facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Plants vs. Zombies
Ревю | 06.06.2009 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
PopCap Games
Издател:
Жанр:
Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Зарибяваща

Весела

Евтина

минуси

Малко опции за преиграване

Късметът играе голяма роля

Зарибяваща!

Изложението Е3 мина тази година малко по-оживено от преди. Бяха ни показани няколко нови потенциални хита (все пак, предимно продължения), които изглежда ще изцедят свободното ни време и бюджет за ъпгрейд. Но покрай целия шум около началото на шоуто, чух за някаква странна, но адски зарибяваща игричка, наречена Plants vs. Zombies. Била малка, но страшно забавна, въпреки мижавите си качества откъм графика. Понеже ми стана интересно, се отправих към Steam, онлайн мрежата за дистрибуция на игри, която мнозина смятат за “лечение” против пиратството, а други – за поредната лесно прескачаща се бариера пред изтеглянето на crack за някоя игра. Накратко – купих си играта... и зачеркнах няколко седмици от месеца.

Plants vs. Zombies е изключително нестандартна джитка, която няма как да не ви допадне, ако ви е останала поне капчица чувство за хумор. Идеята в нея е проста, макар и леко екстравагантна: трябва да спрете вълни от напиращи зомбита с помощта на растенията, посадени в двора на къщата ви. Дебилно? Да. Занимателно и забавно? Със сигурност.

Отмъщението на зелевата салата

Под леко чудатата идея на играта се крие доста интересен пъзел. Както вече споменах, действието се развива (най-често) в градинка, разделена на множество квадрати. Тези квадрати оформят пет “коридора”, по които минават настъпващите зомбита. Те се движат по права линия и целта им е да достигнат до най-лявата част на екрана, където се намира вашата къща. В нея пък се намирате вие, а в черепа ви – вкусният ви мозък. Излишно е да обяснявам, че мозъците са деликатес, от който зомбитата биха се отказали само в смъртта си. Но тъй като така или иначе вече са умрели, ще трябва да положите доста усилия, за да запазите сивото си вещество цяло и непокътнато. Основната ви защита са различни видове растения, които, в духа на играта, са придобили различни противозомбени способности.

Основният ви ресурс е слънчевата енергия, която просто пада от небето (през деня), но освен това се произвежда от вашите слънчогледи. Растенията варират от грах, който изстрелва – каква изненада – грахови зърна, през катапулт, който стреля с дини, до люта чушка, която взривява всичките ви гладни врагове в дадения коридор. Общо имате 42, плюс няколко ъпгрейда. Зомбитата, от своя страна, също са развили някои доста изненадващи умения. Ще се изправите срещу обикновени зомбита, зомбита-миньори, зомбита с кофи на главата (за допълнителна защита, но главно защото просто са забравили, че кофата е там), зомбита-шампиони на овчарски скок и какво ли още не. Описания за всички цветя и противници можете да намерите в специалния Алманах, като те варират от забавни до убийствено смешни.

Един от най-големите плюсове на играта е нейното разнообразие. Тъкмо когато даден стил на игра започне да ви омръзва, той плавно ще се прелее в друг – подобен, но изискващ доста различна тактика и стратегическо мислене. Например – след известен брой неуспешни опити да прекосят моравата ви, зомбитата ще се прехвърлят в задния ви двор, където ще трябва да отбранявате и плувния си басейн. Когато и това не проработи, неумрелите ще изчакат падането на нощта, когато някои от растенията ви спят. Това изисква напълно различен подход (по-конкретно: гъби, но не от халюциногенния тип) и няма да ви позволи да изпитате досада. Накрая враговете се пренасят на покрива, където битката става, поради липса на по-добро определение, балистична.

