facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Rugby Challenge 2006
Ревю | 28.02.2006 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Ubisoft
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Симулатор, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Дори малчуганите в детската градина са наясно със значението на един от най-използваните в ежедневието на икономистите термин – конкуренция. Определено тя е най-добрият метод, който може да подобри качеството и евентуално да се смъкне цената на определен продукт или услуга. В сферата на видеоразвлеченията конкуренцията се вихри със силата и бързината на тасманийски дявол, въртящ се като пумпал по петите на нещастната си плячка. Категоричен пример за съревнование между игри е колосалният сблъсък между гордостта на EA Sports, поредицата FIFA, и нейния смъртен враг: отрочето на Konami, наречено Pro Evolution Soccer.

С развитието на електронните забавления конкуренцията се настани и в един друг поджанр на спортните геймки – ръгби симулациите. С появата на Rugby 2005 и Rugby League 2 се зароди конфликт, който постепенно прераства в същински сблъсък.

Сега към битката се присъединява още една сила, наречена Rugby Challenge 2006. Този път предизвикателството идва от лагера на UbiSoft. Дали ще се представи достойно и ще се наложи пред останалите, ще решите вие, след като ви представя положителните и отрицателни страни на играта.

От години насам следя отблизо развитието на жанра и мога спокойно да заявя, че всяко следващо заглавие допринася с по нещо за неговото усъвършенстване. Досега обаче нито един производител не съумя да се справи с най-сериозния проблем – прекомерната трудност, която е отражение на сложността на самия спорт. Този недъг от дълго време спъваше популяризирането на ръгби симулаторите. Но това е вече минало, защото геймката, която ви представям, е напълно различна точно в това отношение.

Системата за управление в настоящата игра е

опростена и ефикасна

Вече е напълно възможно да печелите почти всяка схватка, за да осигурите владението на овалната топка. Тъчове, удари към вратата, шутирания по време на разиграване, стратегически отигравания и всичко, за което можете да се сетите, сега се изпълнява с невероятна лекота. За целта са добавени индикатори, които се вписват перфектно в геймплея. Цялата философия е, че трябва да се съсредоточите в редица мини игри, чрез които ще печелите владението на топката при спорни ситуации, което, от своя страна, ви гарантира победа над противниковия тим.

Също така ще можете да изпълнявате три вида шутове (пас, висок и далечен ритник), всеки от които, изпълнен в подходящ момент, се превръща в мощно средство за спечелване на терен. Прави впечатление и интензивността на действието, което ще ви залепи още по-силно за мониторите. Ако въпреки всичко имате проблеми с усвояването на управлението, няма да е лошо да се отбиете в трейнинг режима, където ще се научите на основните движения и маневри. След като преминете през няколкото нива на обучение, ще бъдете напълно готови, за да започнете следващата среща с голяма доза самочувствие.

За да задържат вниманието ви за по-дълъг период от време, производителите на Rugby Challenge 2006 са създали

разнообразни режими на игра


Те се класифицират в три големи групи. Към първата спадат стандартни първенства, където фигурират най-известните ръгби състезания в света: небезизвестният Турнир на шестте нации, английски, френски и други първенства и т.н. Във втората група се подвизават редица интересни режими, включително сървайвъл, суперстар и др. На последно място се нарежда и едно от най-зарибяващите попадения в играта, а именно Career, в който ще поемете ръководството на цял отбор. Ще трябва да купувате треньори, да извършвате трансфери, да отговаряте за финансовото състояние на клуба и да осигурите неговия просперитет. Ако си спомняте Franchise режима в Rugby League 2, то значи знаете какво точно ще трябва да правите и тук.

Детайлно

Сигурен съм, че на всеки от вас се е случвало да хареса някоя мадама, без да знае с какво точно го привлича тя. Това е напълно нормално, защото понякога дребните детайли имат огромно значение за общия облик - както на мацките по улиците, така и в компютърните игри. Определено програмистите от Swordfish Studios са се отнесли с необходимото внимание към всеки детайл от Rugby Challenge 2006. А резултатът е повече от задоволителен, защото в графично отношение наблюдаваме галещи очите спортни съоръжения и играчи, по чиито тела си личат дори и отделните мускулни групи. Определено най-забележителен е фактът, че по терена се открояват и ръгбисти с индивидуална физика. С други думи – едни са едри, други - по-дебели, а трети - откровено кльощави. Това ми направи много силно впечатление, защото в повечето спортни симулатори, доколкото съм забелязал, телата на играчите са практически идентични. Единствената разлика са грозните им мутри. Също така можем да сме доволни и от интерфейса и конзолните менюта, които не са чак толкова зле, колкото можеха да бъдат. Общо взето, когато нещо се прави с желание и се обръща необходимото внимание на детайла, доброто качество е в кърпа вързано.

Различен музикален фон

Напоследък трудно мога да се изненадам от нещо, свързано с компютърна игра. Било то във визуално отношение, в геймплей или в някой от другите съставни елементи. В този случай обаче бях направо изумен от страхотното озвучаване. Не че имам нещо против определени музикални стилове, но, честно казано, ми писна във всички спортни симулатори, било то футболни или баскетболни, за фон да се ползват предимно рап парчета или такива, в които преобладава китарното звучене. Наистина бях приятно изненадан, когато чух напомпващия дръм, който блъска, докато се носите из менютата на Rugby Challenge 2006. Коментаторите са “въоръжени” с достатъчно реплики, които дори не са плоски и досадни, а ефектите са качествени и създават приятна атмосфера.

Крачка напред в историята на спортните симулатори

След като създателите на Rugby Challenge 2006 съумяха да изгладят и най-сериозната и упорита грапавина, която спираше развитието и популяризирането на тези симулатори, смятам, че е направена голяма крачка в развитието на този поджанр. Комбинацията от страхотна графика, множество игрови режими, перфектна музика и невероятно интуитивен управленчески модел, създава усещане за завършеност на продукта, което неименуемо ще се отрази на неговите пазарни характеристики. 

 
системни изисквания
хардуер: P 1 GHz, 256 MB RAM | софтуер: Win All
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15