facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
PSP Go - началото на една нова ера?
01.11.2009 | автор: Ивелин Г. Иванов


оценка:

Вносител:
Plesio
Цена:
499лв.
купи »

сайт на продукта »
плюсове

Приятен дизайн

Изключително леко и малко като размер

Удачно ново разположение на бутоните

(Може би) малко по-качествен дисплей

минуси

Твърде висока (за масовия джоб) цена

Пълна несъвместимост с аксесоарите за предишните версии на PSP

Липса на решение за притежателите на прилични колекции с UMD игри и филми

Първата ми среща с PSP Go определено не завърши с любов от пръв поглед. Така си е - Go-то не изглежда добре на снимка. Поне според мен. Което ни води към съвет номер едно – не бързайте да си правите каквито и да е изводи за новото издание на PlayStation Portable, преди да сте го подържали в ръка. И както обикновено - Plesio е едно чудесно място да го сторите.

Накратко – новата играчка на Sony е истински ад за редовия вещоман (като мен например). Въпросният „гаджет” ти създава на мига усещането за луксозна, произведена от скъпи и надеждни материали вещ. Слайд механизмът работи безупречно, а в отворена позиция PSP Go стои стабилно и комфортно в ръцете ти. И – Господи - колко малко и леко е проклетото нещо! Направо не е за вярване, че Sony са успели да натъпчат една толкова прилична игрална конзола в тези габарити.

Новото разположение на клавишите като цяло не беше никакъв проблем за мен. Може би единствено при натискането на намиращите се вече един под друг Select и Start бутони имах известни грижи. Това обаче спокойно може да бъде отдадено на доста големите ми ръчища, в които иначе Go се чувстваше съвсем на мястото си. Като цяло новото PSP ляга изненадващо добре във всякакъв калибър длани и пръсти. И за да продължим темата за новите бутони – мисля, че само тези за регулирането на звука и яркостта на дисплея са по-трудни за използване, най-вече защото играещият няма пряка видимост към тях. Като цяло бих казал, че боравенето с Go като цяло определено е по-удобно и приятно от това с кое да е от предишните издания на PSP.

И за да затворя страницата с „опаковката” на PSP Go, ще уточня, че дизайнът му (макар да не шашва с невероятен стил или оригиналност) е повече от приличен. Не бих казал, че няма да ви се иска да го приберете в джоба си и за миг. Но пък хванеш ли го веднъж в ръка, някак не ти се иска да го пуснеш. Ех, да не беше и проклетата „лакирана” повърхност, по която и най-мимолетното докосване оставя незабравими мазни отпечатъци... Но щом я прощаваме така леко на iPhone, не виждам защо тук да правим трагедия от това.

Една от най-забележимите промени в идеологията на Go (освен премахването на UMD устройството, разбира се) е новата батерия, която вече не може да бъде извадена от „тялото” на конзолата. Така че забравете за носенето на резервна батерия, която да ви даде още няколко безценни часа игра. Аз лично не мога да се сетя за по-добра причина за това решение на Sony от чисто и просто съображения за сигурност. Батерията на PSP Go обаче се държи повече от прилично и с едно зареждане можете да поиграете (на няколко не твърде дълги порции) в рамките на ден и половина, което си е съвсем достойно постижение за преносима конзола. Зареждането става вече през комуникационния USB кабел, за около 2-3 часа.

В чисто хардуерен аспект, казано накратко, това си е все същото PSP, но без UMD драйва. Екранът е незабележимо по-малък тези на предишните издания, но пък като че ли предлага малко по-качествени цветове (което спокойно би могло да бъде въпрос и на личното ми, субективно усещане). И - о, да - определено не трябва да пропускаме вградената 14 GB флаш памет. Освен че е повече от необходима (а бих казал - и повече от достатъчна) за даунлоуднатите ви игри, тази екстра като че ли намалява осезаемо и времето за стартирането им, което си е една добре дошла екстра. Новото PSP все така може да ползва и външни  флаш памети, като този път стандартът е променен на M2.

Едва ли някой е имал съмнения по въпроса, но – за протокола – звукът на Go e все така завидно добър както и при всяка от останалите версии на преносимата Sony конзола. Нямах проблем нито с обичайния за много малки устройства „тенекиен” тембър, нито пък със силата или плътността на възпроизвеждане.

