facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Resident Evil 4
Ревю | 22.03.2007 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Capcom
Издател:
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Перфектна атмосфера

Запомнящи се типажи и история

Красива визуална стилистика

За кратко дори можете да поиграете и с други герои

минуси

Типажи, които ще ви навестяват и дълго след превъртането на играта :-)

Прекалено дългото чакане на заглавието за PC

Ниска разделителна способност

Страхът има много лица. Но готовите ли сте да видите всичките?

Усетихте ли как сърцето ви прескача? Това е добър знак... Още не е спряло. :-) И дано издържи дълго. Дано не се поддаде на стремежа си да спре, за да ви спаси от ужаса. Дано умът победи, защото той няма да ви остави на мира, докато не разгадае

мрачната приказка

в която сте въвлечени.

Вие сте Leon Kennedy. В началото на кариерата си работите по случая в Racoon City. Там властва вирус, който трансформира населението в зомбита. Накрая всичко бива заличено от лицето на земята, а вие сте сред малкото оцелели. Днес, шест години по-късно, ви е възложена нова мисия. Животът на дъщерята на президента е във ваши ръце. Ашли се намира някъде в отдалечено европейско село...

Историята се разгръща постепенно по време на самата игра с постоянно развиваща се интензивност. Пристигайки в селото, вие не знаете много. Тук сте с двама полицаи, които не страдат от желание да са ви много полезни. Затънтената провинция е загърната в тежка мъгла. Тук-таме са нахвърляни дребни бараки, а дърветата сякаш скърцат със зъби. А местните... местните не говорят много. Движени от необуздана сила, която сякаш ги управлява, те разкъсват човешката плът с вили и секири. Телата им сякаш не са техни. И кой ли е кукловодът? Признавам си, че не се трогвам от този жанр игри много често и за моя собствена изненада тази игра ме удиви. Resident Evil 4 (разпространявана още под името Biohazard) е разработвана от японско студио и

излиза на пазара още преди две години

за конзоли и става голям хит сред феновете на поредицата. Едва днес тя най-после беше представена и в своя PC вариант. Поговорките са клишета, но тук с пълна сила важи правилото: „По-добре късно, отколкото никога”. Моментът наистина беше назрял, ако издателите бяха се забавили още малко, струва ми се, играта съвсем нямаше да изглежда толкова добра, защото откритие отпреди две години трудно може да защити идеите си в наши дни.

И все пак въпреки изминалото време играта ме изуми. Историята е завладяваща. Срещате се със свои стари познати и с нови образи. Преплитат се мотивите на различните страни. Много често дори си задавах въпроса на чия страна е даден персонаж. Това е един свят, в който наистина с много резерви давах доверието си на когото и да било. Преплитат се и мотиви, водещи началото си далеч в историята на поредицата. Ще се срещнете с мистериозната Ада, която ту ви помага, защото ви познава отдавна и сякаш дори има романтични чувства към вас, ту изчезва безследно, доказвайки, че интересът е единствената и движеща сила. Друг енигматичен образ е също на човек с гарванови коси и сапфирени очи... Но ще оставя на вас сами да ги разгадаете.
А междувременно внимавайте, може би в съзнанието ви ще се прокрадне дори въпросът дали вие бихте изменили на каузата си...

You can run...

Приключението ви е изпълнено с динамика, но не вие определяте темпото. Наистина усещате, че сте плячка, и опонентите ви използвате всички възможни похвати, за да ви изкарат ангелите. Някои се прокрадват като сенки, така че дори не разбирате, че са готови да ви разпорят и едно дихание ви дели от смъртта. Случи ми се например съвсем случайно да се обърна и да видя само в съзнанието си какво щеше да последва, ако случайността не беше ме спасила.

Други твари предпочитат да изкарат акъла ви фронтално, с шумно нападение. Те чупят всичко по пътя си, за да ви достигнат като будят у вас животинското. Вроденото желание да се скриете, да побегнете. Понякога страхът идва с многочислеността на съществата. Задава се цяла група изроди и вие ги виждате. Стреляте по тях, но някои успяват да се домогнат до вас. Постепенно като лешояди всички ви заобикалят, а вие панически се въртите и стреляте на посоки, за да се измъкнете от тази смъртоносна прегръдка.

