facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, PS4
 
   
 
Resogun
Ревю | 21.12.2014 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Housemarque
Издател:
Sony Computer Entertainment
Жанр:
Аркада
Платформа:
PS3, PS4
сайт на играта »

плюсове

страхотна експлозия от цветове и движения

динамичен аркаден геймплей

възможност за десетки часове в надпревара за точки и постижения...

минуси

... но доста къса, ако не си падате по такива съревнования

Напоследък shoot-em-up игрите преживяват своеобразен мини Ренесанс, за което свидетелства и скорошната поява на Geometry Wars 3. Освен, че е още по-впечатляващ визуално аркаден шутър, Resogun обаче е специална с още нещо – това е първата PlayStation 4 игра, която изоставя частично своята ексклузивност и се появява на други платформи. Разбира се, предвид че издател на играта е Sony Computer Entertainment, няма как тя да напусне пределите на PlayStation вселената, но анонсът за PS3 и PS Vita версии на играта определено зарадва собствениците на тези платформи.

Че Resogun е много добра игра ни подсказва още факта, че тя има резултат от 84 пункта в Metacritic,

включително и няколко „перфектни“ оценки 10 от 10. Тя е създадена от финландското студио Housemarque, което преди това се отличи със страхотни PlayStation ексклузиви като Super Stardust и Dead Nation. Всъщност с аркадния си характер и визуалните експлозии, които ви заливат от екрана на телевизора, Resogun спокойно може да се приеме за духовен наследник на Super Stardust.

И понеже стана дума за графиката, нека направо кажем, че тя е страхотна. Не в смисъла на реалистични анимации и образи, а на една невероятна цветна феерия от пиксели, лазери и експлозии, която се развихря пред очите ви. Много от игрите на Sony Computer Entertainment идват с важния надпис за опасността от епилептични припадъци и нуждата от редовни почивки, но едва ли това е било по-актуално от Resogun. На огромен телевизор играта е като постоянна бомбардировка на сетивата. Усещането е страхотно, главозамайващо и наистина изисква периодично да отместите поглед от екрана.

Resogun ви представя историята си за около 5 секунди,

но тя е достатъчна, за да постави основите на онова, което трябва да правите в играта – вашата задача е да спасявате оцелели хора в един постапокалиптичен sci-fi свят. Дизайнът на нивата изглежда като модерна интерпретация на класическите аркадни шутъри особено като имате предвид, че движението е предимно по хоризонтална посока и непрекъснато имате възможност да виждате какво става на заден план в цилиндричното по форма ниво.

Играта представлява едно непрекъснато препускане напред и назад, събиране на оцелели и връщането им в спасителния кораб, избягване и унищожаване на врагове и изучаване на техните навици и посоки на движение. За щастие спасяването на хората не е задължително условия, но ви дава допълнителни точки и възможност за повече животи, бомби и други ъпгрейди. Самото управление е максимално просто – левият стик е за движение, а десният за стрелба. С L1 ускорявате временно кораба си, за да се измъкнете от вражеския обстрел, а с R1 активирате Overdrive, който за няколко секунди забавя времето и ви дава супер мощно оръжие. R2 пък взривява бомба, унищожаваща всичко в определен радиус около себе си. Просто е, но

когато около кораба ви завали цветен дъжд от пиксели, усещането е страхотно.

Въпреки че играта ви предоставя няколко нива на трудност, съобразени с възможностите ви, началото може да е малко объркващо, най-вече защото няма ясен туториъл, очертаващ основните елементи. Въпреки това аркадният характер на Resogun се усвоява бързо и преди да се усетите вече ловко ще маневрирате с вашия кораб, спасявайки оцелели и унищожавайки колоритни босове.

Същият този аркаден характер е и единствената потенциална слабост на Resogun. Ако не обичате игри с точкови постижения и не искате да се връщате отново и отново към дадено ниво, за да подобрите своите и на приятелите си резултати, Resogun може да свърши прекалено бързо. Играта е създадена с идеята за многократно изиграване и постигане на все по-високи резултати и овладяване до съвършенство на прецизните движения и маневри. Но дори и да не си падате по подобен тип задочни съревнования, нейният динамичен характер и екзотична визия я правят задължително попълнение в колекцията на всеки PlayStation собственик. 

 
системни изисквания
-
напиши коментар
 

560 мнения
профил »
dogma каза на 22.12.2014, 10:24 ?. :

Много яка игра, но е супер къса. Може да се свърши буквално на едно сядане, след което наистина остава надпреварата за резултати онлайн. В този смисъл не е добра оферта като цена-качество. Но пък в PS Plus беше безплатна по едно време, ако не ме лъже паметта, което вече си е друго :)

423 мнения
профил »
Pendi каза на 22.12.2014, 10:49 ?. :

Ревюто щеше да е супер точно ако беше 2013-та и чакахме 2014 :)

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 22.12.2014, 17:49 ?. :

PC Mania,ако я добавите в класацията за игра на годината,цена няма да имате! ;-)

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 22.12.2014, 18:57 ?. :

Има ли разлика между PS3 и PS4 версията, освен може би резолюцията ?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Resogun

новини:
Nex Machina представлява twin-stick шутър с над 100 нива, който първоначално бе анонсиран като PS4 ексклузив.
На страницата на европейската организация за рейтинги на видео игри PEGI се появи оценка на играта за PlayStation 3.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Forza Horizon 2 -PC MANIA 2.0. 19
Fable II Pub Games 6
Sonic Unleashed 5
Undertow
Mortal Kombat: Armageddon
Tekken 4
Virtua Fighter 4
Tekken Tag Tournament
Bloody Roar 2
Bit Dungeon+