И след като приключихме най-общо с прегледа на ТТ данните, спокойно можем да кажем и няколко думи за „философията” на новото PSP. В случай че сте прекарали последните шест месеца в партизански лагер в Средногорието, нека да повторим специално за вас, че Go не ползва никакви външни носители за своите игри. Забравете за всевъзможните дискове, картриджи и прочее. Единственият начин да заредите игра на тази конзола е като я свалите онлайн от сървърите на Sony. Теоретично това би могло да доведе до две неща. Първо - до допълнително ограничаване на PSP пиратството. И второ – до намаляване, някой прекрасен и не много близък ден, на цените на PSP игрите (поради орязването на куп разходи, свързани с тиражиране, транспорт и поддържане на магазинни мрежи, да речем).

Но не бързайте да се радвате – засега цените на новите игри са абсоютно идентични с тези на продаващите се по специализираните щандове UMD версии. Дори и всемогъщите  Sony не могат да си позволят да го начукат на ритейлърите ей-тъй, от днес за утре. Но така или иначе въпросът относно преминаването към изцяло електронна дистрибуция е не „дали?”, а „кога?. Аз лично не бих се обвързал с прогноза – светът просто върви против всякаква логика напоследък. Но когато това все пак се случи, промените в развлекателната индустрия като цяло ще са революционни, при това на всяко възможно ниво.

Все пак не всичко около PSP Go е цветя и рози. Най-сериозни са оплакванията срещу цената от 250 долара в Щатите и респективно 250 евро в Европа. Видите ли това било само с 50 евро по-малко от цената на новата „slim” версия на PS3. Според мен това е един доста спорен довод. Да се сравява удоволствието, което доставят една „стационарна” и една преносима конзола, е меко казано глупаво. Мога да ви кажа какво още е глупаво – купуването на телефон за 250 евро!

Просто защото този клас телефони са ни риба, ни рак – трудно могат да минат за бизнес клас, като в същото време са твърде скъпи за нещо, по което предимно водиш разговори. На фона на подобна покупка, изхарчените за PSP Go 250 евро изглеждат като логична и дори мъдра инвестиция. Защото Go е безспорно каймакът на преносимите развлечения в момента, като при това струва с над 150 евро по-малко от вездесъщия iPhone. Та така – дали е мъдро или не да си купите PSP Go, зависи като цяло единствено от това как е финансовият ви баланс в момента.

Колкото до притежателите на по-стари версии на PSP, особено за тези от тях с прилична UMD колекция, Go изглежда - поне в момента - като ненужен лукс. Да не говорим, че нито една от перифериите за 2000 или 3000 не е съвместима с него.

И така – аз приключих работата си с новичкото, лъскаво PSP Go и сега трябва да го върна на Plesio, които бяха така добри да ни го предоставят за нуждите на това ревю. Кой знае защо обаче, нещо се мотая вече втори ден. И защо пък ще им го връщам, мътните да ги вземат. Кои са те, че да искат да ми отнемат мъничкото, сладко Go! Не-е, няма да им го дам аз. Откъде накъде ще им го давам?! My precious-s-ss… 

напиши коментар
 

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 02.11.2009, 14:13 ?. :

Абсолютно безполезно нещо.Дори да нямаш сериозно колекция,а само 5 игри (средно 70 лева за игра) и ще си с 350 лева назад...Като сложиш и примерно 50 лева дадени за добри PSP аксесоари и по-малкия размер на PSP Go ти излиза 900 лева.Разбирам,продаваш старите - старото PSP за 200 лв. и игрите ако са в добро състояние за 200 лв. и...не можеш да си платиш само новата конзола,да не броим купуването на игри и аксесоари.По-просто казано - PSP Go = Fuck the buyers wallet.

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 02.11.2009, 14:52 ?. :

абе готина си е играчката, доста даже, обаче все още пазара ни не е готов за нея
защото каквото и да си говорим, винаги е по-добре да дадеш 300лв за старото ПСП и карта с памет, която обаче да пълниш с безплатни игри всяка седмица

засега ще си остана с моето 2004, ако не игри, защото не си спомням кога за последно го ползвах с тази цел, то поне филми се гледат хубаво на него като си на дълъг път

1 мнения
профил »
MaRtZ каза на 08.03.2010, 18:21 ?. :
Редактиран на 08.03.2010, 18:21 ?.

как по точно можеш да си слагаш безплатни игри на ПСП 300?

1 мнения
профил »
DALEKK каза на 02.11.2009, 17:08 ?. :

По-точно българският пазар не е готов за нея.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 02.11.2009, 21:16 ?. :

Той е казал "пазара ни",но аз не съм съгласен,че само българския пазар не е готов.Все пак малко хора по света са готови да захвърлят цялата си колекция от игри заради подобрен дизайн.Не отричам - дизайна е много добър,супер размери на конзолата,изглежда ми доста по-удобно от PSP,но заслужава ли си?

