facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Sherlock Holmes: The Awakened
Ревю | 15.02.2007 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Ascaron
Издател:
Frogwares
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Въздействаща атмосфера

Завладяваща история

Изцяло триизмерен свят и страхотно озвучаване

минуси

Трудна на моменти

Бедна по отношение на иновации

Недостъпна за неразбиращите английски език

Отключете дедуктивните си способности

Frogwares е студио с известен опит в правенето на игри, разказващи за приключенията на Шерлок Холмс - най-великия частен детектив в литературния свят. Sherlock Holmes: The Awakened е третото заглавие по темата, което въпросните геймразработчици изкарват на пазара за период от четири години. Предишните две (Adventure of Sherlock Holmes: The Mystery of the Mummy и Sherlock Holmes: The Silver Earring) се приеха добре от феновете на жанра, както и от всички любители на детективските истории. Тазгодишното предизвикателство, насочено основно към привържениците на главоблъсканиците и събирането на дребни улики, предлага някои интересни нововъведения, с които ще ви запозная в следващите редове.

Неизбежна еволюция

Една от най-важните характеристики, с която може да се похвали последната игра на Frogwares, е нейният изцяло триизмерен свят. В комбинация с него е подновена и гледната точка на героя ви. Вече няма да наблюдавате събитията, случващи се на екрана, от трето лице, а от първо. Направо през очите на гениалния частен детектив. По този начин свободата на играча се увеличава – той може да се върти на всички посоки, да погледне зад всеки ъгъл, да проучи внимателно околностите и да си създаде ясна представа за заобикалящия го свят, което за игра като тази, в която детайлите са жизненоважни, определено е голям плюс. От друга страна обаче, когато измеренията се увеличат и вашият герой получи възможността да поглежда нагоре и надолу, нараства и шансът да пропуснете някоя следа. А всеки такъв малък пропуск може да ви забави и обезсърчи. В подобна ситуация загубих около един час в търсене на улики, докато най-накрая не погледнах над касата на една врата, където се криеше важното доказателство, което толкова много време издирвах.

Къде ми е ръчичката!?

Не знам каква е причината наложила вземането на подобно решение, но в играта отсъства добре познатото ни кръстче или ръчичка или просто курсор, който принципно стои в средата на екрана и бива управляван посредством мишката с цел да спомага при взаимодействието с околната среда. Тук няма подобно нещо. Интерфейсът е максимално опростен – на екрана няма нищо (всички необходими менюта се извикват допълнително – карта, дневник, инвентар и т.н.. А, когато се доближим до място, на което можем да извършим действие, пред нас изниква, според зависи от случая, ръчичка или око. Тогава вече можем да взаимодействаме с предмета/персонажа.

Приключението, което ни предлагат този път пичовете от Frogwares, е свързано с

поредица мистериозни отвличания

на чуждоземни прислужници, работещи в къщите на заможни лондончани. Сюжетната линия ще ви отведе по следите на тайнствена секта, ще ви сблъска със свръхестествени проявления и ще ви предложи възможността да работите по случая през погледа както на Шерлок Холмс, така и на неговия лоялен помощник доктор Уотсън. Разбира се, за да има ефект вашето разследване, то трябва да бъде проведено изцяло в стила на Холмс – т.е. необходимо е да се запознаете с методите на дедукцията, да почистите очилата си и да настроите ума си така, че да възприема нещата по най-логичния начин, но без да отхвърля нито една друга възможност. Тогава разрешаването на мистериозния случай ще ви заприлича на детска игра.

Интерфейсът е изчистен и лесно усвоим. Холмс отново записва всички важни събития в своя тефтер, а освен това диалозите, които води, могат да бъдат препрочитани във всеки един момент. Имайки предвид, че играта не е изключително лесна, понякога тази възможност за повторно разглеждане на уликите ще ви бъде наистина полезна. Въпреки това вероятността да затънете в размисли и да стигнете до задънена улица е напълно реална, защото уликите, на които ще се натъкнете са стотици, предметите, които ще можете да взимате и комбинирате са повече от петдесет, а персонажите изпълнили света на играта са близо шестдесет на брой.

Въздействаща атмосфера

Отново, както и в предишните две игри, атмосферата, с която ще се сблъскате, умувайки върху заплетените мистериозни отвличания, е професионално пресъздадена. Персонажите са озвучени по-възможно най-добрия начин. Типичният английски акцент, който ще различите в диалозите между Холмс и Уотсън, подсилва цялостното усещане. Изказванията на главния герой са забавни и увлекателни – напълно в стила на директния и непоколебим, убеден във всяко свое твърдение, литературен герой. Улиците на Лондон, пристанището, намиращо се на река Темза и всички останали локации, с които ще ви сблъска играта, са пропити от мрачната и тайнствена атмосфера, съпътстваща героите през цялото им приключение.

Sherlock Holmes: The Awakened ще ви хареса основно заради атмосферата, която значително се доближава до тази, която човек изгражда като представа в съзнанието си, четейки написаното от Сър Артър Конан Дойл. Всичко останало е маловажно. Важни са само две неща – вие сте Шерлок Холмс, а загадка, която той (ти) не може да разреши не съществува! 

 
системни изисквания
Pentium 1,3 GHz, 512 MB RAM, 64 MB Video card
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Sherlock Holmes: The Awakened

новини:
Студиото Frogwares ще работи по предстояща Call of Cthulhu игра, която ще излезе за РС и новото поколение конзоли.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48