facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Red Faction: Guerrilla
Превю | 10.05.2009 | автор: Ивелин Г. Иванов


Производител:
Volition
Издател:
THQ
Жанр:
Екшън от трето лице, Приключение
Платформа:
PS3, Xbox One
сайт на играта »
Цена:
129 лв.
купи играта »

Ето, че още едно от любимите ми студия за създаване на игри се завръща с гръм и трясък. И не че Saints Row (техният предишен проект) беше някакво мега разочарование. Чувам дори, че играта се била продала прилично. Но нека не забравяме, че Volition са авторите на класики като Descent и Freespace! Когато успееш да създадеш дори една такава марка (камо ли две), очакванията към теб логично удрят тавана. И все  пак – Red Faction?! Откъде накъде? Когато се появи за PS2, някъде малко след 2000-та година, този шутър набързо си извоюва славата на едно от

най-сериозните разочарования на всички времена

Отначало гръмките обещания на Volition за революционна система за разрушаване на нивата накараха всички да повдигнат (най-малко) въпросително вежди. После „пи арът” на студиото се развихри до степен, която напомпа очакванията към новото заглавие дотам, че работата започна да намирисва. И когато първият Red Faction, макар и с малко закъснение, все пак се появи по рафтовете, голата истина лъсна недвусмислено. Въпросните „преобразяващи нивата” разрушения се оказаха нищо повече от евтин трик, който дори не сработваше еднакво добре всеки път. Всичко това не попречи на Volition да пуснат на пазара и Red Faction 2 - игра, на която никой не обърна почти никакво внимание.

И ето че сега, повече от 5 години по-късно, сме на прага на премиерата (играта трябва да излезе през следващия месец) на новото издание на една поредица, която мнозина смятаха за мъртва и погребана. (Този факт, между другото, също е доста показателен за липсата на достатъчно свежи идеи в момента.) Признавам си не хранех надежди за нещо значимо, дори след обещаващите отзиви на очевидци от миналия Games Convention. Не и преди да ми попадне сингъл плейър демото на Guerrilla. С една дума – иха-а!! Новият Red Faction безспорно се очертава като едно от големите събития на годината и този път може да се вярва на всяка запетая в изказванията на Volition. Които по традиция не са никак скромни. Като да речем това на Джеймс Хейг, главен дизайнер на студиото: „В момента изглежда, че сме изпреварили останалите с пет до десет години. Нашата игра просто разваля удоволствието от другите игри”. Леле, леле, леле! На това момче не му липсва самочувствие.

Вярвате или не обаче, нещата наистина си изглеждат кажи-речи така. Дори доста приличната възможност за разрушаване на сгради в Battlefield: Bad Company изглежда като пълна козметика в сравнение с тоталния погром, който можете да посеете в новия RF. И както се сещате, далеч не става дума за потрошени джамове и разбити сандъци. Всичко, ама всичко докъдето ви стига погледът, може да бъде сринато до основи. Бавно и методично или пък само с няколко решителни удара - това е въпрос по-скоро на вкус и налична огнева мощ. Симулацията обаче е неизменно толкова убедителна, че в първите няколко минути

ще ви се наложи да гледате тъпо и недоумяващо

Точно като мен.

Това, разбира се, не би струвало кой знае колко, ако не създаваше предпоставки за наистина вълнуващ геймплей. А геймплеят си е там, ей-богу! Новата гледна точка от трето лице, подсилена от повече от адекватното движение на камерата, пасва чудесно на игралната концепция на Guerrilla. И да – този път наистина става въпрос за „sandbox experience” в духа на GTA. Или казано още по-просто – всичките 12 квадратни километра, на които се шири игралната площ на новия Red Faction, са на ваше разположение през цялото време. Нещо повече, както стана модерно напоследък, светът на играта реагира адекватно (е, донякъде поне) на вашите действия. В случая главният герой - Алек Мейсън, трябва непрекъснато да срива „морала” на противника, удряйки го там, където най-много боли, за да разчита на краен успех. „Врагът” този път е благородната и героична някога фракция EDF (Earth Defense Force), която междувременно се е изродила до фашизирана организация за репресия, превърнала Червената планета в нещо като гигантски трудов лагер. Алек, логично, се оказва на страната на съпротивителното движение Red Faction, което се бори за независимостта на Марс. Точно сега нямаме кой знае колко време да си говорим за историята и света на играта, но вече имам сериозното предчувствие, че и те няма да ни разочароват.