2 мнения
профил »
Victor251 каза на 02.11.2009, 19:33 ?. :
Редактиран на 02.11.2009, 19:33 ?.

На живо наистина е много красиво и има усещането, че е сглобено качествено.Въпреки това да махнат UMD-то не ми се струва добра идея.Също така цената е малко височка сравнение с Нинтендо и старото ПСП.

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 03.11.2009, 12:34 ?. :
Редактиран на 03.11.2009, 12:35 ?.

скъпо е, защото е ново

На един приятел баща му беше донесъл ПСП 2000 някъде от чужбина още като го пуснаха и влязох в Интернет за видя колко се продаваше и тогава една от големите вериги(не си спомням коя) го продаваше към 1000 лева.След месеци цената му падна, след година вече баша наполовина с подарък игра.Така, че щената му ще падне.

Доколкото за пазара- по принцип децата в чужбина си ходат до магазините и си купуват игри, превъртат ги и си купуват нови.Така събират големи колекции от дискове, които сега стават ненужни.Обаче има пазар за тях.Например в Сиатъл едно приятелче ми каза, че работи в нещо като супермаркет за техника, където всичко е втора употреба.Така, че ще има хора, които да си ги купуват, това е повече от ясно.А в нормалните страни децата са свикнали да плащат и пак ще си плащат.Било то за дискчета или за пълнене на 14 гб памет.

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 03.11.2009, 17:33 ?. :

Щом става въпрос за PlayStation става въпрос и за доста солидни сумички! И в случая с PSP явно от Сони се опитват да накарт потребителите на по-старите модели да вземат по-новите като не дават възможност да играят игри за стария модел както и при новите PS3ки. Попринцип PSP си ми харесва като преносима конзола и искам да имам такова обаче 500 лева наистина са множко за време на криза, а и една игра струва почти толкова, че и в някой случаи повече, от една игра за PC!

82 мнения
профил »
Ridler1 каза на 04.11.2009, 12:02 ?. :

Повечето конзолни игри струват повече отколкото игри за PC. Защо това е така е друга тема (защото на PC вече никой не играе, кхъ-кхъм!)

PSP наистина е невероятна конзола, но при положение че за тая сумичка мога да си купя PSP 3000 + няколко игри - сори, Sony, няма да се вържа.

693 мнения
профил »
perro каза на 03.11.2009, 18:08 ?. :

А дали махането на UMD е грешка или е предречено бъдеще? Спомняте ли си когата МАС извадиха модела iMac G3 без флопи какъв вой беше до небесата? А година-две след това флопито умря официално...

82 мнения
профил »
Ridler1 каза на 04.11.2009, 11:59 ?. :

Да, защото беше заместено от CD - подобрена версия на флопито. Отделно цялата информация, която беше на вече неизползваемите флопита, можеше лесно, бързо и БЕЗПЛАТНО да се прехвърли на CD.

По подобна аналогия - ако UMD-то с 1.8 GB капацитет беше заместено от, да речем, UMD2 с, например, 3 GB капацитет, въобще нямаше да имаме такива ядове. Само че вместо това UMD-то беше убито без да може да се покаже истинския му потенциал.

Представи си, че преди години флопито не беше заменено от CD а просто умря. Не се появиха нито CD, нито DVD, нито Blu-Ray или какъвто и да било заместник. Сега какво щяхме да правим?

693 мнения
профил »
perro каза на 04.11.2009, 12:42 ?. :

1.8 GB UMD сменено с 14 GB вграден флаш - не e драма, просто всеки си пази хляба: UMD пиратството беше и по-напред и от CD/DVD пиратсвото. Нали не мислиш, че Sony за кеф на жената на шефа на отдела за производство на UMD са го махнали от тази версия на PSP-тo та да се прибира по-често и по-рано?

P.S. A дали CD-ROM без IMac щеше да е толкова популярен?

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 04.11.2009, 22:12 ?. :

Да,защото 14 GB вграденa флаш памет са супер за пренос на информация...Добре,а който не е пиратствал какво? Fuck him in the rear? Значи прецакват тези,които действително са им плащали за да попречат на тези които не им плащат.Идеята е невероятна.

P.S. Да,CD щеше да е толкова популярен и без iMac просто защото е по-добър.

156 мнения
профил »
hyper каза на 03.11.2009, 21:06 ?. :

Добре че ще се появи DSi LL/XL, че PSP Go да не е на първо място в списъка Worst Handheld Ideas.

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 04.11.2009, 18:27 ?. :
Редактиран на 04.11.2009, 18:28 ?.

