facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Pro Evolution Soccer 5
Ревю | 30.11.2005 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Konami
Издател:
Konami
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Неоспорим факт е, че футболът се развива стремглаво в глобален план, играчите се тъпчат с какви ли не стимуланти, тичат по деветдесет минути, без да се изпотят, и правят с топката неща, за които обикновен неназобен до крайност човек може само да сънува. Едновременно с това се наблюдава и напредък на футболните симулатори. За съжаление обаче той не е толкова сериозен, колкото случващото се в реалността, поради простата причина, че да направиш една компютърна игра, която да изглежда като истинска и да те прави съпричастен към събитието, не е като да инжектираш възпитаниците си с най-различни химични елементи, грижещи се за издръжливостта и възстановяването им.

И все пак през последните години финалът на световното първенство по футболни симулатори е изключително зрелищен, защото сблъсква два същински колоса – конзолната поредица PES на дребните японци от Konami и в някои отношения прехвалената компютърна серия FIFA на EA Sports. Да приемем, че този мач ще се разглежда от два ъгъла, като първата гледна точка бе отразена в миналия брой на списанието и най-вероятно вече сте я прочели. В този материал ще се съсредоточим върху представянето на другия лагер, а именно - Pro Evolution Soccer 5.

Първият съдийски сигнал прозвуча!

И тази година на зеления килим се разиграва поредната футболна драма. След равен резултат и две невероятно зрелищни продължения се стигна до дузпи и точно тогава мачът беше прекратен заради масов побой по трибуните. За съжаление официален победител няма да се излъчи, а всеки от вас ще трябва да определи сам коя е по-достойната игра. Аз също ще се въздържа от изказвания от сорта на “FIFA 06 мачка конкуренцията като валяк - топъл асфалт” или пък “PES5 няма равна на себе си”. Въздържам се от крайности, защото както при повечето проблеми, изникващи в живота ни, които могат да бъдат от всякакъв аспект, разбира се, и тук истината се крие някъде по средата. За да разберете къде точно, можете просто да прочетете материала за FIFA 06 и този, който в момента сте наченали, и да направите малка съпоставка. След това пък изиграйте двата симулатора и преценете сами кой ви допада повече. Лично моето мнение е, че и двете заглавия имат своите плюсове и минуси, но Pro Evolution Soccer 5 притежава едно слабо място, заради което направо ми се прииска да редактирам фейсовете на ниските дръпниочковци от Konami.
 
Отново О, Х, ?

Толкова ли е трудно да се направят едни свестни менюта, които да са предназначени за компютърната версия на играта? Какво толкова пречи на тези хора, които пишат мегасложни енджини и какво ли още не, да създадат един приятен интерфейс, който да се различава от конзолния вариант на джитката? Все пак, ако искам да играя на видеоигри, ще го направя, колко му е. Но поне като ще се продава и компютърна версия, нека да е направена като хората. И тези кръгчета и триъгълници в менютата... тц, тц, тц направо ми бъркат в здравето. Според мен това е едно огромно неуважение, което всяка година програмистите от Konami изразяват към милионите компютърни фенове на  играта. Лично аз всеки път, когато стартирам нова част на поредицата, имам чувството, че съм объркал монитора с телевизора си и започвам да се нервя суперздраво.

Друг един кусур, който не е толкова фатален (поне за мен) е фактът, че отново Konami не са успели да се сдобият с нужните права, които да им осигурят безпроблемното използване на истинските имена, екипи и емблеми на тимовете, намерили място в симулатора. Ако сте истински футболен фен, ще ви е наистина досадно да разцъквате мачове с българските национали и да четете имена от типа на “Килимов” и някакви подобни изгъзици. Наистина, има напредък в тази област, но това са купените лицензи само за няколко тима, така че в този аспект от играта има още много какво да се желае.

Обрат в мача

Дотук хвърлях единствено кал по играта. Сега настъпи моментът за хвалбите, заради които тя наистина си заслужава. Няма да ви занимавам с глупости от сорта на какви режими на джиткане има и какви не, защото те общо взето са еднакви всяка година. Направо искам да ви насоча към маниакалния геймплей, който предлага Pro Evolution Soccer 5.
Започвам с едно леко предупреждение, което се отнася дори и към по-опитните играчи. То е свързано с трудността, защото въз основа на някои нововъведения в геймплея, естествено се е променил и стилът на игра. Така че няма да е лошо да не се правите на ветерани, защото ще бъдете брутално прегазени от компютърните си съперници. По-добре като за начало поритайте на две или три звездички трудност, пък по-натам сами преценете с какво можете да се справите и с какво - не.

Идва моментът, в който трябва да изкажа впечатленията си относно близостта на геймката до реалния футбол. Благодарение на движенията на играчите и начина, по който си взаимодействат с коженото кълбо, ще се насладите на един страхотно запленяващ геймплей. Ефектни спирания, борби за топката, нови финтове, коригирана система за удар от въздуха и други подобрения по стила на игра, правят усещането от PES5 неповторимо. Една от най-добрите идеи, които са вместени в това заглавие, е възможността да се пресичат пасове на противниците, което автоматично води до предпоставка за бърза контраатака. Този нюанс от геймплея покачва многократно интензивността, а като го съберем с безбройните комбинации, които футболистите могат да правят, PES5 се превръща в истински футболен двубой, в който обаче вие ще имате решаващата роля.

Добра визия за сметка на озвучението

Доволен съм също и от визуалните качества, с които Pro Evolution Soccer 5 може да се похвали. От Konami са се постарали да изваят физиономиите на футболистите доста детайлно, стадионите изглеждат добре, а по трибуните се забелязват триизмерни фенове, пеещи любимите си дебилни песнички. Е, наистина публиката не е кой знае колко красива, но поне я има и е 3D, а не плоски спрайтове. Музиката, ефектите и коментарите според мен обаче са на доста ниско ниво. Мелодиите, служещи за фон в конзолните менюта на играта, са що годе качествени, но ефектите, от своя страна, са доста семпли, а коментаторите боравят с речник с размера на книжка за оцветяване.

Честно казано, мнението ми за тази игра и поредица като цяло е много противоречиво. Признавам си, че като геймплей е много добра. Впусна ли се в някой двубой, забравям за всичко останало и се наслаждавам на страхотни футболни емоции. Но като цяло мисля, че липсата на лицензи, конзолният облик и слабото музикално оформление някак си дърпат цялата поредица надолу и позволяват конкурентите да се радват на успехи, които не биха пожънали при други обстоятелства. 

 
системни изисквания
Pentium 800MHz, 128MB RAM, 32MB Video Card, Windows 98SE/ME/2000/XP, DirectX 8.1
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31