facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Shank
Ревю | 01.11.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Klei Entertainment
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотна визия и звук

Брутален неспиращ екшън

Отлично съотношение „качество-цена”

минуси

Геймплеят не е много дълбок

Заедно с DeathSpank, Shank бе другата приятна скорошна изненада за потребителите на XBOX Live Arcade. В това няма нищо чудно, тъй като т.нар. аркадни игри за конзолата на Microsoft се оказаха новия голям хит на гейм пазара. Но относително ниски цени там може да се сдобиете с някои наистина оригинални заглавия. Стига, разбира се, да притежавате ХВОХ360.
 
Вече и за РС

За щастие успехът на Shank доведе до появата на играта и за РС, което безспорно е добра новина за геймърите. Причината – това е едно изключително стилно и брутално екшън приключение, което се заслужава всяка една минута, прекарана с него.

Най-впечатляващото в играта на Electronic Arts и Klei безспорно е нейната визия. Не е нужно да си киноманиак, за да усетиш незабавно влиянието, което филми като „Kill Bill” на Тарантино са оказали върху създателите на играта. От първия до последния си байт тя е изключително стилна, озвучаването е страхотно, а сцените – кървави и брутални. Всъщност Shank така ви привлича, че в един момент просто може да забравите, че играете “акрадно” заглавие. Ако трябва да правим паралели с някой от неговите пълноправни „батковци”, Shank напомня на също толкова стилната и пълна с насилие Wet.

За честта на един Shank

Историята в играта е типична за екшън и дава повече от достатъчно основание за кървавата касапница, която се вихри. Главният герой, който предоставя името си на играта, е някогашен член на престъпния свят. Предаден от своите и станал свидетел на убийството на любимата си, Шанк поема по пътя на отмъщението. Управлявайки го, ще трябва да преминете през малко повече от дузина нива, да се справите с техните босове и най-накрая да се изправите лице в лице със Сезар – главният виновник за страданията на Шанк. Историята на играта е написана от Мариан Кравчик, позната ни като сценарист на God of War.

Всичко това е показано с изключително стилна анимирана графика и с презентация, наподобяваща комикс. Екранът периодично преминава през цялата цветова гама- от ярки червени кървави петна, които го опръскват, до ефектни черно-бели сцени. Трудно е дори да се опише подобна визия, защото Shank е абсолютно пиршество за сетивата и свеж полъх, който показва, че не е необходимо да имаш огромен бюджет и модерен енджин, за да направиш една игра пленяваща.

2D, но то какво


Все пак, да не забравяме, че Shank e двуизмерен side scrolling платформър. С други суми, можете да се движите напред и назад, както и надолу и (най-вече) нагоре. Това позволява деветдесет процента от геймплея да бъде неспиращ екшън, а останалите десет да са заети от платформър елементи. Шанк стартира кръстоносния си поход с относително скромно въоръжение – една нищо и никаква моторна резачка, пистолет и хладно оръжие. С напредването на играта постепенно ще придобиете още няколко помощни инструмента като помпа, гранати, картечен пистолет УЗИ и дори истинска японска катана. С тях може да изпълнявате три вида атаки, като комбинирате различните оръжия за максимален точков ефект. В интерес на истината не е задължително новите оръжия да са по-мощни от старите, по-скоро те дават различен визуален ефект, когато ги използвате. Спокойно може да се придържате и към резачката и помпата, с които много добре държите противниците на разстояние. Ако пък сте особено добри с някое оръжие, например с въпросната резачка, след определен брой килове (100, ако трябва да сме точни) ще получите ефектната маска на Джейсън от „Петък 13”.

Враговете ви се разделят на няколко групи. Най-напред имате обикновени гадове, които не са нищо друго освен пушечно месо и загрявка за Шанк. Периодично се натъквате на някои по-брутални типове, които се опитват да вгорчат живота ви с картечница или просто нечовешка груба сила. Те заслужават специално внимание. Освен тях може да срещнете и кучета. Босовете пък представляват отделни битки, като всеки един има някаква слабост, която трябва да откриете. Проблемът тук е, че този тип битки залагат преди всичко на метода „проба-грешка”: може да изгубите 15 минути, без да постигнете никакъв видим резултат, докато ако намерите слабото място на съответния бос, битката ще свърши бързо.

Все пак Shank не може да избяга от една характерна за аркадните игри черта – опростения геймплей. Когато се насладите на стила и кървищата, играта се превръща в монотонно натискане на копчета. За щастие, някъде по това време Shank просто свършва (последните два боса могат да ви затруднят доста, но при добро темпо ще минете всичко за около 5 часа), така че няма място да се ядосвате. Играта е страхотно упражнение по визия, съчетано с брутално изпълнение. Задължителна за всеки фен на екшъна. 