Незнам, но конзолката изглежда много много готина на дизайн. Разбира се го има и момента с голямата цена.

587 мнения
профил »
dumbass каза на 05.11.2009, 05:17 ?. :
Редактиран на 05.11.2009, 05:17 ?.

Незнам ама ако тази конзола падне до 350 лева веднага си я взимам, защото първо исках от първата генерация и си казах много пари е ще изчакам с по-новото след това пак така и после още веднуж и накрая ще си купя това.

4 мнения
профил »
AcE каза на 05.11.2009, 18:17 ?. :

За мен Go си е прецакващ продукт.Доколкото знам игрите се копуват само от PS store,а от него игрите не могат да се заплащат с кредитни или дебитни карти издадени в България.Следователно не можеш да си купиш игри.

103 мнения
профил »
gadmc каза на 06.11.2009, 11:56 ?. :

А ревюто как са го направили според теб.

4 мнения
профил »
AcE каза на 07.11.2009, 17:37 ?. :

Не виждам да се споменава за игри.

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 07.11.2009, 18:33 ?. :
Редактиран на 08.11.2009, 11:04 ?.

Защо не могат да се плащат с карти, издадени в България?

ЕДИТ: Вярно, че не можеше...

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 08.11.2009, 19:17 ?. :

няма логика, значи с банкова карта оттук не можеш да пазаруваш в чужбина или онлайн...
няма как просто

5 мнения
профил »
Traft каза на 18.11.2009, 16:27 ?. :

Kogato poluchih purviq mi GBA si kazah egati chudoto a sega kakwi neshta ima veche...

1 мнения
профил »
naskobela каза на 10.12.2009, 10:01 ?. :

Айде ся Айде ся...
Всеки косъм с различно мнение...От Sony се опитват да направят революция в копуването на игри.Вече нали всичко става по интернет?Е почти всичко де!Но разбирасе всеки скиптик подхожда с критика.Стига сте мранкали хора като не ви оттърва не си го копуваите.Ако нямате "капитал" в джоба си саобразяваите се малко.
На мене лично много ми харесва това малко чудо кадето се нарежда до "големите".Разбира се отначало е новичко и естествено че ще бъде малко по скъпичко...

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 16.12.2009, 09:04 ?. :

Не се опитват да направят революция в кОпуването,а да попречат на "пиратите".Мисля,че трябва да мрАнкаме и да не се сАобразяваме със своеволията на Sony.РазбираСЕ няма какво да направим - единствения смисъл да се кОпува PSP Go ще е ако се окажат истина слуховете,че Logitech правят UMD Drive за PSP Go,което ми се струва малко вероятно.

45 мнения
профил »
Daath каза на 27.06.2010, 18:07 ?. :

Имам над 30 игри за ПСП и като разбрах,че не може и веднага се отказах.И мой познати са ми казвали,че не струва.3000 POWAH!!!

103 мнения
профил »
Grendor каза на 08.08.2010, 18:12 ?. :

GO е пълен шит и откъм дизайн, и откъм функционалност. И все още няма официална homebrew поддръжка. Поне един еквивалент на App store да бяха сложили. И после Сони ще се чудят защо,аджеба, PSP е по-назад в продажбите от DS, при положение,че DS е по-слабата конзола(не говоря за 3DS).Да се фокусират върху издаването на повече игри,а не всяка година да изкарват нова ревизия, която или да няма почти никакви въведения(изключвам >10002000), или въведенията да са толкова драстични, че да не можеш да познаеш любимата си преносима конзола. 1k,2k & 3k all the way!!!

1 мнения
профил »
krisko_96 каза на 02.08.2011, 07:51 ?. :

xubavo e da imash PSP GO ne e losh no az predpochitam PSP 3000

1 мнения
профил »
Tekken 6 каза на 08.08.2011, 16:58 ?. :

na mene mnogo mi haresva novoto psp go za6toto kogato izliza6 ne zaema mnogo mqsto poneje ne izpolzva umd diskovete .Oba4e pove4e mi haresva psp 3004 za6toto kogato prevarti6 igra moje6 da q prodade6 vtora upotreba a s novoto samo moje6 ili da q iztrie6 ili da q ostavi6 dati zaema pamet, zatova naskoro si kupih psp 3004.
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 38
PSP Go - началото на една нова ера? 20
Лаптоп: Getac X500 18
PS4 с FIFA 17 във Виваком 16
Лаптоп: Toshiba Qosmio X500-126 16
Първи поглед: Dell Alienware X51 13
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS 13
Кутия: Dell XPS 420 12
Геймърски лаптоп: Asus RoG G750JH 12
Система: Acer Predator G3120 12