За всекиго по нещо

Освен обстрелването на ходещи трупове като основна задача, имате още доста неща за правене в Plants vs. Zombies. Можете да се пробвате в различни мини игрички, като например боулинг с орехи (кеглите, разбира се, са зомбита), Portal combat, който доста ще ви напомни за хитовата игра на Valve, или пък Bobsled bonanza, в която ще трябва да спрете набезите на компактни групи зомби боб след отбори. Със сигурност ще намерите някое, което да е по вашия вкус. Освен това имате няколко пъзела, като например в един от тях поемате контрола над немъртвите и трябва да преодолеете защитата на картонени цветя. Най-интересният бонус поне за мен е Дзен градината, в която с помощта на един сръчен охлюв можете да садите, поливате и общо взето да наглеждате различни видове цветя. Те от своя страна ви се отплащат за грижите с монетки, които можете да използвате за закупуването на още цветя, ъпгрейди и така нататък. Това занимание само по себе си е доста зарибяващо и лично аз се улавям, че очаквам цветята на балкона ми да ми хвърлят някоя стотинка. Засега още не са го направили, но мога да бъда търпелив.

Едва ли вече е нужно да уточнявам, че играта е пропита с голямо количество хумор. Може би не най-изтънченият вид и леко детски, но определено успя да ме разсмее. Затова допринася и простата, но красива графика – достатъчно е да видите как се усмихват слънчогледите, за да стане денят ви поне с една идея по-добър. Звукът също е приятен, саундтракът е пълен с ненатрапчиви мелодии, макар при големи мелета различните видове мучене по екрана да стават леко досадни.

Авторите на Plants vs. Zombies са подходили по нестандартен начин към една вече доста клиширана тема, но в крайна сметка са успели да уцелят десетката. Играта е свежа и разнообразна, подтикваща към мислене, но същевременно не особено напрягаща. А най-хубавото е, че се продава само за мижавите десет евро, или двадесет български левчета. Всички знаем, че двайсет лева не са много. Срамота ще е да си ги спестите, вместо да подкрепите очевидно талантливите разработчици.

От години основното оправдание за пиратстване на игри (освен чистосърдечното “не ми се дават пари”) е, че е глупаво да плащаме скъпо и прескъпо за полуфабрикатите, които ни предлага алчната гейминдустрия. Но ето, представям ви продукт, който е забавен, грижовно направен и евтин. Този път наистина никой няма оправдание. А сега, ако ме извините, отивам да си нагледам градинката. 

 
системни изисквания
1.2 GHz processor, 512 MB RAM, 65 MB HDD, 128 MB Video
напиши коментар
 

556 мнения
профил »
ciborg каза на 08.06.2009, 08:31 ?. :

Играта е жестока, мноого зарибяваща. Играх я доста малко и не я превъртях, но скоро ще го направя. :) Просто в момента съм "зает" с някои други игрици...

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 08.06.2009, 08:54 ?. :

"Отмъщението на зелевата салата"

хахахахахха.. добре казано =) Интересна статия, а и играта изглежда забавно. Неприятно ми е да го кажа, но след TD от Уъркрафт се появиха множество игри, чиято цел е със стационарни защити да отблъснеш врага. Тааа .. каква е цената на това удоволствие?

112 мнения
профил »
gogott каза на 08.06.2009, 09:00 ?. :

Голям фън.Не се препоръчва за хора,който утре ще имат класно,понеже зарибява !!!
Не повтаряйте моята грешка!Преди малко получих писъмце от зомбитата:
Hello,we wood like to visit for a midnight znack.How does icecream and brains ****(тука не се чете)?
Sincerely ,the Zombiez
no coment

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 08.06.2009, 13:27 ?. :

м
примерно в пулсар дали ще я има?

134 мнения
профил »
Terwell каза на 08.06.2009, 13:41 ?. :

Съмнявам се. Мисля, че я продават само през Steam. Не знам дали изобщо има версия в кутия.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 08.06.2009, 13:58 ?. :

Много зарибена игрица наистина. Като те хване и не се усещаш кога си се улял и е трябвало да си тръгнеш от работа преди 1 час ;) А е само 30МБ.

