facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Rainbow Six Mission Pack: Eagle Watch
Ревю | 28.04.1999 | автор: Морган Кроу


оценка:
Производител:
Red Storm Entertainment
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Тактически шутър
Платформа:
PC

Антитерористичният отряд Rainbow от романа "Дъга 6" пак е на линия - не само на нашия книжен пазар, но и в  киберпространството. Точно когато убийствената книга на щатския писател Том Кланси заля българските сергии, неговата компютърна фирма Red Storm Entertainment пусна в продажба и първия официален пакет с мисии за геймърския вариант на Rainbow 6 под името Eagle Watch.

За онези, които още не са чували за тази игра, ще кажа, че това е може би най-реалистичната комбинация между триизмерен екшън и тактическо планиране на бойна операция. Главният герой влиза в ролята на полковник Джон Кларк, командир на международните части за бързо реагиране Rainbow, които са под командването на НАТО и работят под прикритие. Съществуването на отряда е забулено в мъгла. Само най-висшето ръководство на натовските държави знае за съществуването му. Щурмоваците от Rainbow са призвани да се намесват там, където всички останали се провалят.

Така че геймърът е призван да се пребори с най-страховитите похитители на света. Той трябва да поеме командването на 8-членен екип от командоси, да планира всяка тяхна стъпка, да ги въоръжи до зъби и да неутрализира всяка терористична акция с минимални загуби на жива сила и цивилни. Отстрани може да звучи елементарно, но на практика това е една от най-трудните игри, с които съм се сблъсквал. Всичко в нея е направено толкова реалистично, че командосите ви могат да бъдат избити до крак буквално за десетина секунди. Всеки от тях моментално загива, ако бъде прострелян един-два пъти. Същото се отнася както за терористите, така и за заложниците. Така че, който се научи се промъква незабелязано и да стреля пръв, печели играта.

Продължението започва там, където свършва оригиналният Rainbow 6 (и съответно действието на книгата). Антитерористите на Джон Кларк успяват да елиминират екологичните фанатици от корпорация "Хоризонт", които се опитват да ликвидират почти цялото човечество с генетично модифициран вариант на вируса-убиец Ебола. Техният лидер Джон Брайтлинг е заключен в най-мрачната щатска тюрма, неговата организация е разбита, а Rainbow обира всички лаври и е принудена да излезе на светло.

За жалост продължението на Rainbow 6 има един сериозен недостатък - от сюжетна гледна точка не може да се хване и на малкия пръст на първоизточника. Том Кланси изглежда е оставил хората от Red Storm Entertainment да правят каквото си искат. А тях явно доста ги е домързяло да работят. В резултат на това мисиите в Eagle Watch нямат почти никаква връзка една с друга. Това, разбира се, можеше да се преглътне, в случай че броят им беше малко по-голям, но фирмата-производител пуска само пет бойни и две тренировъчни мисии. Колкото и да е засукана играта, те ще отнемат не повече от един ден на всеки печен геймър, а това означава, че Red Storm Entertainment напълно го удариха през просото...

Като изключим тези "малки" недостатъци обаче, играта пак си е супер. Петте бойни мисии ще заведат вашите щурмоваци на места, където не сте и подозирали, че може да има терористи. Първата ви операция ще е в Казахстан. Похитители успяват да превземат стартовата площадка на руската совалка Буран, задържат хората от изследователския екип като заложници и поставят бомба в кабината на космическия кораб. По-късно момчетата от Rainbow са принудени да заминат за Индия, където сикхски сепаратисти окупират легендарния Тадж Махал. След това съдбата отвежда командосите в Лондон, където бойци на ИРА щурмуват британския парламент и се барикадират със своите жертви в часовниковата кула Биг Бен. Предпоследната операция на екипа е в китайския Забранен град, където революционери от движението Канг задържат група туристи. След шумен провал на китайските специални части, правителството в Пекин предприема безпрецедентен ход и иска помощта на Rainbow. Накрая командосите трябва да се бият не къде да е, а в американския сенат, който е завзет от международната комунистическа групировка Бригада "Червено Слънце"... Общо взето - това е. Никой обаче не може да ме убеди, че на тези пет места могат да се промъкнат терористи. Особено в щатския Капитолий...

Иначе нововъведенията в играта не са много, но са полезни. В Eagle Watch можете да въоръжите вашите хора с някои допълнителни оръжия - две нови модификации на автоматите Хеклер&Кох и едрокалибрения пистолет с енигматичната марка "Пустинен орел", който може да пробие почти всяка противокуршумна жилетка. Изкуственият интелект на терористите пък е сериозно подобрен. Освен това броят им е значително увеличен. В последната мисия бях принуден да изпратя моите осем щурмоваци срещу повече от 30 тежковъоръжени похитители.

Най-хубавото нещо в продължението на Rainbow е, че играчът може да оборудва хората си и със специалните сензори, които засичат сърдечния ритъм на врага от няколкостотин метра. Ако сте чели книгата "Дъга Шест", може би си спомняте, че тези сензори помогнаха на командосите от Rainbow при операцията срещу тайната инсталация на корпорация "Хоризонт" в Бразилия.

Ако очаквате някакви революционни подобрения в Rainbow 6: Eagle Watch, по-добре се откажете и изчакайте играта Team Fortress на фирмата Valve, която дари геймърското войнство със суперхита Half-life. 

 
системни изисквания
Pentium 166, 16 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2 1
Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield 1
Tom Clancy's Rainbow Six 1
Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas
Tom Clancy’s Rainbow Six: Lockdown
Rainbow Six 3: Raven Shield - Athena Sword
Rainbow Six: Rogue Spear
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
ArmA 2 10
Zombie Army Trilogy 9
Plants vs Zombies: Garden Warfare - ВИДЕО 8
Hitman 4
Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 3
The Division 2 - Update 4 2
Delta Force: Xtreme 2
Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2 1
Delta Force 1
Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield 1