facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Resident Evil: Revelations 2 - Episode 1
Ревю | 02.03.2015 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Capcom
Издател:
Capcom
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
44.57 лв
купи играта »

плюсове

солидна игра както самостоятелно, така и в ко-оп

Raid Mode осигурява доста допълнително време игра

добра комбинация от локации

ролеви елемент, задълбочаващ геймплея

минуси

визуално на моменти не изглежда добре

Въпреки, че през годините съм имал възможността да играя на доста Resident Evil игри на 5 различни конзолни, включително и на оригиналната RE: Revelations на 3DS, в никакъв случай не се смятам за фен на поредицата. Подхождам към нея по начина, по който би трябвало да прави това всеки уважаващ себе си геймър - като към една от най-влиятелните серии в историята на видео игрите, която чисто и просто трябва да се опита, дори и да не се окаже "твоята" игра. С абсолютно същите чувства започнах и новата Resident Evil: Revelations 2 - актуалното предложение на Capcom, приело толкова популярния напоследък епизодичен формат.

И останах много приятно изненадан.

Вместо да използва традиционния модел, Revelations 2 се предлага като интерактивен сериал, всяки епизод от който ще бъде пускан през седмица заедно с част от Raid Mode мисиите. Можете да си купите даден епизод самостоятелно или пък да вземете Season Pass, а защо не и направо цялата игра на физически носител, която идва с няколко допълнителни екстри. Оставайки настрана малко странния модел на дистрибуция, Revelations 2 си заслужва парите отвсякъде.

Историята в играта ще ви сблъска с познати и нови за вселената на Resident Evil лица, започвайки с Клеър Редфийлд и Мойра, дъщерята на небезизвестния Бари Бъртън. В самото начало на първия епизод, наречен Penal Colony, двете биват отвлечени и захвърлени в зловещ затвор, превърнат в лаборатория за задължителните гротескни експерименти с хора. Малко по-късно на помощ пък ще се притече самият Бари, който си партнира с малката Наталия - на пръв поглед беззащитно момичеце, което обаче има своята специална роля и умения.

Не след дълго ще се сблъскате и с главните врагове в Revelations 2 - т.нар. Afflicted. Те изглеждат като комбинация от по-агресивните немъртви от Resident Evil 5 и по-тромавите зомбита от старите игри. Клеър и Мойра, а после Бари и Наталия, работят като екип и няма да сгрешим, ако кажем, че най-добрият начин да изиграете Revelations 2 е в тандем с приятел. В идеалният вариант дори единият ще е по-опитен в поредицата ветеран, който ще поеме ролите съответно на Клеър и Бари, докато другият ще е поддържат клас като Мойра и Наталия.

Дори и да нямате възможност за ко-оп обаче, спокойно може да изиграете целия епизод самостоятелно, разчитайки на AI-то на вашия партньор. То, разбира се, не е нищо особено, но имайки предвид тесните коридори и линейните нива, поне компютърните ви спътници не се губят или заклещват. Когато играта го налага, просто поемате прякото управление над втория герой с едно натискане на бутоната. А това ще ви се наложи доста пъти, тъй като двете двойки са създадени така, че да се допълват непрекъснато.

Така например, Клеър има нож и огнестрелни оръжия, докато Мойра разчита на един железен лост и своето фенерче. Това обаче изобщо не я прави безпомощна, тъй като лостът често влиза в употреба за отваряне на врати, за близък бой и за довършване на падналите врагове. На свой ред фенерчето пък може да се използва за заслепяване на чудовищата и за откриване на скрити в мрака предмети. Въпреки, че ако играете сами, най-вероятно бихте предпочели Клеър, със сигурност Мойра има своите предимства, най-вече когато куршумите ви свършат - огромният лост в нейните ръце определено е по-доброто оръжие за близък бой.

Подобен е балансът и при другата двойка герои, където Бари е в стихията си като въоръжен до зъби командос с автомат, пистолет и истинско ръчно оръдие с името Magnum Python, чиито муниции обаче са доста ограничени. Мъничката Наталия пък може да се промъква почти незабелязано и да идентифицира намиращите се наблизо врагове, така че Бари да знае какво го очаква. Очевидно е, че тази двойка е вдъхновена от образите на Джоел и Ели в The Last of Us и въпреки, че като персонажи, диалог и взаимодействие Revelations 2 е на светлинни години от класиката на Naughty Dog, чисто практично този механизъм също върши работа.