 
системни изисквания
OS: Win XP. Vista, 7; CPU: Pentium IV 1.7 GHz или по-добър; 1.5 GB RAM; видео: GeForce 6800 ATI или Radeon X1800
напиши коментар
 

322 мнения
профил »
GiantR15 каза на 02.11.2010, 08:09 ?. :

Леле разликата в оценките между двама ви ме радва мноог. Сега ония идиоти дет казват че не трябва да има лично мнение в ревютата да бъдат рзпнати.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 02.11.2010, 10:10 ?. :

По скоро става дума за разнобой в медията.

137 мнения
профил »
CryEngine3.5 каза на 02.11.2010, 10:14 ?. :

Тая игричка кърти от всякъде.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 02.11.2010, 10:23 ?. :

Аркадни платформъри за конзоли бол, докато за РС се броят на пръсти. Докато ние се чудим откъде ще ни изпадне такова заглавие, конзоладжиите са се кажи-речи пренаситили.

Затова и разликата в оценките.

137 мнения
профил »
CryEngine3.5 каза на 02.11.2010, 10:39 ?. :

Така е.За PC останаха само уникални стратегийте и ММОРПГ-тата.Всичко друго е рядкост да се види за PC. Ако се замислите последните 5-6 игри за PC излезнали са FPS.Въпреки , че фърст пъръсн шутърите най-добре се играят на РС все повече и повече минават към конзолите и стигнахме чак до там , че епик геймс започна само за конзоли да прави и валве взе да пуска конзолни версий.
Нормално е като видим нещо различно като тази игра да се радваме толкова.
За мен това е супер добра игра , защото от години не съм виждал нещо друго свясно за PC освен FPS , MMORPG , RTS(които са пред умиране) . По различни заглавия за PC в близките 3 години бяха - Assassin's Creed(1,2), Devil May Cry(3,4) , Darksiders и това е.
Игри като God Of War , Soul Calibur , Ninja Gaiden ,Bayonetta, Enslaved и много други никога няма да видим. Това е суровата истина.Така че ако излезе нещо от този род се радвайте

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 02.11.2010, 12:03 ?. :

Така е, не съм съгласен, че RTS жанра умира.
Прав си платформърчетата имат своя чар :)

757 мнения
профил »
soti_n каза на 02.11.2010, 12:00 ?. :
Редактиран на 02.11.2010, 13:06 ?.

Става за убиване на времето

103 мнения
профил »
Grendor каза на 02.11.2010, 13:06 ?. :
Редактиран на 02.11.2010, 13:07 ?.

Яко bias-нато ревю... Как може на една и съща игра да дадете 5 за PC и 3 зa Xbox 360 и PS3. И не ми излизайте с номера "Ми да, ама за конзоли излизат много повече платформъри". И какво от това ? И FPS-и излизат много за PC ама няма да сложите оценка 3 на новия CoD,нали ? А на практика говорим за една и съща игра - нито управлението е по-добро, нито геймплея, нито историята,нито нищо... Просто защото играта излиза за PC, играта получава 2 допълнителни бонус точки? Ми дайте тогава да пуснем едно писмо до Bungie, да вземат да портнат Halo-то(не че ме кефи и не че ще се случи), та да благоволите да дадете една 6-ца от сърце... Разочарован съм от вас PC Mania - имаше времена, в които купувах само вашето списание заради обективното мнение и капчицата хумор. Хумора започна да изчезва, обективното мнение буквално липсва, а чарът на прясно отпечатаната хартия е далечен спомен. На тяхно място започнаха да се появяват изрази от рода на "Ми мултиплейъра няма да ви кажа как беше, щото вие и без това няма да си купите играта" и нарочно намаляване на оценките на конзолните игри. И знам,че n броя човека под мен ще кажат"Това е PC Mania, не Console Mania". Защо тогава въобще се правят ревюта на игри за конзоли? За да покажем колко ги мразим тези машинки? Имам предложение: я преименувайте сайта на WeHateConsolesMania - вярно, че малко ще ни заболяват пръстите докато го напишем в Adress bar-a, ама поне ще пояснява точно към какви хора е насочен той. И нямам нищо против PC-то като платформа, напротив - то е идеално за стратегии,ММО-та, FPS-и, куестове и други жанрове,които толкова много обичам и не излизат за конзоли(или поне са рядкост).Дори бих казал,че по-голямата част от времето си прекарвам именно пред PC-то. Но моля ви, не превръщайте този сайт в поредният блог на някой кон с капаци. Не вярвам, че ще прочетете това което съм написал, още по-малко, че ще го вземете предвид. Толкова много се ядосах,ще взема да разгърна един стар брой, да видя как стояха нещата едно време...

