facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Ratchet & Clank
Ревю | 16.02.2003 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Insomniac Games
Издател:
SCEE
Жанр:
Джъмп енд рън
Платформа:
PS4

Накратко

Ratchet & Clank е типичният “платформър” – бягаш, скачаш, събираш бонуси и разбиваш чудовища на пух и прах в неповторим “анимационен” стил. Просто и неангажиращо... на пръв поглед. И точно като със семките - хване ли те веднъж крастата, спасение няма. Поне докато не видиш дъното на пакетчето или в случая – финалните надписи. Там е и разликата между добрия и скапания платформър (или jump ‘n’ run, ако предпочитате) – при единия те хваща “крастата”, а при другия скуката.

Геймплей

Както вече казах – прост и прилепчив като последния грипен вирус, за който още няма ваксина. В случая с Ratchet & Clank, обаче, всичко това е подплатено с безброй хитроумни и невероятно забавни елементи, повечето от които едва ли сте срещали преди. Нищо чудно – става въпрос за авторите на Medievil и Spyro. Тия момчета просто знаят как да ни забавляват.

Анимации

Казах го веднъж, ще го повторя пак – става въпрос за Insomniac! Това е може би единственият дивелъпър освен Naughty Dog (Crash Bandicoot, Jak&Daxter), чийто аниматори могат да мерят сили с “повелителите на движението” от Disney. Съветвам ви не само да изиграете Ratchet & Clank, но и да погледате как някой друг я играе, защото докато се потите с джойпад в ръка, като нищо може да изпуснете някой дребен детайл, който като нищо може да ви накара да се търкаляте по пода от смях. И в никакъв случай не прескачайте нито една междинна анимация – движенията и озвучаването на героите са феноменални!

Арсенал

Да откриваш новите оръжия и да ги изпробваш върху пълчищата “злодеи” в играта е удоволствие само по себе си. Прозвуча доста кръвожадно, но в действителност в оръжията на Ratchet & Clank създават точно толкова насилие, колкото в тези на кой да е анимационен филм. Както и да е. Нямам място да изброя пълния списък, но поне мога да спомена “Suck Cannon”-а, който засмуква по-дребните гадове и после ги изстрелва като ракети. А какво ще кажете за оръжие с кодово название R.Y.N.O. (Rip Ya a New One – в свободен превод - “отворих ти нова дупка”)? Или пък за огнехвъргачка, кръстена Pyrocictor? Или за Glove of Doom, който пуска по няколко малки роботчета-камикадзе, които се спускат подир най-близкия противник? Списъкът продължава още, и още...

“Играчки”

Джеймс Бонд определено би позеленял от завист, ако видеше с какви хитроумни приспособления разполага “колегата” Рачет. Сред фаворитите ми е т.нар. Slingshot, изстрелващ енергиен лъч, с който нашият главен герой се прехвърля над по-големи пропасти. Не звучи като чак революционно, но самото му използване е абсолютен купон. Точно като при оръжията и списъкът с “джаджите” е доста дълъг, пък и не искам да ви развалям изненадата, дето се вика. Може би тук му е мястото да спомена и за специалните движения на Рачет, повечето от които най-вероятно ще видите за пръв път в тази игра. Всъщност не е важно дали сте ги виждали преди или не. По-важното е, че в Ratchet & Clank е адски забавно да ги използвате.

Звукови ефекти и музика

Какво да кажа повече от това, че ми доставя удоволствие дори да се разхождам по менютата на тази игра, просто заради съпровождащите звуци. Естествено звуковите ефекти в самата игра са на същото ултра високо ниво, но – както вече казах около сто пъти! – какво друго бихме могли да очакваме от Insomniac. Музиката е по-скоро прилична, отколкото забележителна, но иначе си върши чудесно работата – да бъде перфектния фон на действието. Не мога да се сдържа  и да похваля за пореден път озвучаването на ролите. За него мога само да кажа, че е на нивото на добър Disney филм. Мога само да се надявам някоя игра от тоя калибър да се появи някой ден, с озвучени на нужното ниво български диалози, защото хлапетата (а и не само те) категорично ще си умрат от кеф. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Ratchet & Clank

новини:
Sony ще пусне своята HD колекция от три класически PS2 заглавия в началото на юни, докато в Америка премиерата продължава да бъде само след десетина дни.
Колекцията ще включва първите три игри от страхотната серия на Insomniac, преработени в 1080р резолюция, заедно с мултиплейър режим за осем души.
Нов римейк на класически PS2 заглавия от популярната платформър серия на Іnsomniac Games ще зарадва феновете към края на пролетта.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Donkey Kong Country: Tropical Freeze - PCM2.0 10
LittleBigPlanet 3 5
Guacamelee! 2
Jak & Daxter 1
Ratchet & Clank: Up Your Arsenal 1
Pitfall: The Lost Expedition 1
Ratchet & Clank: Size Matters
Jak III
Sly Raccoon