Time започва веднага след края на третата част.

Играта заварва Sly като вече бивш крадец, решил да се откаже от опасните обири, за да се посвети на старата си любов инспектор Кармелита Фокс. Но както обикновено подобни идилии не траят дълго и бандата отново е призвана да разнищва поредица от мистериозни случаи, които ще отведат героите на истинско пътуване във времето. Thieves in Time ни дава възможност да посетим поредица от исторически периоди като се започне от феодална Япония, мине се през Дивия Запад и се стигне дори до Средновековна Англия. Почитателите на поредицата ще видят адски много познати лица от предните части и ще се насладят на доста забавни диалози.

Време е за нови обири

Начинът, по който е структурирана играта практически възпроизвежда геймплея от втората и третата част на Sly Cooper. Всяко ниво представлява една относително голяма карта, където на различни места са разположени входните точки за всяка мисия. Когато не изпълнявате определан задача може да обикаляте света в търсене на добре познатите ви бутилки – те отново са 30 и отново отключват сейф с награда. Говорейки за допълнителните занимания трябва да споменем, че Thieves in Time е доста богата на такова съдържание. Освен бутилките, които между другото този път са още по-трудни за откриване, може да търсите маски на Sly, да крадете различни съкровища и да отключите аркадни игри. Кампанията си е достатъчно дълга сама по себе си, но ако сте перфекционисти и търсите максималните резултати със сигурност ще прекарате още доста време.

Но да се върнем към геймплея. Първото ниво на Thieves in Time не предлага нищо по-различно от последната част, но скоро след това става ясно, че момчетата от Sanzaru не само са черпили вдъхновение от най-добрите, но и са успели да вложат нещо свое в дизайна. Промените в геймплея не са фундаментални, но определено правят играта най-атрактивната от поредицата. Така например сега освен със Sly, Bentley и Murrаy може да играете с още доста персонажи, всеки от които има своите особености и силни страни. Безспорно най-интересни са предците на Sly, които до един са колоритни образи. Tennessee Kid Cooper обаче категорично печели наградата за най-готин персонаж в играта. Той пък е интересен и с още нещо – той е първият герой в поредицата, който борави свободно с огнестрелно оръжие (до сега единствено Bentley можеше да хвърля различни бомби, но този път говорим за истински пистолет). Неговите мисии определено дават друг облик на играта и показват колко по-забавна е тя, когато засвистят куршумите. Не че престрелките са особено трудни или динамични, просто това е интересно нововъведение.

Гръбнакът на геймплея си остава ефектната комбинация от платформинг и стелт, при все че след първата игра, никое друго заглавие от поредицата не се е осмелило да бъде толкова хардкор в стелт елемента. Всъщност това донякъде е жалко, тъй като спомените за това колко трудна, но и възнаграждаваща уменията можеше да бъде Thievius Raccoonus определено пораждат носталгия в доста геймъри. В Thieves in Time акцентът отново попада върху платформинг елементите и начинът да достигнете крайната си цел с поредица акробатични ходове. Независимо дали се плъзгате по релси в стил Racthet&Clank, скачате с параглайдер или катерите стени в Ледената епоха, всяка задача е едновременно предизвикателна, но никога трудна. Подобрени са и хакерските мини-игри с Bentley, където дори може да използвате мошън сензора на DualShock 3 - нещо, което като че ли не сме виждали от времето на Heavenly Sword и оригиналния Uncharted. Въображението на Sanzaru Games определено е добро, защото мисиите са разнообразни, нивата имат интересен дизайн и не е пресилено да се каже, че във всеки един момент има на какво да се радвате или с какво да се забавлявате.

Гледка за милиони

Поредицата винаги се е отличавала с чудесна визия, но Thieves in Time определено изглежда уникално. Старата и изпитана рецепта за cell-shaded графиката работни безотказно, но за разлика от The Sly Collection, която бе преработена – по най-добър начин, длъжни сме да отбележим – в HD, тук всичко е естествено. Пейзажите са изключително красиви и приятни за окото, моделите на героите са все така детайлни и комични и като цяло играта е истинска визуална наслада. Както и такава за ушите, защото озвучението е с познатите ни от години гласове, а музиката е приятна и тематична според историческия период, в който се намирате.