По отношение на управлението Revelations 2 ползва "новата" схема, която позволява да се движите и да стреляте едновременно, както и да имате относително пъргави отскоци и обръщане. Ако чувствате прилив на носталгия към по-старите игри от поредицата, спокойно може да си поиграете с опциите за управление, където има дори такава, копираща стила на Resident Evil 4.

Освен това играта предлага и известен ролеви елемент, който позволява да повлияете до някаква степен на развитието на героите и техните умения. На базата на събраните пари и постижения, след края на всяко ниво имате възможност да ъпгрейднете различни умения, разположени в няколко "дървета". Така например, може да отключите умение, което позволява на вашия партньор - Клеър или Бари- да стреля по враговете, докато вие сте в ролята на Мойра или Наталия, както и такова, което увеличава силата на някои оръжия или пък лечебните свойства на до болка познатите зелени растения. Самите оръжия могат да се ъпгрейдват и на специални работни маси в стил Dead Island.

Един от минусите на оригиналната Revelations бяха доста изнервящите тесни коридори на борда на Queen Zenobia, които присъстваха твърде дълго в хода на действието. За щастие, Revelations 2 ни предлага по-приемлива комбинация от открити и закрити пространства, в които внасят нужното разнообразие. Както вее споменахме, нивата са относително линейни и липсват някои по-интересни капани или по-предизвикателни пъзели, но като цяло играта се играе на един дъх. Съвсем буквално, при това - Penal Colony може да бъде изигран за по-малко от два часа, като на мен първата част ми отне 47 минути, а втората - 54.

Когато направите това, можете да се забавлявате със завърналия се Raid Mode, който обаче е преработен и значително по-добър от предните си варианти. Този път дори в него има самостоятелна мини-история, която ви кара да продължите да играете, за да отключите парчене по парченце повече информация за случващото се. Ако не сте се сблъсквали досега с Raid Mode, той на практика е модифицирана версия на Mercenaries, която заменя безкрайните вълни с отделни мисии с различни параметри, в хода на които отключвате нови оръжия, умения и екипировка. Мисиите се случват на най-различни локации, включително и такивав от минали игри и ви предоставят различни задачи като избиването на определен брой врагове, придвижването от точка А до точка Б и др. На свой ред, уменията са актини и пасивни, като например коктейли "Молотов" и способността да се лекувате по-често. Само в първия пакет има цели 54 мисии, така че разнообразието е осигурено, докато очакваме втория епизод.

Resident Evil: Revelations 2 е доста добър нов прочит на класическата поредица, който комбинира добре познат геймплей с модерни елементи като епизодична структура и ко-оп. В този си вид играта наистина няма никакви недостатъци и лично аз нямам търпение да видя втория епизод.

Оригиналния ключ на играта ни беше осигурен от www.fast2play.bg - където можете да намерите дигитални ключове за всички платформи.  

 
системни изисквания
OS: Windows® 7 Processor: Intel® Core™ 2 Duo E6700, AMD Athlon X2 2.8 GHz Memory: 2 GB RAM Graphics: NVIDIA® GeForce® 8800 GTS, AMD Radeon HD 3850 DirectX: Version 9.0c Network: Broadband Internet connection Hard Drive: 23 GB available space
напиши коментар
 

560 мнения
профил »
dogma каза на 03.03.2015, 10:47 ?. :

Много силен първи епизод, днес чакаме втория. Браво за статията, личи си, че авторът се е кефил на играта :)

343 мнения
профил »
Payback каза на 03.03.2015, 12:18 ?. :

Strashno mi haresa dano e naistina taka dobra do kraq :)

777 мнения
профил »
veluvian каза на 04.03.2015, 11:08 ?. :

Дълго очаквах Revelations 2 и дори си мислих, че това ще е най - добрият RE от 3-4 част насам. Като цяло повечето от положителните ми нагласи бяха удовлетворени. Дали ще е най - добрият обаче - трудно ми е да кажа, дори и да сме в самото начало. И все пак още трудно може да надскочи по класа оригиналният Revelations, което още веднъж ме удивлява как това малко 3DS нещо с PC порт толкова ми влезе под кожата. Очевидно обстановката в този кораб наистина докара онова хорър усещане, което не съм изпитвал отдавна като олдскул фен на RE. Ще видим докрая де.

Единственият минус на Revelations сега е компенсиран в 2ката - еднообразните врагове. Сега си е живо удоволствие и предизвикателство да стреляш и да бягаш от тях. С уговорката, че все още не сме видели всичко.
Другият силен плюс е финият ролеви елемент, който имаше подобна искра в предишната част.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22