facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Secret Weapons Over Normandy
Ревю | 13.01.2004 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
Издател:
LucasАrts
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

За относително старите любители на симулатори комбинацията Lucas Arts - Totally Games звучи като щастлива изпълнена с трепет мантра. Сътрудничеството на тези две фирми даде едни от най-добрите PC-StarWars произведения: серията X-Wing плюс една не до толкова известна, но отново изключително добра геймка - Secret Weapons of the Luftwaffe. Е, след много, много луни култовият геймдует заработи отново, а резултатът не отстъпва по нищо на събратята си. Настоящото чудо - Secret Weapons Over Normandy - е един от най-забавните и характерни авиоигрици посветени на Втората световна, които можете да намерите.

Играта

Въпреки че отделните детайли на геймката не блестят с особена оригиналност отношението, което е проявено при сглобяването им, е почти перфектно. SWON е просто различна и вманиачаваща. Този момент изпъква шумно и безцеремонно още с първия брифинг. В нито една подобна геймка, посветен на този период от близкото минало, няма  толкова силно застъпената и натрапваща се събитийна нишка. И макар да звучи доста патриотично и измислено (на места дори безумно), историята на играта дава ужасно приятен привкус.

Според самия сценарий наша милост се включва в екип от опитни съюзнически летци, които обикалят най-напечените точки из всички бойни полета на войната. От Англия и Франция през съветските степи та чак до тропическите води на Тихия океан, играчът пърха и громи врагове.
Иначе по отношение на геймплея Secret Weapons Over Normandy наподобява повече на по-новите Лукасови симулатори. Основните елементи са: много движение, спорадична защита на обекти и генерализирано анихилиране на противници.

Secret Weapons???

Един от малкото неприятни момент за вманиачените фенове би била заблудата, която навява името на геймката. Самолетчетата, достъпни в играта, са около двадесет, и отговарят на класическата подборка на всяка уважаваща се авиосимулация, посветена на Втората световна. Машините, с които се пърха през голяма част от времето, са влизали в доста широко производство и експлоатация. Експерименталните и мистериозни аероплани са сравнително малко и включват предимно съюзнически представители. Оригиналните бонуси в това отношение са само два и представляват добре прикрити и заключени TIE Fighter и X-Wing, на които можете да се качите. :) Иначе елементът от геймплея, в който има малко по-тайнствени и достъпни елементи, е арсеналът на немците. В Secret Weapons Over Normandy са включени някои доста забавни (но реални) разработки, наподобяващи днешните крилати ракети.

Още една характерна особеност, свързана с "гаража" на геймката, е фактът, че за разлика от някои класически игри управляемите машини се откриват стъпка по стъпка. Отделните самостоятелни мисии включват единствено локации и аероплани, с които играчът се е сблъскал успешно в основното действие.

Управление

Контролът на играта може да даде малки вариации по отношение на трудността си, но общото усещане е доста леко и приятно. Самолетите се удържат лесно и безметежно. Като поглед всичко се управлява предимно в трето лице. Основната камера, която следи действието, е зависнала зад опашката на подопечния самолет. Положителният момент на изпълнението е, че поднася нещата просто, изчистено, почти аркадно. Навигацията, целенето на противниците и наблюдението над основните параметри е едно от най-добрите за момента.

По отношение на интерфейса джиткането се свежда до няколко клавиша, а наличието на джойстик е само препоръчителна екстра. Единственото нещо, което напомня по-грубо за реалния свят, е наличието на stall - при щури вертикални маневри подемната сила пада и играчът трябва да изравни машината поне за известно време.

Иначе в играта има всички летателно-бойни екстри, характерни и за най-фантасмагоричния симулатор от поредицата Star Wars, даже и радари. Играчът получава пълни данни за противника: моментната му скорост, цялостта на корпуса и т.н. плюс доста добър активен прицел. С други думи геймката подсказва сама къде, как и колко да се пуца по всяка от целите.

Още един елемент, който облекчава положението с още десетина идеи, е наличието на bullet-time екстра. По време на битки човек може да пусне симпатично часовниче, което забавя времето значително. В този режим SWON минава на твърде касапска вълна. Враговете са изключително лесна плячка и с малко игра със спусъка и ръчката на газта всеки лошковец става на трески за секунди.

За съжаление дори и без тези подбутвания играчът не би изпаднал в особено затруднение. Противниците не блестят със забележителни интелект и тактика. Опитен фен не би имал проблем с размазването на целите по протежение на почти цялото действие. Малкото моменти, в който може да стане истински напечено, са самостоятелните изпълнения, в които враговете са на ниво ас и имат отявлено числено превъзходство...

1024х768

Като визия симулаторът напомня значително на нещо, изпаднало от конзолата в хола. Причината е сравнително ясна - SWON се появява едновременно и в PlayStation 2 и X-Box вариант. Благодарение на това всичко изглежда покрито с леко комерсиални комиксови доработки. Играта е много красива, но част от детайлите са няколко идеи назад от най-добрите визуални чудеса в жанра - Il-2 и Il-2: Forgotten Battles. Може би единствената част от картината, която е на нивото на руската геймка и дори на моменти я изпреварва, е качеството и елементите на земята и водните повърхности.

За другият момент - аудиото - не може да се каже нищо забележително. Двигателите си пърпорят като хората, а стрелбата и взривовете са приятни и се сливат с околния звуков фон без никакви усложнения...  
Но както и да е, Secret Weapons Over Normandy е един добър, макар и не особено хардкор, симулатор. Mагията на някои по-стари Totally Games-изпълнения е на линия. Но повърхността и липсата на прекалени авиоподробности в случая са просто прекрасни. Дори някои не дотам вманиачен по пърхането и стрелбата индивид би останал приятно изненадан и заинтересован. 

 
системни изисквания
256МB RAM; 32MB 3D video
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15