facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Project CARS
Ревю | 14.05.2015 | автор: Методи Константинов


оценка:
Производител:
Slightly Mad Studios
Издател:
Bandai Namco
Жанр:
Рейсър, Състезание, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
63,94 лв.
купи играта »

плюсове

безспорно направена с любов

много добра графика

автентично управление множество автомобили и писти

минуси

но липсват достатъчно режими

прекалено трудна за средния геймър

някои технически проблеми

PlayStation 4 има DriveClub, XBOX One има Forza Motorsport 5, Wii U има своя собствен рейсър хит в лицето на Mario Kart 8. На РС геймърите липсва подобна игра, която да нарекат „своя“ и въпреки, че Project CARS е мултиплатформено заглавие, неговата РС версия се очакваше с доста голям интерес, предвид големия набор от графични опции и възможности за управление, които играта предлага.

Имайки предвид, че повечето от скорошните рейсъри на пазара предлагат комбинация от симулация и аркадно управление, почитателите на жанра определено имат нуждата от игра, която да причислят към реалистичните автомобилни симулации. Project CARS е дело на студиото Slightly Mad, което е създадено през 2009 г. и най-напред направи Need for Speed: Shift. След това студиото разработи още няколко игри, но именно Project CARS е първият му максимално реалистичен симулатор.

А след като преминах през огромен брой състезания с най-различни превозни средства мога да кажа, че именно хардкор ентусиастите са онези, които най-много ще оценят играта.

На достатъчно мощно РС Project CARS изглежда великолепно, стига да не сте от онези собственици на AMD карти, които получиха доста неприятна визуална изненада. DrivеClub продължава да бъде най-добрата игра, що се отнася до климатичните промени, но много от елементите на Project CARS също се отличават с висока степен на детайли. Реалистичен демидж модел, автентичен изглед от кабината, както и също добри климатични ефекти са само част от нещата, които не може да не ви направят впечатление. Малко са по-красивите сцени от тази, когато се опитвате да изпреварите опонента си, докато лъчите на залязващото слънце хвърлят златните си отблясъци по предното стъкло. Гледката е още по-приятна, когато водите групата и може да се наслаждавате на света около вас.

Красотата обаче е едно от последните неща, по които може да оценявате един рейсър и скоро става ясно, че Project CARS издиша в дълбочина. Когато стартирате играта, получавате набор от опции – да започнете нова кариера, да участвате в бързо състезание, да поиграете онлайн или пък да се състезавате за времеви постижения. От тези варианти, закономерно кариерата ще ангажира вниманието ви за най-дълго.

Първоначално кариерните състезания са доста лесни за осмисляне и редуват квалификации със самите надпревари. Квалификациите са ключови и защото предлагат възможност да „усетите“ колата си и да набележите местата за промени по настройките. А това е важно, тъй като Project CARS не ви дава нормален туториъл, за да ви обясни как ще се отразят различните промени на поведението на автомобила. Така например, може да увеличите или намалите налягането в гумите, но ако не знаете какво предимство ще ви донесе това, навярно не сте единствените. Периодично вашият екип в бокса дава различни съвети или препоръки, но те са редки и не са твърде съобразени с конкретните нужди.

Навлизайки в кариерата, вече може да участвате не само в квалификации и състезания, но и в тренировъчни обиколки, които позволяват да се подготвите по-добре за предстоящата надпревара. В един момент обаче неминуемо ще започне да ви става досадно да минавате отново и отново през едни и същи маршрути, само за да участвате пълноценно в истинското състезание. Ако опитате да симулирате резултата от свободната тренировка и квалификацията, най-вероятно ще се озовете на последно място. Играта е солиден симулатор, но щеше да е добре, ако имаше по-атрактивни режими, в които да тествате уменията си.

В Project CARS има над 70 автомобила и те са пресъздадени по доста добър начин, който съответства на вида и дизайна на техните оригинали. Предполагаме, че и се държат по същия начин, тъй като малцина са геймърите, които могат да се похвалят, че са заставали зад волана на BMW Z4 GT3 или на McLaren P1. При всички положения обаче, досегашният ви опит с рейсърите няма да е достатъчен, за да се справите с управлението. Project CARS действително предлага много силен симулационен елемент, който е вдъхновен от шофирането в реални условия. Натискането на педала за газта е само първата крачка и ако не се научите да бъдете пестеливи с него и да маневрирате добре, играта ще се окаже почти невъзможна. Изпреварването, взимането на завоите и практически всеки друг елемент от надпреварата са свързани с изключително методично преценяване на ситуацията и светкавични реакции. Дори почитателите на симулаторите ще имат проблеми с овладяването на колите в Project CARS. И малките грешки често са достатъчни, за да загубите контрол над возилото, което е особено проблематично при по-тесните трасета. На всичкото отгоре, понякога играта решава, че сте излезли от пистата, дори когато това не е вярно, и анулира времето ви. Още сред първите няколко състезания изпъква един проблем – ако карате дори малко по-бързо и самонадеяно от предвиденото, непрощаващата игра ще ви накаже сериозно; ако пък се опитате да бъдете максимално внимателни, то така може и да не излезете от пистата, но пък няма начин и да се качите на подиума, тъй като AI водачите просто ще ви изпреварят, и то с много.

Желанието на Slightly Mad да се съсредоточи върху реалистичното управление е разбираемо и със сигурност ще се понрави на хардкор геймърите, които така или иначе се чувстват задължени да прекарат доста време в настройването на опциите за управление. В това няма нищо лошо и дори е достойно за похвала, защото показва, че студиото пренебрегва масовия характер, за да достави удоволствието на една нишова част от потребителите. В същото време, няма основателна причина за един обикновен геймър да се сблъсква с толкова трудности и недостатъчно добре обяснени механики.

