facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Race Driver: GRID
Ревю | 30.06.2008 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Codemasters
Издател:
Codemasters
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Огромен избор от състезания

Много висок елемент на реализъм

минуси

На моменти прекалено трудна

Липса на модификации по колите

Задушен летен ден. Лека мараня се стеле над шосето. Асфалтът е толкова нажежен, че почти не може да се пипне. Изведнъж рев на автомобилен двигател разцепва въздуха. Миг по-късно няколко мощни коли профучават по пътя, вкопчени във високоскоростна надпревара. Залогът е прост – престиж и достъп до още по-екзотични автомобили. А да – и много пари!
Race Driver: GRID, чисто наричан просто Grid, е поредният успешен продукт в областта на автомобилните състезания на англичаните от Codemasters. Компанията, предложила на геймърите такива заглавия като Colin McRae, DiRT и TOCA Race Driver отново ни повежда на една шеметна разходка в света на високите скорости. Grid е рейсър, който ви дава автентично усещане за бързина, мирис на бензин и свистящи гуми по пистите на три континента. И ако всичко това ви звучи като поредната реклама, по-добре сложете каската, затегнете колана и дайте на първа!

Газ до дупка!

Започвате Grid със създаването на собствен профил – име, фамилия, държава и – тук внимавайте – прякор. Бъде внимателни при избора на прякор, защото ще го чувате доста по време на игра. След като вече имате своя герой, ви предстои и първото състезание. Играта не губи време, за да ви води през обучителен период, а директно ви хвърля в първата надпревара. Спокойно, целта тук е не да спечелите, а просто да финиширате, така че може да използвате това състезание като тренировка за овладяване на основните механизми на управление. Когато завършите, получавате заветния сертификат за пилот и наистина стартирате своята кариера.

В началото тази кариера ще е доста скромна – играта се пренася във вашия гараж, който е съвсем празен, защото нямате нито возило, нито собствен отбор. Затова първата ви задача е да спечелите достатъчно пари. Различни отбори ще ви предлагат участия в състезания, в които са ви поставени специфични задачи. В някои от тях трябва да финиширате не по-назад от 3-то място, в други да надбягате точно определен съперник. Хубавото е, че можете да настройвате степента на трудност преди всяко състезание и спрямо конкретни елементи от управлението. Така например, освен общото ниво на трудност, което определя броя на рестартирания, които може да направите при катастрофа, може да "пипнете" и настройките на спирачната система, волана и т.н. В зависимост от това колко сте улеснили или затруднили собствената си задача, ще получите и различен брой бонус точки.

Когато натрупате необходимата ви сума пари, преминавате към следващата част – създаване на собствен рейсинг тим! Избирате име, цвят, емблема, по-късно можете да добавите и един свой съотборник. След това ви остава само да се потопите в огромния свят от писти, състезания, коли и награди. Играта е разделена на три региона – Европа, Япония и Северна Америка, в които има огромен брой състезания. Прогресът е постепенен и става на базата на спечелени победи, които на свой ред ви дават дават достъп до нови коли, пари и спонсори.

Ако пък ви писне от стандартната кариера или искате да опитате нещо ново, винаги може да се разсеете с някое от многото допълнителни състезания, които Grid предлага. Разнообразието е предостатъчно – няколко кликвания на мишката ви пренасят от улиците на САЩ до пистите на Германия, а после за бърз дрифт сблъсък в Япония. Тук ще откриете доста познати режими - разрушителните сблъсъци със стари коли напомнят на класиката Destruction Derby, а съревнованията 1 към 1 ще ви подсетят за схватките с босовете в каньона на Need for Speed: Carbon. А и мултиплейър режимът, в който до 12 души могат да премерят сили, е винаги на разположение.

Светът на колела

Нека оставим настрана геймплея и се вгледаме в останалите детайли. Grid използва енджина Ego, построен на базата на Neon, с който пък е правен предишният хитов продукт на Codemasters - DiRT. Това далеч не е единствената прилика между двете заглавия. Всъщност ще откриете много съвпадения във всеки един елемент – от менютата през геймплея до физиката и поведението на колите. Това не е непременно нещо лошо, по-скоро води до логичния извод, че онези от вас, които харесват DiRT, ще останат доволни и от Grid.

