facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Persona 4
Ревю | 31.12.2008 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Atlus
Издател:
Atlus
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PS4
сайт на играта »
Цена:
79.95 лв.
купи играта »

плюсове

Оригинална и завладяваща история и свят

Подобрения в геймплея спрямо предишните издания

Една от най-оригиналните ролеви системи, създавани някога

минуси

Само ако сте се разглезили дотолкова, че дори добрата PS2 графика да ви дразни

Atlus не е ново име за почитателите на ролевия жанр, пък било то и само заради последните две издания от поредицата Persona. Persona 3 и Persona FES (значително подобрено издание на Persona 3) бяха превъзнасяни до небето като едни от най-добрите RPG игри, създавани някога, при това с пълно право. Скоростта, с която работят Atlus, е не по-малко впечатляваща от другите им таланти, тъй като новото, четвърто издание се появи на бял свят малко по-малко от година след излизането на своя предшественик.

Действието на играта ни прехвърля този път в малко, задрямало провинциално градче на име Инаба. Главният герой, ученик на гимназиална възраст, е изпратен там, за да живее за известно време с чичо си, детектив в местното полицейско управление. Действието се развива мълниеносно часове след пристигането му с откриването на трупа на млада жена, убита по мъчителен начин. Много скоро започват да изчезват мистериозно и други хора, които след това стават жертва на зловещи убийства. Изцяло в духа на поредицата всичко отново се свежда до прословутия Свят на сенките, намиращ се всъщност (буквално) отвъд телевизионните екрани. В играта се намесва и мистериозно ТВ предаване, наречено Midnight Chanel, което се излъчва само в дъждовни нощи, а телевизорът ви може да го улови само ако е... изключен! Предаването, което претендира, че уж търси подходящи партньори в любовта, всъщност показва поредната жертва, малко преди тя да изчезне. Нашият главен герой и неговите приятели са единствените, които могат да решат загадката и спасят тези хора, преди да е станало твърде късно.

За тези, които никога преди не са се докосвали до игра от поредицата, бързам да уточня, че Persona 4 всъщност е един доста стандартен (в най-добрия възможен смисъл) dungeon crawler. С други думи основното ви занимание ще бъде обикаляне из „подземия” (в случая – различни светове от телевизионния ад) заедно с останалите членове на „парти”, изтребване на чудовища и босове и вдигане на „левъла”. Казвам всичко това, за да успокоя онези, които (не без известно основание) имат едно на ум за „японските игри”. И за да съм още по-конкретен – не е нужно да сте дори бог знае какви фенове на жанра (камо ли на японските ролеви игри в частност), за да се влюбите в тази игра. Просто, все пак, трябва поне малко да ви изкушава идеята. Оттук нататък ви чака едно от най-завладяващите и оригинални игрални приключения, с които някога сте срещали. На практика оригиналността на замисъла не идва от някаква революционна геймплей механика. Изненадата идва по-скоро от начина, по който авторите са „завъртели” стандартните елементи на жанра. Например – за да спасят изгубените в Света на сенките, вашите герои се нуждаят от различни умения за общуване. Основните умения в Persona 4 са – Expression (изражение), Understanding (разбиране), Diligence (усърдие), Knowledge (познание) и Courage (смелост). Макар на практика да става въпрос по-скоро (макар и не съвсем) за подмяна на имената на вече доста поизтърканите „Agility”, “Strength”, “Dexterity” и прочее, всичко това е повече от добре дошло и се вписва чудесно в останалата част от измисления свят на играта. Разбира се, с това свежите идеи в Persona 4 далеч не приключват, просто това е един от най-бързите примери, които мога да ви дам.

Колкото до старите фенове на поредицата – P4 крие не една и две изненади, до една приятни, поне според мен. Променени са някои основни геймплей елементи като например премахването на ограничението във времето, което можете да прекарате в даден “dungeon”. Освен това за пръв път в поредицата (не е за вярване, знам) вече можете да контролирате всеки от членовете на „партито” си. Е, крайно време беше! Списъкът не приключва тук, но не се притеснявайте – това е все така играта, която помните и обичате, но този път още по-добра. 

напиши коментар
 

38 мнения
профил »
bubino каза на 11.07.2009, 09:42 ?. :

Уникална игра . Нямам думи просто ... И много жалко че е само за PS2 .От това губят gamer-ите и производителите според мене.

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 15.05.2013, 17:27 ?. :

Японска работа....
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Persona 4

новини:
Японската компания Atlus влезе в историята като обяви, че японската версия на новата й ролева игра няма да може да се играе на други системи.
Не е ясно дали става въпрос за официалното обявяване на поредната Shin Megami Tensei или за друго заглавие, но компанията със сигурност ще зарадва феновете си.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Limbo 28
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch 16
Deathspank 9
Mass Effect: Andromeda 4
Mass Effect: Andromeda - втори поглед 3
Mass Effect 2
Jeanne D’Arc 1
Pillars of Eternity: Complete Edition 1
Persona 3 1