А грозотиите, които ви се нахвърлят, имат всякакви форми и размери. Границата наистина е само въображението на художниците. Не ми се иска да изпадам в детайли, защото част от удоволствието е именно в изненадата, но ще спомена, че ще видите подобни на тъмни монаси същества, гиганти, чудовища с лице на огре и други неприятни създания. А преимуществата на всеки образ са изтъкнати перфектно. Един е плашещ, защото е дребен, докачлив, налудничав, има нещо детско, ала напълно покварено у него. Други са великани и се издигат като канара пред вас, а куршумите сякаш просто потъват в телата им и не ги нараняват.

Честно казано, много положителен според мен е фактът, че тук няма да срещнете зомбита. Идеята започваше да се изтърква. Местата, които ще посетите също са разнообразни - замъци, подземни пещери, езера и лаборатории...

От време на време сякаш от нищото ще се появява и търговецът. Интересно е как дори някой, който не е съвсем пряк участник в основната сюжетна линия, носи характер. Присъствието му обаче е оправдано с това, че ви продава оръжия и ъпгрейди.

...But you cannot hide. Face it...

Допадна ми и системата на управление. Тя е доста проста. Имате стандартните посоки на придвижване и един екшън бутон. С него стреляте, но и извършвате най-различни действия, провокирани от ситуацията. Например спринтирате или скачате от висока сграда, отваряте врати. Когато стреляте по противниците, има значение къде ги уцелвате. В началните нива е по-добре да стреляте в главата. Това всъщност зависи от типа врага. На моменти обаче е за предпочитане да целите капачките на коленете им. Така ограничавате броя на тези, които ще достигнат до вас.

В тази част на играта има нов тип запаметяваща система. Трябва да намерите пишеща машина и там правите save. Разположени са сравнително близо, а ако случайно умрете, без да сте се възползвали от тях, играта автоматично ви връща в най-близката позиция.
Приятен е фактът, че нагорещената обстановка е разведрена с някои наистина духовити коментари на героите по време на анимациите.
Играта е разделена на пет глави като предлага повече от 20 часа игрово време, а след превъртането й имате достъп и до различни малки екстри като мини-игрите.

Resident Evil 4 има перфектното озвучаване и ако сте готови да изслушате тази симфония от гъгнещи звуци, скърцане и полъх на студен въздух, въпреки малко ниската разделителна способност и да се насладите на все пак нелошата графика, не се бавете. Промъкнете се до най- близкия магазин и се надявайте да успеете невредим да се приберете с новата си придобивка у дома. 

 
системни изисквания
1,2 GHz Pentium III; 500 MB RAM; 128 MB Video
напиши коментар
 

4 мнения
профил »
juli97 каза на 01.04.2009, 17:55 ?. :

Играта не е страшна.

51 мнения
профил »
Brain каза на 01.04.2009, 18:17 ?. :

Resident Evil умря като поредица още през 2000 (ако не броим просто перфектния REmake и в малка степен 0). Това не означава че в по-късните заглавия няма добри попадения, просто поредицата отиде към пълно разводняване. 4 сама по себе си е ПЕРФЕКТНА като един добре шлифован TPS, но нищо повече. Все още ми се струва че щеше да бъде приета още по-добре като начална точка за един отделен франчайз.

370 мнения
профил »
des каза на 10.04.2009, 18:14 ?. :

Аз пък много й се накефих.Врънал съм 3-4 пъти.Вярно,че не е толкова страшна,по-скоро гнусна,но все пак смятам,че всеки,който има хубав геймпад,би трябвало да я пробва (просто е изродия,да я играе човек с клавиатура,поне аз неможах)

268 мнения
профил »
Demon II каза на 16.09.2009, 18:33 ?. :

A be pi4 ti si zamrel Resident Evil 4 e mnogo qka igra apa 5 e prosto velika . Taka4e kato ne razbira6 si trai

24 мнения
профил »
(CRAZY)ness каза на 11.05.2012, 12:58 ?. :

Demon II не си мисли, че ти разбираш много и първо играй RE 1, 2, 3 и тогава реши дали RE 5 е велика и какво общо има с horror-survival-a.

