facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Serious Sam II
Ревю | 31.10.2005 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Croteam
Издател:
2K Games
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Сам Стоун “Сериозния” се завръща на нашите монитори - по-забавен и духовит от всякога! Продължението на култовата олд скул пуцалка, излязла преди повече от четири години, е най-накрая реалност, а помпащият адреналина геймплей - отново налице. Ако вече се чудите в какви приключения ще се впусне този път мускулестият герой, недейте, а просто четете...

Сам спасява вселената... Сериозно!

Всичко започва в един спокоен слънчев ден, когато тъмни сили решават да разнообразят ежедневието си и да застрашат съществуванието на вселената. Ситуацията започва да става сериозна. Крайно време е някой да направи нещо по въпроса. И така старейшините (може и богове да са, но са толкова смешни, че ми е трудно да ги определя точно), които си живеят спокойно на небето и пилеят неограниченото си свободно време, както намерят за добре (най-вече в безсмислени спорове), решават да привикат най-надеждния герой. Самият Сам Стоун, разбира се.
Именно в този момент Сериозния получава най-сериозната мисия в живота си. Той трябва да събере петте части на медальона на силата, който е бил счупен и запокитен в пет различни свята. Добрата новина в случая е, че фрагментите, които съставляват въпросния артефакт, не могат да бъдат унищожени. За сметка на това те се охраняват от тъмните сили и само Избраният може да ги събере. Дали Сам Стоун е “The One” или ще трябва да потърсим Нео за тази трудна задача, ще разберете, когато се втурнете в приключението, наречено Serious Sam II.

Хърватски инат

Преди да ви разкажа за невероятните светове, в които можете да попаднете по време на игра, ще споделя няколко думи относно геймплея. Някои хора не спират да се оплакват, че играта не предлага нищо ново, че в нея няма никакви оригинални хрумвания и т.н. И донякъде са прави. Но според мен това не е никакъв проблем в конкретния случай. Лично аз се надявах пичагите от Croteam да покажат ината си и да направят точно това, което в крайна сметка виждаме сега на мониторите си. Искаше ми се да не променят коренно стила на игра и за щастие така и стана. Стотици изродски чудовища ще се стичат на орди към цевта на едно от многобройните, сеещи смърт сериозни оръжия, а мускулестият герой ще ви разкърти от смазващи кретенски лафове. Освен това играта е снабдена с напълно нов “сериозен” енджин, който гарантира страхотно визуално качество. И сега е моментът да кажа, че ако някой очаква нещо ново като концепция, по-добре въобще да не стартира Serious Sam II. Но за всички останали хардкор фенове на жанра, които искат просто да си качат адреналина, изтребвайки безчет гадове, мисля че това е перфектният избор.

Седем невероятни свята

Чернокосият герой започва своето приключение като пада по очи на планетата М’дигбо. Този свят е пълен с малки сини, сладурски човечета, които издават яки звуци и се мотаят в краката ви. След точно пет минути игра вече ще сте навлезли в сериозния ритъм на Сам и ще сте натръшкали цифра гадове. След това ще се запознаете с местния вожд, който ще ви помоли да защитите селото му от нападащите го неприятели. А след добре свършената работа, ще видите как сериозният Сам се забавлява. Той си е чист алкохолик - склонен съм да го твърдя за всеки, който лежи по очи на земята, след като е употребил сериозно количество пиячка.

Следващият свят, който Сам ще посети, е планетата Магнор. Това е едно много неприятно място. Блатата са в промишлено количество, а тук-там се мярка по някоя изоставена постройка или военна база. Или пък контейнер, пълен с чудати създания. Атмосферата е много потискаща, а гадовете забравят да свършат – сипят се като градушка над лозови насаждения.

След като се справите и с поредните няколко нива, които трябва да преминете в този свят, ще трябва да се изстреляте по следите на третото парче от медальона. То се намира на планетата Чифанг, която прилича поразително на китайски квартал. Естествено, там е пълно и с характерните за тези места дръпниочковци, а противниците ви са съобразени с обстановката и представляват летящи мастър-дядки и недодялани кунг-фу бойци.
Четвъртата планета, на която ще трябва да си занесете мускулестия задник, е Клеер. Това е най-горещата точка от пътуването на Сам, на която няма нищо по-различно от лава и скали. И от време на време - скали и лава. Но като цяло преобладават лавата и скалите.

Представете се мъжки и се справете с този отблъскващ свят, за да се запътите към едно, на пръв поглед, прекрасно място - планетата Елениер. Тя представлява фентъзи свят в пълния смисъл на тези думи, който за съжаление (каква изненада) е обитаван от всевъзможни гадинки.

За да получите последното парче от загубения медальон, ще трябва да се справите с мощен огнедишащ дракон. Ако не успеете да го уморите с лафове и шеги, опитайте с нещо по-брутално. Когато го гътнете и продължите напред, ви очакват още два вълнуващи свята. Но за тях няма да ви кажа и думичка. Нека любопитството ви разяде отвътре. :P     

Double the gun, double the fun!

В този ред на мисли съм абсолютно съгласен с тази извисена крилата фраза, която Сам не пропуска да спомене, когато грабне любимото си пушкало. За да успее да се справи с огромното количество смърдящи противници (над четиридесет разновидности), Сам има на разположение един доста сериозен арсенал. Общо взето оръжията, които можете да използвате, са петнадесет. Но аз ще се спра единствено на най-интересните, защото ако трябва да описвам всички, ще стане Нова година.