Може би не е зле именно тук да отбележа, че изкуственият интелект (както на макро, така и на микро ниво) дава солидна заявка за нещо наистина впечатляващо. Под „микро ниво” имам предвид начина, по който се държат вашите противници на бойното поле. Ей-богу, демото на Guerrilla ми предложи това - бяха едни от най-интелигентните копеленца, които ми се е налагало да обстрелвам някога. Юнаците не просто се движеха по нивото и залягаха зад прикрития, но и някак неизменно успяваха да ми излязат в гръб. Яко! Колкото до „макро нивото”, Volition обещават EDF да реагират не просто адекватно, но и реалистично на заплахата, идваща от действията на играещия. Отначало Алек няма да вижда кой знае какъв зор в постигането на бързи успехи – логично, след като все още е дребна риба, никой няма да му обръща особено внимание. Почнете ли обаче да бъркате сериозно казана, EDF респективно ще се опитат да ви вгорчат делниците (че и празниците), като хвърлят все повече и по-сериозни сили срещу вас. Далеч не звучи неизпълнимо, така че не виждам защо да не излезе истина.

Разбира се, неизменна част от света на sandbox игрите са превозните средства. В Red Faction: Guerrilla те са над 20 – от смехотворни футуристични „баничарки”, през бронетранспортьори и танкове, та чак до огромни крачещи роботи. В демото е включена мисия, в която трябва да откраднете един такъв робот и после да се измъкнете с него през сериозен кордон от сили на EDF. Отдавна не се бях забавлявал така! Освен всичко останало, това беше и поредният перфектен начин да се демонстрира впечатляващата система за симулация на разрушения, която предлага играта. Мисията завършва със сравнително кратък епизод „на релси”, в който трябва да стреляте с едно мини оръдие по налитащите като разгневени оси бронирани коли на EDF, които ви гонят по петите. Страхотна физична симулация, страхотни спец ефекти, страхотен купон!

Оръжията в играта определено

също не са за изхвърляне

Алек стартира с верния миньорски чук - нещо като еквивалент на лоста на доктор Фриймън (да, от Half Life). Дори това приличащо донякъде на брадва нещо е адски забавно за използване, най-вече заради въпросните убийствени разрушения. В демото имаше още и една автоматична карабина, плюс нещо като „помпа” и един не много впечатляващ пистолет. Купонът комай обаче тепърва започва, защото останалите оръжия изглеждат далеч по-интересни, макар и засега само на хартия. Голяма част от тях всъщност представляват модифицирани строителни инструменти. Ще спомена само за „arc welder” и „grinder”. Първият изстрелва електрически импулс (приличен доста на волтова дъга), който поразява не близки разстояния, но пък за сметка на това се „прехвърля” от противник на противник, докато обхване всички лошковци около вас. Доста полезно нещо, когато си хванат натясно от една малка рота от юнаци, които до един не ти мислят доброто. „Грайндърът” пък изстрелва остри като бръснач дискове, които не вършат почти никаква работа срещу сгради и бойни машини, но пък са абсолютно смъртоносни срещу хора. Доколкото си спомням пълният арсенал от оръжия надхвърляше 15, което си е една обещаваща цифра.

Всичко, написано по-горе, не звучи зле, а? Повярвайте ми, ще бъдете още по-обнадеждени, щом опитате играта на живо. Не искам да си цапам статията с клишета като „Halo killer”. Егати лузърската философия – непрекъснато да си мериш... играта с някого. Определено мисля, че Volition или Red Faction: Guerilla трябва да се сравняват с когото и каквото и да било освен със самите себе си. 

напиши коментар
 

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 11.05.2009, 19:33 ?. :

Много ме кефи как винаги господин Ивелин Иванов страшно много се въодушевява в превютата, пък като излезе играта, сипе огън и жупел. :D

389 мнения
профил »
Draksis каза на 12.05.2009, 08:09 ?. :

Мда, ако аз бях разработчик, само да му прочета негативното ревю за някоя моя игра, и щях да си затворя студиото, да си разпусна персонала и навсякъде да ходя с пазарен плик на главата. :)

149 мнения
профил »
Императора каза на 13.05.2009, 02:42 ?. :

Чакайте, чакайте. Играта няма да излиза за PC? lol?

По статията: Първият Red Faction си беше солидна игра. Вярно, история нямаше, но пък всичко относно разрухата си беше вярно. Аз лично много се накефих като я играх, въпреки че бяха минали години от излизането й.

29 мнения
профил »
elianpz каза на 13.05.2009, 16:41 ?. :

забравихте пц ЛОЛ

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 15.05.2009, 10:35 ?. :

Добре де,кога си спомняте Ивелин Г. Иванов да е правил статия за компютърна игра?Това е превю на конзолната версия и да- ще има пц версия и да (както винаги)ще има по-детайлни текстури но във всичко останало ще е по-зле....