1 мнения
профил »
DeviLLmaN каза на 22.04.2009, 15:53 ?. :

Играта е супер ама стигам до едно място и немога да мина нивото.
Ашли стои на долния етаж окована а аз на горния нз кво да правя.
А що се отнася за играта е СУПЕР

11 мнения
профил »
Rionna каза на 24.06.2009, 21:18 ?. :

Играта е номер едно сред гнусотия. Имаше един бос които ми изкарваше ангелите при едни падащи вагони.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 20.02.2010, 02:16 ?. :
Редактиран на 20.02.2010, 02:17 ?.

Тази игра е минала покрай сървайвър хорор и resident evil. А 5-цата още по-малко напомня на RE и сървайвър хорор. Иначе и двете игри са добри.

4 мнения
профил »
leon_kennedy22 каза на 12.08.2010, 22:59 ?. :
Редактиран на 12.08.2010, 23:00 ?.

много готина е играта врътнах я ама е много гнусно това че през нощта в играта зомбитата имат нещо като 2 живота тоест като се пръснат главите им от тях излизат някакви черва и други неща и започват да ви драскат и щипят а тези от главите на свещениците и монасите отхапват главата ви!!!

2 мнения
профил »
иван андонов каза на 25.08.2010, 15:19 ?. :
Редактиран на 25.08.2010, 15:23 ?.

Играта е феноменална. Дизайнерите на Капком са се вдъхновявали от едни от култовите филми на ужаси, като Нещото (The Thing - вълците colmillos в играта изглеждат като вълка зомби във филма или Dr. Salvador прилича на Leatherface в Тексаско клане и т.н.) Не ми омръзва да играя ;))))))))))))

13 мнения
профил »
XfOrce каза на 18.04.2011, 18:27 ?. :

На мен същоооооооооо!!!!Играта е великаааа!!!За първи път я видях на trailer от един диск PCMANIA(2004) на бати.И аз си викам по трейлъра,е игати и играта.Веднага я свалих.И като я превъртях ми стана една от любимите ми игри :) А сега и петицата просто нямам думи.Но четворката си остава номер 1 за мен :)

2 мнения
профил »
KVK96 каза на 03.10.2011, 12:08 ?. :
Редактиран на 03.10.2011, 12:22 ?.

RE4 Е МОЯТА ЛЮБИМА ИГРА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА,ОБОЖАВАМ ГЕИМПЛЕЯ,СЮЖЕТА,ЧУВСТВОТО(ША ОМРА АМА И ВАС ША ВЗЕМА С МЕН),ГРАФИКАТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО.ЦЯЛАТА ИГРА Е САВАРШЕНО ИСКУСТВО НА КАПКОМ И УБИСОФ.И Е ПЕРФЕКНО ДОПАЛНЕНИЕ КЪМ ЖАНРА.КОГАТО Я ДРЪПНАХ МИ СЕ СТОРИ ДОСТА СТРАШНИЧКА САМО БАШТАМИ СЕ ОСМЕЛЯВАШЕ ДАЕ ИГРАЕ,НО ИДИН ДЕН СЕ РАШИХ ДА Е РАСЦЪКАМ МАЛКО И АЗ,ОШТЕ НА 10ТА МИНУТА СЕ ВЛЮБИХ.ТАЯ ИГРА НИКОГА НЯМА ДА МИ ОМРЪЗНЕ;)

24 мнения
профил »
(CRAZY)ness каза на 11.05.2012, 12:56 ?. :

Имам играта на PS2 и ми се струва по-добра отколкото за компютър. Макар и две години след релийза за конзоли текстурите и всичко е много по-зле. Дори и менютата са с ужасни текстури (първоначално си мислех, че е от разделителната способност, но дори и след като я оправих всичко си остана същото). Иначе самата игра си е добра и може би последната игра от поредицата, която е поне близко до horror-survival-а. Перфектно ревю...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Resident Evil 4

новини:
Разбира се, използвани са редица уловики, които играта позволява.
Capcom ще пусне римейк на две от по-старите игри от хорър поредицата, който ще се предлага през онлайн услугите на двете водещи конзоли PS3 и XBOX360.
Компанията Capcom скоро ще започне да предлага истинско копие на якето, което носеше Леон Кенеди, докато спасяваше президентската щерка в хорър играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Resident Evil 5 31
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22