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 08.06.2009, 15:59 ?. :

Страхотна игра! Преди известно време я пробвах напълно случайно но просто бях супер зарибен от страхотната идея и чувството за хумор те съпътства постоянно... страхотен убиец на време :)))

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 08.06.2009, 20:51 ?. :

Охаа, е т'ва е адската краста :D Съвсем на шега я пробвах колкото да утрепя някой и друг час, но далеч не очаквах да ме държи с дни! :О И моят съвет е да се опита, ако някой е пропуснал! :D

3 мнения
профил »
d1m1 каза на 09.06.2009, 11:22 ?. :

Играта е яка :)

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 10.06.2009, 20:10 ?. :

Играта е много хубава. Наистина е леко повтаряема, но мисля че заразлика от Hellgate: London тази игра ще я изиграя на един дъх.

35 мнения
профил »
papabear каза на 12.06.2009, 21:48 ?. :

Наистина е чудесна играта, играх я при един другар и при първа възможност ще си я купя. Наистина с кеф ще дам пари на такива разработчици.

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 14.06.2009, 06:07 ?. :

НЕ съм съгласен със:
Малко опции за преиграване
Късметът играе голяма роля

Има много мини-игри и предизвикателства. Колкото до късметът, абсолютно всяко зомби има определена слабост. Преди нивото ти виждаш срещу какво ще се биеш и може да се подготвиш доста добре за атаките.

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 14.06.2009, 10:25 ?. :

Това е една много забавна игра за разпускане след тежък ден или тежък гейминг. След 5 часа на Team Fortress 2 винаги си отпочивам малко с нея!

81 мнения
профил »
Titaka каза на 23.06.2009, 11:39 ?. :

Усещам,че т'ва ще ме зариби като Crayon Physics и Crimsonland :)

28 мнения
профил »
kokonade каза на 23.06.2009, 20:15 ?. :

Играта е жестока и от одавна не съм я играл.За нея разбрах когато влезнах в замунда.беше май преди месец - 2 - 3 .Но играта е страшно зарибяаваща и забавна.Много ми допада и идеята за Дзен гарден.Защото е доста забавно да си отглеждаш виртуално цвете.

39 мнения
профил »
Side каза на 28.06.2009, 11:06 ?. :

Лудница е играта.Л-У-Д-Н-И-Ц-А

1 мнения
профил »
punko каза на 12.07.2009, 23:13 ?. :

Наистина играта е убиствена :) .Много ме кефи,Личи си ,че е правена с внимание и с много чувство за хумор!А при минусите пише ,че ти трябва много късмет аз съм против това мнение мисля ,че всичко зависи от стратегията на играча.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 24.07.2009, 15:49 ?. :

Абе Пламене, батка, я земи наистина да махнеш тия минуси...
А за играта, неска си свалих демото ей така да видя кво е що е щото и аз чух за нея.... Ами РАЗМАЗАХ СЕ :D
Вече я дръпнах кракната от замунда, ама нещо не ми се ще да я инсталвам.... утре други ден ще сложа някой лев в картата и ще си я купя :)

8 мнения
профил »
pitword каза на 26.08.2009, 23:12 ?. :

Тая игра е върха аз съм я превъртал и мн ми хареса якото е че след като я превъртиш имаш още мн нешта да правиш

10 мнения
профил »
agresor каза на 31.08.2009, 18:21 ?. :

igrata e gotska

1 мнения
профил »
Tino0o каза на 02.08.2012, 14:45 ?. :

http://plantsvszombiess.alle.bg/ vlezte
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Plants vs. Zombies

Чийт:
Представяме ви продукт, който е забавен, грижовно направен и евтин. Този път наистина никой няма оправдание за пиратстване.

новини:
Анонсът ще стане по време на конференцията на Microsoft в рамките на изложението.
Сайтът Shacknews показа картинка от авторите на играта, която по всяка вероятност издава, че датата на излизане на втората част ще бъде в началото на август.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Colin McRae: DiRT 2 44
Shank 26
Sacred 3 25
Machinarium 25
Mortal Kombat X - Story Mode 17
Mortal Kombat X - част втора 11
Injustice: Gods Among Us - PCM2.0 8
Death Track: Resurrection 7
4x4: Hummer 6
Ziggurat 3