20 мнения
профил »
lordzerg каза на 17.05.2009, 09:15 ?. :

Platform(s): Xbox 360, PlayStation 3, Microsoft Windows

това мисля че означава PC :))))))))) къде гледате хора....
такмо се бях разочаровал че няма да има ПЦ версия
но =
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Faction_3

20 мнения
профил »
lordzerg каза на 17.05.2009, 09:20 ?. :

ето още 1 саит който иска може да си направи преордер на 9 уни излиза !

http://www.thq.com/store/upc.php?upc=5046 5

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 18.05.2009, 20:45 ?. :

Като излезне ше става destruction на max

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 19.05.2009, 16:45 ?. :

Аз съм фен на първия РФ. От втория бях леко разочарован ама той компенсираше с графика =) . Сега се притеснявам да не би в 3ката да имаме само визия и нещо друго. Това трето лице хич не ми допада, излизаме от FPSто като цяло. Но стига съм бил толкова скептичен.. ще почакаме и ще видим ^^

12 мнения
профил »
MetalGearRex каза на 19.05.2009, 19:10 ?. :

За мен първия Red Faction е един от най-добрите FPS, които съм играл някога! Буквално преди две седмици изиграх двойката и честно казано бях доста разочарован, но пък много се надъхах да изиграя единицата отново! В АренаБГ излезе торент с двете игри преди пак две седмици...

Двойката я изиграх за 3 дни, на Hard (най-трудното) и имах точно две места, където имах проблеми - в началото и в края! Ама тия две места ми скъсаха почти нервите, макар че съм ги играл малко време. И да, съгласен съм, че в 2-ката разрушаването на терена беше просто козметично и да "скрият" някой и друг "bonus objective".

Виж, в единицата вече не съм съгласен. Макар и не дотолкова, доколкото ми се искаше, но разрушаването на терена оказваше влияние върху тактиката по време на битка. Още си спомням как бях разрушил една вентилационна тръба покрай оръдието, закачено на нея, а по-късно, докато минавах през въпросната тръба, през дупката опуках двамца пазачи. И на следващия завой имаше голям робо-пазач, който стреляше с ракети. И докато се пазех от неговите ракети, те разбиха дупка в стената до вратата, та след като избягах, се оказа, че продължавахме да се стреляме през въпросната дупка (вратата беше неразрушаема). А по-късно, отново в схватка с такъв робот, докато го стрелях от тавана на един голям склад, той разрушаваше терена под краката ми! Нещо, което не съм виждал в никой друг шутър!
Според мен за да се получат наистина много разрушения по терена, тези игри трябва да стимулират играта с експлозивни оръжия - противниците ти да стрелят с такива, да намираш големи количества от тях и т.н. Именно затова и втората част от играта (1-цата отново) не ми беше изпълнена с толкова разрушения - просто нататък 99% от играта я минах с Precision Rifle-а! Също така си струва да се спомене, че арсеналът в играта беше доста оригинален, а анимацията на презареждането на култовия Line Driver не рядко ме караше да си стрелям в нищото просто за да я наблюдавам отново!


Та, след като съвсем скоро се върнах отново в света на тази игра, чакам с нетърпение излизането на тази нова част! :)
БТВ, това, че е от трето лице мен не ме притеснява много. На същото студио е и The Punisher - шутър от трето лице, който също беше много добър, поне според мен! Препоръчвам го горещо - забавен и лек геймплей, култови лафове и доста насилие над "невинните" бандюги!

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 23.05.2009, 18:28 ?. :

НЕЕЕ!!!...за ПЦ излиза чак август...

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 24.05.2009, 16:04 ?. :

За съжаление, с все-повече PC игри ще става така....
П.С.Защо такава липса на активност в конзолната секция???Все ще има нещо ново да се каже(напише)
П.С.С нетърпение очаквам ревюто на inFamous( http://www.gamespot.com/ps3/action/infamous/video /6210188/infamous-video-review?hd=1&tag=topslot;w atchlink;1 )-вече я превъртам за втори път.Еь тея Сони колко феноменално добри ексклузива на година имат бе???bb Xbox хи-хи-хи

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.05.2009, 20:47 ?. :

за хбокс има 2 демота. Сингълплеи демо и мултиплеър демо. Аз изтеглих първото и мога да кажа, че физиката в играта е най добрата като деструкшън. Жалко че са ми писнали яко 3д шутерите

7 мнения
профил »
lampard111 каза на 23.06.2009, 19:33 ?. :

hora da si q kupq li za PS3kata

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 01.07.2009, 00:17 ?. :

Ми купи си я. Аз отддавна несъм се забавлявал толкоз. Играта прилича малко на гта на пръв поглед, обаче като се разбиеш малко и разбираш наистина за кво става дума. Яко къртене на бази яко екшън, няма таква лудница. Престрелките са много готини аркадни, има разни скрити неща за намиране, ъпгрейди, оръжия, джетпаци какво ли не.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 20.08.2009, 06:00 ?. :

Изглежда яка.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Red Faction: Guerrilla

Ревю:
Невероятни разрушения, спираща дъха „физика”, масивни открити пространства - Red Faction: Guerilla има не един и два фойерверка в своето представление.

ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Red Faction: Armageddon 39
Red Faction: Guerilla 18
Red Faction: Guerilla 12
Red Faction 2
Red Faction
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Grand Theft Auto V 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19