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 02.11.2010, 13:21 ?. :

Няма нищо чудно в различните оценки, нормално е всеки един човек да има свое мнение. Това се отнася както за авторите, така и за читателите. В интерес на истината, имах възможност да изиграя Shank първо на XBOX360 и веднага харесах играта. Така че ако имах възможността да пиша ревю за нея на тази платформа, още тогава щях да изкажа положителното си мнение. Но го направи колегата Ивелин Иванов. Това е редакторска политика и няма място за "разнобоя в медията", както се опасяват някои читатели.

Според мен най-ценното в този случай е, че отново показваме, че при нас има място за различни мнения, стига да са изказани конструктивно. Никоя игра не е съвършена. Понякога проблемите се отнасят само до една от нейните версии (например PS3 порта на Bayonetta или PC варианта на Resident Evil IV), друг път "щетите" са посевместни. Похвала и критика могат едновременно да се отправят към доста заглавия - спомнете си например Alpha Protocol (разклонена история и важни избори срещу технически проблеми) или Deadly Premonition (уникален сюжет и потапяне срещу остаряла графика и тромаво управление).

А най-ироничното е, че Shank дори няма претенции да бъде толкова "сложна" и противоречива игра. Това е една аркада, която може да изиграете за един следобед. Ако не е по вкуса ви, просто изчакайте следващото по-добро заглавие.

103 мнения
профил »
Grendor каза на 02.11.2010, 14:52 ?. :
Редактиран на 02.11.2010, 14:53 ?.

Направих грешка, че постнах предишния коментар на PC ревюто на тази игра. Трябваше да бъде постнат на ревюто на конзолната версия. За това се извинявам,защото статията за PC версията е много добре написана. Критиката ми беше точно към ревюто за конзолните версии на тази и на други игри... Вярно е, че игрите(като всичко) подлежат на лично мнение. Проблемът е друг. Целта на ревютата е да дават обективно мнение за продукта, като се оценяват неговите качества и недостатъци. Например визуалният стил на Shank ми харесва изключително много,но за някой друг може да не е така. Все пак графиката е детайлна и изпипана... Защо това не е упоменато в плюсовете? Безмислено насилие...ами? Някой да се сеща за GTA? Там насилието е смислено точно колкото и тук.God of War? Не може основна част от геймплея да бъде изтъкната като минус. Все едно да сложиш в минусите на MMORPG, че имало много хора и на FPS, че имало много стрелба. Или, че в един quest трябвало много да се мисли. Ами такъв е жанрът. Плюсът също е убийствен - имало-нямало три часа и играта свършвала. Много професионално. Ами представете си, че имам и Xbox 360, и PC, обаче се колебая коя от двете версии на играта да си купя. Влизам във вашия сайт, пиша Shank в търсачката и що да видя - Shank за Xbox 360 има 3, а Shank за PC има 5. Ясно е коя версия избирам. Купувам, даунлоудвам и почвам да играя. Влизам в youtube да видя съществени разлики в геймплея и познайте какво? Такива няма, няма дори несъществени. Единствената съществена разлика е управлението и на всичкото отгоре то е по-добро в полза на конзолната версия. Така че нямам нищо против личното мнение, стига то да не влияе върху обективността. Благодаря, г-н Цеков, че отделихте време да прочетете моите мъки и дерзания и дори да ми отговорите. Аз също като Вас имам положително мнение за играта и намирам ревюто на конзолната версия за...ами...колкото и да мразя тази дума - "хейтърско".

137 мнения
профил »
CryEngine3.5 каза на 02.11.2010, 15:27 ?. :

Само да кажа , че за 3 часа не може да се мине на хард , без преди това да сте го минали на нормала.Аз го почнах направо от хард и по 1 време доста нерви събрах на 1 мисия.Там първо , че противниците повече спамят атаки , второ по бавно пада кръвта пък и няма чекпойнтове повреме на нивото.Единия път заради малка грешка 3 пъти минавах 1 и съща мисия. А инче нормала може и за по малко от 3 часа да се мине.Там няма умиране - на всеки 2 крачки прави чекпойнт.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 02.11.2010, 17:34 ?. :

@Grendor - няма проблеми, обратната връзка е мое приятно "задължение", което изпълнявам с удоволствие :)

42 мнения
профил »
NikolayKK каза на 02.11.2010, 20:50 ?. :

Играта е много мания,но доста кратка.