Играта е много красива и наред със състезанията, възпроизвежда един зашеметяващ свят, пълен с красиви пейзажи и гледки. Не се подлъгвайте обаче по минималните изисквания – с такава конфигурация наистина ще може да подкарате Grid, но просто се обричате на еднообразна картина, състояща се от едно шосе и безкраен хоризонт. За да се насладите подобаващо на играта, ви трябва двуядрен процесор и видеокарта от порядъка на GeForce 8800. И ако някои от вас все пак цъкат замислено с език, нека ви припомня, че сме средата на 2008 г. и игри като Crysis и Assassin’s Creed промениха качествено представите ни за добре изглеждаща игра. Така че Codemasters просто се придържат към една вече установена традиция и предлагат висококачествен в техническо отношение продукт.

Катастрофите в играта са изключително зрелищни. Колите се развалят и всеки удар нанася определени щети по управлението, окачването и т.н., които в един момент могат просто да ви изхвърлят от състезанието. Когато имате нещастието да се ударите непоправимо в някои съперник или част от мантинелата, виждате произшествието на забавен кадър, след което играта ви предоставя възможност да върнете времето назад с няколко секунди, за да избегнете фаталния сблъсък. Макар и малко нереална, тази опция донякъде компенсира трудността на някои състезания.

Малко критика за цвят

След всички хвалби дотук ми се иска да предложа и малко градивна критика към Grid. Първата ми забележка е относно трудността. Нека ви кажа нещо от самото начало: тази игра е трудна! Дори на най-ниското ниво ще трябва доста да се постараете, за да не изхвърчите от пистата при първите си няколко състезания. Управлението е интуитивно, но направо ви казвам – забравете за Need for Speed, Juiced или Midnight Club. Codemasters ни предлагат един много реалистичен рейсър, в който няма да видите шеметни каскади и полицейски преследвания. В това няма нищо лошо, но за мен част от чара на игрите е именно в това, че те откъсват от сивата действителност и те пренасят в един интересен и забавен свят.

Друго, което любителите на гореспоменатите заглавия няма да открият в Grid, е високата степен на модификации на колите. Елементът на кустомизация горе-долу се изчерпва с..... цвета на превозните средства. Няма как да сложите нови спойлери, брони, различни гуми и какво ли още не. Което е жалко, защото аз лично винаги съм харесвал възможността да придадеш свой собствен и уникален вид на автомобилите си. И говорейки за колите в Grid, техният брой е 45 – може би с една идея по-малко, отколкото приляга на такава игра, особено като се има предвид иначе голямото разнообразие от състезания.

Обратно в гаража


Вече споменах, че Race Driver: GRID доста прилича на друг популярен рейсър - DiRT. Grid ви дава огромен избор от коли и състезания от най-различни типове. Геймплеят е максимално реалистичен и изчистен от всякакви несериозни каскади. Всичко това е поднесено на фона на красив свят и добро аудио оформление. Ако си падате по яките улични състезания, станали запазена марка на няколко издания от поредицата Need for Speed, тази игра може и да не е съвсем по вкуса ви. И все пак, докато всички ние чакаме култовата Burnout Paradise в PC вариант, Grid ще ни зареди с необходимата доза автоемоции през летните дни. 


Състезанията в Grid

Едно не може да се отрече на Codemasters и това е, че са се погрижи за разнообразието от състезания в Grid. Тук има от всичко по малко – състезания на писта, офроуд, болиди, ралита, улични гонки и дори легендарните „24 часа на ЛьоМан”. В последното състезание можете да променяте настройките, така че всеки час от надпреварата да отговаря да речем на една минута, като така получавате близо половин час автентична емоция пред компютъра.
 
системни изисквания
PIV, 1 GB RAM, GeForce 6800, Win XP/Vista
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Race Driver: GRID

новини:
Двете английски компании ще си помогнат не само "по съседски", но и като създателки на хитове в рейсинг жанра.
Английските майстори на рейсинг жанра не са забравили силното желание на феновете за продължение на успешния рейсър и усилено подготвят втората част.
Codemasters съобщи, че ще затвори мултиплейър сървърите на рейсъра Race Driver: GRID - само три години след неговата премиера.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31