Поради тази причина Project CARS надали ще успее да спечели по-широка аудитория, на каквато се радват хитове като DriveClub и Forza Horizon 2. Вместо това играта е предназначена най-вече за онези манияци, които се интересуват от реалистично управление и се стремят към максимална прецизност и непрекъснато подобряване на резултатите. Дори и те обаче ще останат разочаровани от липсата на достатъчно и уникални режими. Project CARS е пълна с реализъм, но под капака ѝ действително няма чак толкова много. Ако разполагате с изключително мощен компютър, може да си създадете едно визуално и техническо изживяване без конкуренция в РС гейминга. Ако пък имате VR шлем, Project CARS със сигурност е добър начин да се потопите във виртуалния свят. Извън тези две доста мънички демографски групи обаче, играта на Slightly Mad най-вероятно няма да допадне на по-широката геймърска общност, която ще срещне твърде висока бариера в реалистичното управление и постната презентация. Едно нещо е сигурно при всички положения – студиото е създало един красив авто симулатор, който добре подчертава и пресъздава вида и усещането на спортните автомобили. 

 
системни изисквания
OS: Windows Vista, Windows 7 with latest Service Packs Processor: 2.66 GHz Intel Core 2 Quad Q8400, 3.0 GHz AMD Phenom II X4 940 Memory: 4 GB RAM Graphics: nVidia GTX 260, ATI Radeon HD 5770 DirectX: Version 9.0 Network: Broadband Internet connection Hard
напиши коментар
 

560 мнения
профил »
dogma каза на 15.05.2015, 18:06 ?. :

Действително са вложили усилие и мисля, че трябва да уважим това, че са готови да работят за една част от потенциалната аудитория, вместо да направят опит да се харесат на всички. Но казвайки това, лично аз бързичко се отказах от играта, управлението ми се струва доста трудно и както се казва, не че не исках, ами направо не можех да се справя.

50 мнения
профил »
Agent каза на 15.05.2015, 19:10 ?. :

Gameplay-я е леко аркаден и бие на shift.
Само 4 лазерно сканирани писти.

Трябва малко да си оправиш ревюто, тъй като race sim-oве има отдавна - и нови и стари, които все още се "играят".
Не виждам сравнения с най-добрите от тях.

40 мнения
профил »
39Ghost39 каза на 11.06.2015, 17:23 ?. :
Редактиран на 11.06.2015, 17:29 ?.

Напълно съм съгласен с "Agent" с изключение за това с шифт (просо не съм я играл и не мога да кажа).Факт е че играта бие към аркада но нз дали е като шифт.Иначе хайпа е голям, и която игра е по рекламирана, масата вика за нея независимо от качеството :( това е тъжно):345 мнения
профил »
Теодоси Иванов каза на 15.05.2015, 20:06 ?. :

Играта просто не е за клавиатура. Имам удоволствието да играя с Logitech Force Racing GT и там насладате е пълна(стига да знаете как да бутнете настройките в играта). Звука е малко кофти, но се преглъща бързо. Графиката няма да я коментирам(THE RAIN!!!). На ултра с 35 опонента пада до 26 кадъра само в началото, иначе държи стабилни 35-50, при по челни позиции минава 60. Доста приятен симулатор, макар и да не съм фен на този тип игри.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 15.05.2015, 20:28 ?. :
Редактиран на 15.05.2015, 20:29 ?.

"прекалено трудна за средния геймър"

Когато една игра има претенции за симулатор, тя не се стреми към тая прослойка "средни" геймъри. Аз затова не се и оплаквам от управлението и трудността, понеже рейсъри обикновено не играя.

53 мнения
профил »
jenssn123 каза на 16.05.2015, 15:24 ?. :

Играта е направена за волан от висока класа можеби случая с трудните контроли е да калибрираш правилно волана с играта !

134 мнения
профил »
jamc1 каза на 19.05.2015, 18:01 ?. :

"прекалено трудна за средния геймър" Това е минус? Какво лошо има в това една игра да е предизвикателна?

742 мнения
профил »
jenssn каза на 05.06.2015, 19:54 ?. :

ПЦМ подражават на нещастниците IGNorant които дадоха 5.5 на Alian Isolation щот им била труъдна и за сравенение същите IGNorant faggots дадоха на колониал маринките 5.0 .. ДА ФЪК Вееее ТАЗ ИГРА Е ЗА ВОЛАН и ако може с 3 монитора ..

40 мнения
профил »
39Ghost39 каза на 26.06.2015, 07:48 ?. :
Редактиран на 26.06.2015, 07:51 ?.

https://www.youtube.com/watch?v=46RbUpatlTk
https://www.youtube.com/watch?v=7VYj-5lXMCQ
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Project CARS

Превю:
Мокрият сън на всеки фен на рейсърите е на път да се сбъдне с излизането на този доста автентичен симулатор, подготвен от Slightly Mad Studios.

новини:
Новата седмица ще ни донесе малко заглавия, но всяко от тях е доста интересно.
Първоначално играта се чакаше миналия ноември, но после последователно бе изместена за март, април и накрая за необявена дата през май.
Авто симулацията Project CARS е достигнала златен статус, съобщи студиото Slightly Mad.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed - РС портът 3
Топ 10 най-продавани заглавия в Steam за 2018 2
F1 2015 1
Grid 2019 1