Croteam са спазили обещанието си и сега г-н Стоун може да използва т.нар. “папагалово” оръжие. Не е точно така, както си го представях, но пък за сметка на това е доста ефективно. То представлява (логично) един папагал, за който е вързана бомба. Или с други думи иде реч за папагал-камикадзе. Следващото средство за разчленяване на извънземни, което ще ни хвърли директно в средновековието, е истинско оръдие. Топ! Сам ще разкъртва противниците си с помощта на мегамощно топче, ама не черешово, изстрелващо горящи гюллета, които помитат всичко по пътя си. И май с това се изчерпват по-любопитните играчки... А останалите са класическите – двойка узита, два вида пушки, снайпер, ракетомет, “сериозни бомби”, минигън, плазмено пуцало, гранати, ръчен циркуляр и хидро-пневматичен пищов.  

Да се повозим

Трябва да сме доволни от факта, че още едно от обещанията, които бяха дали програмистите от Croteam, е спазено. Това е наличието на превозни средства в безобразно-веселия свят на играта. Те са най-различни и варират от зелени кривокраки динозаври до футуристични возила, изстрелващи плазмени снаряди. Също така е на лице и топката с шипове, в която можете да влезнете и да се търкаляте на воля, газейки всичко, което стои на пътя ви. Имайте предвид, че всеки път, когато яхнете някакъв вид превозно средство, ще пада страшен фън. Враговете се пръкват отвсякъде, а вие летите към тях и ги обсипвате със снаряди. Какво по-забавно от това?

В седемте различни свята, в които ще се размотавате, ще запознаете дулото на оръжието си с над четиридесет различни вида противници. Любимите на всички крещящи камикадзета са отново на лице в две разновидности – като клоуни, каращи колело, и зомбита с бомби вместо глави. Останалите душмани са разделени най-общо в няколко групи – мощни босове, гадове, които тичат към вас с единствената цел да направят ПТП (пътно транспортно произшествие), такива, които ви обсипват с всевъзможни снаряди и, разбира се, летящи гадинки – вещици, яхнали метли, шаолински мастъри, хеликоптери и дори самолети, които пускат бомби.

Визия в забавен картуун стил

Новият енджин, с който се е сдобил Сериозния Сам, е страхотен. За разлика от “филмовото” излъчване на Half-Life 2 или пък мрачната, потискаща атмосфера на DooM III, тук имаме на лице един по-скоро анимационен стил с характерните за него множество цветове и смешни образи. Благодарение на мощната визуална платформа различните светове в играта притежават своя собствена идентичност. Допирни точки между тях трудно могат да се открият. Ще изпробвате оръжията си в гъсти джунгли, смрадливи блата, футуристични градове и вулканични планети. Разнообразието е невероятно. Въздействието на героя върху околната среда не е особено изразено - не можете да чупите всичко, което пожелаете, но за сметка на това има цифра стомни и кашони, които ще размажете с един изстрел.

Музикалното оформление също е страхотно и изпълнява две функции. Разбира се, първата е да ви помогне да се вглъбите максимално в атмосферата на геймката, а втората е - да ви ориентира по време на игра. Много е просто – всеки път, когато мелодията е силна и забързана, някъде около вас има още гадове, които трябва да изтребите. Когато е спокойна и тиха, вече сте се справили с всички неприятели и можете да продължите напред в търсене на нови предизвикателства.

Размисли и страсти!

Serious Sam II е напълно достойно продължение на поредицата. Моето мнение е, че хърватите от Croteam са постъпили правилно, като не са променили основната концепция на играта. Все още единствената й цел е да ни развесели и да покачи нивото на адреналина ни. Бъзиците, които пуска Сам, и кът-сцените, които са зверски смешни, ме накараха да се превивам от кикот пред монитора и да нямам търпение да стигна до следващото филмче, което да ме хвърли отново в смехо-криза. Във визуално отношение геймката е ненадмината, напук на недоволството на някои западни колеги, че междинните анимации и филмчетата изглеждали посредствени. Като цяло мога да кажа, че Serious Sam II доставя огромно количество забавление на всеки, който се докосне до нея. Събитията се развиват с няколко хиляди клика в минута. Колко игри могат да се похвалят с това? Единствено можем да сме леко недоволни от сравнително еднообразното развитие на събитията в различните светове, в които Сам ще връхлети, но това е неизбежно, като имаме предвид основния олд скуул замисъл на играта. 

 
системни изисквания
Pentium 1.5GHz, 256MB Ram, 64MB video card with complete support for hardware pixel shaders, Win XP/2000, DirectX 9c
напиши коментар
 

25 мнения
профил »
Prince of Bulgaria каза на 11.12.2011, 01:28 ?. :

ЗА МЕН Serious Sam 2 Е ЕДНО ГОЛЯМО РАЗОЧЕРОВАНИЕ ЗАРЕДИ ЕДНА ПРИЧИНА-ИГРАТА Е ТВЪРДЕ ДЕТИНСКА НЕЕ КАТО ПРЕДИШНАТА,ЯКИ КЪРВАВИ РАЗКЪРТВАШТИ,РАЗБИВАШТО ДИВИ МЕЛЕТА.

SERIOUS SAM 3 BFE IS THE BEST!!!

5 мнения
профил »
psydex каза на 29.10.2015, 13:55 ?. :

Геймплея на SS3 е гола вода!
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69