62 мнения
профил »
Unit 1 каза на 02.11.2010, 22:30 ?. :

Абе, бива, но Gun Girl 2 e много по-добра. За нея поне 2 мнения няма.

25 мнения
профил »
Nuzzobuliwyf каза на 03.11.2010, 13:41 ?. :

Няма такова трепане! Shank е брутален A-la Тарантино!!!

6 мнения
профил »
ViceSquad каза на 03.11.2010, 15:34 ?. :

Мога да издържа 30 минути най-много с тая игра ;dd после трябва да презаредя с нещо друго .. мн бързо омръзва ( лично мнение :)

481 мнения
профил »
denik каза на 16.11.2010, 16:18 ?. :

И аз така - играя си я на малки хапки :)

4 мнения
профил »
Mu6o каза на 03.11.2010, 21:50 ?. :

5 часа? Минах я за 3 и знам хора дето я минават за 2. Особено ако не е Цезар(Сезар както си го написал) ще се мине даже за час и половина.
Най-гадните босове са Касандра и Цезар. Те отделят много време. А тея Касапина, Фалшивия Касапин, APV, Дени, Анджело и оня преди Цезар са супер лесни.
Вече, ако я минеш на hard те признавам :).

137 мнения
профил »
CryEngine3.5 каза на 04.11.2010, 14:29 ?. :

На хард босовете не са трудни (макс със 2 опита се убиват) , трудното е да минеш другите нива , защото те връща от началото като умреш заради елементарни грешки :( . Цезар се минава лесно. Просто трябва да го контраатакуваш..Като цяло босовете имат 2-3 атаки и ги повтарят по една и съща последователност.При повечето избягваш няколко атаки след това стън и им се мяташ.

4 мнения
профил »
Mu6o каза на 04.11.2010, 16:38 ?. :

Това ми е ясно, като ги мина един път и са ми лесни. Само дето отначало да му хвана цаката и да намеря къде е L1 :D.
Отделно сега го минавам на hard и винаги се прецаквах на 3-то ниво заради кучетата… МНОГО ГИ МРАЗЯ ТЕЯ ПСЕТА ЕЙ.

137 мнения
профил »
CryEngine3.5 каза на 05.11.2010, 10:36 ?. :

Кучетата са много неприятни.Попринцип аз винаги започвам от кучетата и стрелците.Почвам да избягвам атаките на другите и гледам да убия кучетата.Като умрът другото измира само със R1 и R2 , без да могат да те ударят.Гадното е че системата за избягване не е перфектна , заради многото противници на екрана , които ме бъркат и винаги ми се случва да избегна няколко атака и накрая да ме ударят.Контраатаките на много противници са доста сложни.Като искам да го мина без демич това ми е основната стратегия.Малко по малко със избягване убивам стрелците и кучетата и след това със R1/R2 избивам всичко останало.

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 06.11.2010, 14:21 ?. :

Радвам се, че все пак излизат платформъри за PC. По-късно този месец излиза и PC версията на Super Meat Boy.

1 мнения
профил »
barcho_94 каза на 13.11.2010, 10:16 ?. :

super qkoo e
broooooo

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 17.11.2010, 18:25 ?. :

Спокойна игра която си заслужава.

3 мнения
профил »
the_gunner каза на 18.01.2011, 16:06 ?. :
Редактиран на 18.01.2011, 16:06 ?.

Разликата в оценките е поради,факта че наистина излизат за PC малко платформъри.А иначе играта не е лоша...Даже много добре си е направена.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 23.03.2013, 21:39 ?. :

дълго отлагах, но я изиграх и съм много доволен! :)
точно това очаквах.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Shank

Ревю:
След Limbo, която можеше да е любимата игра на Тим Бъртън, идва ред на Shank, която била съвсем като правена от Тарантино. Х-м-м-м-м... Кой Тарантино? Куентин?

новини:
Steam вече предлага за сваляне и демо версията на Shank - симпатичната конзолна аркада, която съвсем наскоро си проправи път и до доброто-старо PC.
Съвсем скоро ще можем да видим и РС версия на две от най-приятните изненади на гейм пазара тази година, защото освен DeathSpank, скоро идва и Shank.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Colin McRae: DiRT 2 44
Sacred 3 25
Machinarium 25
Plants vs. Zombies 24
Mortal Kombat X - Story Mode 17
Mortal Kombat X - част втора 11
Injustice: Gods Among Us - PCM2.0 8
Death Track: Resurrection 7
4x4: Hummer 6
Ziggurat 3