Всичко това прави още по-неприятен единственият минус на играта, колкото и малък да е той. От време на време се наблюдава рязък спад в кадрите, особено когато на екрана се случват повече неща. Той е на границата между дразнещото и пречещото, но в крайна сметка е по-скоро първото, отколкото второто.Същото се отнася и за времето за зареждане на нивата, което е с една идея по-дълго, отколкото бихме искали. Възможно е тези накъсвания да бъдат изгладени с бъдещ пач, но дори и да не стане така, навярно се касае за елементарна оптимизация, която не е извършена. Така или иначе това е единствената критика към играта. Във всяко друго отношение Sly Cooper: Thieves in Time е идеалният платформър – той е забавен, красив, с атрактивен геймплей и разнообразни герои и мисии, които представляват перфектният начин да бъде възродена една славна поредица. 

напиши коментар
 

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.02.2013, 10:37 ?. :

Sony я пазиха тази игра в невероятна тайна, никой не разбра кога точно излезна.
Голям маркетинг голямо нещо.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 11.02.2013, 19:26 ?. :

Е Zipy нали ги знаеш Сони винаги имат някой коз в ръкава.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.02.2013, 20:33 ?. :

Да, но по-добре да си хайпват игрите преди да ги пускат, така никой не я купува и даже масата не е разбрала, че излиза играта.
Микрософт преди всяко Хало вдигат шум до небето и после се продава добре.

25 мнения
профил »
Ethan каза на 11.02.2013, 12:38 ?. :

Добра работа на момчетата от Sanzaru Games. Не засрамиха Sucker Punch, които явно са заети с разработването на следващия inFAMOUS, а надрадиха доста в играта. Геймплея е доста разнообразен и играта не омръзва, а Tennessee Kid Cooper просто е забавно да се играе с него.

560 мнения
профил »
dogma каза на 11.02.2013, 15:50 ?. :

Браво, колега!

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 11.02.2013, 17:17 ?. :

Ето една игра, която наистина си заслужава.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 11.02.2013, 19:50 ?. :

не знам дали ви прави впечатление че никой досега не е казал нещо лошо за играта.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.02.2013, 20:31 ?. :

класика, още не съм я играл за жалост ще почакам да падне цената и тогава :)

560 мнения
профил »
dogma каза на 11.02.2013, 20:31 ?. :

От мен такова нещо просто няма как да дойде :) Официално Sly Cooper: Thieves in Time е най-добрият платформър на това поколение заедно с Ratchet&Clank: A Crack in Time. Вярно, че в играта на Insomniac се набляга повече на екшъна, а тук на самия платформинг, но пък A Crack in Time е уникална във всяко едно отношение. Жалко, че Insomniac вече две игри не могат - или по-скоро не искат поради някакви причини - да направят друга достойна Ratchet&Clank игра.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 11.02.2013, 22:23 ?. :

Айде сега един поздрав за феновете на още един предстоящ хит от каталога на Сони - GOD OF WAR
http://www.gametrailers.com/videos/1qc2hj/god-of- war--ascension-from-ashes-trailer
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Sly Cooper: Thieves in Time

новини:
Най-новото издание в страхотната платформър серия за PlayStation на Sucker Punch и Sanzaru Games излиза точно след седмица, но само отвъд Океана.
В Северна Америка първото оригинално приключение на благородния крадец, измислен от Sucker Punch, ще дебютира още през февруари.
Датата важи и за двете версии на платформъра, а ако си купите PlayStation 3 варианта, получавате безплатно копие на играта за PS Vita.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
God of War III 67
Beyond: Two Souls 42
Assassin's Creed: Rogue 18
Prince of Persia (PS3 и X360) 6
Bully 3
Assassin's Creed Chronicles 3
Death Stranding 3
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2
Mirror’s Edge Catalyst 2
Uncharted: Drake’s Fortune