facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Port Royale
Ревю | 15.06.2003 | автор: Кирил Илиев


оценка:
Производител:
Ascaron
Издател:
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Годината е 1570-та. Хиляди европейци са поели дълго и опасно пътешествие към новооткритите земи на Запад отвъд Атлантическия океан. Някои - за слава, други - за богатства, а трети - просто за да се спасят от законите на Стария свят.

Вие сте амбициозен емигрант, който смята да стане велик мореплавател – независимо дали с търговия, открития или пиратство. Но си нямате собствен кораб. Затова работите на чуждите гемии, които търгуват из района на Мексиканския залив и големите и малки Антилски острови. Най-накрая спестявате достатъчно жълтици и си купувате свой собствен плавателен съд. Оттук нататък вземате нещата в свои ръце.

В началото трябва да характеризирате героя си, който по-късно ще вдига опит, съответно - и нива. Първо ще трябва да изберете от коя година да започнете пътешествието си – 1570, 1600, 1630 и 1660. После идва ред на другите характеристики. В играта има задоволително количество от тях. Като се започне от това каква народност да сте (испанска, английска, френска или холандска), мине се през име и град, от който да започвате приключението си, до това в какво ви бива повече – в търговията или в морските битки. Последната характеристика се отразява доста върху развитието на героя ви. Ако например си изберете да сте търговец, то вашият герой ще трупа опит повече от икономическите начинания, докато по-войнствените мореплаватели ще взимат повече experience от всеки потопен вражески кораб. Можете също да изберете да започвате с много пари и без кораб, със средно количество пари и с малка гемия или с голям за възможностите ви кораб и с почти празна кесия.

Да пристъпим към

самия геймплей

Освен с избрания кораб започвате и с един склад за стоки в града, който сте си избрали за стартов пункт. Тук можете да трупате различните видове продукти и да ги продавате на определена цена. Също така оттам можете да купувате нужни суровини. Друго място, откъдето можете да пазарувате, е градското пристанище. Там цените се определят автоматично в зависимост от ситуацията в съответния град.

Можете да натрупате богатство чрез търговия, пиратство или като изпълнявате задачите на хората от местната кръчма или губернатора на града. Най-препоръчителни са първият и третият вариант. Задачите на хората от пивницата в началото не са толкова трудни, а осигуряват доста злато.

Търговията е по-сложна работа. Трябва да си играете да проверявате в кой град има нужната стока, а после, като я докарате, изведнъж може да видите, че проклетата конкуренция вече я е доставила. :) Разбира се, можете да набележите търговски маршрути, но трябва да имате поне един търговски кораб в конвоя. Задачи от губернаторите получавате като вдигнете поне едно ниво. Те са доста по-сложни, но в общи линии приличат на куестовете, възлагани ви от местите пияници. Някои от по-интересните задачи например са свързани с получаване на разрешение за корсарство – трябва да потопявате корабите на чужда страна, с която вашата е във война. Но за това трябва да имате доста мощен флот, защото след вас тръгват други корсари, които имат поне 5 галеона (най-мощният кораб в играта).

В градовете можете да строите и сгради за производство, както и жилища (давате ги под наем). Но първо трябва да получите разрешително за строеж срещу доста солидна сума пари. За да работят нормално, индустриалните сгради, от своя страна, се нуждаят от ресурси, които не можете да произвеждате. Има само няколко изключения като фермата за картофи и жито.

Нека спомена и няколко добри думи за

бойната система

За подобен тип игри тя е просто перфектна. Когато нападнете противников конвой, действието се пренася на тактическа карта с разположението на корабите от двете страни. То се развива в реално време с опция за пауза. Имате няколко варианта – да потопите противника или да го вземете на абордаж. Също така имате и три вида гюллета – за щети по корпуса, за избиване на екипажа и за унищожаване на платна и мачти. Първите са предназначени за по-лесно потопяване, вторите са полезни, ако искате да атакувате противника с жива сила, а третите - ако се опитвате да избягате или да спрете спасяващите се от полесражението кораби. Абордажът може да се получи, само ако имате повече екипаж от противника и, разбира се, ако той е по-добре въоръжен с абордажни саби.

Можете да нападате и градове по суша или вода. Сухопътните битки можете да  водите единствено при условие, че разполагате с пушки. За съжаление този тип сражения се водят в една таблица, където се отбелязват противниковите и вашите войски, а вие определяте само тактиката – дефазивна, балансирана или офанзивна. По вода битката се води между вашата флота и градските оръдия пред нея. Трябва да ги унищожите.

Друго интересно нещо в играта е, че можете да се ожените. Съпругата ви няма само да ви се оплаква, че не и обръщате достатъчно внимание, защото търсите поредния “опасен” пират, но и ще ви дава ценна информация за това къде е бил видян най-търсеният пират за последно, къде има много стока, от която се нуждае определен град, къде се продава най-полезният кораб и т.н. Обаче има и риск жена ви да бъде отвлечена. :) В този случай можете да платите на шпиони, които да разберат къде я крият похитителите, или да платите откупа. Доста по-удачен се оказва първият вариант, защото имате възможност да си вземете най-малко два галеона в битката с разбойниците. :)

Графиката на Port Royale не е една от най-великите. Вярно е, че корабите и сградите са добре направени, но хората са доста малки и дървени. За аудиото може да се каже почти същото. Липсват озвучени реплики, но пък изстрелите от оръдията са задоволителни.

В заключение ще кажа, че играта си има своите плюсове и минуси и наистина си заслужава, въпреки тежката конкуренция на ANNO 1503. Любителите на икономическите и военните стратегии няма да бъдат разочаровани. 

 
системни изисквания
Pentium 450 MHz; 64 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28